CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, January 31, 2011

Ekzos motor bising leh menyebabkan kemalangan!!

Entry ni patutnya mood marah. Tapi nak marah2 pun mcm dah basi. Kompaun tetap dapat ke tangan.

29hb versi malam, aku dengan En Gaban kuar lepak minum2 kat danau ( acara wajib kami ialah melepak. bukan berdating berdua di tempat gelap atau malap ). Dah puas makan nasik ayam dengan sate ayam berserta teh tarik yang sangat manis itu ( tak grand pun menu kami. tapi kami bahagia! ), En Gaban asking me

pusing2 jom.. sambil mata wink! wink! sengih meleret.

Apa lagi, pusing2 kat Kolompo lah tu. Suka sangat En Gaban kalau pusing2 memalam dengan harta yang ada itu, si baby blurry lah. Tapi kami tetap bahagia.

Tapi tak sangka lak, malam tu ada sekatan jalanraya oleh En Polis sekalian. Takpelah. Tak kisah pun. Sebab takde buat salah apa, so redah je. Rutin biasa En Gaban tunjuk IC, roadtax dengan lesen. Passed! Eleh, selalu memang passed pun. Memang takde masalah dengan baby blurry kami tu. Semua cukup sifat tau! tapi ada la sorang encik apa ntah. Baju hijau2 jek, dok suluh2 ekzos baby blurry. Pastu dia suruh En Gaban start enjin. Bila dia dgr bunyik merdu baby blurry, dia suruh En Gaban tolak ke depan sana. Occay, fine.. Ikut jelah. Bila sampai kat tempat yang disuruh tu, kitorang nampak ramai kumpul2. Macam pasar malam. Pastu ada mesin pulak. Macam mesin denyutan jantung pun ada. Petak2 je.

Upanya tu mesin membaca tahap asap dengan bunyik! Hampeh. Jabatan Alam Sekitar punya kerja upanya. Takpe2. Kami ikut jelah arahan diorg. Nak melawan pun buat apa kan. Mcm tak sekolah tinggi la pulak kan. Jadi dengan profesionalnya kami ikutkan saja lah.Memula check asap. Check tahap karbon monoksida tinggi ke tak. Dah dapat result, baby blurry passed! 33/45. Cayalah baby blurry, kamu mesra alam! Hahaha.
Betul la, maknanya baby blurry kami tak capai tahap mencemarkan udara Malaysia.

Next stage, where as this is the last stage.. Check bunyi. Nak pastikan, pitching okay ke tak. Sah2 baby blurry bunyiknya merdu. Masa tengah tunggu En Gaban menemani baby nya untuk diperiksa, aku nampak sorang pakcik ni tercari2 IC, lesen dgn roadtax dia. Dia cari2 kat poket baju, dompet, tanya kat bini dia. Kesian aku tgk. Aku pun gtau la dokumen tu diorg tak pulangkan lagi. Masih ada kat encik2 pemeriksaan tu. Baru pakcik tu lega.

Ada-ada jelah diorg ni. Tak habis-habis nak menyusahkan orang. Pakcik tu ngadu kat aku. Bini dia angguk2 je.

Diorg ni nampak motor kecik2 ngan kereta ni je yang berasap. Kilang2 besar tu lagi banyak kuarkan asap diorg tak buat pape pun. Saje nak aniaya orang. 

Betul2. Kilang2 tu lagi teruk.. Pergi la check.. Pakcik tu dengan bini dia angguk2.

Pastu aku nampak En Gaban monyok. Kesian dia. Katanya pasti fail sebab bunyi baby blurry kuat. Takpe2. Tggu je result. Dah puas diorg godek2 baby blurry, dapat result.. Failed! Syed! Parking tepi terus g kat pondok buruk untuk amek kupon makanan percuma. Hahaha.. Bukan.. amek kompaun la. Huhuhu.. Aku sempat tgk pakcik td lak tgu motor dia diperiksa. Bini dia mundar mandir kat tepi aku. Kesian lah weih! Orang tua nak bawa bini dia jalan2 pun korang nak tahan. G*la!

Aku pelik la..

Ekzos bising leh jadi penyebab kemalangan upanya. Baru aku tahu. Lagi satu upanya ekzos bising leh meningkatkan statistik kemalangan dan kes ragut. Cayalah!! Apa kena mengena ekzos bising/kuat dengan statistik kemalangan ni? Ada sesape pegawai2 keselamatan leh rungkai kan persoalan aku ni? Jap, pembetulan. Bukan persoalan aku dengan En Gaban je occay, persoalan semua yang terlibat dalam hal ni.

Occay lah aku faham JAS buat Ops tu sebab nak jaga alam sekitar. Taknak alam sekitar tercemar dengan asap dan bunyi. Bab asap tu aku taknak komen banyak sebab sah2 baby blurry passed exam asap tu. Tapi bab bunyi ni, apa masalah JAS dengan bunyi kenderaan eh? Nak banteras pencemaran bunyi? Yang kelab malam, kabal terbang, bunyi tembakan, konsert, bunga api tu pencemaran bunyi gak kan? Kalau nak ikut kan pencemaran bunyi tu adalah apabila melebihi 80dBA. Korang pun belajar sains dulu kan? Zaman sekarang ni, mana nak dapat bawah 80dBA? Library leh la babe! Kalau dah namanya kenderaan, memang la bunyi bising. Ini lah risiko yang perlu sesebuah negara hadapi sekiranya mahu mencapai status negara maju. Memang saja la kan nak aku membebel pasal pembangunan. Jangan sampai aku kuarkan teori2, konsep2 pembangunan. Juling jugak bijik mata kang.

Nak capai negara maju kena la terima semua ni. Pencemaran bunyi, udara, air, masalah sosial, tekanan hidup, ekonomi melambung. Aku tak la kata benci kepada pemantauan, pengurangan. Tapi berpada2 la sikit. Time2 minyak naik, harga barang naik, gaji masih di tangga lama sesuka hati je nak kuarkan saman. Kalau nombor plat fancy, kecik blablabla takpe la, saman la ribu2 pun. Memang patut la. Sebab kalau nombor plat kecik, tak nampak, susah baca, apa-apa jadi mcm kes ragut ke,langgar lari ke rakyat gak susah. Mcm tu jugak kalau tak pakai side mirror, leh menyebabkan kemalangan. Tak pakai topi keledar, kalau eksiden tercampak terburai lak otak kan dah nyusahkan orang nak kutip otak kau. Memang patut pun disaman. Tapi bab bunyi ni memang aku tak puas hati. Kalau encik2 keselamatan termasuk lah encik pencinta alam ( konon ) ni teliti sangat, banyak lagi medium2 besar yang mengeluarkan pencemaran bunyi lebih dari kenderaan kecik2 ni.

Bagi aku baik paksa masyarakat laksanakan prorgam kitar semula! Sampah dah banyak sangat! Setakat pencemaran bunyi tu, kalau bukan sebab motor2 kecik ni memekak, kalau jenis dengar radio kuat2, tgk TV kuat2, bercakap terpekik terlolong, sampai masa gegendang kau ilang kekenyalan gak. Masa tu kau tetaplah pekak! Suruh rakyat kitar semula! Plastik belambak2. Kertas buang mcm tu je. Ingat kau tebang pokok esok pokok tu tumbuh semula ke? Fikir2 lah, oksigen lebih penting. Mana nak dapat oksigen kalau bukan dari pokok. Tebang pokok banyak2. Buat kertas, pastu buang je sepah2. Dah la umat manusia makin banyak. Sumber alam makin berkurangan. Fikir mcm mana nak paksa rakyat berjimat cermat sumber alam lagi bagus. Dari dok saman orang tak tentu pasal, tapi pencemaran tetap pencemaran. Ben*ong!

Tak pepasal di akhir entry ni korang kena berilmiah sikit. Takpe. Sekali sekala basuh sikit otak tu. Paksa pk sikit. Jangan nak sibuk hal orang. Sibuk tepi kain orang je.

B, takpe, duit kita kan banyak. Memang untuk bg kat diorg. Kalau bukan duit dari kita/dari orang awam mana diorg ada duit. Nak bagi anak bini makan apa kan? Janji duit kita dapat dari sumber halal kan b kan? Bukan dari sumber alam. Sumber halal.

Tata!

En Gaban dan ketua Kelab Re-10 Malaysia makan di danau kota

Tau la time lunch kan. Tapi jangan la dera daku macam ni..

Boleh lak En Abang Azam selaku ketua kelab re-10 itu msg aku

adik, abg dgn gaban sahur kat danau. jom la join.

Beragak la sikit abg.. keja ni. Abg tak keja ke? Cuti dah? Awalnya abg cuti.. Kemain lagi kan..

Huh? bukan gaban g MUI ke? Saya kerja la abg. Meh la putrajaya.. Haha

Dalam hati konpius dah, mcm mana En Gaban leh ada dengan En Abg Azam. Padahal En Gaban g sorang je td. Upanya setelah kerja2 menerjah MUI settle, En Gaban bertemu dengan Encik Abg Azam semata2 utk makan sesama. Tapi kan, boleh pulak En Abg Azam yang msg aku. Biasa dah. Kalau diorg ( budak2 re-10 ) contact En Gaban tapi tak dapat, harus lah diorg mencari aku. Lelebih ketua tu ha.

Tapi memang best diorg tu. Layan aku mcm adik kandung sendiri. Eh, yeke? Hahaha.. Especially En Abg Azam. Sangat caring menjaga daku. Siap bagi aku dengan En Gaban duit raya. kehkehekeh..

Tetiba rindu lak nak makan goreng pisang kat danau dengan En Abg Azam. Tahun lepas selalu sangat. Tiap ari sabtu ahad, aku dengan En Gaban nak makan kat danau je wajib ajak En Abg Azam join skali. Kekadang En Iqhwan Naim dengan kekanda Saiful Naim pun ada. Ah, diorg kaki buli aku. En Gaban sikit tak backing aku. Huhuhu!

Rindu!

Tata!

Bila En Gaban Menggila

Sabtu 29hb Ibu aku tak tertahan nak membeli belah pinggan mangkuk vantage. Memula aku ni takde la perasaan melonjak mana pun. Sebab dah kata pinggan mangkuk, kalau kasut, handbag, skirt tak cukup kain nak la aku. Skirt? Hahaha.. Pasal skirt aku ada citer nak gtau.. Citer SAKET HATI PASAL SKIRT AKU. Tapi lepas2 ni eh.

Pepagi ibu aku tak sabar dah. Tapi yang paling best ibu aku teringat kan En Gaban. Ibu aku nak ajak En Gaban sama2 memikirkan masalah kewanitaan ni ( membeli pinggan mangkuk ) hahahaha.. Aku cakap takyah lah, susah bawa orang laki ni. Dah la nak g beli pinggan mangkuk. Pitam lak En Gaban lak tgk pinggan corak bunga2. Tapi ibu aku tetap lah mahu mengajak En Gaban. Last word aku 'suka ibu lah' fullstop. Yang bestnya ibu aku cakap

okay, ibu dah msg shahir. dia cakap okay!

Haha.. Punya la dasat ibu aku. Katanya rindu kat En Gaban. Erk!! Occay whatever.

Dipendekkan cerita, kami berlima jejalan la kat dalam shopping complex itu. Time masuk Parkson, kami berpecah. Time ni aku leka borak2 dengan En Gaban kat area handbag. Tau2 ibu aku, Leha dengan Cica hilang dah. Kami pun pot pet pot pet la mcm biasa ( acara wajib tiap kali jumpa ). Tadi takde chance, En Gaban leka borak dengan ibu aku jek. Pastu tetiba kami sampai kat area baju dalam wanita atau nama komersialnya Triumph. Di sini lah kejadian En Gaban menggila berlaku. Segalanya berlaku dengan begitu pantas.

