CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, October 28, 2011

Pengkhianat

Assalamualaikum
dan
Selamat Sejahtera Semua


Dalam hidup ni perkara paling sukar ialah memberi kepercayaan kepada orang lain. Kadang-kadang orang yang terlalu lama dengan kita pun boleh jadi pembelot. Tapi belum tentu lagi orang yang kita baru kenal tu jahat. Tak kenal maka tak cinta. Bila dah cinta menyesal pun tak guna.

Tapi aku bersyukur sangat-sangat.. Masih ada teman yang tercinta setia menemani hidup sunyi aku tanpa ada sebarang niat untuk membuat aku rasa dikhianati. Pernah ada rasa berkecil hati antara kami. Tapi belum terniat untuk mengkhianati. Biar lah pecah di perut. Sekali-kali aku kan biar pecah di mulut.

Kalau kita dikhianati rasa apa eh?

Lagi-lagi orang yang khianati kita tu orang yang kita percaya gila-gila. Perghh.. Gila-gila tu. Tiba-tiba tersedar.. Rugi je percaya orang gila-gila kan.. Nasib baik tak gila terus.

Kena khianat dengan orang-orang yang 'kau-kau-aku-aku-apa-kena-mengena-sangat' takpe lagi. Ni kalau jenis kena khianat dengan manusia macam malaikat baru turun dari langit , suci murni, bertahun-tahun kita kenal hati budi suar dalam bagai mcm mana? Tak ke azab..

Insaflah teman. Selagi nyawa dikandung badan, insaflah. Selagi nafas terhembus, insaflah.



thanks korang!



Love,
Tata!

Thursday, October 27, 2011

Pengorbanan

Banyak pengorbanan yang kita perlu hadapi dlm hidup.
Mengorbankan wang ringgit utk mencapai impian yang kita nanti2kan.
Mengorbankan perasaan untuk menyenangkan hati orang lain.
Mengorbankan tenaga bertahun-tahun berhempas pulas untuk sampai ke saat ni.
Tapi paling tersentuh hati ni, bagai dihiris-hiris pisau tajam, bila terpaksa mengorbankan harga diri kerana sikap mementingkan diri sendiri oleh orang lain.
Kepada manusia-manusia yang berhati perut, berperikemanusiaan, tolonglah.. Jaga aib orang lain. Jangan sesuka hati jatuhkan maruah dan harga diri orang lain.
Apa anda dapat dengan membuat orang lain dipulaukan?
Seronok?
Puas hati?
Mungkin anda tersenyum puas.. Tapi ingat, doa orang teraniaya itu makbul.
Senyum la sepuas-puasnya.




Hari ini anda melihat air mata orang lain atas sikap busuk hati anda.
Hari ini anda melihat garis-garis pedih di wajah orang yang anda cemarkan maruahnya.
Esok pasti ada untuk anda..





Love,
Tata!

Monday, October 17, 2011

DIY : Felt Flowers - Roses!

Assalamualaikum
dan
Selamat Sejahtera Semua


Hai sayangs!

Lima hari cuti buang-buang masa golek2 atas katil sambil pejam-pejam mata berangan. Hiks! Disebabkan dah decided nak buat centerpieces untuk majlis tawen nanti so awal-awal dah pening kepala nak buat centerpieces guna artificial flowers atau fresh flowers.. Oleh kerana aku ni jenis tak kurang penyabar.. Ngada nak buat la-la ni jugak.. So gigih la aku nak cuba felt fabric jadi felt flowers!

Beli kat Kedai Bunga Riben lama dah. Entry sini. Tapi baru skrg nak siapkan.. Saya kurang rajin. Sila jangan marah saya. Hoho!





Roses dalam picah ni baru ada 114 kuntum bunga mawar kuning. Overnya. Semeter kain felt yang aku beli tu boleh dapat dalam 200 kuntum bunga kalau ikut saiz bulatan mcm aku buat. Takat nak buat centerpieces dalam 4 biji/buah (tak tahu penjodoh yang sesuai hahaha!) cukup kot 400 kuntum roses..







Lets check!

Felt fabric yang aku beli haritu.
Semeter rm7.80. Dapat diskaun masa kat kaunter tanpa diminta. Rm7.00
Suka!





1. Buat template bentuk bulat. Template aku ialah sebijik gelas. Kena kreatif bab mengoptimumkan harta benda.





Macam spiral potato tak?
Masa tunjuk picha ni kat En Gaban dia ingat aku makan biskut Jacob banyak macam tu. Cisss!





