CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, March 31, 2011

Urutan Kasih Sayang

Dalam minggu ni memang aku dengan En Gaban kena handle emosi baik-baik. Silap sikit je leh jadi point perang saudara. Aku nak touching lebih-lebih pun takleh. Kena faham situasi bersama. Biasa la, aku kan perempuan.. Hati serapuh gula-gula kapas kan.. Kaki cengeng pulak. En Gaban cakap garang sikittttt je aku bantai nangis. Kalau aku taknak nangis aku marah En Gaban balik. Haha. Tapi.. Ada tapi okay. Tapi pastu aku gak yang nangis. Perempuan kan. Takkan En Gaban lak yang nangis. Huhuhuhu!

Alhamdulillah perancangan yang kami buat membuahkan hasil bila stress kami hilang sikit demi sedikit. Pssttt.. En Gaban ni memang sukar sikit nak handle emosi bercelaru ni. Orang mekanikal kan.. Mana la reti nak handle emosi halus mulus ni. Hohohoho! Bila masalah dah tenang sikit baru kitorang ada peluang untuk berbincang, bercerita, gelak-gelak. Jadi untuk menceriakan lagi hati En Gaban, aku belanja dia satu urutan.

Urutan kasih sayang kah?
Sebut pasal urutan ni macam snsitif je kan?
Cakar harimau kah?
Itu cakaran untuk suami isteri kan?
Cakar-cakar manja. Bukan bercakaran ( gaduh )
Eh, apa cakar-cakar nih. Melalut kemain.
Urut. Urut untuk En Gaban.
Tapi bukan aku yang urut weih!
Nak mati kah.
Tapi En Gaban dah booking aku sebagai tukang urut spa bila dah kawen nanti.
Tengoklah kalau aku rajin. Hahahahaha!
Oppppssss........

Okay enough. Malam semalam lagi semalam aku bawak En Gaban g Danau Kota untuk sesi urut mengurut. Bukan aku yang urut. Tapi ada satu tapak tu dia buat bisnes urut, bekam dan sebagainya ( <---- ayat skema ).
RM20 selama 30minit untuk urutan refleksologi. Ada lagi senarai harga bagi urutan lain tapi aku tak ingat.
En Gaban pilih urutan refleksologi. Katanya tukang urut tu akan buat lebih dari 30minit. Memang pun.
Berbaloi.

En Gaban ajak aku urut sekali. Minta maaf ye. Reseptor aku terlebih sensitif. Neuron-neuron aku bergerak lebih pantas dari orang lain. Nanti aku tersepak tukang urut tu mcm mana? Haruskan aku bayar lebih nanti? Baik tak payah. En Gaban pun amek tempat. Luruskan kaki. Di sini En Gaban harus menyerahkan kakinya kepada tukang urut sepenuhnya. Lantak la nak jadi apa pun. Redha jelah.
Aku lak yg ngeri tgk kaki kena urut. Aku memang geli melampau kalau orang pegang kaki ni. Apa lagi dipicit. Mati lah jawabnya.
Memula orang tu tekan kaki En Gaban, itu En Gaban menjerit kecil. Kecil tak kecil la jugak.
Nak pengsan aku gelakkan dia. Padan muka. Berjaya gak aku belanja dia dengan aktiviti membunuh ni. Hahahahhaha!
Dan akhirnya sepanjang sesi urut mengurut itu En Gaban mengeluarkan pelbagai bunyi yang buat aku nak blah dari situ. Tak tahan nak gelak kuat-kuat.. Haha..

Erghhh! Arghh! Erkkkk! Sakit-sakit.. Jap bang jap.. Erghhhhh.. Huhuhuhu
Itu adalah bunyi yang sempat telinga aku rakam. Yang selebihnya aku tak mampu nak dengar sebab aku bantai gelak sorang-sorang.
Abg muda suwet tukang urut tu senyummmmm je.. Suwet sangat. Dia senyum memang suwet. Wajah tenang je tgk aku gelakkan En Gaban. Tapi sekali tangan dia picit betis En Gaban, itu En Gaban meraung sorang-sorang. Hahaha~

Tak duduk diam la jugak En Gaban menahan rasa apa ntah. Macam geli. Macam sakit.
Last-last tempat alas kaki yang ada kat tempat urut tu terjatuh sebab En Gaban tak duduk diam.

En Gaban cuba menahan rasa ngeri kat kaki beliau
Sengih sesaat leh la..


Pura-pura okay


Konon-konon relax..
Mamat kat sebelah tu tak senang duduk.. Hohoho


Nampak tak aunty sebelah tu.. 
Mamat yang jadi mangsa aunty tu sampai merayu mintak nak tarik nafas jap..
Hahaha.. Kesiannn


Tangan yang hujung tu memang tangan tukang urut.
Tapi tangan yang kat lutut tu tangan orang sedang menahan rasa ngeri..
Aku tgk je.. Haha

Lepas semuanya berakhir aunty tu pesan ' datang lagi yer '..
Boleh. Tapi taknak aunty tu. Mcm ganas jek. Nak abg senyum ni gak.. Hehehehe
Tetiba aku rasa aku pun nak gak lah.. Tapi mohon bakal tukang urut tu pkai topeng besi siap-siap.
Bahaya. Kang aku terrr terajang dia macam mana?
Huhuhuhu..





Tata!

Wednesday, March 30, 2011

Dugaan Datang Untuk Menguji Kekuatan Kami. Kami Tak Gentar!

Wahhh.. Semangat dengan tetiba..

Minggu lepas berkampung jap kat Permaisuri Resort, PD. Teruja melampau nak pulang ke KL sebab mahu berjumpa dengan En Gaban. Tapi tak sangka lak dapat telegram ( sms saja ) dari En Gaban. Berita buruk katanya. Lagi. Ye. Berita buruk lagi. Ohhh.. ( sambil letak belakang tangan atas dahi ). Okay, we are ready. A'ah. We always ready untuk apa saja berita buruk lagi.

Sampai-sampai KL terus buat appointment dengan En Gaban. Blablablablablabla ( En Gaban start gtau apakah permasalahan yang berlaku ). Aku terkedu. Erk! Macam tercekik biawak hidup kat kerongkong. Lepas tu kitorang diam lama. Game persahabatan Malaysia dengan apa ntah ( jersi kaler biru ) tak masuk dalam otak kitorang. Permasalahan bermula lagi sekali di situ.