Apakah?


















































Gila kan? En Gaban nampak je gambar model ni kat dinding, laju je dia suruh aku snap. Aku ni korek2 la handbag cari handphone, dia posing dah. Gila apa, orang nampak nanti nampak sangat yang ni kita nak snap gambar. Huhuhuhu!

b! jangan la posing dulu. tggu la jap. ishh.. camera tak on lagi nih.. orang nampak kang..

Camera on je trus snap laju2. Malu orang nampak nanti.

Lagi ta..

Eh, satu cukup la. lagi pulak. Lelebih kan En Gaban itu. Aku layankan je. Aku suka melayan En Gaban ni. Hahaha! Yang posing kat panty tu aku geli. Sungguh ngeri je rasa bila tgk picture tu dalam handphone aku.

teruknya muka b.. mcm.. hahahaha

biarlah.. hahaha

Pastu kitorang blah dari itu department. Kalau salesgirl kat situ tau mesti dia pk aku dgn En Gaban budak sekolah failed PMR.

Kami pun gelak tak hingat dunia bila tgk semula pictures tersebut. Handphone aku gak jadi mangsa kan?

b, tata masuk dalam blog leh tak?

boleh! boleh! ta nak buat tajuk apaaaa?

ermmm.. tajuk.. Bila En Gaban Menggila. Okay tak?

Okay! Okay sesangat! Sambil buat muka hapek dia tu. Mata jadi satu line jek! Hahahahhahaha!

En Gaban, entry ni ai dah mintak kebenaran yu kan? Jadi takde saman2 k.. Jangan ada benci antara kita k! Hahahaha..


Tata!

Garisan hitam putih makin malap. Bhgn II

Alhamdulillah Jenah dengan Kamal dah dapat kata sepakat. Baru Jenah faham dan mengerti disebalik apa yang Kamal buat. Kamal kena paksa! Ishh.. Tapi takpe, Kamal dah gtau Jenah, dia takkan tertipu lagi. Dia takkan biarkan pisang berbuah dua kali. Bagus2. Kamal terus terang gtau Jenah, kalau Jenah takde Kamal takleh hidup. Cayalah Jenah, pandai kau jaga Kamal. Ingat senang? Kawan aku si Jenah ni tak main la nasik kangkang. Guna syaiton. Ni guna diri sendiri. Ilmu carik! Bukan main kotor. Emosi lak aku kan.

Kamal pun dah janji berbagai2. Memang la janji senang je leh cancel ( mungkir la tu ) tapi ko tggu jelah bila sumpah janji kau makan diri kau sendiri kalau kau mungkir janji. Jadinya Jenah dengan Kamal sepakat nak hadapi masalah ipar duai bersama. Bak kata Kamal kalau kita dipihak yang benar, Allah akan permudahkan jugak jalannya. Betul2! Kata Kamal lagi, biarlah orang nak sakit hati dengan kita, benci kita tanpa sebab, buruk-burukkan kita, jaja cerita kita yang penting Allah tahu siapa kita. Yang penting kita tak salah. Biarlah mulut tempayan terus ternganga. Esok2 kita buang najis dalam mulut tempayan tu, amacam?? Hahahaha!

Bagus lah Jenah, Kamal tu sayang sangat kat kau. Nampak sangat kesetiaan dia tu. Kejujuran lagi la, benda menyakitkan hati kau pun dia bgtau. Hahaha.. Terlebih jujur kan.. Tapi takpe, yang penting dia gtau apa dia buat kat belakang kau. Takde la kau kena tipu dengan dia. Pasal mangkuk hayuns tu kau abaikan je Jenah. Dia nak berdengki dengan kau pun bukan dia dapat skroll kau tu. Bukan dia dapat jawatan kau tu. Lantak la dia sakit hati kat kau pun. Biar hati dia rosak sikit2 macam perokok tegar tu. Busuk, buruk! Apa dia dapat? Kau Jenah? Keja elok2, kumpul duit, having fun dengan Kamal.. Eh, dengar kata kau dengan Kamal dah mula merancang. Yeke? Cayalah Jenah.. Rancang molek2 eh. Buat sederhana dah la. Takyah nak bazir2, niat nak menunjuk. Dosa besar tau! Lepas dah bersatu nanti sure kau dengan Kamal makin menjadi2 kan? Yelah maksud aku kuar jejalan sesama, dating 24jam sesama, tgk wayang sesama, ikut Kamal buat aktiviti sesama, kan kau jugak cakap kat aku kau tak merasa buat semua tu dengan Kamal sebab nak simpan masa dah nikah nanti. Aku sokong!

Occay lah Jenah, ni blog aku. Citer pasal kau dah sampai Part Two dah. Citer aku pun tak sampai tahap bersiri-siri ni. terlebih caya kau ni! Hahaha.. I love you Jenah!!

Tata!

Sunday, January 30, 2011

Cik Yunn & Cik Leha

Aktiviti hari ahad yang membosankan

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Shut up your mouth! Close your eyes!


Stinky!


Headache?


Mmmmuahh to Jihah!











Tata!







Just for fun!! This is what we call 'bosan'

Friday, January 28, 2011

Garisan hitam putih makin malap.

Makin hari makin malap nampaknya garisan hitam putih antara Jenah dengan Kamal.

Makin hari nampaknya makin suram, makin sejuk lepastu kaku.

Jenah cakap kalau pun hubungan dia dgn Kamal occay sesangat. Tapi ahli keluarga Kamal pulak yang tak occay. Maksud di sini adalah sangat tidak occay. Atau bahasa hariannya, tak menjamin ketenangan lah kiranya. Dah lama dah Jenah sabar, taknak besar2 kan hal ni. Jenah tanam sikap positif. Jenah pesan kat diri sendiri insyaallah, takkan ada apa-apa.Semuanya akan occay. Alah, lelama occay lah.

Tapi nampak gayanya makin teruk pulak Jenah hadap. Hati busuk takyah cakap la. Dengki2 lagi lah, dah macam makanan ruji. Yang si Kamal dah takleh cakap dah. Mulut Jenah dah berbuih pesan itu, ini. Tapi Jenah rasa macam takde perubahan pun. Jenah cakap susah, kalau Kamal takde perndirian sendiri. Pantang ahli keluarga dia cakap A, dia ikut je. Padahal sah2 Kamal tau A tu salah. Takleh buat A, kena buat B. Yang makan hati Jenah jugak. Bila susah Kamal cari Jenah. Jenah la yang susah payah, susah hati, susah pala otak mikir utk Kamal. Tapi yang di dengarnya tetap lah ahli keluarga dia yang sokmo sakit hati dengan Jenah.

Pastu kawan Jenah bagi pendapat. Kawan Jenah cakap dalam hidup ni kita pasti akan diuji dengan tiga perkara :

1. Ujian datang dari suami
2. Ujian datang dari keluarga ( probably mertua )
3. Ujian datang dari anak-anak

Jadi kawan Jenah cakap kalau hidup dengan Kamal nampak gayanya Jenah kena hadap masalah dengan keluarga mertua. Tapi kalau Jenah jumpa dengan lelaki lain, mungkin Jenah akan hadapi masalah dengan suami atau anak-anak pulak. Kawan Jenah suh Jenah pilih sendiri. Kawan Jenah cakap kalau ipar duai hati busuk, berdengki macam mana la nak hidup dengan tenang.

Kau tak teringin ke idup aman damai Jenah? Bertepuk tampar dengan ipar duai, masak sama2, makan sama2, g pasar sama2. Kau tak nak ke Jenah? Makan hati tau kalau kau hidup dengan keluarga macam tu. Memang la kau dengan Kamal bahagia, tapi kau bukan kawen dengan Kamal je, kau kawen dengan seluruh ahli keluarga Kamal. Kau jangan memain Jenah. Kau ingat kawen ni kerja kontrak ke, tamat kontrak kau leh pk nak renew ke tak. Kau ready ke nak makan hati? Kurang2 setahun sekali sah2 kau jumpa ahli keluarga si Kamal tu, time ni la diorg nak bubuh kau kaw-kaw punya. Banyak la dah dengar cerita, kes-kes macam ni. Tak ngam dengan ipar duai. Lepas tu bila bini sakit hati, sedih, kecewa sebagainya haruslah laki bini tadi bergaduh. Si suami lak backing ahli keluarga dia walaupun sah2 si suami tahu perangai ahli keluarga dia jenis bushuk. Kalau si suami backing bini, kang ada lak ugutan dari pihak keluarga kata suami ni kena queen control, kena nasik kangkang. Tak pepasal si suami dalam dilema. Pastu gantung diri.

Kalau sakit hati sebab perangai Jenah ni memang memualkan takpe gak. Ini kenal Jenah pun tak. Tau2 dah berbakul2 kata-kata nista untuk Jenah. Yang Jenah lak terpingga2. Apakah? Apa Jenah dah buat kat diorg sampai diorg mengata, mengumpat, mengeji Jenah mcm pernah tidur sebantal, makan sepinggan, panties share sesama, mandi segayung. Apakah?

Tapi siyes aku tak heran. Orang-orang mcm ni masih wujud. Kau ingat hantu syaitan je ke yang wujud. Manusia-manusia mcm ni memang lah wujud. Aku sanggup kawan dengan hantu syaitan dari kawan dengan manusia mulut wangi ni. Kalau kau bela hantu, sah2 dia dgr cakap kau dengan syarat kau bagi dia makan. Tapi kalau kau kawan dengan manusia mulut wangi ni kau buat baik mcm mana pun tetap la kau kena tikam, citer kau dijaja, silap2 diorg tak kenal kau pun kau jadi mangsa tau!

Jenah, aku siyes kesian kat kau tau. Kau sabar jelah ye. Buat solat istikharah, mintak petunjuk. Dia Maha Mengetahui. Dia Maha Bijaksana. Kau mintak la tolong dengan Dia. Harap kau dapat sesuatu yang lebih baik dari Kamal. Kot. Erk!!

Tata!

Thursday, January 27, 2011

'Honey'. Tapi bukan maksud aku rela di 'Madu' kan.

Surat khabar kecik hari ni, ala yang dia kat celah surat khabar besar tu. Aku panggil dia surat khabar kecik sebab saiz dia kecik. Ada la cerita pasal madu. Bukan madu yang buat facial muka, makan utk kesihatan tu. Ni madu yang pahit tu. Apasal guna terma 'madu' eh? Padahal bukan sedap pun. Nyakit hati ada la. Ni mesti org lelaki yang memandai-mandai guna terma tu kan? Madu konon. Kaum lelaki jela yang rasa manis nya pun. Yang orang perempuan? Pahit, payau, mencucuk2 anak tekak ni ada la.

Aku teringat kata-kata teman baik Fahri ( lupa nama watak dalam filem tu ) dalam filem Ayat-Ayat Cinta, bila si Fahri mintak pendapat kawan baik dia tu tentang poligami. Kawan Fahri cakap

isteri yang satu itu belum pernah adil.. gimana lagi kalau dua.

Betul kan? Isteri sorang pun selalu je rasa tak adil. Bayangkan bila kena madu. Sah2 24jam aku rasa tak adil tau. Isteri sorang pun mesti ada dialog mcm ni

Abang tak adil! Benci..

Kan? Cuba kalo korang ada madu. Pastu korang tau pulak suami korang belikan barang ( apa-apa jelah ) untuk madu korang. Korang tak rasa jeles ke? Jangan nak tipu korang cakap korang tak jeles. Hati korang salut dengan apa? Besi kalis peluru ke? Mesti ada rasa jeles kan. Silap2 wajib terasa hati, dengki dan sebagainya. Kita ni manusia biasa, penuh dosa. Bukan ada keperibadian setinggi Siti Khadijah r.a. Manusia biasa yang hati banyak noda. Korang ingat nak dapat payung emas tu senang? Tanya dulu kat hati sendiri, mampu ke aku redha, ikhlas? Ingat senang nak ikhlas ke.. Kita buat keja rumah kat rumah sendiri pun terkeluar gak kata-kata mengungkit

Asyik aku je basuh kain, kemas dapur, sapu lantai. Korang duk depan tb je 24 jam kan? Pemalas punya adik.

