CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, March 21, 2011

My Job : Make A Call

Since last week, my boss ask me to make a call to each kementerian. According to Risk Management Plan. Before i start my first step, i thought this must be the hardest part to do. The hardest part for sure i have to call the operator/customer service first. Then they will pass me to the correct person ( not really ).

But the nice part, which is i like it so much.. Haha.. When THE correct person answer me.

Last week, an admin gave me SUB's PA number. She said : She ( PA ) will answer you. Okay. Then i called. But guest what. Not the PA answered me.

At first i dah pelik. A guy picked up the phone. Tapi lelaki pun ada jadi PA. That's not a big problem. He's nice, friendly, we laughed together when we discussed about Risk Management Plan. Ohh, so happy.. Lalalala~ before i end up the conversation i asked him

Are you Mr. Wong?

Yes.. I am

Damn! I am talking with the SUB!

Ohh, Mr Wong. Thank you so much for entertain me. Have a great day.

Thank you!


Lepas tu I called another kementerian. That time they gave me a number. I called. But the person not very clear about Risk Management Plan ni. So she gave me a number. She said : You ask KPSU about this. Maybe he know well.

Okay. Dalam hati debar2. Gred dia berapa nak banding dengan kita. Huhuhuhu..

En. N.. Even though En. N busy at that time. Tapi dia tetap layan permintaan ( rasmi ) aku. Sempat gelak2 jugak. Hilang gundah gulana di hati.

For three days.. My job is make a call.

Today? Demam kan.. Perut buat hal. Pening-pening. Rasa kaki tak pijak bumi ( Maya Karin kah? ). Tapi kerja tetap kerja kan. Yang meeting, aku kena call again. Yang tak berjawab pun aku kena call again. Sebagai penyeri pagi a guy from kementerian..... answered my called. I dont know.. Serious.. Why people ( yang jwb call aku ) always gelak2? Macam seronok sgt aku bagi soalan2 cepu emas. Serius aku takde mood nak gelak manja2.. Sebab perut buat hal. Tapi that guy still gelak happy. Aku pun layan kan jelah.. Hahahaha.. gelak sikit2.

Before that guy gelak lama-lama, aku try to end up the conversation.. Tapi dia sempat mintak no fon supaya senang dia nak contact aku kalau kementerian dia kena buat that plan. Hahaha.. Aku tanya dia, dia lak tanya aku. The last part tu baru aku gelak betul2. Thank you En. A.... You make my day wallahhh~

Morale of the story today ialah pangkat besar-besar ni lagi friendly dari pangkat kecik-kecik ni kan? Tak semua. I know. Tapi selalu jumpa! Kalau g kat kaunter pertanyaan mana2 company/jabatan muka ketat. Cakap kasar, macam malas layan. Swasta pun sama. Muka bengang macam gaji tak cukup. Kadang2 kita leh nampak kan.. Orang ada pangkat ni boleh bersikap humble, friendly, beradab.

Tapi bila part si sireh naik junjung ni ( orang kecik tapi bajet gah! ), contoh orang tak sekolah tinggi mana langsung tapi bila dapat suami ado sikit dah belagak lupa daratan. Baru keja kaunter pertanyaan pakai eyelash FAKE buat muka sombong macam pakai kereta Lamborghini. Berapa ramai sangat yang sedar asal usul. Tapi yang lucu nya bila orang yang asalnya kaya tapi dia lebih humble dari si polan yang tetiba jadi senang sebab menumpang.

Relax jelah.. Kalau kita humble, orang akan suka kita. Kalau nak hidung tinggi macam pinocchio.. Maaf lah.. Bye-Bye!


Tata!

2 comments:

cHe cHue said...

hidung pinocchio? ehem i loike!

Cik Tata said...

i luv mr.pinocchio soooo mmuah!