Hari ahad mood g kenduri kahwin rosak binasa sebab En Gaban dapat tahu pasal claim insurans dia tidak seperti yang sepatutnya. Double serabut. Ohhh..  ( sambil letak belakang tangan atas dahi ). That time kitorang dah takleh nak manage stress. Syaitan dah bergayut kat pangkal hati. Syaiton sungguh. Aku stress. En Gaban nak cecah tahap burnout. Kalau tak manage dengan baik, dua-dua bakal burnout.

Agak tegang jugak di petang ahad itu. Kitorang balik dengan suasana stress melampau. Sampai kat rumah cool kan dengan main game Zombie dulu. Pastu call En Gaban gtau aku nak teman dia g jumpa En Abg Azam. Serabut, stress tolak tepi dulu. G kenduri kawen tadi dah rosak dengan stress, jumpa petang ni taknak bawak permasalahan besar tersebut, taknak stress2 lagi.

Nasib baik ada teman-teman ( sila nyanyi lagu Teman Sejati - Brothers ). Syaitan yang bergayut kat pangkal hati dah berjaya dihalau. Lega sikit. En Gaban start bermonolog dengan diri sendiri. Aku tak suka. Tugas aku sekarang kena happy kan dia. Aku taknak dia sedih2, susah hati walaupun aku tau bukan senang nak happy kan dia time2 mcm ni. Tapi sekurang2nya dia akan rasa ada aku disisi dia.

Kengkawan terus bagi semangat. Bantu mana yang boleh.
Aku orang paling dekat dengan En Gaban. Aku yang tengok keadaan diri dia. Hampir nak burnout. Please dont burnout. Aku sendiri stress mcm mana aku nak tolong En Gaban. Tetiba aku mcm lost. Tak tau nak luahkan dekat sape kecelaruan yang aku hadapi. Cik mek molek busy. En Gaban cuba settle kan apa yang patut. Hati aku dah start rapuh. Lastly.. Aku nangis jugak ( sila lah ketawa huhuhu ). Aku call En Gaban. Tapi tahan takmo dia dengar aku nangis ( dasar cengeng ).
Last-last aku call seseorang ( terpaksa dirahsiakan huhuhu ). Nak dengar suara dia, nak legakan hati aku yang bercelaru. Jiwa dah tak kuat. Dalam tangis aku luahkan jugak apa yang terbuku.
Mujur dia beri kata-kata semangat.
Aku lega. Semangat datang semula.
Dengan sokongan yang dia beri aku nekad nak tabahkan hati.
Bersyukur dia ada. Bersyukur dia kuat. Bersyukur dia sentiasa dengan kami.

Dalam susah payah yang kami lalui beberapa hari ni, macam-macam perancangan kami buat.
Semata-mata nak bangun semula.
Siapa sangka kan, kekuatan yang kami bina dipijak.
Memang runtuh. Tapi bukan selamanya.
Dalam beberapa hari saja kami mampu tenang dalam proses bina balik kekuatan yang hilang.
Perancangan demi perancangan kami atur supaya kami terus tabah.
Sokongan dari yang terutama jadikan kami lebih kuat.
Yang Maha Esa sentiasa ada dengan hambaNya. Apa nak takut.
Kawan-kawan. Diorang sentiasa standby. Lagi2 En Abg Azam.

Macam tak percaya, beberapa hari lepas kami hampir burnout.
Tapi alhamdulillah, kami mampu bangun semula.
Pasti perpisahan kami memang di tunggu-tunggu.
Tapi selagi Allah tak kata ' berpisahlah kamu ' jangan ingat kami akan mengalah dengan keinginan orang lain. Green light sudah ada. Boleh ke Red light muncul dengan tiba-tiba? Pemberi Green light lebih ber'autority'. Yang demokrasi tak seberapa tu jangan bermimpi.

Perpisahan Dalam Kebahagiaan?
........................................................... ( sunyi. bunyi cengkerik )




Tata!

Monday, March 28, 2011

HERVE LEGER Part II

Pssttt.......
Tak nyesal beli Hever Leger
Bila tiap kali sembur itu perfume ibu dgn ayah puji..
Wahhh..
Ingat senang nak dapat pujian dari ayah aku ker? Huhuhu
Dia kaki pengkritik sbb nak dapat yang terbaik
Payah gila nak dengar dia puji
Once dia dah puji, sila melompat gembira okay!

Hari ahad aku dating dengan En Gaban kejap..
Ahaa.. Setelah berapa belas hari gua kemaruk cinta sama itu En Gaban
Sampai-sampai je kat En Gaban, perkataan pertama yang dia ucapkan ialah
' wangi '
time tu tak pk pun dia cakap sape yang wangi
sebab dia selalu puji diri sendiri ( huhuhuhu! )
time lepak reramai dengan group Re-10, En Gaban belek2 pic aku dalam handphone
tetiba dia jumpa gambar botol Hever Leger yang aku upload masuk dalam blog aritu ( lupa nak delete )
En Gaban tanya Cik Tata pakai perfume ni ke
Aku cakap ' a'ah '
En Gaban cakap ' wangi, b suka. mengghairahkan '
Hahahahahaha!
That part aku blushing nak mati
cepat-cepat tepuk dahi dia sbb En Saiful sudah dengar perbualan kami
En Saiful suka curik2 dengar apa kami borakkan


Me? Hahaha.. Hever Leger



Tata!

Tuesday, March 22, 2011

Demam Celcom Blue! Part II

Kita sambung kisah Demam kat Celcom sambil berbaju Biru.

Okay.. Lepas cik mek molek kita tu settle kan kerja-kerja dia yang berlambak tu kitorang terus g HKL. Sebab mata aku time tu macam kuar api. Jadi itu telah menguatkan alasan untuk menuju ke HKL. Demam sikit je g HKL? Haha.. Aku suka. Bayar RM1 dan perkhidmatannya laju,cepat,pantas. Dah lama dah aku buat kerja ni. Demam ke, sakit mata ke, alergi ke ( ni fav penyakit aku ) wajib g HKL. Orang cakap g lah swasta. Cepat. HKL pun cepat babe. RM1 lak tu. Saya mesti pilih! Haha sudah curik slogan orang lain.

Sampaikan En Gaban demam pun aku heret dia g HKL. First time tu dia agak pelik dan takut. Yelah, kita sebut hospital kan. Gerun la. Sebut klinik pun takut. Ni kan pulak hospital. Gelabah En Gaban. Muka dia pucat bukan sebab deman. Tapi takut. Hahaha.. Aku cakap takde pape punya. Doc biasa je. Takde la jumpa pakar bedah ke apa

Honey biasa la datang sini. Dia check macam biasa, jangan la risau sangat..

