CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, October 28, 2016

Ruang Pemisah / Divider Area : FINNBY

Assalamualaikum



Sementara ada ruang dan peluang ni, kita guna secepatnya ya. Haha. Actually aku taktau nak update yang mana dulu tentang rumah kami ni. Proses ubahsuai yang melibatkan habuk-habuk dah siap. Aku tak amek gambar pun. Cissss. Sekarang ni slowly nak create ruang pulak. So aku dah terlepas beberapa perkara untuk ditulis kat sini, macam cerita wiring dengan cornice. Tapi takpe, nanti bila dah ada gambar aku tulis eh.

Ruang pemisah / divider area. Ramai yang melalui isu yang sama macam aku, isu divider. Selalu kes-kes pemisah antara ruang tamu dengan dapur, ruang tamu dengan ruang makan, ruang makan dengan dapur. Macam aku asalnya fokus dengan ruang tamu dengan ruang makan. Tapi bila dah mula buat ubahsuai, aku nampak ruang makan dengan ruang dapur aku benda paling kritikal. Eceeehhhh. Sebab dari ruang tamu boleh nampak sikittt ruang dapur. Nanti aku bagi contoh gambar kat bawah eh.

Aku pun start fikir-fikir nak guna apa untuk tutup sikit ruang dapur tu. Yang hazabnya dari ruang tamu boleh nampak belakang peti ais. Hahaha! Maklum lah, rumah kecik. Kehkehkeh. Peti ais pulak bukan disebalik dinding. Haruslah nampak sikit. Puas aku fikir lepas tu mintak pendapat Suami. Usha website IKEA bagai, usha idea-idea orang lain dalam group KDIM majoriti guna Kallax sebagai divider. Perkara pertama kena lah ukur saiz dulu. Bila aku ukur, ketinggian Kallax dengan peti ais aku sama. Hmmm. Tak boleh, tak boleh. Tak lepas syarat nih. Syarat dia kena lah lagi tinggi dari peti ais. Sebab plan asal pun nak tutup peti ais kan. 


























Sebelum pergi IKEA usha website tengok Albert. Nak Albert pulakkkkkk. Konon situ area dapur. Albert sesuai untuk dapur. Esoknya pergi IKEA nampak Albert depan mata rasa awkward. Sebab Albert ruang kosong dia sangat luas. Kriteria divider dah out kat situ. Hehehehe! Next time ye Albert. Tetiba beli Laiva. Sudahhhh. Pening la kau ni Saila. Balik rumah tak puas hati. Nak Kallax balik. Okay-okay, Kallax. Laiva nak letak dalam bilik Lissa. Beberapa hari kemudian pergi IKEA nak beli Kallax ternampak Finnby. Diskas-diskas, aku pulak dah terjatuh hati dengan warna Finnby, kami decided untuk beli Finnby. Sorry Kallax sekali lagi. Hihihi.

Sebelum tunjuk gambar Finnby, aku tunjuk dulu gambar asal ruang tamu, ruang makan dan sedikit ruang dapur eh.





























Nampak tak arrow merah tu? Kawasan tu lah aku nak tutup. Dari ruang tamu boleh nampak peti ais kan? Cissssss. Memang situ je tempat peti ais. Takde tempat lain dah. Masa ni belum ada meja makan lagi. Memang tak alert. Bila dah bawak masuk meja makan baru tersedar - Heyyyy, apa ni nampak belakang peti aissss? Keji okehhh. Hahaha.

Jadi, selepas beberapa siri delima Kallax - Albert - Laiva - Kallax. Akhirnya yang menjadi pemisah / divider ruang makan dengan ruang dapur aku ada Finnby!!





Thank you Finn! You are my saver. Hehehehehe! I was thinking to have another Finn. But its not sure yet. Maybe no. So far, I really enjoy for having you in our house. Hehehehe! One more thing, here is our dining area! Hi din. Hehehehehe!

Nanti kita sambung lagi ye. Bye!






Love,
Nursaila Norman!


Friday, October 21, 2016

SERONOKNYA MEMBELI-BELAH DI ezbuy!

Assalamualaikum



Siapa yang suka online shopping? Angkat keyboard! Baru-baru ni kawan aku tunjuk kasut. dia beli dari ezbuy! Cantik! First time dengar ada website baru untuk bershopping. Hikhikhik! Gelak nakal. Kita pun masuk la dalam website ezbuy tu. Wow! Macam-macam barang adaaaaa. Tinggal nak pilih je okay. Fuhhh.. Tiup akaun bank. Haha!

Masuk je website ezbuy terus rambang mata. Taktau nak klik mana satu dulu! Sebab gambar yang ada dekat website ezbuy sangat berwarna-warni. Benda yang paling aku suka sudah pasti Home & Garden. Wink! Wink! Okay, sebelum kita mulakan shopping, korang kena tau kenapa mesti shopping di ezbuy?







































Apa istimewanya ezbuy ni berbanding website-website online shopping yang lain? Benda yang paling mengujakan aku of course lah shipping rate diaaaa. Paling rendah yang aku pernah tahu. Ya, sangat murah. Hanya RM4.50/500g. Mana nak dapat dari website online shopping yang lain kan?





































Kedua ezbuy ada Prime! Apa itu Prime? Prime ni korang boleh beli barang baaaanyak-baaanyakkk tapi shipping Cuma RM8.80 sahaja! Tak percaya? Betullll. Tak kisah saiz, berat dan kuantiti, shipping tetap RM8.80. Kalau tak percaya sila ke website ezbuy sekarang!






























Kalau tengok dalam website ezbuy kat atas ni kan, korang boleh jimat sebanyak RM1,415.20 dengan Prime. So apa lagi? Kita shopping banyak-banyak! Hehehehe.



Kalau korang shopping guna handphone, korang boleh refer gambar kat atas ni ek. Ketiganya ada barang yang berharga di bawah RM30 okeh! Macam gambar kat bawah ni, ada barang yang bawah RM30 dan ada yang bawah RM60.




































































Keempat ada banyak diskaun dengan ezbuy ni tau. Kalau tak percaya jugak korang memang kena masuk website ezbuy ni cepat-cepattttt.


Aku suka apa dalam ezbuy ni? Of course lah Home & Garden. Cuba tengok gambar kat bawah ni, ini cuma sebahagian je tau. Haaaa.. Ada baaanyak lagi.


Dan of course Oversize T-shirt macam dalam gambarrrr! Tengok, baju tu ada tanda Prime la.. Wink! Wink! Hehehehe!

Tunggu apa lagi? Jom terjah website ezbuy, dan jangan lupa register juga ya!

Jap! Untuk pembaca blog ni bukan sekadar baca je tau. Korang boleh dapat voucher dari ezbuy okayyyy. Selepas register korang klik je link ezbuy 

Nanti korang akan dapat 15% off shipping fee dengan masukkan code ezship15

Jom shopping dengan ezbuy! Klik https://ezbuy.my/ untuk bershopping!





Love,
Nursaila Norman!