Tu baru bab ngemas rumah. Dengan adik beradik pun kekadang kita jadi tak ikhlas. Sebab sakit hati kan. Ni kan pulak dengan suami, madu.. Taktau la aku kot2 ada antara korang yang sanggup, ikhlas, redha. Memang aku salute la.

Tapi kan, dah dua kali kes bini pertama kena tetak dengan madu. Gila kan? Dah la dia amek suami orang. Boleh pulak dia tetak bini tua tu. Lepas tu laki dia boleh pulak tinggalkan bini pertama tu berdarah sensorang, dia g bawa bini muda dia lari, nak sembunyikan bini muda dia tu. Dian ingat dia kat Indonesia kot. Ni Malaysia occay, polis2 Malaysia berkaliber kau tau. Kalau korang la jadi bini tua tu apa la tindakan korang eh? Bini tua tu maafkan suami dia tau. Part ni tetiba muka aku biru2 tahan marah. Amarah sungguh aku bila dapat tau akak tu maafkan suami dia, sebab fikir anak-anak. Dah kena tetak kat muka yer, mulia sungguh hati akak tu. Kalau aku.. Tiada maaf bagimu. Tapi taktau la kan, esok2 kot aku gila sangat kat laki aku sampai kena cincang pun aku sanggup maafkan. Hahaha. Mati dah, nak maafkan apa nya. See you in akhirat jelah suami tercinta ku oii.

Ngeri kan? Boleh pulak yang merampas tu menetak. Kalau yang bini pertama tu menetak aku sokong je. Haha. Apalah..

Maniskah bermadu? Rela kah? Sanggup kah? Si lelaki akan cakap 'Ya!' 'Sunnah Rasulullah'. Tang kawen, poligami kemain tetiba boleh ingat pasal sunnah, islam bagai. Masa bagi nafkah, tanggungjawab boleh lak ilang ingatan pasal sunnah, wajib, sunat sume kan? Emang dasar kamu..

Emosi tau kalo cakap pasal hal ni. Patut lah kes perceraian tinggi. Orang perempuan sekarang ni bijak pandai. Dari sakit hati tgk suami amek giliran tidur rumah madu atau madu2, baik la sedih kejap bercerai dengan suami. Takde la makan hati berulam jantung, pencuci mulut buah pinggang. Nasib lah wahai wanita-wanita sekalian. Nak dapat syurga bukan senang, tapi tak susah. Suami yang masuk syurga, isteri pun ikut sama masuk syurga. Tapi isteri yang masuk syurga, belum tentu suami ikut sama masuk syurga. Ni betul2 yer, jangan ingat aku suka2 reka ayat pulak. Gila apa aku nak reka2 fakta islam. Ini benar yer.

Aku bagi ke EG madukan aku? Errrr.. Payung emas kah? Err.. Gulp! Takmau kena tetak! Haha.

Tata!

A.N.Double.U

Time lapar memang teringat mcm2 makanan yang ada kat Msia ni kan? Dah kul 12pm tu mula lah meracau nak makan apa..

Bila Cik Arina call aku tanya nak makan apa, laju je aku jawab A.N.Double.U jom! Jom saja.. Call En Zhul

jom la kita pergi alamakanda..

Tau2 dah ada dalam perut kereta My-V biru En Zhul. Dan tetiba sampai la kat Alamakanda itu. Terus menuju ke destinasi. Hahaha. A.N.Double.U je pun. Itu pun nak kecoh kan? Eh, suka hatilah. Blog ai kannn!





Curly fries is wajib.


Float? Lagi la wajib. Takde sunat2 dah.


Kegemaran Cik Ina. Ambil banyak2.


Sorang muka puas hati dapat float. Sorang lagi muka bengang,cepat2 SMS manager A&W.


Ni muka.. Ermm.. Rasa nak buat rambut curl.


Gigitan Cinta. Hahaha!


Bila dah kenyang, say peace!!


I am floating.


K.e.n.y.a.n.g.


Lepas dah kenyang tu kepala otak dok pk nak membeli. Tak masuk semua kedai pun sebab masa tak banyak. Sempat masuk TOMEI. Juling jap bijik mata tgk benda kilau2 ni. Siyes aku tak pandai memahami erti kilauan emas. Tapi tadi tetiba aku cakap 'wahhh!'. Mcm baru kuar hutan je aku. Tak pernah tgk emas. Tetiba nak cincin emas. Apakah?? En Gaban? Ehh! Eh! Melalut dah ni. Masuk kedai2 kasut yang ada, try itu, try ini. Tapi pilihan bijik mata En Zhul sgt la OMG. Purple lah, hijau zamrud lah, merah cili giling lah. Nak pakai g office je pun. Berpinar lak mata Ketua Seksyen aku nanti. Jadinya yang simple pimple jelah..

Taraaaa~
*
*
*
*
*
*



Tara~


dan Tara lagi~


Pasti En Gaban bebel

kasut lagi, brape banyak dah kasut ada dalam rumah tu. kaki dua je. pantang nampak kasut. ishhh..

erk!

Tata!

Hanya Kerana Kau Seorang Wanita

Hanya kerana kau seorang wanita, mungkin kah kita membiarkan orang-orang yang kita sayangi dibebani ujian, dugaan seorang diri? Sampai hati rasanya kita membiarkan perut kenyang tapi orang yang kita sayangi berlapar. Sampa hati rasanya kita bekerja, punya duit sendiri, berlibur sambil menabur duit atas jalan tapi sanggup melihat orang yang kita sayang terperangkap dalam kekecewaan mengenang nasib tak berkesudahan. Mungkin sangat lah sanggup kita membiarkan jiwa orang yang kita sayangi terbeban dengan seribu satu masalah sedangkan kita bergelak ketawa menikmati dunia tanpa derita. Hanya kerana kau seorang wanita, adalah mustahil kita sanggup bersikap kejam begitu. Membiarkan, melihat dan kemudian berkata 'bukan masalah aku. usaha lah sendiri'. Hati seorang wanita sangat penyayang. Terlalu penyayang sehingga doa seorang wanita = ibu akan sampai dulu dari lelaki. Yang merendahkan martabat seorang wanita ialah mudah tertipu dengan keindahan dunia ( materialistik ). Sanggup kita pergi meninggalkan orang yang kita sayangi yang terkontang kanting dengan bebanan, pergi mencari yang lebih penuh poket dan hartanya. Buat apa tunggu orang yang tak boleh bagi aku kemewahan? Nak makan apa nanti? Boleh kenyang ke makan cinta? Boleh cantik ke dengan kasih sayang? Baik aku cari yang ada duit, ada kereta, ada rumah, ada kerja besar. Baru la hidup aku terjamin. Takyah susah2 kerja, duduk je rumah. Ada bibik, ada driver. Sanggup kan? Senang kan? Jadi bini nombor dua pun takpe, janji kaya. Pakai bomoh pun aku sanggup, janji aku dapat duit poket dia. Janji rambut aku tak kembang mcm perempuan gila, tiap2 bulan pergi rebonding. Janji muka aku cun 24jam, hari2 pergi jumpa Nurul Shukor. Janji pakaian aku penuh satu dewan, gila apa aku nak pakai baju sama utk kali kedua. Hidup dengan lelaki sengkek, kerja tukang cuci nak jadi apa? Aku nak makan makanan mahal2 setiap hari untuk perut aku ni. Ingat makan nasik lauk murah2 perut aku leh terima? ( padahal dari kecik feveret utama wajib ikan goreng dengan kicap ).

Hanya kerana kau seorang wanita, memang banyak yang perlu dijaga. Setiap inci tubuh kita perlukan pakar kecantikan dan perawatan. Baju kena matching dengan seluar, tudung, sepit rambut,  handbag, kasut dan pewarna kuku. Kalau tak matching nanti melangkah kaki dari pintu rumah kena sambar petir. Mati kat pintu rumah. Kau nak?

Hanya kerana aku seorang wanita, hati aku sensitif. Mudah simpati. Bila tgk muka orang yang buat jahat dengan aku time dia makan sorang2, makan lauk telur goreng dengan sambal ikan bilis boleh menitis air mata aku. Jahat sungguh dia burukkan aku, jahat sungguh dia jaja citer aku. Tapi bila dia kena herdik tgh2 org ramai, makan lauk sambal ikan bilis dengan air suam masa hujung2 bulan terdetik gak rasa simpati. Ini kan pulak orang yang kita sayang. Suka duka dengan kita, susah senang dengan kita. Banyak tabur kasih sayang kat kita tetiba kita bersikap kejam hanya kerana 'setiap saat itu duit. takde duit kau dihina. takde duit kau dibenci. orang tak pandang kau. orang ludah je tgk kau sebab gaji kau rm800'. Subahanallah. Jauhkan hati aku dengan rasa itu. Lindungilah hati aku dari sifat tamak harta dunia. Aku memalingkan pandangan aku dari kebendaan. Aku tanam dalam hati, bukan itu yang aku mahu. Aku motivasikan diri, bukan itu bekalan mati nanti. Aku hanya seorang wanita yang hatinya cukup mudah tersentuh. Kudrat aku tak kuat untuk melawan dunia. Tapi aku gunakan hati yang nipis ini melawan dugaan. Aku gunakan jiwa yang lemah ini berdiri menghadapi ujian supaya orang yang sedang dalam kesusahan itu tahu, aku takkan mengaku kalah. Aku sebarkan semangat juang aku supaya dia mampu bangun.

Kudrat aku lemah, tapi jiwa aku kasar. Aku tak suka nampak lemah. Aku benci mengalah. Walaupun aku seorang wanita, tapi aku tak mudah kalah. Aku takkan sekali2 memalingkan hati aku hanya kerana dia tak punya apa-apa. Cuma aku minta dari yang tak punya apa-apa itu, tunjukkan yang kau lebih kuat berbanding aku yang lemah ini. Tunjukkan yang kau mampu berdiri berbanding aku yang mampu teguh walaupun aku berpaut pada dahan mati. Tunjukkan kesungguhan kau berbanding aku yang tak mudah mengaku kalah. Kita menikmati dunia, bukan dunia menikmati kita. Kita hidup di atas dunia, bukan dunia hidup di atas kita. Kita mencorakkan dunia, bukan dunia mencorakkan kita. Kita mengatur dunia, bukan dunia mengatur kita. Kita hidup menunggu mati, bukan selamanya kita hidup di dunia penuh tipu dosa.


Tata!

p/s : agak serius entry ni. maaf kalau ada yang tak bersetuju dengan hasil tulisan aku kali ni. entry ni sekadar luahan rasa sebab dah lama sangat tak berilmiah. lapangkan minda, bukakan hati, jangan sempitkan jiwa, luaskan ilmu supaya jadi modal insan kelas pertama.

Wednesday, January 26, 2011

Maksud disebalik nama. Tata.

Ramai gak yang tanya

Tata? Apa tu? Ditambah dengan effect dahi kerut2. Muka kemot2. Ish, mcm pening pala la nak mikir.