Muka En Gaban still pucat. Senyum pun tak. Aku rasa jantung dia. Senyap jek. Hahahaha.. Kuat aku gelakkan dia. Dia jeling buat muka baby tua. Haha..

Relax.. Honey kan ada.. ( padahal dalam hati gelak syaiton )

Since that.. Kitorang jadikan HKL tempat fav kitorang. Hehe.. Aku ni kaki alergi.. Sikit2..

B, kena g HKL.. gatal datang lagi.. huhuhu

Ohhh.. Sudah jauh melalut. Jadi cik mek molek lak jadi pelik dengan aku. Boleh ke? Ada ke? Lama tak? Macam2 dia risau. Macam biasa i know the rules.. Amek kad, tulis nama, IC, blablabla.. Pastu bayar RM1 kat kaunter pendaftaran. Masukkan kad pendaftaran kat meja MA. Bila nama kena panggil sila duduk kat sebelah MA.

MA : sakit apa?
ME : nak demam, dah lama tahan-tahan..
MA : dah brape lama tahan?
ME : er
MA : ada dalam setahun?
ME : ( hampeh kau! ) dalam sebulan
MA : ( muka macam nak senyum. tapi dia kontrol macho! )

ME : bengong tol mamat tu. boleh dia perli aku. dia cakap dah brape lama tahan demam? ada dalam setahun?
Ifah : nape ko tak cakap ' lagi sehari nak cukup setahun '
ME & Ifah : kahkahkahkahkah ( that MA curik2 pandang daku )
blah lah lu.

Kat Farmasi untuk ambil ubat :)

Tu nombor giliran gue~


Wohh! time ni Ifah panggil aku sebab nak mengumpat.


Kitorang ngumpat pakcik kat blkg tu. Dia tengah ngorat awek!


Lepas dah amek ubat, kitorang g Jalan TAR lak. Nak g pasar malam. Beli belah sampai lebam. Tapi takde maknanya. Dah la dah maghrib, ramai orang, sesak. Aku pegang lengan Ifah sahaja. Takut hilang. Kitorang jalan kaki g Central Market. Masa tu pinggang macam nak tercabut. Psstt.. Belum tua sangat tapi pinggang dah ada problem sikit. Hahaha! Mau tak.. Jauh tu jalan kaki. Gila lah. Nape la tak kayuh basikal jek.

Sampai kat Central Market kitorang terus naik kat food court. Laju-laju duduk. Pinggang nak tercabut. Lutut dah gigil2. Nak g order makanan pun malas. Last2 bangun jugak g tengok makanan apa best. Takde. Sume tak best kat tekak kami. Stall yang last.. Gerai Sup & Bakso. Layan jelah.

Soo' Un Sup. Wahhhh betul ke aku eja? Hahaha


Cik mek ni biarkan aku cakap sorang2. Hampeh.


Yummy! Sedap gak Soo' Un Sup.


Sudah kenyang.


Sebelum balik singgah jap kat kaki lima Central Market tu. Ada persembahan tarian rupanya. Ada 5 orang wanita menari. Wahh.. Makciks sumenya.. Very proud. Makciks still poco-poco.

Psst sempat gak makciks tu ajak aku menari sama. Beriya-riya makcik tu ajak. Lepaskan peluang? Oh no!

Ifah, pegang handbag aku eh. Handphone skali.

Hahahaha! Dasar kaki joget. Poco-poco yuk! Hahaha~
Cik mek ni bikin rosak itu video. Dia tak reti. Dia record aku nari ada la 4saat kot. Kuciwaaaa~

video
Macam orang cacat. Kuciwa!

Yang ni akak2/makciks tu punya video. Tapi yang kejap punya.
Yang lama sikit takleh upload. Berat la tu..


video
Itu budak baju kuning sangat nakal. Hehe~


Last, Ifah sempat tanya

nape ko tak menari macam masa kat U dulu..

Malu laaaaa.. Tetiba lak tu. Tak prepare.. Hahaha

Tata!

Cincin Merisik, Meminang, Bertunang, Bernikah Full 4 Jari.

Good morning guys!
Mood : Masih demam. Malam tadi sakit kepala melampau. Kesian En Gaban, risau sgt dia. Maybe sebab Cik Tata dia jarang sakit. Pagi ni start batuk. Uhuuu~

Lepas settle check email and make a call, i feel so excited nak beli cincin emas. Actually, dah lama dah simpan perasaan excited ni. But since En Gaban is not around, i just simpan jelah niat tu. Tetiba niat tu melonjak-lonjak nak dinyatakan.. So i decide nak g beli cincin emas this saturday or sunday lah. Hehehe.. Untuk tunang? nikah? Ermmm.. maybe not. Maybe ya jugak.. Bluwekk..

Tetiba kan aku teringat masa dolu-dolu. Masa baru bencintan dengan En Gaban. Ada la dalam setahun lebih usia percintaan ( geli kan ), En Gaban tetiba tanya cara orang negeri aku punya majlis merisik,tunang,nikah sume tu. Damn. Aku siyes fail bab tu. Mana la aku tahu. Pastu En Gaban bagi contoh orang negeri dia ( Kedah ) mcm ni mcm tu. Orang negeri Kelantan mcm ni mcm tu. Terengganu, Perak sume lah. Bila part negeri aku, dia tak tahu. Sebab dia cakap belum pernah dalam family dia ada majlis dengan orang dari negeri aku. Hahaha.. Yu salah tanya orang la En Gaban. Ai tak tahu pape langsung. Hahaha..

The most big problem yang En Gaban pk ialah cincin. Dia tanya cincin kena banyak mana. Banyak mana? Satu je kot. Cincin nikah je kan? Ntah, aku rasa satu je kot. Janji ada cincin. Kan? Oh my.. Aku fail sungguh time tu. Haha

Akhirnya aku jawab

honey ( at that time he called me honey. bluwekk! ) tak kisah la. tak nak serabut2. simple2 je dah..

And now, i still stick dengan satu cincin. Banyak2 kang jadi pak dukun lak.

FIY, aku ni agak tak minat atau dalam erti kata lainnya aku agak tak suka dengan cincin emas. Sebab macam makcik. Siyes. Aku tak suka dan tak suka. En Gaban punya la happy dengar aku cakap macam tu. Mana dia tak suka, nanti takde la dia pening2 kepala nak pk pasal cincin emas, gelang emas, rantai emas untuk aku kan. But once i mintak cincin emas putih from Habib pulak.. Keras En Gaban. Hahahaha~


Simple is me


Yang ni aku suka pada kadar maksimum!


