CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, September 22, 2015

#4 : My New Header

Assalamualaikum



Tadi update Checklist Birthday Melissa. Sesambil tu edit gambar sikit untuk diselitkan dicelah-celah entry. Pastu teringat "dah lama tak tukar kepala blog" HEHE. Bila tengok kepala blog sekarang ni, teringat time tu tengah pregnantkan Melissa. Masa tu baru 2 bulan of pregnancy. Masa tu aku baru baik demam yang paling teruk aku pernah rasa. Demam pregnant pun ada eh? Almost keguguran jugak sebenarnya, tapi Melissa memang budak yang kuat dari dalam womb sampailah lahir ni. Hiyarghh!

Sebab tu aku rasa saiyangggg sangat nak tukar kepala. Header. Sebab ada banyak memori tersembunyi disebalik gambar tu. Tapi bila difikir-fikir balik kepala baru yang aku nak ganti ni siap ada Melissa lagi. Lagi best kot kan? Kalau korang klik kat label 'Header', korang boleh nampak kronologi header2 aku. Bermula dari header kawen, berdua, sekarang ni bertiga!

Header baru aku kali ni pun kategori best jugak. Sebab gambar-gambar tu diambil semasa birthday Melissa yang pertama! Sempat mintak photographer Amar snap kan beberapa keping gambar. Dekat kawasan perumahan kami je. Tak pergi jauh-jauh pun. Tetamu masih dirumah tak habis-habis lagi makan. Hehehehe!















Kenapa la aku sampai buat label khas 'Header' ni? Gigihlah u olls, aku ni takde bakat secara elektronik nak edit-edit gambar. Setakat jahit manual, tampal-tampal guna gam tu boleh lah. Hehehe! Dari awal header aku memang edit sendiri. Asal nampak cantik je kat mata aku. Nak upah rasa macam belum lagi. Tapi ya, siapa tahu. Insyaallah nak jugak upah yang pakar buatkan kepala untuk blog ni.

Jadi, berkepala barulah blog puterigaban ni hari ini. Yayy! Sampai bila itu belum pasti lagi. Kalau boleh nak kekal lama. Ngko ingat profile picture FB ke asyik tukar-tukar? Tak kuasa. Profile picture aku kat FB pun susah nak tukar. Walaupun edit terus dari tempat DP, tetap naik kat home yang kita ni tukar picture. Ish, malu sungguh! Kalau boleh taknak la orang tahu kita tukar gambaq!

Instagram takpe..kerap benar aku tukar profile picture. Hikhikhikhik!

Baru aku perasan, setiap kali aku tukar header mestiiiii potpet potpet kan? Tak boleh ke tukar je. Nak jugak bercerita itu ini. Patutlah sampai berlabel. Eh, tapi bila baca balik entry2 tu syok jugak. Haha.

Amacam? Dah lama x membebel kan? Tak puas kot. 




Love,
Nursaila Norman!



Checklist Untuk Birthday #melissaturns1 & Happy 1st Birthday Melissa!

Assalamualaikum




Alhamdulillah, Melissa dah pun setahun pada 11 September 2015 (Jumaat) yang lalu. Susah nak percaya yang aku ada anak. Sebabnya aku ni bukanlah friendly kanak-kanak, HUHU. Bila Lissa lahir memang rasa miracle sangat. Dia membesar dengan tangan aku. Susah betul nak percaya. Huhuhuhu.

Tapi hakikatnya, aku sedang melayan kerenah baby dari dia lahir sampai lah setahun. Jauh lagi perjalanan kan? Get ready untuk lebih berhati-hati, sebab dia dah banyak bergerak, banyak explore, banyak akal. Suka cuba benda baru. Maka, berhati-hati adalah PERINGATAN UTAMA sekarang ni. Cakap pasal berhati-hati nanti lah kita share sama-sama macam mana korang amalkan ciri-ciri berhati-hati dekat anak, okay?

Sekarang ni kita cakap pasal birthday party dulu eh. Sambutan hari jadi memang dah jadi amalan keluarga aku. Sejak ulang tahun aku yang pertama, Ibu & Ayah dah mula sambut walaupun hanya secara kecil-kecilan. Sambutan hari lahir aku bukan setakat umur setahun dua.. Tapi sampai sekarang. Bukan aku je.. Adik-adik aku pun sambut hari lahir jugak. Takde istilah ‘alaaaa, anak first boleh la’ ‘alaaaa, anak baru sorang boleh lah, cuba anak dah dua tiga nanti’ Why so negative? Duh!

Jadi aku nekad nak teruskan amalan ni. Lagipun bukannya ada tiup-tiup lilin. Niat aku nak buat macam Ibu & Ayah. Setiap tahun, setiap kali birthday kami, wajib ada gambar kenang-kenangan. Banyak album birthday kami kat rumah diorang tu. Terima kasih Ibu & Ayah, sebab tak pernah miss sambut birthday kami. Setiap tahun ada gambar. Terima kasih sebab jadikan semua tu kenangan terindah untuk kami. *swipe tears*

Aku nak anak-anak aku rasa apa yang aku rasa jugak.

Pada awalnya nak celebrate kami bertiga je (Aku, Suami & Melissa). Tapi family aku dekat je pun. So tukar, celebrate kami bertujuh. Bajet tak besar, cukup lah sekadar celebrate dan ada gambar sebagai kenangan. Tak lama tu Ibu aku mintak family terdekat ada sekali. Itu yang nampak macam meriah, tapi tak pun.. Makan-makan je. Aku pun slow-slow buat checklist. Simple checklist, sebab ini adalah simple birthday party. Hehe!