Takyah susah2 mikir. Ni aku nak gtau defenisi dan konsep nama tersebut. Biasa la kan dialam bercinta ni, sumenya indah, manis, gula-gula ( sweet ), bagai dunia kita sahaja yang punya. Jadi panggilan nama jugak haruslah indah, comel2, manja2, aww2 gitu. Takkan nak panggil 'oi' kan? Nama makan kasut wedges? Masa memula bercinta ( baru2 belajar ) dengan En Gaban, aku bantai je panggil 'aku-kau'. Masa tu aku taktau nak panggil apa. Dah la memang kenal muka masa zaman2 pakai uniform putih, pastu jadi kawan baik selama 7 bulan. Sepanjang berkawan tu panggil 'aku-kau' kan, tetiba falling in love lak.. Nak panggil apa? Panggil 'Yang' ke? 'Abang'? Abang lah sgt yer, aritu ber'aku-kau' tetiba nak panggil dia 'Abang' nak pitam lak aku. Aku lak memang rock habis, selamber je 'aku-kau'. Yang si En Gaban masa tu dok bahasakan diri dia 'Caher' ( Shahir ). Erk!! Nama sebenar dia appear kat blog aku. Hahahaha! (maap En Gaban ). Masa tu aku dah start rasa

nape la mcm tak rock je skrg ni eh.. Pening2 gak aku time tu. Aku still la ber'aku-kau'. Gila kuang asam kan aku time tu. Yelah, org tak reti. Gitulah jadinya. Pastu En Gaban panggil aku 'Yun' ( nama panggilan aku dalam family ). Aku pun layan kan jelah. Jadilah 'caher-yun'. Masa tu siyes aku rasa teramatlah skema. Hadapkan jugak lah sebab budak baru belajar kan. Memang la agak ngok. Pastu ada la unsur2 'cayang' dalam msg. Jap2, kalo ada yang dah start pening2, nak muntah, loya dan sebagainya sila keluar saja dari blog ini. Sebab arini mood nak memperjelaskan asal usul nama 'Tata' itu. Complicated tau ( konon lah sangat ). Pastu dia panggil aku 'Hany' ( Honey ) aku pun panggil lah dia 'B' ( baby. bukan bab! ). Ber'hany-b' lah kami pastu. Lepas tu ntah mcm mana, dia bantai panggil aku 'Tata'. Ish, nak jelas kan kat sini pun aku pening2 ni. Sebab aku sendiri rasa nak muntah. Siyes!

Memula aku tak rasa pelik. Sebab dia memang selalu panggil aku dengan nama pelik2 ni. Contohnya :
1. Ata ( mata sepet. aku tak rasa pun. sah2 mata aku ni bulat, mata melayu. dia tu yang sepet kata org lak )
2. Tiak ( ketiak. hampeh kan?! )
3. Peluh ( sebab aku kuat peluh. sangat hampeh! )
4. Gelojoh ( sebab aku selalu ptong Q. ada ke b? )
Tapi aku tgk En Gaban mcm menjadi2 lak panggil aku nama 'Tata' tu. Dah lelama tu aku pun tanya la apasal panggil aku mcm tu. Pelik sgt je. Pastu dia jawab Tata Young. Ah! Aku nyampah. Xyah la nak perli2 hany kan. Pastu dia buat tak paham bahasa. Ilang dah nama 'Hany' aku. Terus dia ber'Tata' dgn aku. Aku 'Hany' gak. Sampai satu tahap, dengan aku-aku sekali ter'Tata'. Dalam FB dia selamber je panggil aku 'Tata'. Kengkawan rasa pelik je. Aku lak rasa malu. Jadah la nama mcm tu kan. Dengan kengkawan UPM dia boleh dia bantai perkenalkan

ni kuih raya Tata aku buat.

Sadis gila aku rasa. Tak pasal2, kawan dia Fazlyna panggil aku 'Tata'. Sekarang jadi adik angkat kitorg. Diulangi, kitorg yer. Kalo adik angkat En Gaban sorg memang lain je aku rasa kan.. Hahaha. Faz, faz tetap adik akak yang cumel. Mmuah! Occay, cukup. Si SB ngan Naqi pun panggil aku 'Tata'. Apasal tak heboh satu UPM tu pasal tata? Baru la glamer kan.. Nak marah pun takleh. Hadap jelah. Aku redha ( hahaha ).

Aku lebih rela dia panggil aku 'tiak'. Lantak lah ketiak ke apa ke. Bukan apa, aku takut ada org cakap aku ni gedik. Nama Tata konon. Geli aku. Haaa.. tu yang aku takmo tu. Diorg bukan nak tanya ke apa ke, suka-suka je tuduh aku camtu. Padahal sah2 salah En Gaban kan? Jangan ada pulak cakap aku bajet cun pakai nama Tata. Argghh! Tension la aku. Nama tu En Gaban yang gatal mulut bagi. Bukan aku mintak

Sayangggg, panggil la ai Marie, Joanne, Jennifer Lopez. Panggil laaa, panggil laa.. Pleaseeee.. Kalau b tak panggil ai dgn nama2 omputih tu ai bunuh diri.

Aku sendiri geli dia dok panggil aku Tata,Tata,Tata. Serabut tau. Nape aku layan? Dah boyfren aku, layankan jelah. Takkan nak marah2 pasal nama kan. Lantak dia lah nak panggil aku apa pun. Dah dia yang nak panggil, bukan aku suruh. Kadang kita ni tak pepasal jadi bahan mulut org kan. Takpe lah, aku cakap kat En Gaban

Tgk, ni sume salah b. Gatal2 panggil nama 'Tata'. Kan dah org salah anggap. Suka2 ngata tata mcm tu.

En Gaban? Orang lelaki lah namanya.. Buat dek jelah. Tetap jugak dia panggil aku 'Tata'. Aku? Pasrah jelah. Dah boyfren aku nak memang jenis suka panggil aku dengan pelbagai nama. Nak buat mcm mana kan? Kalo rasa2 sakit hati, suruh la laki/boyfren korg panggil korg Fasha Sandha ke, Dato' Siti ke, Hillary ke kann!

Sekarang ni En Gaban dah pandai panggil aku 'Marie'.. Aku? Semakin tertekan kau tau! Nama tata Nur Saila anak En Norman la b, sah2 tata ni melayu tulen. Asli. Pakai kain batik, makan kerabu jantung pisang tauu! Jangan la mengarut sgt b oiii.. Kang ada lak kata tata ni tebiat nak mamp*s lak.. Huhuhuhu!
Aku jugak yang kena kan? Tapi kan ada jugak suara2 nyaring cakap

Lantak lah, hal korg laki bini. Dulik la apa orang nak kata.

Err.. belum laki bini lagi. Belum, belum dan belum. Konpius aku!

Tata!

Tuesday, January 25, 2011

Khas Untuk En Gaban. Sahaja.

Haruskah ku ulangi lagi
Kata cintaku padamu
Yakinkan dirimu.
Masihkah terlintas di dada
Keraguanmu itu
Susahkan hatimu

Takkan ada cinta yang lain
Pastikan cintaku hanya untukmu
Pernahkah terlintas olehmu
Aku pun takut kehilangan
Dirimu



Bait-bait kata di atas ( err, agak sastera perkataan yang aku gunakan saat ni ) khas utk En Gaban. Tu pun kalau En Gaban mahu/cuba/akan mengerti setiap baris ayat2 jiwang itu. Kalau takmo mengerti pun takpe. Ai tak paksa. Huhuhu.. Tu lirik je. Nak ada suara yang melagukan pun boleh. Nanti ai bluetooth kat yu eh. Tapi bukan suara penyanyi asal tau. Ni suara.. Ada la. Nanti En Gaban dgr En Gaban teka lah eh suara siapakah.. Hahaha.. Jangan En Gaban muntah lak dah lah. Penat tau belajar vokal dalam bilik air. Sampai org kat luar bilik air ngamuk2 suh tata kuar cepat sikit sebab org lain nak guna bilik air. Kejam kan? Diorg taktau langsung yang tata ni praktis semata-mata nak rakam lagu  ni tau.

Tata!

Aku Kucing Kurap Itu

Kata-kata dongeng pada zaman dahulu kala

Ada satu suara bergema

Aku umpama kucing kurap. Siapa yang nak.

Satu suara halus lain bersuara

Kenapa kamu tak yakin dengan diri sendiri? Kenapa dengan kucing kurap?

Suara kasar itu menyahut

Yelah, siapa yang nak bela kucing kurap kan. Semua org jijik.

Suara halus itu tak bersuara terus. Dia diam. Bukan hilang kata-kata. Tapi kecewa. Kenapa sempit sungguh fikiran suara kasar itu. Tidakkah dia tahu, ada kelebihan disebalik kekurangan. Suara halus itu menutur kata sebaik bicara

Kalau pun kucing itu berkurap, tapi dia tetap makhluk yang dijadikan Allah. Kalau kita bawa kucing itu berjumpa doktor pasti kurapnya sembuh.

Suara kasar itu masih tidak berpuas hati

Mahukah sesiapa membawa kucing kurap ini berjumpa doktor? Menjaga dan membelainya?

Sebelum suara halus itu bersuara, ia tersenyum dulu

Aku mahu. Kerna aku pasti, kurap itu cuma satu penyakit. Ia pasti sembuh. Ia hanya satu kekurangan. Ia bukan satu halangan.

Suara kasar itu tersenyum. Suara halus itu pun sama tersenyum.





Dan kemudiannya

Suara halus itu pernah berkata. Dan kata-katanya bukanlah umpama istana pasir yang mudah runtuh disentuh ombak. Dia mengotakan kata-katanya dengan besi keyakinan dan konkrit kesabaran. Dia menerima seadanya dan setiap kekurangan suara kasar itu dengan penuh tabah. Sudah dia katakan dalam hatinya, dia sisip kemas2 dihujung nyawanya, menyatakan pada diri dan hati

Aku menerima kekurangan apa pun, aku terima kesusahan apa pun tanpa belah bagi. Aku tak pernah kesal, kerna aku sudah titipkan keyakinan dalam hati bahawa ini ujian dan dugaan untuk aku. Aku terima dengan redha, kerna aku mahu hati aku tenang menerima dia seadanya. Tak mahu setitik pun rasa kesal. Tak mahu secubit pun rasa sesal kenapa aku harus hadapi kekurangan dia. Kerna aku tetap yakin, menerima itu bukan pada sebahagian saja. Tapi menerima kesemuanya.

Kekurangan suara kasar itu banyak mengajar suara halus erti sabar, erti sayang sejujurnya, dan redha menerima seadanya. Suara halus tak minta dibalas dengan emas beruncang, tanah berbidang. Cukuplah hatinya dibelai lembut dengan kasih dan cinta. Jiwanya dijaga bagai intan permata. Apalah kiranya jika kekurangan suara halus itu diterima dengan terbuka. Meruntun sedih hati suara halus mengenang nasib tak diterima seadanya. Namun, hatinya tetap ikhlas tak mintak dibalas.


Dongengan klasik terlipat kemas di celah kertas lusuh di sudut sunyi.


Tata!

Monday, January 24, 2011

Salah ke jadi perempuan? Salah ke?

Mood yang perlu digunakan untuk baca adalah ' sendu+sedih+feeling air mata light2'.

Entry ni di kredit khas utk para gadis, wanita, perawan, perempuan sahaja. Bahasa dan nota di bawah khas utk para lelaki, jejaka, teruna, badang dan yang sama jenis dgn yang gagah2 perkosa ni lah.

Ni aku nak start bebel ni. Lantak lah org nak muntah ke apa ke kan. Nak bebel gak. Ni, aku nak gtau, kalo dah namanya perempuan kan wajib la sensitif, cepat terasa, laju2 nangis, merajuk, nak dipujuk, nak kata2 bunga, bahasa tapis2, puji2 bagai. Tu pasal la namanya perempuan. Kalo tak suka benda2 tacing geli-geli ni takyah la kami ni jadi perempuan. Jadi lah lelaki mcm korg2. Tomboy? Hello, kalo dah hati tu cop kaler pink, ko pakai la seluar, tie, kemeja lengan panjang, rambut ko buat mcm KFCM ke, kalo hati ko tu pink, tetaplah pink. Perempuan bengis garang mcm harimau lapar? Tetap la nangis dalam hati. Luar je muka ketat habis, berkerut2 tahan marah, padahal dalam hati dah lebat dah hujan air mata.