Y for Yunn

My fav








Tapi.. Kalau yang ni lagiiiii aku suka..




Hahaha.. Okay enough. Tu untuk tatapan sahaja. Untuk cuci mata. Angan-angan tu mesti ada untuk pembakar semangat. Nak realistik kan angan-angan tu adalah tugas kita. Kalau kita nak, kita boleh saja. Buat sampai dapat. Kalau nak cincin emas putih tu maybe lepas kahwen kot. Dapat satu pun jadi lah. Tapi buat masa ni fokus kat cincin emas dulu. Even bukan untuk merisik,tunang,nikah bagai. At least i have one. Guna duit sendiri.

Aku pernah cakap kat En Gaban yang aku nak beli cincin.. Dia replied

nanti,nanti.. tunggu b cukup duit, baru kita beli k..

So suwettt.. Tapi En Gaban, this one for myself. I grew up as an independent girl and now woman. I always get what i want by myself. I dont expect from someone else even u are my love. Cincin merisik,tunang,nikah blablabal tu kalau En Gaban nak bagi lebih dari satu its okay for me. Kalau cuma satu sahaja pun its okay for me. Cincin ialah cincin. Its only a cincin. Not more than that. Your love not come from that cincin. Cincin is the last thing i want. But you En Gaban, the most important soul i want.

Tata!

Monday, March 21, 2011

My Job : Make A Call

Since last week, my boss ask me to make a call to each kementerian. According to Risk Management Plan. Before i start my first step, i thought this must be the hardest part to do. The hardest part for sure i have to call the operator/customer service first. Then they will pass me to the correct person ( not really ).

But the nice part, which is i like it so much.. Haha.. When THE correct person answer me.

Last week, an admin gave me SUB's PA number. She said : She ( PA ) will answer you. Okay. Then i called. But guest what. Not the PA answered me.

At first i dah pelik. A guy picked up the phone. Tapi lelaki pun ada jadi PA. That's not a big problem. He's nice, friendly, we laughed together when we discussed about Risk Management Plan. Ohh, so happy.. Lalalala~ before i end up the conversation i asked him

Are you Mr. Wong?

Yes.. I am

Damn! I am talking with the SUB!

Ohh, Mr Wong. Thank you so much for entertain me. Have a great day.

Thank you!


Lepas tu I called another kementerian. That time they gave me a number. I called. But the person not very clear about Risk Management Plan ni. So she gave me a number. She said : You ask KPSU about this. Maybe he know well.

Okay. Dalam hati debar2. Gred dia berapa nak banding dengan kita. Huhuhuhu..

En. N.. Even though En. N busy at that time. Tapi dia tetap layan permintaan ( rasmi ) aku. Sempat gelak2 jugak. Hilang gundah gulana di hati.

For three days.. My job is make a call.

Today? Demam kan.. Perut buat hal. Pening-pening. Rasa kaki tak pijak bumi ( Maya Karin kah? ). Tapi kerja tetap kerja kan. Yang meeting, aku kena call again. Yang tak berjawab pun aku kena call again. Sebagai penyeri pagi a guy from kementerian..... answered my called. I dont know.. Serious.. Why people ( yang jwb call aku ) always gelak2? Macam seronok sgt aku bagi soalan2 cepu emas. Serius aku takde mood nak gelak manja2.. Sebab perut buat hal. Tapi that guy still gelak happy. Aku pun layan kan jelah.. Hahahaha.. gelak sikit2.

Before that guy gelak lama-lama, aku try to end up the conversation.. Tapi dia sempat mintak no fon supaya senang dia nak contact aku kalau kementerian dia kena buat that plan. Hahaha.. Aku tanya dia, dia lak tanya aku. The last part tu baru aku gelak betul2. Thank you En. A.... You make my day wallahhh~

Morale of the story today ialah pangkat besar-besar ni lagi friendly dari pangkat kecik-kecik ni kan? Tak semua. I know. Tapi selalu jumpa! Kalau g kat kaunter pertanyaan mana2 company/jabatan muka ketat. Cakap kasar, macam malas layan. Swasta pun sama. Muka bengang macam gaji tak cukup. Kadang2 kita leh nampak kan.. Orang ada pangkat ni boleh bersikap humble, friendly, beradab.

Tapi bila part si sireh naik junjung ni ( orang kecik tapi bajet gah! ), contoh orang tak sekolah tinggi mana langsung tapi bila dapat suami ado sikit dah belagak lupa daratan. Baru keja kaunter pertanyaan pakai eyelash FAKE buat muka sombong macam pakai kereta Lamborghini. Berapa ramai sangat yang sedar asal usul. Tapi yang lucu nya bila orang yang asalnya kaya tapi dia lebih humble dari si polan yang tetiba jadi senang sebab menumpang.

Relax jelah.. Kalau kita humble, orang akan suka kita. Kalau nak hidung tinggi macam pinocchio.. Maaf lah.. Bye-Bye!


Tata!

Saturday, March 19, 2011

Demam Celcom Blue!

Dah lama tak demam sebenarnya.. Rutin demam aku ialah sekali setahun. Selalunya demam hujung tahun. Tapi kali ni demam awal tahun lak.

Ni kes tahan-tahan demam, asyik postpone je.. Last2 demam gak hari ni. Heee~

Walaupun demam tapi dah janji nak teman Cik Ifah g ofis dia untuk settle kan kerja yang berlambak tu. Jadi kena la teman. Pepagi lagi rasa nak cancel.. Tapi kesian lak kat cik mek molek sorang tu kan.. ilebiu punya pasal aku panjat gak bangunan ofis cik mek molek tu. Panjat ke? Metafora kemain lagi.. Padahal naik lif.

Memula masa sampai kat depan bangunan ofis dia dah rasa apa yang macam poyo je eh?

Ohh.. Pakai baju sama kaler dengan Ifah. Biru. Bila masuk dalam lif.. Hahaha.. Apasal aku ikut tema Celcom ni? Ifah takpe la.. Aku ni.. Pastu Ifah cakap

ko orang Hotlink..

Ohh.. Dulik apa.. Heee~ Ibu dgn ayah aku layan Celcom. Okay what..

Ehh.. Ada kena mengena kan tajuk aku dengan entry ni? Deman dengan Celcom Blue. Okay kan?
Deman tapi still ikut Ifah g ofis dia kat Celcom tu. Pastu kitorg pakai baju Biru.

Bukti nyata saya Demam Celcom Blue :D


Bukti cik mek molek ni banyak keja. Banyak weihhh.. Hahaha





Pasni g HKL terus. Demam kan.. Huhuhuhuhu

Lepas tu shopping. Baru pulang. Heeeee~

Tata!