2. Template bulat tu gunting jadi macam ubat nyamuk ni k.





3. Lilit-lilit-lilit-sampai-sudah





4. Siap!


Buat dengan adik-adik tercinta takde la rasa macam dalam penjara sangat. Nak settle kan felt kaler kuning ni still dalam proses. Belum yang pink lagi. Go Saila Go Saila! Entry centrepieces kena tunggu ya :) Nampak sangat buat roses sambil bergolek atas katil kan. Hewhewhew!



thanks korang!


Love,
Tata!












Doa :)

sayang, terima kasih atas segalanya. atas penat dan lelah awak menjaga saya dan memastikan saya masih bersama awak. ALLAH sajalah yang mampu membalasnya. kalau saya nak berubah, saya akan pastikan awak berubah juga. kita sama-sama ada buat banyak dosa, biarlah kita sama-sama balik ke pangkal jalan. saya taknak biar awak sorang-sorang. saya selalu fikir kalau jodoh kita tiada. tapi kan kita masih punya kudrat untuk berusaha. kan kita masih punya nafas untuk berdoa. Niat nak bersatu kerana ALLAH. dah terlalu jauh jalan kita bazirkan. tolonglah percepatkan masa, persingkatkan jalan supaya niat saya dan awak itu dimakbulkan.


pedihnya bila kita terpaksa berpisah sedangkan hati sarat dengan rasa sayang dan cinta untuk seseorang. izinkan saya menikmati hidup sebagai tulung rusuk awak yang hilang tu sekejap pun jadilah. mahu saya kutip pahala hanya dengan merenung awak penuh sayang. mahu saya kutip pahala hanya dengan cium awak setiap malam.

sakitnya bila kita tahu kita pasti akan bercerai dengan orang yang kita sayang. kita tetap akan bercerai mati dengan dia. sedihnya. ALLAH permudahkan lah segalanya.


mari kita semua berdoa untuk hidup kita dan pasangan kita :)

Tuesday, October 11, 2011

Saya janji saya takkan tanggalkan 'dia' lagi

Assalamualaikum
dan
Selamat Sejahtera Semua


Malam tadi En Gaban buat suprise paling air mata sangat. Cukup lah 5hari nangis-nangis sebab 'dia' hilang. Sedih bila 'dia' selalu ada dekat dengan kita tiba-tiba hilang mcm tu je. Tapi berita kehilangan 'dia' aku tahu dari mulut orang lain. Masa tu buat bodoh je. Bajet tabah plus cool. Tapi bila masuk hari ketiga.. I have to accept. The thing is not with me anymore. Nangis tiap masa teringat 'dia'. Mood slow je macam hilang nyawa.

Siyes aku putus asa nak fikir positif lagi. Boleh ke 'dia' hilang atas hiway datang balik kat aku. Positif. Positif. Positif. No. Mustahil 'dia' datang kat aku malam2 time aku tengah tidur dengan air mata meleleh kat pipi.

Tapi kan.. Tapiiii.. Malam tadi.. Alhamdulillah.. En Gaban bagi aku kotak kecil. Ada tulisan atas kotak tu. Dalam hati masih berharap dalam kotak tu 'dia'. Tengok. Punya la positif aku nih. Hikhik. Tapi aku rasa pen kot. Tak pun rantai ada huruf S. Yarks!

Bukak-bukak.... 'dia'. 'dia'!! 'dia'!!! Paling kanan. Nangis. Meleleh-leleh air mata. Bukan sengaja nak bajet Umie Aida berlakon drama malam ahad. Tak. Aku pandang 'dia' meleleh lagi air mata. Tunduk pandang kaki sendiri. Nak angkat muka tak boleh. Nanti orang nampak air mata aku macam air terjun.

Sekarang, bila pandang 'dia' senyum suka, hati berbunga. Malam tadi dah janji depan En Gaban takkan tanggalkan 'dia' lagi. Takkan. Tu janji saya.

Tengok jari manis.. Senyum. Manis, maafkan saya biarkan awak tanpa 'dia' selama 5hari ni. Saya janji saya takkan tanggalkan 'dia' lagi.




Love korang,
Tata!

Monday, October 10, 2011

Andai pasti...