Cuba la korg yang lelaki2 ni tanya kat perempuan2 atas muka bumi ni, ada ke yang tak sensitif? Tak cepat nangis? Ada? Kalo ada tu sebab dia sengaja meninggikan ego dia supaya dia tak nampak lemah. Tapi sampai bila? Satu hari, jatuh berderai jugak air mata dia dek terasa hati dgn layanan suami yang acuh tak acuh, sakit hati dapat laki meyakitkan jiwa. Sebab tu perempuan yang diam, simpan semua kesedihan, kesakitan, kekecewan dalam hati, perempuan tu jadi seorang pendendam, pembenci. Korg suka ke dapat yang pendendam? Silap2 time korg tgh tido dia siram asid kat muka korg.

Perempuan ni mempunyai emosi seperti ombak iaitu suatu perasaan yg lambat reda. Sebab tu kalo perempuan ni merajuk ke, marah ke, terasa ke memang amek masa utk ok. Yang korg ni sang lelaki, suka2 cakap perempuan ni kuat merajuk, suka merajuk lama2 kan? Lain kali kaji dulu sebelum tuduh2!

Aku tetap tak puas hati kalo lelaki ni cakap rimas lah dengan perempaun kuat merajuk ni. Dah mcm tu sifat perempuan, nak buat mcm mana. Merajuk yang berpada2 tu apa salahnya. Merajuk tu perlu kan, kalo tak merajuk nmpk sgt la kita ni jenis tak kisah dengan hubungan kita kan? Nak jadi apa jadi lah, aku pedulik apa. Mcm tu korg nak ke sang lelaki? Kalo aku merajuk takde la aku harap sgt bunga mawar merah 5 dozen dpn rumah aku. Tak pun coklat Cadbury 5 kotak. Cukup la cakap

sorry sayang, tadi saya ada buat awak sakit hati eh? awak merajuk dengan saya eh? sorry eh..

tak pun

saya tahu saya salah tadi sebab cakap kasar dengan awak. saya mintak maaf eh.. saya tak sengaja..

Mahal sgt ke? Lebih mahal dari harga bunga mawar merah dgn coklat Cadbury tu ke sang lelaki oiii? Dah la bagi kita sakit hati, terasa, sedih, merajuk. Maaf dah la takde, siap tambah marah2 pulak

ni apa lagi tak kena ni? asyik nak merajuk je.

Hoii, sah2 la kita merajuk sebab dia. Tak kan sebab kucing aku makan ikan tak habis aku nak merajuk, menangis kat dia pulak kan? Kalo takde angin takkan pokok leh bergoyang. Kalo bukan sebab sang lelaki mengeluarkan kata2 kasar, takkan la kita nak terasa hati pastu merajuk pulak kan? Sah2 org perempuan ni ada angin tiap2 bulan. Salah ke? Masalahnya org lelaki ni taknak study psl perempuan. Taknak bertoleransi dengan sifat semulajadi perempuan.

Kita ni ada sifat masing2, mmg takkan sama antara lelaki dengan perempuan. Cuba la faham. Memang la korg akan cakap

ah! asyik lelaki je nak kena faham. nak kena pujuk. nak kena cakap baik2.

Dah tu sape yang akan jadi ketua? Perempuan ke lelaki? Sape yang ada kuasa sebagai manusia yang dipercayai boleh memimpin? Perempuan ke lelaki? Sebab lelaki itu adalah ketua keluarga, bakal ketua keluarga, maka haruslah lelaki belajar mcm mana nak handle masalah2 dalaman wanita ni. Hati dia. Kelembutan dia. Kerapuhan hati dia. Korg la kena belajar, amek tahu. Kalo taknak amek tahu dengan alasan

ah, malas aku. banyak lagi hal lain aku nak pk. takde keja aku nak pk hal sentap-sentap ni.

Takyah la berbini, takyah ber'girlfren'. Dok bujang sampai ke tua. Tak pun layan je kaum sejenis korg. Sehati sejiwa kan? Geli aku. Tak layak la korg jadi ketua keluarga. Hati bini pun tak reti nak jaga. Bini ko nak. Hati bini ko buat alas kaki je. Memang patut pun kekadang 'Suami Mangsa Dera'. Dah susah sgt nak faham apa bini nak. Elok2 bini protes cara halus ( majuk2 mintak dipujuk, marah2 mintak dibelai, sakit hati mintak dimanjakan) korang yang sengaja mintak bini protes cara kejam (simbah asid,lari ikut jantan lain, potong anu dsbg ). Korang yang mintak. Jangan nak salahkan perempuan yer!

Susah sgt ke nak jaga makhluk paling lembut hati nurani ni? Rasanya susah lagi nak bela singa kat Zoo tu kan? Pelik lah aku.

Tata!

Saturday, January 22, 2011

Bila nama aku jadi 'Sheila'

Banyak kali dah jadi kes mcm ni. Dulu time belajar. Masa tingkatan 6 aku kenal dgn sorg mamat India. Nama dia Richard. Mana ntah pergi mamat ni. Muka mcm Negro, rambut kerinting lengkap. Cakap omputih bunyik mcm rapper. Siap dgn effect tangan goyang2. Aku kalo cakap dgn dia kena dongak, bukan sebab aku ni rendah. Tapi sebab dia tinggi sgt. Hahaha. Dia ni rajin tegur aku. Kalo terserempak kat koridor mesti tegur. Dia panggil aku

Sheila, sheila!

Letih dah aku betulkan nama aku. Dia dok panggil aku 'sheila'. Dia kelas Fizik, aku kelas Ekonomi. Tiap kali aku nak turun tangga nak g library, dia mesti nampak. Sebab dia ni guard kat koridor tu. Siyes tau, selalu nampak muka dia tercegat kat koridor. Dia tu mcm takde cikgu ke? Kalo nampak aku wajib la dia tegur.

Hi Sheila!

Dan ntah kali ke berapa aku harus betul kan nama aku.

My name is Saila. Not Sheila, Mr Richard.

Dia gelak kuat. I like to call u Sheila. As cute as a button.

Err.. What ever, i like to remind you. My name is Saila okay?

Okay, Sheila.

Lotih den. Lantak ko lah Richard. Janji ko bahagia. Skrg ni mana la dia eh? Last jumpa dia masa Majlis Graduasi untuk pelajar tingkatan 5 dan 6. Masa tu Richard bisik kat telinga aku

If i am Malay, i will propose you.

Gulp! Aku susun ayat baik2

Oh come on Rich, there's a lot of Indian girls out there. More cuter that me rite?

You are the cutest girl i have.

Nasib baik tak terbatuk ayam goreng time tu. Mana la kau Richard. Kau la satu2 nya manusia yang panggil aku 'Sheila'. Dah jadi engineering kot mamat tu.

Tu cerita 5 tahun yang lepas. Baru kejap ni pulak kawan baik aku Abirami ( Indian girl ) call aku. Dalam hati terdetik, apa kehalnya minah ni call aku. Nak ajak aku g Batu Caves ke, kan ada jualan lagi kan. Kot la nak bawa aku kan. Tapi bukan. Boleh pulak jadi mcm ni

Aku : Hello Abi..
Abirami : Eh, Kak Yun ke? Alamak, saya salah call la akak. Saya nak call kakak Devan ( laki dia ) nama dia Sheila, nama akak pun saya save Sheila dalam hphone saya. ( Hahahahaha. dia gelak ). Sorry eh akak.
Aku : Hampeh sungguh minachi ni. Penat je aku angkat call kau.
Abirami : (gelak tak abis lagi )
Bengang aku.

Moral dgn cerita di atas, agaknya kengkawan India aku memang gatal2 panggil aku Sheila eh?

Tata!

Sabtu Yang Busan

Bila ari sabtu aku takde g memana.. Bosan yang amat. Nyampah pun ada. Letih badan weihhhh! Tetiba Ifah gegatal tangan snap2 gambar pulak

Aku tak pasan time ni. Sesenyap Ifah snap.




Mem'blog'kan diri.


Tenyummmm! Kat TV tu citer Sanggam. Hahahaha!


Silau~~


En Gaban, mcm ni la rupa tata bila malas. Hahaha! Boleh la kan? kan? Bosan laaa.. Huhuhu.. Ni lah jadinya.. Huhuhu.. Lepas snap2 tu Ifah layan Sanggam kat TV. Sonok ke tgk hindustan tu Fah?

Tata!

En Gaban Jumpa Perempuan Lain? Part II

Mood yang harus digunakan semasa baca entry ini tetap sama. Iaitu mood 'tenang'.

Entry ini ditulis bagi menerangkan apakah rumusan yang En Gaban perolehi setelah ber'dating' dgn gadis itu. Aku rasa takyah lah guna perkataan 'si dia' sebab korg sume pun dah tau kan, si dia itu merujuk kepada En Gaban. So, straight to the point jelah yer. En Gaban, sorry!

Masa En Gaban nak g ke destinasi ( tempat dating yang telah dipersetujui oleh mereka berdua ), En Gaban msg aku. Bgtau yang dia on the way nak g ( konon2 baik hati kan dia, sudi gtau aku yg dia nak bertolak. Aku time tu kelam kabut nak punch card, kemas handbag bagai. Frust tau aku ). Masa dalam bus ( yer! aku g keja naik pengangkutan awam. Sebab? Ada driver. Aku leh rehat2 sambil pejam mata. Hahaha! Sejam setengah tu aku dalam bus. Takkan aku nak celik je mata. Kan? ) aku msg dia. Aku cakap kalo dah smpai msg la aku. Amek gambar skali. Aku nak tgk gak dia dating kan? En Gaban cakap 'oheyyyyy'. Happy sungguh dia nak g dating kan?

Kul 6ptg aku terjaga. Aku tgk kat hphone ada msg dr En Gaban. Dia tulis

Makan kat McD huhu.. Taaaa, taknak makan ngan mek ni. Amek sos pun tak reti nak tekan2.

Sabar jelah kan? Dia yang nak sangat g dating kan? Jangan salah kan aku lak. Aku suh dia makan2 dulu. Dah sampai rmh msg lah aku ( sporting kan aku? ingat senang nak dapat gf mcm aku? Hahahaha! ). Nak muntah, muntah lah! Apa aku kesah. Pastu aku dapat msg dari En Gaban lagi

Its sucks..

Kemain lagi dia ngutuk kan? Dah mkn McD, prosperity lagi apa yang sucks nya? Kenyang dah tu kan? Tak baik tau cakap gitu. Layan kan jelah.. Hahahaha..

Pasni taktau lah kawan perempuan mana lak dia nak jumpa ( reunion. leh ke jumpa berdua dinama kan 'reunioun'? ). Aku tak kisah lah, janji dia jujur. Aku nak larang sgt2 pun bukan leh. Takat bagi tazkirah sikit2, drama air mata sikit2 leh la. Aku bagi kepercayaan kat dia, harap dia balas la dgn kejujuran. Kan b kan?

Errr.. Kalo tata takde takleh idup lah b kan? Yelah, selama ni kalo g mkn McD ( mkn kat McD je?? Apa kelass? Eh, suka hati kitorg lah. Ada ke burger sesedap mcm McD kat Msia ni? ) tata la g order, bawa g kat meja. G amek sos, straw, garam, sudu bagai. B duduk je kan? kan? kan? Tau2 fries tata lesap dah b makan. Semalam b kena amek sos. Best kan? Hahahahaha! I like!!

Tata!

Friday, January 21, 2011

En Gaban Jumpa Perempuan Lain?

Mood yang perlu digunakan semasa membaca entry ni ialah 'tenang'.

Setenang air di sungai. Jangan disangka tiada buaya. Kalo buaya tu kenyang dia tak kaco la. Tapi kalo buaya tu lapar, mmg jd mangsa lah yer!