Friday, March 18, 2011

Susah Dengan Dia, Senang Lagi La Dengan Dia

Hari ni genap ulang tahun persahabatan kali yang ke-6. Kalau ikutkan takde la lama pun. Kira baru je nak nampak dunia. Kalau budak2 tu kira baru nak masuk tadika. Baru nak belajar ABC, 123. Tapi dalam usia 6 tahun persahabatan ni, kira lama la kan..

Memula aku kenal cik mek molek sorang ni masa aku tingkatan 4. Masa tu kelas kitorang sebelah2. Bila selisih kat kaki lima kelas just sengih2 je. FIY cik mek molek ni satu kelas dengan En Gaban. Abaikan pasal En Gaban buat masa ni sebab ni kisah cik mek moleh yer..

Masa tingkatan 6 ( f6 ), aku satu kelas dengan dia. Masa kat f6 kira leh tahan gak berpuak-puak nya. Yelah,masing2 mesti la nak cari gang satu sekolah kan. Dalam f6 ni kita kan jumpa mcm2 student dari sekolah2 yang berbeza, so bila jumpa gang satu sekolah yang sama mesti la rasa selamat kan.. Tapi tu masa mula-mula. Lepas dua, tiga bulan sume boleh masuk. Tak kisah la kan sekolah mana pun dulu. Masa dalam kelas cik mek molek ni diam je. Baik gua cakap.. Senyum pun sikit2 je. Tak macam aku. Gelak kuat. Ratu gelak sungguh time f6 dulu. Gila sungguh.

Start tingkatan 6 atas kitorg rapat. Buat satu gang. Zaman sekolah kan.. Mesti la ada gang-gang ni.. Hahaha.. Time takde cikgu sume pakat duduk dalam gang masing2. Mula la citer hantu la, pasal boyfren la, nak tgk wayang la.. Pasal kerja sekolah takde langsung. Disebabkan rumah aku dengan cik mek molek ni dekat ( dalam 300 meter sahaja kot ), jadi selalu la gak kitorg g sekolah sama-sama. Tapi time balik sekolah lagi la selalu. Sekali jalan kan..

Habis f6 masing-masing apply U. Time ni aku dgn cik mek molek kira makin rapat. Sebab bila dah habis sekolah, dah tak jumpa dah kawan2 lain. Yelah rumah jauh2. Aku paling dekat dengan cik mek molek ni. Bila dapat panggilan U, cik mek molek ni datang rumah aku tunjuk slip dia print. Result panggilan dapat kat UUM. Dia pun suruh la aku check. Kengkawan lain sume dah check. Upanya aku je paling lambat. Bila check aku pun dapat kat UUM. Wahhhh.. Lompat2 dulu. Padahal masa apply tak plan pun nak U sama. Memasing apply memasing punya. Rezeki memang seronok melampau. Walaupun happy tapi susah hati takyah cakap la.. Nama je satu U.. Ingat U ni besar sekolah? Kolej penginapan kitorg lain-lain. Ah, sudah.. Mati la aku. Time ni bukan pk nak masuk U. Pk nak satu kolej dengan cik mek molek ni. Gedik sungguh kan.

Masa minggu oreintasi aku langsung tak jumpa cik mek molek ni. Bila aku tanya kat akak fasilatator kat mana kolej cik mek molek ni, akak tu cakap jauhhhhh.. jauh dari sini. Aduhaii.. Gi mana ni.. Masa tu tiap-tiap hari ber'sms'. Bgtahu aku sedih, nangis bagai. Hahaha.. Dasar cengeng. Tetiba hari last orientasi urusetia maklumkan yang beberapa pelajar kena pindah g kolej baru. Masa tu takde perasaan pun. Lantak lah. Kolej ada 13 buah kau.. Takkan la dapat kat kolej cik mek molek. Bila budak sebelah aku dapat slip pindah kolej, aku dengar dia sebut nama kolej cik mek molek. Lepas tu sorang lagi. Pun sebut nama kolej cik mek molek. Lepas tu sorang lagi. Pastu lagi. Masa tu mata aku dah segar dah.. Doa2 supaya aku pun dapat pindah g kolej cik mek molek.

Akhirnya nama aku pun dipanggil. Wahhhh.. Dapat pindah. G mana? Kolej sama dgn cik mek molek la.. Hahahahaha.. Nangis dulu. Sebab happy melampau. Pastu sms cik mek molek. Dua2 menggedik sesama. Akhirnya bila dah berjaya dipindahkan ke kolej cik mek molek, bilik lak tak sama. Takpe. Janji sama kolej. Blok lain, bilik lain pun takpe. Semester 1 dgn 2 aku tak sama bilik dengan cik mek molek. Lepas semester 2 aku apply mintak satu bilik dengan cik mek molek. Dapatttt.. Seronok melampau lagi sekali. Gila sungguh aku kan?

Start semester 3-6 kitorang pilih subjek sama2, kelas sama2, buat assigment sama2. Start kat UUM la aku rapat sangat2 dengan cik mek molek. Buat tesis masa semester 5-6 pun sama-sama. Hahaha..

Masa semester 1 aku kawan2 dengan En Gaban dia la penyokong kuat. Masa semester 2 aku konpius dengan En Gaban dia gak penyokong kuat. Cheer Leader sungguh cik mek molek ni. Dia la bagi kata-kata semangat.. Katanya

kau tak bagi peluang kat diri kau. cuba kau bagi peluang.. aku tahu ni first time.. kau cuba dulu.. tak salah mencuba.. kalau tak okay, kau tarik diri cara baik..

Wahhhh.. Ni kata-kata semangat sebab aku konpius. Nak En Gaban ke tak, nak ke tak, nak ke nak, tak ke tak.. Ishhh! En Gaban lak asyik bagi soalan jek.. Salah satunya ' Do you love mee? ' Jadah sungguh.. Bila aku cakap aku tak ready la, kita kawan2 la dulu. Dia cakap

laa,aku tanya do you love mee? kalau ko tak suka mee, maybe ko suka laksa ke.. bihun ke kan.

Hampeh! Nasib baik pakai sms. Bukan dia nampak muka aku merah macam mana kan. Malu nak mati aku time tu. Pastu kena fire la. Muka dah merah, apa lagi En Gaban kena marah la dgn aku. Padan muka.
Sebenarnya memang dia berniat nak pancing aku. Cuma dia tukar eja me kepada mee. Padahal.. Nak ngurat. Tapi takut kena tolak lagi. Hahaha.. Kan dah melalut.