Jadikan lah dia matang
Jadikan lah dia beriman
Jadikan lah dia kuat
Jadikan lah dia berusaha
Jadikan lah dia bersungguh-sungguh
Jadikan lah dia tabah
Jadikan lah dia melindungi
Jadikan lah dia penyayang
Jadikan lah dia penyabar














Love korang,
Tata!

Naik bus tapi serupa macam naik roller coaster

Assalamualaikum
dan
Selamat Sejahtera Semua


Sabtu baru-baru ni aku paksa Ifah dengan Leha teman aku g facial. Yelah.. Muka dah serupa pantai kat PD.. Mana leh tahan.. Muahahaha.. Kena picit2 kat muka menangis okehhh.. Namploh kali buat facial kena picit2 namploh kali gak meleleh air mata. Eh, tapi aku bukan meleleh air mata tau. Aku tumpah air mata.. Tumpahhh.. Maksud tumpah di sini ialah bila ahkak facial tu bukak kapas yang bertepek kat mata aku tu ditanggalkan. Time tu takde air mata meleleh. Perghhh.. Aku macam tak percaya. Sekali aku bukak kelopak mata.. Tumpah terus air mata serupa kolam pecah.

Nak citer pasal bas ke pasal facial makcik? Eh, Makchek?

Okay,okay.. Ampun dipinta. Aku nak cerita pasal bas kat KL ni haa.. Aku jarang-jarang naik bus kat KL ni.. Kalau selalu pun aku naik bus Rapid KL. Selesa, selamat, sejuk, ada TV.. Hahaha..

Tapi sabtu lepas.. Lepas settle buat facial kitorang jadi lapar macam tak makan seminggu. Tau-tau jela area Sri Gombak tu.. Susah dapat public transport.. So bila nampak je bas terus naik. Janji sampai KL. Malas dah nak pk banyak2. KL je senang. Kitorang bertiga mana la pernah naik bas dari Sri Gombak ke KL. Agak pening2 lalat la kitorg bertiga time tu.. Asyik tengok luar je.. Takut ntah ke mana-mana bas tu bawak kami. Hahaha.. Benda paling tak best naik bas Metro ialah asyik berhenti. Setiap 100 meter 6 atau 7 kali dia berhenti. Kau mampu? Letih okehhhh.. Dia punya brek bukan lembut2. Keras gila.. Boleh ke guna perumpamaan lembut dengan keras untuk brek? Konon-kononnnnn.. Konon-konon k koranggg..

Tengah syok layan pemandangan yang tak seberapa.. Kejap2 aku tunjuk kat Leha 'sini la aku dengan abg Shahir lepak.. Sini la aku dengan abg Shahir makan kuih sedap tu.. Sini la kitorang lalu.. Sini la.. Sini la..' Aku tau adik aku bengang. Tapi akak kau memang macam ni. Maap kan ya. Tengah2 syok tunjuk tu tunjuk ni kat Leha tetiba rasa macam tak best jek. Laju tak semena-mena. Serupa naik kancil. Dia kan bawak bas. Tapi feeling-feeling bawak kancil. Kau tak bengang ke? Dah la aku dengan Leha seat nombor dua dari depan. Semua kereta2 kat depan bas tu semua aku nampak. Aku ingat driver bas tu nak sodok semua kereta2 yang ada kot.. Lepas tu dia boleh pulak tak tahu nak tekan brek. Kaki aku dengan Leha lak yang macam tekan brek.. Aku tau.. Lagi 1cm je pun bas tu nak cium semua bontot2 kereta yang ada kat situ..

Rupanya dia nak potong sebijik bas Metro kat depan.. Boleh kan.. Dah la jalan sempit. Banyak kereta.. Dia boleh bajet macam dia bawak motor EX5 kat situ. Gigih dia nak potong jugak. Semua kereta terpaksa beralah. Nyaris-nyaris nak bergesel dengan Myvi. Haihhhh..

Korang rasa apa eh baca apa aku tulis ni.. Ke aku je feeling gempak. Korang elok je menguap kot.. Hahahaha..

Tapi kan.. Aku, Leha dengan Ifah dah serupa naik roller coaster atas jalan tapi ada pulak couple indon seat depan aku relax je layan angin dari celah pintu bas.. Sikit tak takut ke risau ke apa ke.. Diorang layan cinta ke atau dah biasa? Uwaaaaaa.. Tapi kan.. Ada lagi tapi nih.. Tapi kan takde lak berita accident bas Metro kat KL kan.. Hehehehehe.. Kalau korang tak percaya try la naik.. Tak pun kalau ada yang nak naik roller coaster dengan harga RM2.50 boleh gak try.. Muahahaha.. Kecut perut okay.. Tapi best. Hahaha!




thanks korang!



