CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, March 7, 2011

Manusia Punca Kita Stress. Bukan Pasal Kerja. Damn!

Rasa nak ngomel puas2 kat sini. Nak cakap memacam. Tapi hati yang suci cakap 'jangan'. Kalau ikutkan syaiton yang bergayut2 ni memang geram je.. Ringan je mulut ni nak pot pet pot pet.

Sebaik ada tempat ngadu. Punya lah setia dia dengar keluh kesah aku. Dengar suara aku je dia dah leh agak. Ada mslh lah ni. Laju je aku cakp ' stress pasal manusia. takde maknanya stress pasal kerja '. Mcm la tak pernah kejar dateline. Please la! Bukan takat dateline, stakat bagi kerja skrg, nak skrg gak, hari-hari la. Nak curik2 kunyak kacang pun tak sempat. Standby memanjang. Happy je. Tapi kalau bab manusia ni memang potong kepala la weih!

Kalau bab terperangkap dengan bisnesman/woman ni memang payah. Sekali dah duduk, takde chance nak angkat bontot. Kemain lagi promote. Kalau takat hasutan2 tepi jalan tu kacang2 je tepis. Sebab dah ada pengalaman. Tapi bab kawan promote. Nak nyorok bwk ketiak bos aku kot baru dia tak jumpa. Nak cakap byk keja, nmpk sgt menipu. Nak cakap ada meeting, sah2 aku satu bahagian dgn dia. Nak nipu jauh mana sgt. Ayat standard ' 5minit je ' haruslah ko ngadap muka tukang promote tu 2jam. Sudahnya aku stuck kat situ. Harga ribu. Ingat ratus, leh gak pejam mata. Jadahnya aku nak letak duit ribu2 atas meja gitu je kan?

Aku ni nmpk je kasar+garang. Tapi bila nak bukak mulut kesian nak mampus tgk muka org yang bakal kena fire dgn aku. So simpan balik ayat2 kejam tu. Bukan nak fire tukang promote, dah itu memang kerja dia. Pujuk rayu, paksa2, standard la tu bisnesman/woman kan. Tapi bila satu lagi manusia yang tak reti nak masuk dalam kasut orang ni. Ala omputih cakap ' I put myself in your shoes ' atau pun ' you walk in my shoes '. Bahasa psikologi nya kita empati dgn org lain. Letak diri kita sebijik mcm keadaan org tu, baru leh bagi cadangan/komen/caruts/pandangan. Bukan main hentam je. Ni tak, sesedap mulut je ngomel. Jadahnya ntah. Dia lak sakit hati lelebih. Aku pun relax je.. Dia lak emosional. Apahal? Takde lak aku ngadu pape kat dia, mintak pandangan ke apa ke. Malas aku layan. Baik diam. Dari layan orang macam tu baik aku baca kitab. Haha!

Dah dua situasi di mana manusia yang bagi kita stress. Yang pujuk rayunya satu hal. Yang melenting tetiba pun satu hal. Macam dia lak kena patuk ular. Ntah apa sawannya aku pun taktau. Aku ni tak reti nak sound orang depan2. Tak reti nak cakap laser2 ni. Belum diajar lagi. Naluri tu ada. Tapi masih pk 'kang kalo mulut laser mcm bontot ayam orang kata aku pmpuan apa lak'. Jadi simpan je niat nak jadi mulut laser ni. Setengah orang tu selamber je. Dia tak pernah kena atau dia selalu kena. Jadi dia praktik kat org lain lak. Mana tau kan.

At last, dapat gak cerita kat seseorang. Nasib baik la dia bagi cadangan dan kata2 semangat. Takde la down sgt. Dah dpt idea mcm mana nak bagi alasan kira dah settle la satu mslh. Mslh yang lagi satu tu senang je. Takyah layan. Kalau aku layan org jenis gitu nanti aku pun terikut jadi mcm tu. Taknak aku! Biarlah org cakap ' ko kena berani sound org. supaya org tak senang2 laser2 kan kita '. Taknak. Buruk la perangai kalau mulut ni jenis ringan me'laser'. Eeeeei.. Tak manis kan? Dah la kita ni tak manis. Bertambah2 lak tak manis. Yarks!

Eh, mood nak reda. Tapi lum reda sepenuhnya. Time2 ni teringat, kalau melepak dengan Ifah baru leh lega hati ni.

Tata!

3 comments:

cHe cHue said...

ala kesian nyer org dlm blik tu - patut la tetibe rajin bace buku tebal bak panduan telefon!! * miah ha ha ha - aku la syaiton itu*

Cik Tata said...

haha.. panduan telefon. nape kah ko kata ko lah syaiton itu? tak baik tau.. aku tak kata ko lah.. memandai je.. ko takde kena langsung okay! takde langsung.. cisss!

cHe cHue said...

miah ha ha ha * gelak syaiton*