Jadi sepanjang 7 bulan En Gaban keep trying nak dapat kan aku ( sila gelak sambil muntah yer ), cik mek molek la bg kata-kata semangat giler2.

Sepanjang kat UUM, kitorang kongsi susah senang sama-sama. Makan sama-sama. Tidur sama-sama. G kelas sama-sama. Melepak sama-sama. Stress dengan tesis pun sama-sama. G library sama-sama. Kalau aku sedih gaduh dengan En Gaban, dia la pujuk2 aku supaya jangan nagis. Ye, En Gaban memang suka buat aku nangis. Huhuhu!

Bila dia lak nangis aku lak pujuk. Bila ada masalah kitorg share sama-sama. Bila lost, kitorg remind masing-masing. Bila sunyi, ngadu kat atas katil sebelum tido. Aku ni kan kuat nangis, dia jelah pujuk aku. Tiap kali masuk semester baru wajib aku nangis dulu sehari dua. Gila sungguh! Rindu kat ibu aku lah, ayah aku lah, kucing aku lah.. Pastu rindu kat En Gaban tak kira lagi. Nangis saja keja aku.

Dah habis belajar kitorg cari keja sama-sama. Pastu g konvo sama-sama. Check in hotel pun hotel yang sama. Hahahahaha.. Memang sawan sungguh kitorg kan.

Ni.. Kami dah besar. Umur pun dah banyak. Takde la mcm zaman umur 19 tahun. Umur 22 tahun. Tu muda sungguh. Ni dah umur.. Ishh.. Lagi 5 tahun cecah umur 30. Muda la kan? Mudaaaa~ Sape kata tua? Cuma makin dewasa. Hahaha..

Time ni kan takde pk pasal belajar, main.. Masing-masing ada keja. Sabtu ahad kitorg lepak kat Medan Selera sarapan sama-sama. Kalau Isnin-Jumaat, sama ada aku atau dia tension dgn keja kitorg lepak sambil makan malam. Pastu share masalah kerja lah, tu lah ni lah.. Bila dah hilang tension dah sejuk, kitorg balik..

Dengan umur camni, kengkawan banyak yang dah kawen. Nak ajak jumpa lepak2 ingat boleh lah yer.. Kalau orang lelaki boleh saja. Kalau perempuan? Anak lagi, rumah lagi.. Suami lagi.. Tak dapatnya nak melepak. Aku hanya ada cik mek molek je.. Huhuhu..

Tapi kalau cik mek molek kawen? Habislah aku.. Kawan lain ada.. Tapi cik mek molek ni lain. Lain sgt. Lain sgt2. Seumur hidup aku.. Dia adalah dia. Dia tak sama macam kawan-kawan yang lain. Kawan-kawan lain baik, cool, caring, semua okay. Tapi cik mek molek gak yang aku cari bila sedih, bila nangis. Nangis puas2 depan dia. Eh, menitis lak air mata. Hahaha.. Mengong. Tak leh tulis banyak2 dah. Kang aku nangis sape nak pujuk?

Senang kata

aku nak tengok ko kawen dulu dari aku tau. aku taknak bawak budak kecik g kenduri kawen kau. nanti aku nak tolong apa-apa yang patut senang. haha..

ilebiu Sharifah Rodziah Binti Syed Jalaludin

Tata!

Hot Ballon in Putrajaya!!

Memula nak wish dulu, good morningggg~
Mood teruja paling maksimum time ni..

Pagi-pagi lagi dah tgk belon panas terawang-awang kat udara. Ni takleh jadi ni. Kena tgk lebih dekat. Sebab seumur hidup tak pernah tgk belon panas depan mata kan.. Aku la.. Korang taktau la kot-kot biasa tgk belon panas depan mata.. Huhuhuhu

Bila Ina cakap

jom tengok belon panas

Ingat aku leh cakap ' jap-jap, nak minum air ni dulu '.. Maaf yer, terus capai henpon.

Memula tgk dari jauh je. Pastu tak puas hati. Pastu lintas sikit. Pastu depan sikit. Pastu depan lagi. Last-last sampai gak kat tapak belon panas. Guest what.. Baru pukul 8 pagi yer.. Belon panas dah banyak yang lelari kat udara. Dah ada orang naik la tu.. Kemain lagi diorg ni. Mentang-mentang start kul 7 pagi.. Lepas subuh ramai-ramai start enjin kereta kan..

Walaupun aku dgn Ina hanya mampu melihat.. Tapi tu pun dah cukup puas dan seronok melampau bagi aku.. Huhuhuhu.. Sedih kan.. Dulu masa kecik tak dapat naik belon panas kan.. Dah besar ni agak ngok la sikit. Maaf yer! Hahaha

Tetiba aku nyesal yang amat sangat. Apasal aku tak bawak DSLR ayah aku tu? Ish! Malam tadi kalau aku bagi ayat manis mesti dapat bawak.. Mesti punya. Ish! Nyesal. Ish!

Gambar pertama yang berjaya di rakam. Jauh.


Depan sikit. Tapi still jauh.


Lintas sikit.


Yang ni Hot Ballon from USA


Tapak parking. But still not satisfied.


Ada gak ballon yang terbalik kan? Kitorg pun taktau nape.


More closer.


Finally! Sampai gak kat tapak belon panas. Haha


Tetiba dengar bunyik lagu Doraemon. Wahhhh.. Belon panas Doraemon nak naik laaaa.. Ada tak yang rasa mcm boring dengar lagu Doraemon? Me? Jangan harap.. Lagu dia je dah meriah apa lagi kalau tgk belon dia nak naik kan? Terujaaaa~

Doraemon : Here I come!!


Sikit,sikit Doraemon muncul.. Chomelllllll


Doraemonnnnn!! Macam dia dengar.


Ta Daaaaa~~ Demok sangat. Tak larat nak naik tinggi2. Huhuhu


Cuaca agak mendung pagi ni..


E-Heeeeee~


Muka orang sawan nampak belon Doraemon.


Yang belon kaler hitam tu baru nak kembang.


Dah kembang dah. Tapi tak tau belon apa. Besar semacam jek.


Gila happy sungguh Doraemon ni kan?
Doraemon : Yayyyyyyy!!


Nampak tak apakah itu?


Hohohohohoooo! Nak naik belon ni tak? Nakkkk!


Ada video belon panas Doraemon sikit.. Hehehehe

 video

Cute kannnn? Korang taknak cakp cute takpe.. Huhuhu.. Aku tetap cakap Doraemon chomellll.. Nak je cium2 Doraemon tu. Boleh kan? kan?