Kisahnya bermula bila si dia ( perlu rahsiakan nama, nanti masuk Metrol lak ) beritahu ada org ckp rindu kat dia. Orang yang cakap rindu tu perempuan la sebab si dia di sini merujuk kepada lelaki occay. Masa gadis tu cakap dia rindu kan si mamat ni, aku tak tumpukan perhatian sgt. Sebab tgh pikir hal lebih serius ( lah sangat ). Jadi setelah segalanya reda, si dia pun ulang lagi kes gadis tu cakap rindu kat dia. Kali ni aku pun tanya la sapekah? Jawapan dia

Gadis ni dia kenal masa dia belajar dulu. Masa tu baru semester satu. Bebudak lagi kan. Hingusan lak tu. Baru kuar dari celah ketiak mak. Kesiannn.. Jadi bebudak semester satu ni time rehat reramai la g cafe membeli makanan. Time tu la si dia dgn gadis itu bersua muka. Pandang2, jeling2. Dari mata turun ke hati. ( part ni aku tak sure sm ada betul ke tak. betul la kot. ingat2 lupa la ). Jadi si gadis ni tersuka lah kat si dia. Tukar2 no fon ( oh! sweet!! ), msg2, dalam hati ada taman bagai. Tapi si dia takde hati pun kat si gadis tu ( kata si dia lah kan.. org laki, bukan leh caya kan,kan,kan ) Hahahaha.. Tapi si gadis ni dah tangkap cintan dah kat si dia. Tapi.. Bolayan. Kawan kpd si gadis tu pun minat kat si dia ( erk! apa gojes sgt kah si dia ini? ), tapi bila kawan kpd si gadis ni baca msg2 si gadis dgn si dia tu, kecewa lah kawan si gadis itu. Bila nmpk si dia ni, kawan si gadis tu buat muka ( muka kecewa + marah la tu kan ). Yang si gadis ni pun kira tak bernasib baik gak lah, sebab si dia takmo kat si gadis ( mcm pilem industan kan? uwekk ). Kawan si dia ni pulak yang minat kat si gadis tu. Si dia pun bagi no fon si gadis tu cepat2. Last2 bersatu lah si gadis tadi dengan kawan si dia ( pening lah aku ).

Bila aku tny nape tak suka je kat si gadis tu, si dia kata takde hati nak bt cane. Masa tu hati dia kat aku. Terkenang2 kan aku. Tercari2 aku. Hahahaha.. Part ni siyes aku gelak. Korang bayangkan lah, aku kenal si dia masa tingkatan 4. Aku pun taktau pasai pa aku meluat sgt kat si dia ni. Bukan si dia ada buat salah pun kat aku. Gila kan? Dari form 4 sampai form 5 si dia dok ngacau aku. Tapi bolayan. Taktau la sebab apa aku nyombong sgt dgn si dia masa tu ( metal disorder la tu ). Abis sekolah kira lost contact la kan. Tapi sampai umur 20 si dia dok cari aku. Masa si dia semester satu tu, umo si dia 19 tahun. Aku time tu tgh menggila dgn kwn2 form 6 aku. Hahaha.. Logik gak apa dia cakap tu kan? Dia takmo kat si gadis tu sebab dia masih memikirkan tentang aku yang ntah di mana.. Ermm.. Yekeeee? Elehhh, mesti ada sikit2 b suka kat dia kannn? kan? Umo 19, awek takde, takkan tak teringin sikit kotttt.. Ada la tu kann,kan,kan? ( Ah! melalut! ).

Nak dijadikan pilem, korang ingat Shah Rukh Khan je tau belakon pilem? Realiti pun ada tau. Beberapa hari lepas ( minggu lepas ) si gadis jumpa si dia kat FB. Dah add-approve tu diorg chatting pastu tukar no fon. Message2. Pastu check shedule masing2 set dating. Yeee, dating. Aku? Uwaaaaaaa!!!!

Arini diorg nak ketemu. Petang ni lepas asar. Lepas solat asar la tu. Lepas solat asar tu b doa la..

Ya Allah, tetapkan lah hati aku kepada kekasih aku ( nama sebenar saya ). Amin.

Aku? Errr.. Nak cakap apa eh? Tersekat2 kat kerongkong ni. Malam td dah bagi tazkirah sikit kat si dia. Sempat lagi aku berdrama air mata

Aku : Xpelah, xkan tata nak larang.. B g jelah jmp dia eh.. Xbaik mungkir janji..
Si dia : B jhanjie x de pape yg akan belaku shok.

Drama, drama, drama. Jap! Xde pape yg akan berlaku esok ( arini la tu )? Lain mcm je bunyik! Yu jangannnnn.. Kang buaya lapa kang, ilang pala tu baru tauuu..
kehkehkehkeh

Kan tadi aku dah ckp, mood baca entry ni mood 'tenang' sebab masa jari aku menaip pun dgn mood 'tenang'. Siyes ni aku tenang. Nape aku tak ikut si dia g jumpa itu gadis? Aku kat Putrajaya ni ha, dia kat KB. Mcm mana aku nak ke sana? Tak sempat aku nak sampai KB diorg dh abis dating dah. Jadahnya kan. Alah, aku redha jelah. Nak dikawal2, dilarang2 pun nak btpe. Dia jujur gtau aku hal ni pun dh kira bersyukur dh. Kalo dia nak bt jahat btpe dia gtau aku sume ni kan? Betul ke konsep aku ni? Tak terpesong ke? Ah! lantak lah. Boyfren/suami ni pasti akan hilang dari kita. PASTI. Kalau tak kena amek dgn perempuan lain, kena amek dengan Allah ( kredit kpd ahkak geli ). Ni sikit ucapan dari ta kepada b

B, kalo b sayang tata, ingat2 tata tau masa dating tu. Istifar bebanyak. Ingat tata tiap saat ( bukan kena ingat Allah ke? ). Agak2 jauh melayang tu cepat2 mengucap tau. Urut2 dada ingat tata kat KL ni. Balik cpt sikit. Jangan smpai mghrb dating tu. Syaiton byk. Ingat2 sikit lagu Jangan Pandang-Pandang ( Ana rafalli dgn Suhaimi ) tu. Kalo dia bagi flying kiss takyah gatal nak tangkap. Biorkan je. Kalo b curang blkg tata, siap b. B ckp, b nak ilang jari telunjuk ke, jari hantu ke, jari manis? Biar cacat. Uwaaaaaa!!

Tata!

p/s : kira korg tau lah si dia tu En Gaban kan? Ntah pape kan aku ni. Si dia konon. Sah2 En Gaban. Tak reti kaber line sungguh aku ni kan? En Gaban kalo baca entry ni agak2 dia suh delete tak? Hahahaha.. Biar kannnn.. Petang ni nak cr mamat mana eh nak ajak dating. Ermm..
Erk!! ( ilang nyawa kang baru tau! )

Wednesday, January 19, 2011

Its An Ariberseri Day!!!

Ni arahan En Gaban occay. Dia suh aku tulis kat blog

Happy ariberseryyy yg ke-4. Smuga kita kekal slamanyaaa.. Dan tata lagi asham dari b, buash2 dr b.

Hampeh kan? Leklok wish ariberseri sempat lagi dia ngutuk aku. Ah! Dia memang mcm tu. Tiap2 hari pun ngutuk aku. Asham lah, buash lah, tiak lah, uncit lah, peluh lah. Sumenya aku. Dia takde pun. Dia perfect je sume. Padahal dia lagi doubleeeeee dari aku. Huh. Puas hati. Hahaha!

Oh then..

Aku : Tak sangka kan, gaduh teruk2, abis sume bhs kurang enak kuar, tp cecah gak 4thn kan sayang?
Dia : Ni atas usaha kita and rezeki Allah bagi. Kalo salah satu xde, xsampai 4 tahun nih.
bla bla bla ( mana leh tulis. sensored! )

Maybe ada yang bc entry ni rasa geli2 nak muntah kan. Takpe2, saya faham. Muntah je kat situ. Takpe. Masalahnya ni hubungan saya yang pertama. Boyfren yang pertama. Ni la first time rasa cintan cintun. Cinta monyet ke, puppy love ke hape2 lah. Abis sume binatang2 kuar kan. Ni lah first time. Tak sangka masih ada jodoh lagi kami ni ( sbg pasangan cintan2 ni la ). Toleransi tu penting. Komunikasi lagi la penting. Dah nasib En Gaban la dapat aku. Ada je tak puas hati mula la aku bercakap ( bukan membebel k! )

b dgr sini bla bla bla. Takleh mcm tu b.. Kita kena la bla bla bla. Tata takmo kita mcm tu mcm ni. Kita kena pandang jauh. Dan bla bla bla lagi.

En Gaban setia je dgr apa aku ckp. Ntah lekat ke tidak. Tp tak kisah, janji apa aku nak ckp aku dah cakap. Tugas aku siap dah. Tugas dia lak kena analisis maklumat yang aku dah sampaikan ( lelaki pakar bab analisis ke? bab mengira power la kan? ah! dulik ). Kesian dia kan. Tapi aku tak suka bebel. Bebel ni lain. Bebel ni benda tak perlu pun kita cakap. Pastu ulang2. Takmo la mcm tu. Cakap yang perlu je. Lelaki ni simple. Tak reti bunga2. Nak cakap tu cakap je. Takyah bunga2, daun2 bagai. Straight je occay. Kalo korg bunga2, kona sana kona sini korg mkn hati jelah. Sampai bulan depan dia tak paham.

Nasib baik la En Gaban jenis penyabar. Aku ni dah la garang, cepat merajuk pulak. Hahaha! Dia? Manja. Manja. Manja. Ha, tulah dia. Errr, takleh tulis bebanyak pasal dia. Kang dia suh aku delete lak entry ni. Haha!

Tata!

Ada pengintip ke kat blog ni??

Makin hari makin sayang? Bukan2.. Makin hari makin banyak lak cadangan. Aritu si polan yang situ, baru2 ni si polan yang sinun ( di larang sebut nama sebenar mahupun nama komersial ). Cadangan suh aku private kan blog ni. Ermm, aku cakap nak btpe la aku privatekan kan?? Bukan ada rahsia kerajaan pun. Peta harta karun pun takde. Stakat folower yang err, tak semenggah tu, sah2 blog aku ni picisan gila. Haha!

Kata si polan yang sinun supaya takde la silent reader yang mana semasa baca blog ni mmg la diam2, tp pastu pot pet pot pet. Laaa.. Sebab tu ke.. Ntah, perlu ke? Kalo dia nak pot pet pot pet, dia punya pasal la kan. Kata si polan yang sitok pulak, supaya takde la pengintip. Erk!! Apakah? FBI? Detective Conan? PDRM? ATM? TUDM? Jadahnya ada pengintip? Oh,oh.. Paham2. Ntah lah ( asyik entah je kan ), aku nak buat apa. Takkan nak larang. Nak marah?

Heppp! Jangan tgk2 blog aku ehhh..