Tata!



Bersyukur ada KAMU

Assalamualaikum
dan
Selamat Sejahtera Semua

Berkat doa, doa dan doa.. Akhirnya stress pergi jua.. Ada macam lirik lagu Adam Ahmad tak? KAU PERGI JUA.. Hahaha

Okay, pagi2 sejuk nie aku nak korang bersedia dengan mood puisi. Eh! Puisi eh? Ala yang mood macam slow motion, pastu feeling2 terbang kat awan.. Pastu macam ada daun2 kering gugur atas rambut/tudung korang.. Haaa.. Feeling macam tu tau.



Kalau pun dia penuh kekurangan..
Tapi hakikatnya kekurangan pada diri kita lebih dari kekurangan diri dia..
Kekurangan dia hakikatnya mengajar kita erti sabar dan kuat mengharungi dugaan hidup..
Kenapa mesti kita tak pernah bersyukur.
Kenapa mesti banyak rungutan dari kesyukuran.
Kenapa mesti yang buruk itu kita perdendangkan..
Sedangkan masih banyak kebaikannya kita kaburkan..
Cuba kira..
Berapa banyak tawa yang hadir dalam hidupmu hasil usaha dia..
Cuba kira..
Berapa banyak air mata yang hadir dalam hidupmu dari kata-katanya..
Sama..
Lebih baik jumlahnya sama..
Dari terlalu banyak air mata dari tawa..
Titipkan doa setiap saat. Tingkatkan usaha setiap hari.
Pasti impian kita Allah ketahui.



Okay dah. Jom sambung buat kerja masing2.




thanks korang!




Tata!



Friday, October 7, 2011

all out. screaming. screaming! screaming!!!

Rabu stress.

Khamis buat-buat tak stress.

Jumaat.. Today.

Siapkan kerja dr pg sampai la ke pukul 12.15pm. Capai purse dengan henfon, tutup lampu bilik, tutup pintu. Masuk bilik Zul kacau Zul main Facebook.

Kak Nor ajak lunch McD. McD? Olohhhhh.. Takde selera kononnya. Suruh diorang g dulu. Aku dengan Zul lengah2. Sms Kak Nor nak makan nugget satu set je. Percaya takkkk? Boleh aku hadap nugget je time lunch.. Aku pun tak percaya.. Muahahaha.

Kat dalam McD buat macam kat kedai mamak. Huha huha huha macam orang lain takmau duduk. Takleh jadi ni.. Perut belum nak terburai sebab gelak2 lagi nih..

'bowling jom' Bowling apa dengan baju kurung nih?
'karok jom!!'








Puas hati. Puas tekak. Puas jiwa raga. Terlalak-lalak dengan mak hayam, bapak hayam dan anak-anak hayam tercinta. Kak Raja super gempak bapak jin punya selamber. Tenkiu Kak Raja.. Ahkak memang pengubat duka lara. Kak Zan punya lah kaki ronggeng. Suka hati dia je nak menari macam mana pun. Zul, aku ingat betul2 Beory Marantika ada dalam karok jamban tu weihhh..

Nasib baik tak muntah McD dalam bilik tu okeh..






Tata!

Wednesday, October 5, 2011

Air mata mengalir lagi.

perempuan

perempuan ini adalah manusia yang selembut lembut manusia.
tuhan jadikan perempuan dengan hati yang lembut dan tulus.
walau sekeras mana pun dia, walau segarang mana pun dia, walau sekental mana pun kau lihat dia,
air matanya akan jatuh bila dia merasa terluka.



fahamilah kami insan bernama 'perempuan'









Tata!

Tuesday, October 4, 2011

Ada nama saya lah!

Assalamualaikum
dan
Selamat Sejahtera Semua


Tengah makan bubur ni. Bubur pisang. Kalau kat rumah time ni kan haruslah minum petang. Tipu. Minum petang kat rumah pukul 6petang. Kat ofis bantai minum petang pukul 4petang. Perut bocor kannn..

Tadi masa beli nasik kat cafe, Ina mintak aku tolong bayarkan sekali nasik dia. Macam tau-tau je kami nak bayar asing.. Pakcik cafe tu terus kira asing-asing.

'Sheila punya rm4.50.....' sambil bukus bekas polistrin aku.