Tak nak datang Putrajaya ke? Taknak naik belon panas ke? Kalau tak salah nak naik bayar RM10/20 sahaja seorang. Murah kan? Jom laaa~
Datang tau!!
psssstt.. bawak DSLR/cammy.. Nanti nyesal macam saya~












Tata!

Thursday, March 17, 2011

Bercinta Akan Buat Anda Takde Waktu Untuk Rehat

Kalau kau bercinta, kau takde waktu rehat tau

Tindakan pertama aku lepas dengar ayat tu aku gelak besar dan lama. Lepas habis gelak baru aku cakap

Betul tu

Cik Leha tanya

Nape macam tu eh? Apa maksud Yana? 

Yer, Cik Yana yang kuarkan statement cenggitu. Memang pun kan Cik Yana.. Sebab :


1. Nak g mana-mana kena report dulu. Bagitahu nak ke mana, dengan siapa, buat apa kat sana.

2. Wish good morning, good afternoon, good evening dan good night.

3. Buat laporan dari masa ke masa. Makan apa, buat apa.

4. Kena jaga hati pasangan ( hati kita terluka takpe )

5. Nak kemana-mana harus dengan dia. Dengan orang lain tak boleh.

6. Call ( bergayut ) itu harus. MMS. 3G lagi.

7. Kalau keluar dengan kawan-kawan, kena balik pada sekian-sekian waktu. Lambat, siap.

8. Blablabla hanya korang yang mengalaminya saja yang tahu.

( contoh2 tersebut tak melibatkan aku yer.. aku cool je.. ahaks! )

Sebab tu takde masa untuk berehat kan?

Cik Leha tetiba tanya pasal cinta. Soalan dia ' boleh tak kalau kita bercinta, tapi sempoi-sempoi je ' ' kita bercinta tapi taknak tergesa-gesa '. Ni kes konfius lagi la ni. Biasa lah.. Jiwa remaja. Memang la kacau sikit. Meracau tak tentu pasal kekadang. Tapi aku kan kakak yang cool ( hahahaha sila gelak kuat2 ), jadi aku pun start la membebel. Aku citer la pengalaman makan garam yang ado sikit2 tu. Bagi contoh diri sendiri. Contoh orang lain buat apa, mana aku tau kisah diorg kan..

Dedulu masa mula-mula bercinta dengan En Gaban dia sangat defensive. Aku kat Kedah, dia kat Terengganu. Jauh kan. Mana dia tahu aku buat apa kan.. Hahaha.. Aku lak kaki merayap. Kejap g Changlun, kejap g Jitra, kejap g Alor Setar, selalu g Uni Mall.. Mahu dia tak sebu perut memikirkan aku ( konon caring.. haha ), jadi aku kena la buat report sekian,sekian. Memula rasa mcm ' ohhh, caring nya dia ' ( sila muntah hijau ). Tapi lelama rasa macam kena control lak. So, pandai-pandai la kita tarik rambut dalam tepung kan. Slowly, En Gaban mampu reduce kan sifat defensive dia itu. Dalam setahun je aku kena buat report. Lepas tu dia yakin aku leh jaga diri sendiri ( hohohoho! ). Lepas tu aku just bgtahu aku ada kat mana dengan siapa supaya kalau jadi pape dia tahu aku kat mana kan. At least. Jadi aku berani kata yang dia sangat memahami.

Aku pun takde la terjerumus dalam isu ' melapor 24jam '. Biasa-biasa je. Secara tak langsung kitorang bercinta tapi sempoi jer. Alhamdulillah.

Lepas tu Cik Leha bagi soalan lagi. ' benci la kalau jenis nak berdua je. nak buat mcm mana eh? ' ' tak suka la jenis paksa-paksa ni. mcm mana? ' ' benci tol kalau kita cakap pasal fmly, kawan dia tak suka dengar '.
banyak tol persoalan dia nih. Sebagai kakak yang baik ( sila gelak lagi ), aku nasihatkan dia kawan dulu. Kawan dalam-dalam. Wahh.. Maksud aku kawan sedalam-dalamnya. Cari point-point negatif dan positif dalam diri dia. Share masalah sama-sama. Kawan yang baik adalah kawan yang kongsi suka duka bersama. Kalau dia penyabar dia akan tunggu kita. Kalau dia cool dia akan berkawan dengan kita selama mana yang kita nak. Kalau dia nak kita dia tetap akan tunggu kan? Kalau dia dapat yang lain maybe kita tak okay untuk dia, dan dia tak okay untuk kita.

Moralnya, kenal dulu orang tu dalam2. Kalau dia memang untuk kita, jauh mana pun jarak kita, tetap jumpa jugak.

Lagi satu.. Cintailah seseorang kerana kekurangan dirinya. Kalau kita mampu terima keburukan diri pasangan kita, itulah cinta yang sebenar. Dia terima keburukan kita, kita terima keburukan dia. Fair and square. Ada ke benda yang lebih buruk dari buruk? Kalau kita boleh terima keburukan dia, apa yang lebih buruk dari keburukan dia? Takde kan? Kalau kita pilih kebaikan semata-mata, kita pasti akan kecewa dan tak pernah puas dengan pasangan sendiri. Ada je yang tak kena. Keburukan tu biarlah perkara-perkara yang boleh dibawa berbincang. Keburukan yang tak memudaratkan keselamatan dan perasaan diri. Keburukan kaki perempuan harus diharamkan sahaja! Kaki pukul, kaki judi, kaki botol.. Tapi kalau kaki bola, kaki motor, kaki PS II, III, bawak2 la berbincang bebaik..

Gtau kat dia

2 jam untuk bola, 2 jam untuk saya..

Boleh gitu? Ala, tu kira hobi. Lelaki memang la ada hobi. Asalkan dia tahu urus masa dan perasaan okay lah tu.. En Gaban kalau dapat main PS takleh diganggu. Ayat dia

jap ehhh.. B nak g berjuang..

Game perang2 Vietnam katanya. Lantak lah. Konon berjihad la tu..  Kalau pasal MotoGP pun aku kena heret sekali. Layan lah Valentino Rossi, Marco Simoncelli bagai. Tak pasal2 kan. Nasib baik aku ni jenis universal.. Haha

Tata!

Majlis Perkahwinanku Semakin Hampir? Part II

Tetiba beli majalah Pengantin. Isu pertama yang selamat aku beli dan terus bawak lari ialah




Yang bestnya beli majalah ni sorok2. Jangan sampai ibu aku tahu.. Sebab? Nanti panjang lebar soal jawab dia. Lepas tu start la cadangan2 dia. Macam tu macam ni. Usul dia siyes banyak.