Aku ringkaskan checklist / senarai aku kat sini eh. Sebabnya aku draft dekat kertas kosong, lepas dah puas hati baru aku buat kat Excel. Tapi takyah kot aku letak Excel tu kat sini. Kacang je!


CHECKLIST BIRTHDAY PARTY FOR MELISSA

1 TEMA
Aku taknak nampak terlalu gegirl sangat. Masih ada warna pink, tapi taknak semuaaaanya pink. Aku suka putih. Tapi untuk anak perempuan, ulang tahun pertama pulak, macam plain sangat kalau semuanya putih. So aku combine kan Putih + Pink. Nampak macam selalu dah orang buat tema ni kan? So aku add kan warna Gold. Disebabkan bukan mudah untuk dapat kertas craft warna gold, aku blend kan warna kuning, oren dengan peach. Nampak perkataan blend tu? Macam best je. Haha!

2 BAJU
Untuk queen of the day tu РMelissa, aku plan nak pakaikan dia tutu dress. Dah jumpa Instagram kawan yang buat tutu dress. Tapi beberapa minggu sebelum birthday aku jumpa skirt pink ala-ala tutu tapi lebih cantik RM49 je dekat Manjaku. Baju pulak plan sleeveless putih. Tak suka pakaikan dia dress kembang-kembang, tebal-tebal Рclich̩ sangat. Huhu! But who knows? Neksu Melissa hadiahkan (as usual) simple-romper-dress untuk birthday nanti. Dari Nicholas & Bears. Haihhhh.. Untung Melissa. Dress labuh brand yang sama Neksu bagi pun tak pakai lagi. Konon nak pakaikan itu (sebelum jumpa skirt kat Manjaku) Huhuhu!

Untuk Ibu & Abah pulak aku nak kitorang pakai t-shirt tulis ‘MEL’ dan ‘11’ warna gold. T-shirt tu aku tempah. Alang-alang tu dengan family sekali pakai t-shirt custom-made tu.

3 JEMPUTAN
Dalam jemputan of course ada tarikh, masa dan tempat. Aku edit daripada kalender hp lepas tu jemput dalam group wassap je. Hehehe! Tarikh aku terpaksa buat pada 13 September 2015, lepas Zohor, dekat rumah baru kami. Wink! Wink! Dalam jemputan ni jugak aku dah kira berapa orang tetamu yang dijemput. Ahli keluarga terdekat sangat-sangat. Lebih kurang 50pax!

4 KEK
Mulanya nak tempeh kek. Tapi budget tak besar, lagi pun Melissa bukan boleh makan sebiji kek tu. Hehe. Aku tukar dengan pulut kuning. Aku mintak Ayah design huruf ‘M’. Aku teringat, dulu masa birthday aku darjah 3, Ayah buatkan kek 2 tingkat guna pulut kuning. And I admit, kek aku dulu lebih cantik. Huhuhu! So aku nak throwback lah konon-konon. Hehehe. Suprisingly, Neksu Melissa bawak pulak sebijik kek Red Velvet! Thank you Ucu!

5 MAKANAN
Semua jenis makanan Ibu aku yang handle. Dalam checklist ni kira sekali segala peralatan untuk makan. Termasuklah meja untuk makanan dan meja untuk kek.

6 DEKORASI
Dalam checklist dekorasi ni aku bahagi kepada dua.
A Dekorasi untuk backdrop
B Dekorasi untuk candy buffet

Disebabkan kesuntukan masa dan kesilapan teknikal (dah buat, terpaksa canceled), aku dapat fokus kat backdrop je. Untuk candy buffet sangat simple. Sepatutnya ada hiasan kat dinding jugak tapi masa dah suntuk sangat-sangat. Huhu. 

Itu je checklist / senarai aku. Simple kan? Aku takde pendapatan sendiri tahun ni, taknak susahkan Suami, mana-mana yang kurang tu aku tambah guna elaun bulanan. Hikhik! Nasib baikkkkk duduk rumah dapat elaun, dapat lah buat kecil-kecilan. Hehehehe. Next year, mintak-mintak ada rezeki lebih elaun pun lebih dapat buat better sikit. Aminnnn.

Happy First Birthday Melissa. I am so proud with you. You are so clever. Doa Ibu untuk Melissa tak payah lah Ibu tulis kat sini. Cukup lah doa-doa tu Ibu baca setiap kali lepas solat dan masa Melissa tengah tidur. Supaya doa-doa Ibu tu Melissa simpan kemas-kemas dalam mimpi. Jadi anak yang pandai. Pandai segala perkara. Ibu dah bacakan senarai pandai tu masa Melissa tidur. Syhhhh..

You guys, aku tak amek semua gambar yang ada. Cukup lah kot beberapa keping ni. Live update of course kat IG. Jadi, cukup lah sekadar menebus kekejaman aku selama ni mengabaikan blog. Aku harap sangat blog aku happy dapar pictures dari tuan dia. Lama sangat tak masukkan gambar tuan dia. Hikhikhik.

Enjoy our simple birthday party! *picture tak edit. malas.





























































































































































Next entry aku cerita macam mana aku DIY backdrop dan candy buffet eh. Walaupun lambat janji tetap janji. Daaa!



Love,
Nursaila Norman!