'kawan punya rm4.........' sambil bungkus polistrin Ina.

Bila orang sebut nama Sheila depan aku, aku assume dia tengah sebut nama aku la tu. Beriya aku tengok bekas polistrin kat tangan pakcik tu. Kot-kot ada tulis nama aku kat situ. Tapi takde pun. Putih je aku tengok polistrin tu. Cemana dia tahu nama aku Sheila walaupun salah sebut salah eja.

Bagi duit kat pakcik tu pun bengong2. Still tak puas hati mana pakcik tu tau nama aku.

Bila blah dari kaunter pembayaran yang semakin mahal sejak lepas Hari Raya Aidilfitri yang mulia tu.. Ada benda goyang-goyang kat atas perut aku. Bila aku pandang...

Ohhhhh! Ada name tag NURSAILA kat atas pass kerja aku.

Tempah. Tapi baru nak pakai. Itulah padahnya.

p/s : masa mintak En Gaban g tempah name tag untuk aku dulu tahu dia menakutkan aku apa.. Dia cakap dia dah tertempah nama aku NURSAILA NORDIN. Sah2 bapak aku bukan Nordin. Norman okey!! Tapi rupanya dia tipu. Korang tolong la jangan tipu aku.. Sebab aku ni cepat naw percaya. Muahaha..



thanks sayangs!
gigih korang baca sampai habiskan.
tenkiu tenkiu


Tata!



BERSYUKURlah

Bersyukurlah apa yang Tuhan berikan pada kita hari ini.
Tapi manusia selalu tidak pernah puas...

1. Bila anak masih kecik2 lagi
Hish, orang tu. Tarkder keje lain ker?
Asyik beranak jer. Tiap2 tahun beranak
Bederet anak dia macam keteapi. .......

2. Bila dah besor sikit
Bilalah engko ni nak keje. Sampai bila emak bapak nak tanggong?

3.Bila dah keje,
Soalan ni pulak keluar. Bila ko nak kawin ?.
Tengok orang tu, tengok orang ni....
Sapa tak nak kawin. Jodoh tu boleh dipaksa2 datang ker, makcik..?

4. Bila dah kawin
Sibuk pulak tanya, bila ko nak beranak ni....?
Aduh, nak ambik anak angkat pun susah. Itu proses manusia dengan manusia.
Inikan pulak anak sendiri, proses manusia dengan Tuhan. Lagilah susah.

5. Dapat anak sorang,
Takkan sorang jer...Suker hati jer diorang cakap. Kita tak tahu masalah dia,
lagipun suker hati dialah. Duit dia, badan dia...so yg kita sibuk2 tu ngapa?

6. Bila laki @ bini orang meninggal
Sibuk lagi. Ko tak nak kawin lagi ker, sampai bila..?
Bila orang tu bergaya sikit, selalu keluar lagilah dia mengelupur sibuk.
Pleaselah, tak semua ibu tunggal atau mereka yang belum kawin tu jahat.
Ada jugak isteri atau suami orang yang jahat....

7. Bila dah tua..
Bila pulak orang tua ni nak..... ASTAGQFIRULLAHALL AZIM.
Ingatlah tak cium bau Syurga anak yang durhaka

Hormatilah hati dan perasaan orang lain.
Kita diberi hati dan perasaan, akal dan fikiran... GUNAKANLAH...



thanks korang!


Tata!

Monday, October 3, 2011

Nak cari calon suami yang pandai buat kerja rumah ADA?

"Percaya atau tidak, gua tak kisah langsung kalau hang ni tak pandai memasak. Serius gua tak kisah. Kerana apa yang gua belajar ketika subjek CCFM2052 Family Management & Parenting, memasak bukan tanggungjawab isteri. Sebaliknya suamilah yang patut memasak untuk family.

Kalau hang nak suruh gua ajar pasal 'parenting' dekat blog ni, gua pasti lu orang semua akan terkejut, kerana apa yang orang Melayu kita amalkan memang jauh sekali berbeza dengan apa yang sepatutnya. Contohnya kemas rumah, sidai kain, urus rumah tangga, masak, itu semua tugas suami."
 
 
 
Kalau orang lelaki tau pasal hal ni sure melenting sampai melompat sama tinggi dengan KLCC. Bila part hakiki diorang ada je ayat nak bidas balik. Tapi bila part hakiki kita kemain lagi berbuih mulut suruh kita itu ini.