Paling best.. Aku berkenan tahap maksimum dengan baju nikah yang Adira peragakan tu. Simple tapi chantek. Majlis perkahwinan impian saya? Ohh, malunya.. Huhuhu
Saya mahu yang : Simple. Simple. Simple.
Semuanya aku nak simple. Taknak berat2. Taknak serabut2. Taknak kecoh2.
Less is More kannn..
Contoh gubahan hantaran dalam majalah ni aku dah cop. Hahaha.. Boleh pulak kan? Nak yang simple. Tapi chantek. Dah ada dalam perancangan dah. Tinggal nak laksanakan je. Heeee weykk! Tetiba main cop-cop lak kan.. Takde la.. Dah berkenan, laju2 la decide nak buat mcm gitu..





::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Apasal tetiba je cakap pasal kawen ni? Nak kawen dah ke? Bila bertunangnya? Dengan sape? Bila weih bila? Apanya? Tak apa pun.. Saje gedik lebih nak buat entry pasal kawen mawen ni.. Yela, dah lama kan aku tak buat entry kat belog ini. Nak cakap pasal En Gaban nanti jadi blog En Gaban lak. Nak cakap pasal wanita, emosi la pulak.. Asyik kena tindas jek. Nak cakap pasal kawan.. Sume dah/bakal jadi bini orang, nak share topik sesama mcm dah tak sesuai lak mcm zaman skolah dulu2. Diorg citer pasal anak, suami.. Aku nak citer apa? Pasal kucing aku kat rumah tu leh la..

Jadinya, nak meriah2 kan mood saje je la aku nak cakap pasal kawen-kawen ni. Ala, masa kecik2 dulu kan selalu main kawen-kawen.. Masa tu takde la pk nak buat persiapan bagai.. Tau2 je ada pengantin lelaki dgn pengantin perempuan cukup la. Ada pengapit. Pastu ada watak tukang baling2 bunga,daun. Okay la tu. Janji main kawen-kawen kan. Tapi bila dah dewasa ni.. Bila dah tahu banyak giler persiapan nak kena buat sebelum majlis.. Malas lak nak buat majlis kawen.. Nikah dengan kenduri jelah. Jimat,selamat,berkat. Kan??

Buat macam-macam pun setakat untuk sehari je. Bergolok gadai, berhutang, ikat perut, makan meggi, makan biskut kering, last-last.. Nothing.

Yelah nothing.. Bukan dapat masuk majlah Pengantin pun majlis kawen kita tu. Nak kata orang kenang.. Ntah la. Ada ke orang kenang sampai seminggu. Takat sehari dua je kot. Nak kenang selama2nya lagi la jangan mimpi. Untuk kita simpan kenang-kenangan tu ye la.. Snap gambar, simpan dalam album, letak dalam frame pastu gantung kat rumah.. Tapi yang nak grand2 untuk santapan mata tetamu nak buat apa. Kalau diorg ada bagi share takpe gak. Ni datang untuk komplain. Itu tak kena, ini tak betul. Patut macam tu, patut macam ni. Majlis kawen sape skrg ni.. Mengalahkan tuan rumah.

Masa ber'blog walking' tadi aku terjumpa entry pasal kawen-kawen ni.. Tak sangka, siyes aku tak sangka.. Pemilik blog tersebut cakap pasal kad kawen.. Isu simple je.. Tapi tetiba rasa mcm ' apa ke bodoh orang kita ni '.

Pasal kad kawen je boleh timbul isu ' dia tak bagi kad kawen, aku taknak datang kenduri dia '. ' bagi kad kawen baru aku datang '. ' aku nak kad kawen tau, tanak jemput pakai mulut '. Apa jenis manusia la kan? Konsep pemberian kad kawen ni relate ke dengan konsep walimatulurus dalam Islam? Tak tau lak aku dalam Islam cakap pemberian kad jemputan hukumnya sunat. Awesome! Kita jangan sibuk pertikaikan orang. Itu cara dia. Cara kita lain terpulanglah. Kalau dia dah tak bagi kad, dia jemput pakai mulut.. Datang jelah. Janji dia jemput. Ada apa dengan kad? Simpan ke? Buang ada la kot. Bagi aku kad kawen ni bagi untuk orang-orang penting dan terdekat je.
Cakap pasal penting dan terdekat, jemputan aku nanti yang rapat dan terdekat sahaja. Saudara terdekat, kawan rapat. Reramai pun belum tentu mendoakan pengantin. Ramai yang datang majlis semata2 nak melaram baju memasing, datang untuk komplain pastu balik. Kan.

Kadang-kadang kita ni terlalu mengikut orang. Terlalu mahu menunjuk pada orang. Yelah, sape taknak majlis kawen yang perfect. Bagi aku biar ianya perfect dari segi persiapan, perjalanan dan layanan. Tetamu datang dengan suasana tenang, selesa, makan tak tergesa-gesa ( sebab meja tak cukup, ramai lagi nak duduk ), lagu kawen sayup2 all the day ( bukan suara org karoke jamban, nak cakap pun kena terpekik2 mcm orang sawan ), having dessert puas2, lepas tu jumpa pengantin dan doakan

(( بَارَكَ اللهُ لَكَ وَبَارَكَ عَلَيْكَ وَجَمَعَ بَيْنَكُمَا فِي خَيْرٍ ))
Semoga Allah memberkatimu dan mencurahkan barakah ke atasmu dan mengumpulkan kedua-duanya dalam kebaikan. HR Ahmad & Ashabus Sunan 

Tidak lupa juga doa kepada keluarga pengantin seperti ucapan Rasulullah saw  


(( اللَّهُمَّ بَارِكْ لَهُمْ فِيمَا رَزَقْتَهُمْ وَاغْفِرْ لَهُمْ وَارْحَمْهُم ))
Ya Allah, ampunilah mereka, dan rahmatilah mereka dan berkatilah mereka pada apa yang telah Engkau kurniakan kepada mereka HR Muslim




Kerja tak susah, hati pun senang..

The day after wedding day boleh plan for honeymoon.. Ahaks! Duit dalam bank kan banyak lagi balance.. Let's go to Bali weihh.. Pulang dari Bali, masuk rumah baru.. Jom borong kat IKEA









Apasal semua nya putih eh? Sebab aku sukaaaa~ Weeee~

Teruja, teruja, teruja.. Entry gedik poyo yang ni drama semata-mata.. Haha.. Saja nak buat check list gedik.. Heeee~


Tata!