Sape la aku kan. Blog pun picisan jek. Aku buat blog pun sebab aku ni suka menulis ( utk konsep di sini ialah menaip ). Dari kecik aku suka menulis. Masa form 3 sampai form 5 aku buat novel ( masa tu kengkawan sume bc novel. dgn aku pun sama ). Punca buat novel sebab aku ni gatal tgn menulis. Tau2 dh berpuluh2 muka surat aku tulis. Tulis pun kat buku nota sekolah yang kaler coklat tu, tulis pun guna pensil je. Bila kengkawan baca diorg passing satu kelas. Kelas sebelah pun dpt gak buku nota coklat tu. Bila sampai kat tgn aku, buku tu dah tak rupa buku. Hampeh! Atas permintaan, sepanjang aku form 3 sampai form 5 tu, dekat 10buah novel aku tulis ( sume dapt sambutan. tapi aku tak dapat apa2 royalti pun. hahaha! ). Jangan korg tanya mana pergi novel2 tu sume. Kazen2 aku baca ( Datuk Hj Fadillah pun baca occay! siap suh aku buat cerpen hantar ke Utusan. nanti dapat duit katanya ), angin la kan.. Kazen2 aku gedik nak baca pastu sepah2 atas meja. Mcm mana Datuk tak baca. Abis lak tu. Sampai skrg pun dia dok tanya

Takde penulisan terbaru ke? Maaf lah Datuk, la ni pakai belog lak. Hahaha. Jadinya kazen aku yang org Kuching Sarawak, negeri Bumi Kenyalang tu bawa balik novel aku ke sana. Bagi kawan2 sekolah dia baca ( sampai ke sana novel aku naik belon! ). Lepas satu, satu dia bawa balik Sarawak. Dan akhirnya berkuburlah buku2 coklat aku tu di Bumi Kenyalang. Ish, nak nangis lak. Gila tol tulis pasal ni. Ah! Nisa sume kitak punya pasal. Mun kitak sik ambek novel kamek, sik jadi cam ya! Huhuhuhuhu! Eh, i think i should speak in Australian language la. Coz she kan dah jadi org Australian. Ah, tak kuasa. Sine kamek pande klaka Tazmania, Perth ya. Ngegeh nak? Hahaha. Melalut dah aku ni.

Jadinya aku ni mmg kuat menulis. Bila dah masuk belajar kat negeri utara nun, aku tulis dalam buku cantik2. Namanya diari. Wahh, ada diari occay! Diari la sgt. Kawan baik aku ( Ifah la weih, sape lagi ) pernah baca isi diari tu tau ( sebab aku yang bagi baca ) sebab dia ckp aku ni dok menulis je. Tulis sorok2 lak tu. Dah tu aku cakap la aku tulis diari. Dia kata dia tak berani nak tulis, nanti org baca. Biasa la, dah nama pun diari mesti la mcm2 kita tulis kan.. Marah kat org tu, org ni. Sedih kena marah, kecik ati dengan mak, gaduh dgn bf, marah2 bf, tak puas hati dkt bf sebab tak wish good night sebelum tido.. Opps! Jadi dia takut org baca. Laaa, pasai pa nak takut. Aku senang je

Aku tulis dalam diari. Yang tahu cuma aku dengan diari ni je. Kalo aku nak ngumpat kau ke apa ke tu antara aku dengan diari buruk ni! Lagi bagus aku tulis dalam diari. Dari aku ngumpat hal kau, pastu jaja citer kau satu Malaya, mana kau nak? Kurang2 aku ngadu kat diari ni ha. Apa diari ni tahu? Abis basah kertas diari ni kena air mata aku pun dairi ni tak kisah. Kau tu! Jadahnya bukak diari aku? Sah2 kau ni tak tahu maksud privacy. Tak tahu maksud amanah kan? Kan?

Dan sekarang ni aku mem'blog'kan diri lak. Takat nak luah rasa marah tu ada la satu, dua entry pastu nyesal lak. Takde la nak nangis2 dpn PC/laptop semata2 nak meluahkan isi hati kan.. Jadi blog ni tempat aku tulis ( taip ) sebab kegatalan jari2 ni nak menaip. Jadi, biarlah yang nak lain2 tu. Kalo suka leh terus baca, kalo tak suka takyah bukak dah blog ni. Diulangi, blog Honey Bee ni hanya utk meluahkan rasa dgn huruf-huruf. Rasa dari hati sendiri utk diri sendiri. Kengkawan yang setia dgn blog ni pun sumenya silent reader. Diorg takde blog, tapi suka baca blog. Bila terasa gigil2 nak komen tu diorg terus call aku. Mcm direct line. Hahaha! Suka hati korg lah yer. Apa2 pun sume entry2 dalam blog ni dipantau oleh En Gaban sejak blog ni diwujudkan. Setakat ni takde yang dia reject. Hehaaa!


Kepada si polan2, aku takkan private kan blog ni. Sebab takde rahsia2 besar, penipuan, reka-reka cerita, mengumpat mengeji siap tulis nama sebenar dan sebagainya. Blog Honey Bee ni telus. Aku cakap apa yang benar. Bak kata pepatah : Cakap biar lepas kalau benda betul. ( Ada ke cikgu BM ajar pepatah mcm ni? )

Salam sayang, peluk cium bagai! Weykk!

Tata!

Tuesday, January 18, 2011

Bila si dia ingat ariberseri tiap2 tahun

Erk! Erk! Nak tercekik? Uwekkk! Nak muntah? Muntah lah. Ada beg plastik? Takde? Muntah jelah atas carpet tu.. Hehehe

Jap ni aku baru dapat msg

Taaaa..shok brapa aribulannn? Mcm tak reti lak kan, tu ayat En Gaban la tu. Jap. Sebelum tu aku nak gtau, mood majuk, tacing, kecewa, musnah harapan, hancur berkecai, naik angin macam ada lagi. Tapi hati perempuan kan.. Kau nak majuk lama mana? Hancur berkecai pun taktau bila tau2 dah elok cantum guna gam gajah dah. Eleh, berapa kali aku majuk. Berapa kali hancur berderai. Dah imune dah. Eh, jap. Tapi kalo dia buat aku tacing lagi, majuk tetap majuk occay! Aku kan perempuan. Dah mmg gitu pattern nya. Nak bt mcm mana. En Gaban redha jelah mcm mana ai redha dgn yu occay! Hahaha..

Jadinya bila dah dia bagi soalan mcm tu, takkan korg tak tersentuh hati lagi kot. Gila batu sungguh hati korg eh.. Korg tak paham dgn soalan En Gaban itu? Takpe aku bg korg paham eh..

Esk 19hb.. Nape sayang? Ada apa?

Adok mende2.. Tata lunch apa tadiee?

Sayang ada benda nak gtau pasal ari esk kee? Ermm? Ada kann? Sayang nak gtau apaaa?

Huhuhuhu b ingat tata lupa dh huhuhu.. Shok ariberseri kita yg ke-empattt hehe..

Tiap2 tahun sayang yg ingtkan tata.. Tata tak lupa la sayang. Tata takut b yg lupa..

B x leh lupa shayangggg.. Ari kramat tu.. Kalo x ingt benti jd org. Jd beruang ke hehe..

Yu jangannnn.. Esk dh kawen abis lupa sume. Silap2 bini kat mana pun tak ingat dh.. Siap yu! Esk dh kawen yu tak tanya dah sok brape ari bulan. Ai lak yg ingt kan yu. Pastu yu lak bantai jawab

ntah, ai penat ni.. tak kisah lah esk brape ari bulan pun.. sama je taaa..

Siap tau! Time ni yu pilih sape patut jd beruang. Huhuhuhu!
keh keh keh!

Tapi satu la aku suka pasal En Gaban ni, dia selalu ingat tarikh2 kramat ( mcm ayat dia selalu tu ) ni. Mesti wajib dia tanya esk hari apa lah, esk brape ari bulan lah. Tenkiu so much sayang sebab ingt tiap2 tahun. Sebab selalu aku baca kat majalah, diorg tulis lelaki ni mana ingt benda2 remeh mcm ni ( remeh la bagi lelaki, wajib tau bagi pmpuan ). Tapi En Gaban ckp

stiap individu tu tak sama

Harap2 sampai bila2 la En Gaban ingat. Kot2 time bercinta je dia ingat.. Hahaha.. Takkk, i belip in yu tauu..


Tapi kan, kertas2 yg aku buat ( sila rujuk sini ) aritu ( sebelum sesi gaduh2, tumbuk2, tacing2 ) aku dh buang. Dah aku ingat tak celebrate dah. Yelah, gaduh teruk kan. Tacing pun teruk2 sampai aku buat entry ni. Taktau lak arini dia bg soalan syahdu utk aku. Eleh, tipu la korg kalo bf ingat ari special2 ni korg tak sentap. Jadinya aku nyesal sesgt ni sbb g buang benda alah aku dh buat tu.. Huhuhu!

En Gaban mcm sedih je bila aku gtau yg aku dh buang prepation utk bg something kat dia ( kad la apa lagi kan ). Tapi takpe, start mlm ni aku buat baru. Suka En Gaban. Pelik gak aku dgn dia. Suka sgt bila aku bg kad2 ucapan ni ( make sure yang DIY, handmade.. Beli siap sure dia takmo pandang ).

Mood tgh wink wink nie..

Tata!

Monday, January 17, 2011

Bila monorail selalu penuh

yer, aku kalo nak g jejalan kat KL tu naik pengangkutan awam je. Atau kata org bandar public transport. Mcm cab, LRT, monorail dan apa2 ntah lagi lah. Sabtu bru ni kwn baik aku ms skolah menengah ajak la jumpa utk gosip2 katanya. Alamak, bab gosip aku mmg fail la. Bukan nak tunjuk baik, tapi rs mcm nyesal tak sudah je bila dh selesai ngumpat ni. Taktau la, itu aku. Kot org lain taktau la mcm mana kan. Banyak kali la jugak, bila ada kwn ajak ngumpat sure aku rs nyesal lak lepas tu. Tetiba dtg rs kesian kat org tu. Sebab tu kalo aku nak ckp sgt, rs dh gigil2 badan ni amarah sgt kat seseorang, aku cr Ifah je. Diulangi, IFAH sahaja. Sebab?

1. Aku percaya dia dunia dan akhirat
2. Cukup pilih sorg manusia yang aku percaya utk meluahkan apa sahaja. Kalo aku di cop pengumpat, sekurang2 nya aku ngumpat dgn sorg makhluk je kat dunia ni. Iaitu Ifah.

Jauh dah meleret ni. Occay, blk semula kepada tajuk di atas. Disebabkan aku ni pengguna setia pengangkutan awam, jadi aku kena la naik ketapi yang jalan atas langit tu. Namanya Monorail. Masa pergi tu tak penuh sgt, masih ada ruang bernafas lagi. Tetiba makin penuh start kat Monorail Medan Tuanku. Bila dh makin ramai tu mula la bersesak2. Nak gerakkan tgn pun takleh. Untuk pengetahuan mana yang tak pernah naik benda alah tu ( yelah,ada keta takyah sesak2 dgn lautan manusia ) ada satu laluan yang agak kona baring gitu menyebabkan kami2 yang dalam benda alah tu pun sama2 lah ikut kona terbaring skali. Masa ni lah yang agak menyulitkan keadaan bila terlalu padat mcm iklan Milo Fuze maka masing2 terpaksa menghimpit antara satu sama lain. Dan di masa ini lah aku dgn tak sengaja jadi tempat sandar sorg mamat ni ( utk makluman dia dgn gf dia ms ni ). Mamat ni membelakangkan aku. Aku lak menghadap belakang dia. Jadi bila dia menjadikan aku tempat menampung berat badan dia semasa kona baring itu, aku terkedu, terdiam dan terhilang nyawa sekejap. Gf dia berusaha pegang tgn si mamat ni. Dan aku lak nak bt apa? Takkan nak tolak dia pastu marah2 kan.. Sah2 dia tak sengaja ( jgn dlm hati kau, kau senyum lak yer! Huhu ). Untuk 4-5 saat itu aku terdiam seribu bahasa ( padahal aku cuma tahu 2,3 bahasa je ). Nasib baik aku masa tu mmg tgh pegang tiang yang ada dlm Monorail. Kalo tak sure terbaring atas lantai Monorail dua2 ekor skali. Time tu mmg azab nak tanggung malu.. Huhuhu! Setelah adengan kona baring itu tamat gf kpd mamat tu dgn muka merah padam ckp sesuatu kat bf dia. Ntah apa diorg ckp aku tak dgr, tapi muka gf dia mmg malu abis kat aku. Aku cpt2 la alih pndg tmpt lain ( sorok muka ) sebab takmo mamat tu nengok aku, malu sungguh aku nak tgk muka diorg. Huhuhuhu.. Tetiba monorail tu jd lengang sikit. Ah sudah! Aku dah taktau nak pandang mana. Mamat tu dgn gf dia ada lagi. Kali ni diorg dpt tgk muka aku. Muka gf dia manis je mcm senyum2 tgk aku. Aku nak senyum balik, tp malu punya pasal aku senyum tapi pandang lantai Monorail. Yang si mamat pun senyum jugakkkk.. Apa gila? Kau takyah la pandang aku. Gf kau sorg je pandang dah la, pumpuan sama pumpuan kan. Saling memahami. Kau takyah lah! Huhuhu. Menci tau time tu!