'yayang kena pandai masak rendang ayam bersalut madu kasih sayang berserta daun kucai'

'yayang kena pandai iron baju abang perkasa sampai bucu lengan jadi tajam kalau orang langgar sure cedera parah jahit 44 jahitan'

'yayang kena pandai urut kaki, badan, tangan, lutut, siku, kening, hidung abang perkasa tauuu'

'yayang kena pandai basuh baju wangi2 putih bersih guna daia dynamo fab total segala bagai tauuu'

Bila part kita mintak tolong basuh pinggan lepas makan malam sama2 lauk rendang ayam bersalut madu kasih sayang berserta daun kucai.. Boleh dia jawab

'alaaa.. tu kan kerja orang perempuan yayanggg.. yayang la basuhkan.. abg sakit pinggang ni'

Bila part kita mintak tolong lipat baju sama-sama (bold lagi tu) lepas kita dah basuh baju wangi2 putih berseri guna daia dynamo fab total bagai.. Boleh dia jawab

'alaaaa.. tu kan kerja orang perempuan yayanggg.. abang perkasa tak tahu lipat baju. kang jadi roti tirai. lagi pun abang perkasa sakit tangan laaaa'

Padahal kita tolong diorg bekerja, cari nafkah sama-sama. Nak tolong laki katanya. Bini macam nak mam kerja kat ofis nak naik gaji. Lebih boleh menyimpan esok tua takde la makan ikan dengan bilis goreng. Balik rumah bini jugak tertonggang tonggeng kat dapur memasak, basuh baju, basuh bilik air. Laki terkangkang depan tv tengok drama Kasih Alia. Siap ada cawan sebijik air teh panas dah lesap masuk tekak. Bini air setitik belum minum lagi.

Silap-silap nak on kipas pun panggil bini yang kat dapur tengah masak sambal sekuali, masak lemak cili api seperiuk. Lagi mau berlari ke depan on kan kipas untuk laki.

Nak calon bini pandai masak. Anda tu boleh ke jadi imam?solat maghrib pun cukup lah..

Laki kalau tak banyak duit pun takpe dah. Janji menyenangkan bini. Ye dak wahai sekalian isteris? Ke aku sorang je.. Teringat dulu masa ada mamat desperate sekor ni ajak kawen, dia tanya aku pandai masak apa. Aku jawab aku tak suka masak dan aku xnak belajar masak. Kedai makan banyak. Pastu dia suruh aku belajar masakan negeri dia. Mimpi petang sikit. Belum pape dah arah2. Nak kalu kau kawen dengan bibik indon. Aku takde pun tanya 'awak gaji brape bulan2 mampu bagi saya dua ribu tak?'. Kemain lagi demand kat orang perempuan. Diri sendiri macam ketam jalan senget.. Ada hati nak kawen dengan ketam jalan lurus.

Bila cakap hal rumah tangga semua suami kena urus melenting siap nak lempar teh ais. Belum pergi kursus kawen lagi kannn.. Sila hadir kursus kawen dulu. Aku masa hadir kursus kawen kat Jitra tahun 2008, ustaz ada cakap hal ni. Nak melenting sangat g kursus kawen dulu. Orang pmpuan cakap sume nya salah.

sumber : google
p/s : 2008 dah g kursus kawen. 2011 nak habis dah, kawen tak lagi. muahahaha..

p/s/s : pada hakikatnya tak semua lelaki mcm tu. tapi nak jumpa yang satu tu yang susah.. Huhuhuhu!
thank sayangs!
gigih korang baca sampai habiskan.
tenkiu tenkiu
Tata!

Sombong dengan belagak sangat dapat apa eh?

Assalamualaikum
dan
Selamat Sejahtera Semua


Hai sayangs!

Bertemu kembali setelah sekian lama kita bercuti. Okay, poyo sudah. Excited okay nak cerita pasal bercuti di Bagan Lalang. Sekali USB henfon boleh pulak takde. Kuciwa. Nak bluetooth henfon ke PC yang ado.. Lama dah hilang USB nya. Endingnya? Dok diam2 sudah. Actually gedik nak cerita pasal pengalaman berjalan kaki ke tengah laut pukul 1pagi. Nasib baik hitam pekat. Kalau siang2 terang benderang memang aku tak pergi. Sorry sikit banyak.

