CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, February 24, 2012

Jangan Cucuk Bangsa Lain hadekkk..

Assalamualaikum
dan
Selamat Sejahtera Semua




Hai followers! Love you so much :)


Pepagi bukak email tak rasmi dah tergelak dah tengok message dari FB pasal status sorang hadek ni. Status ni aku nampak malam tadi. Ramai la yang tinggalkan komen. Status dia pasal pemain bola berbangsa india. Kata hadek ni pemain bola berbangsa india tu tak layak main untuk team malaysia. Kata hadek tu tupai main lagi bagus. Hai lah hadek, tupai kau suruh main bola? Agak-agak lah hadek hoiii..

FB dah jadi tempat bergaduh, bermusuh, perpecahan kaum ke? Tak elok tau macam tu.. Duduk jela diam-diam, baik-baik. Kalau tak setuju ke apa ke, suara kan lah cara baik, cara berhemah. Buat surat rasmi. Pasal bola nak sentuh isu bangsa apa kes. Esok-esok bila bangsa lain kutuk-kutuk bangsa sendiri marah pulak. Jangan la timbulkan hal-hal tak elok. Nak jugak tunjuk terror. Nak jugak tunjuk hebat. Kang tak pasal-pasal kerana mulut badan binasa. Hadekkk, kalau hebat sangat, apa kata kamu je jadi coach, jadi pemain.

Bila dah ada beberapa orang tegur pasal status dia tu, dia pun reply dengan berkata




Tapi bila seseorang cakap





Dia reply


Yelah hadekkk.. Pastu kau pusing cerita ye tak? Tesis yer.. Baru semester 1 dah buat tesis ke hadek? Kerlassss.. Ahkak dulu semester 4 baru perah otak carik tajuk tesis. Semester 5 tunggang terbalik start buat tesis. Hadek sorang ni, boleh pulak up kat status untuk dapatkan bahan. Maybe ni salah satu kaedah terbaru kot untuk buat kaji selidik. Ahkak dulu guna kaedah biasa je dek.. Guna borang kaji selidik dengan interview pakar je hadek.. Takde pulak sampai nak provoke orang macam gitu. Elok-elok nak buat tesis kena tangkap pulak sebab timbulkan isu perkauman. Eh, kejap dia sebut assignment, kejap dia sebut tesis. Mana satu yang betul ni hadekkk? Huhuhu..

Moral di sini ialah jangan buat status bukan-bukan. Jangan cari musuh. Jangan sentuh isu-isu sensitif. Kalau rasa mamat tu tak reti main, tak boleh main, cuba buat surat elok-elok. Cuba ajak coach tu minum sambil diskas-diskas siapa patut main, siapa patut keluar. Tak pun cuba buat permohonan bagitahu anda bapak segala layak untuk bawak team malaysia masuk Piala Dunia. Takde la orang pandang serong kat anda, malah pasti seluruh rakyat Malaysia berbangga dengan semangat anda tu. Ye ke tidak?

Hadek tersebut aku kenal, bukan tak kenal.. Dia perlukan perhatian agaknya.. Kepada sesiapa yang boleh memberikan sepenuh perhatian kepada dia, boleh lah berkawan dengan dia ye.. Kesiannn dia..




thanks korang!



Love,
Tata!


9 comments:

Salihah Norman said...

patutnye kau letak sekali komen budak Rozaniza yang dok back up dia tu, baru lengkap :) aku setuju dengan komen kedua yang juga merupakan kawan aku... main futsal lawan kelas pun kalah lagi mau banyk ckp haishh... aku rasa dia masih tak dapat bezakan antara thesis & assignment kot, lagipun budak economic mana ada kena mengena dengan pshycology... pelik2:) biarkan lah dia, asal kan dia bahagia :)anyway thanks to u cik saila ^-^

Saya Disini said...

isk3..mcam2

Cik Saila said...

Salihah Norman : kesian dia kan.. lps apa pulak dia nk cakap..

Cik Saila said...

Saya Disini : macam2..huhuhu

Salihah Norman said...

dia tak mampu berkata apa2 lagi dah :)

*R said...

macam2.. nk cover pun tkantoi juga XD

CikUna said...

huhu..sungguh... iskhh.. semoga ALLAH lindungi kita semua ya..amin..

\\( ^_^ )//

Cik Saila said...

*R : dia kena bljr cara2 cover line dulu..hehe ;)

Cik Saila said...

CikUna: amin.. tamau gaduh2 antara bangsa&agama..sayang Msia :))