Siap satu citer semasa perjalanan menuju ke destinasi. Muka ni rs sejukkk je.. Sejuk sebab malu taktau nak ckp mcm mana. Rasa mcm agak malang la aritu. Semasa perjalanan pulang pun sama. Kona baring punya pasal aku jd mangsa sekali lagi. Damn!

Masa dlm Monorail gak, siyes aku benci nak naik monorail lagi. Huhuhu! Kali ni pun kes bf org gak. Ish! Sedih lak aku dgn diri sendiri. Masa dlm berimpit2 dlm benda alah tu, ada la pasangan merpati muda hangat bercinta berdiri sebelah aku. Time kona baring tu bf kepada gadis itu terus pegang lengan aku yang time tu tgh pegang tiang. Masa tgn dia landing kat lengan aku mmg dah rasa lain. Tapi aku pun taktau apa yang lain. Bila pk2 blk rasanya aku sorg2 je, takde peneman pun. Tapi apasal lengan aku ada org pegang. Lama aku biarkan, kot2 tgn tu nak blah sendiri. Aik, mcm lupa nak lepaskan je. Aku jeling la tgk tgn yang tak bersalah tu, sah! mmg tgn tu tgh pegang lengan aku. Dalam hati dh berdetik berkali2 bila nak lepaskan lengan aku ni. Mamat ni lupa ke.. Tak lama lepas tu aku dgr gf dia ckp

awk ni... suka hati je.. sambil senyum2 gelak2 kecik. yang si bf buat muka terkejut, buat muka pelik pastu buat muka mcm besalah sikit. ( korang imagine lah sendiri yek! )

Dan aku lagi sekali kena alihkan muka pandang tempat lain. Memang malang sungguh aritu.

Moralnya apa eh? Jangan naik monorail? Jangan berdiri masa dalam pengangkutan awam? Jangan pergi sensorang? Huhuhuhuhuhuhu! Sedih nak mati!

Tata!

Perempuan perampas sebenarnya tak secun Fasha Sandha pun (copy sahaja)

Arini lum ada mood nak buat entry sendiri. Aku rajin nak copy and paste je, leh kan? Entry ni aku copy dr blog ahkak yang paling selamber dlm malaysia ni. Aku bc je terus rs mcm ada angin tiup2 kat pala aku ni (kira dingin2 la tu, mcm nk start marah, mcm tu la effect nya ). Korg bc lah eh.
 
 
 
Ahkak baru selesai membaca satu blog. Blog tentang realiti kehidupan. Blog tentang kekuatan wanita yang bangkit setelah dicederakan dengan teruk oleh lelaki.. Blog tentang kelemahan seorang wanita setelah dihancurkan oleh wanita lain, dan blog tentang kebangkitan seorang wanita demi anak anak setelah bapa sendiri melepaskan tanggungjawab yang dianugerahkan Allah.

Skit skit je la ahkak review eh. Risau plak empunya blog marah. Tapi seriusli, ahkak macam sedih, terkedu jugak bila baca cerita cerita dia.
Kisah bagaimana seorang wanita, merampas seorang suami, dan paling sadis, merampas seorang bapa kepada 3 orang anak kecil..Sepaling kecil masih dalam kandungan. (sekarang dah melahirkan..mungkin berumur setahun..tak berapa nak pasti)

Paling membuatkan ahkak menitis air mata, bila tertengok gambar kahwin bekas suami wanita itu dengan isteri baru..menangis kerana sebelum ni, watak PERAMPAS sangat sinonim dengan wanita seksi, cun, kulit gebu, tetek tajam, bontot jungkit, sore serak serak manja, basah gittue..tapi, PERAMPAS yang kisah ni, muka nya cantik la..takde la tak cantik beria..ala, cantik la..ishh..cantik la...hahhahahha
Mesti la cantik, gambar masa kawen dah hire jurumekap propesiyonal..cantik la sikit dari tak cantik macam biasa tu.. Ok, ahkak ada simpan gambo perempuan tu..siap save lagi gitu. Mana tau, korang ni semua bizibodi..suka berkongsi cerita kan? hahhaha..mesti semua nak te ngok muka perempuan perampas tu kan.. Hurm..biar la ahkak gambarkan sambil pejam mata (dan menahan rasa muntah)...
Muka dia ala ala pisang (lonjong), aerk skit..erm..korang tau tak makna aerk? sebut aerk tu bebetol..aaaaa eaarkkk..dapat tangkap tak? kalu tak dapat tangkap gak, ko bayangkan chef wan je la..susah benor la korang ni

Sinopsis skit skit,
semasa perempuan (akak itu) mengandung, Si Perampas dah paksa si lelaki itu menceraikan si akak itu.. gile kan Pisang tu? Orang tengah sarat, turun naik mahkamah...
Bila si akak tu melahirkan, si Pisang tu suh si lelaki takde kote tu amik anak kecik tu...agak agak si Pisang nak sua tetet leper dia kat budak kenit tu la kot..
Si lelaki plak, anak dah 3 orang, mahkamah arahkan bayar RM250 sebulan untuk 3 orang anak, DIULANGI, HANYA RM250 untuk 3 orang anak pun tak terbayor...ada ati nak bawak lari anak anak..ingat si Pisang tu bole jaga ke?

Fuh..ahkak tengok gambar si Pisang ngan lelaki pun dah panas..btw, banyak ooooo gambar pisang ngan SUAMI dia (yang dia rembat tu) kat blog dia..stok menganjing kat akak tu la tu... takpe takpe, korang jangan risau..ahkak dah print screen siap siap..mana tau tetiba dia delet blog, takde pulak bahan kita nak gelakkan nanti..kahkahkah

Dia siap bagi Nasihat berguna kat para ISTERI-ISTERI yang masih mempunyai suami..begini nasihatnya..



bahagia kan kitorang. (loving couple lah katakan)
Ini caption dia kat gambar dia ngan laki dia...tengok muka dia pun ahkak dah nak nangis..inikan baca caption dia..

pengajarannya kaum2 wanita, jgn la jd pemalas kat umah tu, mentang2 laki rajin, everything laki kena buat. mula2 okla. lame2 lemak la. bile laki dah bosan, paham2 sendiri lah. xmustahil la laki ramai gurl lain coz wife dia xpandai jaga. balik2 umah membebel, sape xbosan.lao bebel keje umah buat xpe, ni membebel tp keje umah xbuat. pinggan mangkuk bersepah kat sinki, kain berbakul xbasuh. anak xreti jaga. mane laki xcari pompuan lain. so kepada sesiapa yg digelar perempuan dan wanita, jaga lah suami anda sebaik baiknya.
haa...kepada perempuan perempuan yang dah kawen, anak berderet-deret tu, jangan malas..balik keja, buat semua keja rumah, laki biar dia rilek tengok tibi, pegang remot astro sambil isap rokok..tak kira la ko tengah masak, anak berak, berenti la masak, g basuh berak anak dulu..jgn suh laki buat keja..kang tak pasal pasal kena cerai..
huh..wei perempuan, ko bole la cakap..ko tu takde anak lagi..ko ingat jaga anak ni tak penat..ingat jaga anak ni sesenang macam ko isap kotey SUAMI ORANG? (masa tu la)
cara dia cerita tu macam dia tau plak apa jadi dlam umah akak tu..takpe, kita tengok nanti dia dah ada anak tak macam tongkang ke camne..
ahkak geli ko jangan la pertikaikan..umah ahkak memang cam tongkang...ahkak pemalas, laki ahkak rajin..siap sedia la ko, kak geli!!kahkahkahkah

walaopun i ni muda lagi..muda la jugak..tp i know la ckit2. ye la dulu time study amik engineering, ramai laki dr pompuan kan. dorg slalu la nasihatkan kitorg yg gurl2 nih.
muda dan bodoh!!! budak budak lelaki tu ajar ko isap ganja eh??jhahhaha
lelaki lelaki tu nasihat ape kat ko sampai ko jadi bodoh bingai macam sekarang? apa yang ko tau? tau kacau laki orang? tau rebut anak kecik orang ?? ko pandai ke jaga budak Pisang? kang ko plak masuk metro sebab mendera anak tiri!

ade gaya sorg ibu tak??? jgn smpai nti pic ameer rizwan ni jadi pic ameer firdaus dah la...
caption ni lepas dia letak gambar dia ngan anak sedara dia..nama anak sedara dia ameer rizwan..firdaus tu nama anak akak tu..yang baby tu..ko faham tak maksud perlian Pisang ni? dia ugut akak tu nak amik anak akak tu yang nama firdaus tu..ada ati nak amik anak orang kan?? suh la laki ko bayar duit nafkah anak anak dia dulu..ni tak, anak bersunat pun tak datang, anak masuk sekolah pun tak tanya kabar berita



tp this week, esok la aku ade dinner kat concorde kl. dinner sempena meraikan dia dah bercerai.
xsangka kan dia nak celebrate psl kes cerai dia kan.
dinner kat konkod tuuu...rm250 duit nafkah dulu weiii...
Kesian pepuan gini..dah amik laki orang satu hal, pandai reka cerita plak..dinner konkod konon..tabung ayam sape la kena pecah tuuuu...


haaa....itu dia skit skit sedutan dari blog adik Pisang kita...
Dah amik laki orang satu hal..ugut nak amik anak orang pun satu hal... siap mms gambar kawen derang masa hari perkahwinan derang pun satu hal....erm..aku tak ingat la..derang kawen masa akak ni tengah mengandung ke dah bersalin...bayangkan kepala tengah serabut, tetiba dapat mms gambar kawen lelaki yang penah menjadi suami sendiri..ko tak terasa nak telan ubat gegat?

Putaran hidup ni kan, kekadang diatas, kekadang kita kat bawah..masa ni kita bergelak ketawa sebab lelaki yang dulunya jadi suami orang, dah jadi suami sendiri..tapi, sampai bila hati nak tenang..si lelaki tu dah ada tanggungjawab dia..anak anak dia anugerah dari tuhan..lari kemana pun, si lelaki tu akan ingat jugak kat anak anak dia..lain la kalu ko layan dia tahap dewa...bagi anak comey-comey kat dia..itupun kalu si lelaki bole lupakan anak anak dari darah daging dia..

Tapikan dik Pisang,
bila ahkak tenung tenung muka ko ni, dan bandingkan dengan muka Laki ko tu, tak logik benar kalu nak kata si lelaki tu terpikat dengan pandangan pertama... Ahkak rasa betol la kena guna guna, walaupun sebelum ni ahkak mati mati tak percaya dengan penggunaan bomoh dalam isu penceraian, curang mahupun kawen lari..ahkak rasa semua tu busiitt...busittt..tapi sekarang tidak lagi...
bila tengok muka kau, even di hari persandingan kau, dengan bantuan jurumekap, dan potographer, muka kau tetap pisang..tak berubah..nangis tau!!

Kepada akak itu, tabahla kak eh...Allah senantiasa bersama orang yang teraniaya...


Tak berapa nak berani nak letak link blog akak itu..nanti tunggu akak itu komen kat sini la..baru aku letak link blog dia..
Kalu blog Pisang tu, korang nak, korang YM aku sendiri eh..hahhahah....


(aku cakap pasal orang, untung nasib diri aku pun aku tatau lagi)

kredit utk ahkak geli syg!

Tata!