Okay, nak cerita pun tak guna sebab picha takde. Walaupun percutian kami memang awesome, tapi ada gak yang buat tahi okay. Aku terkesima bila teringatkan layanan pekerja 7 Eleven kat pekan Bagan Lalang aritu. Sorry ya, tak payah nak cover2 nama company. Jelas dan nyata kesalahan minah tu.

Kami sampai kat pekan Bagan Lalang pukul 7pm, singgah jap nak beli ais dengan beras. Firstly kitorang g beli ais dulu. So kami pun masuk lah dalam 7e dengan muka penuh keceriaan. Tak main la muka ketat metat ni. Nanti cepat tua.

Masuk2 je dalam 7e tu minah 7e yang ada terpacak kat luar kaunter pandang kami macam nak telan. Takde hal pun bagi aku. En Gaban pun bukak mulut 'Selamat petang, kami nak beli ais'. Perlu ke? Hahaha.. Minah tu still muka ketat masam macam kayu balak (bf) dia baru lempang dia laju2. Still tak buat aku naik angin. Aku straight g ke bahagian belakang. Tapi tak nampak lak peti ais yang selalu ada kat 7e tu. En Gaban bukak mulut lagi 'ais kat mana dik?'

'sebelah kanan tu'

Perghh. Suara dia macam guru besar tengah pegang rotan okay. Aku sound En Gaban 'tak payah tanya lain kali'. Bila kami bukak peti ais tu kitorang tengok sume beg ais berikat dalam satu beg besar. Kitorang nak 3beg kecik je. Dalam beg besar tu ada 5beg. Nak bt apa banyak2. En Gaban tanya lagi 'boleh amek satu2 tak ais ni?' Minah tu bagi jawapan paling ayu....

'boleh bukak kan tali tu'

Kepala ho ho ho licks dia. Dengan tangan silang kat dada macam pengawas peperiksaan, muka masam. Mata menjeling. Aku terkedu okay. En Gaban terus diam. Perlu ke dia buat macam tu. At that time aku start la membebel sambil tu bukak tali beg ais. Dapat 3beg kitorang terus g kat kaunter.

Aku hempas ais atas kaunter. Yang kat tangan En Gaban aku nak hempas gak tapi En Gaban gigih letak slow2. Syed! Aku baru nak tunjuk protes. Aku hulur duit bajet macam datin2 tengah menopous. Aku marah okay. Nak meyombong pasal apa. Aku amek duit baki kasar2. Lantak kau lah. Nasib aku tak baling ke syiling tu ke muka dia. Muka panas okay. Ringan je mulut ni nak cakap 'kau menyombong dapat apa eh?'. Tapi tamau. Aku kan nak pergi bercuti.. Nak makan sotong bakar, udang bakar.. Hahahaha

Aku tak tau la dia menyombong sebab apa. Hangin sangat kot aku masuk kedai dia beli ais semata2. Tak pun dia hangin sebab pukul 7pm tak dapat dengan Shin Chan dengan Doraemon. Kalau tak suka kerja layan pelanggan jangan la apply kerja kat situ. Lain la kami masuk2 je terus tengking2 'ais mana?!! ais! aku nak ais!!'. Boleh la kau nak fire kami balik.

Sebab dia sorang tak pasal2 nama 7 Eleven up kat sini. Bila hati dah panas mula la mulut aku nak membebel bukan2. Sorry ya dik.. Kalau kau tak layan aku macam tahi takde nya aku nak ngata kau bukan2 seperti 'baru kerja 7e dah belagak, belum lagi jadi pegawai. kalau jd pegawai agaknya lama dah anak buah mati kejung sekor2'.

Lepas hantar ais masuk kereta kami g beli beras kat kedai Cina lak. Lelaki Cina tu rilex je senyum2 tengok kami masuk kedai dia. Siap cakap terima kasih pastu senyum manis macam gula kat kami. Takde lak aku tengok gigi dia berterabur sebab senyum. No wonder la orang cakap cina berniaga lagi mesra dari orang melayu. Lantak la persepsi negatif orang konon cina buat2 mesra sebab nak tarik orang melayu beli brg dia. Sekurang2nya dia buat2 mesra ke apa ke yang penting dia buat pelanggan dia selesa.

Melayu dengan melayu pun nak menyombong. Adik, akak ingat muka kau dik. Pasni akak g Bagan Lalang lagi siap kau dik. Hahahaha.. Berani kerr? Bluwekk!



thank sayangs!
gigih korang baca sampai habiskan.
tenkiu tenkiu


Tata!