CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, April 29, 2011

Fikah, Ifah, Sue, Azie, Lenny, Siti, Zanna.. Nah hambek ni.

Ni nak citer lagi pasal kengkawan aku yang senget lebih sikit dari yang normal.
Tapi aku suka diorang.
Sebab diorang senget.

Kan entry sebelum ni dah citer cemana aku masuk kelas sastera kan. Citer pasal Fikah je lebih kan.
Kali ni nak citer pasal group kitorang lak. Kang ada lak yang kecik ati aku citer psl Fikah je.

Memula kawan tu cam biasa je. Bermula dengan time rehat dengan tempat duduk dlm kelas.
Time rehat wajib la g makan kat cafe.
Menu wajib bubur nasi.
Part bubur nasi ni Sue punya paling pedas. Itam legam bubur dia. Banyak gila dia taruk cili kicap.
Nasib baik takde hp canggih masa tu. Kalau tak sure aku snap sbg bukti.
Orang paling lambat habis makan ialah Azie.
Orang paling cepat makan sape eh.. Sume. Kecuali aku dgn Azie paling lambat.
Lapar lak ckp psl bubur. Hampeh tol.
Pengawas yg pangkat adik2 wajib halau kami suh balik kelas sbb waktu rehat dh tamat.
Byk sgt benda nak di makan. Tu yg lambat.

Dalam kelas lak aku, Fikah, Sue, Azie, Lenny duduk dekat2.
Yang terjauh sikit Ifah, Zanna, dgn Siti.
Padan muka diorg. Bila time citer sulit2 sikit diorg selalu lambat tau.
Kena la cerita semula. Tak pun diorg kena bgn dtg kat tempat kami.

Kalau takde cikgu wajib la kerumun tempat boss. Buat latihan tak banyak mana. Mulut je banyak.
Plan tgk wayang lah, g KL lah, g empangan lah, makan nasik lemak lah..
Ada je idea sekor2 time tu kan.
Kereta yang jadi mangsa wajiblah kereta Lenny dgn Azie.

Lenny
Si Lenny paling suka tampar bontot orang. Ntah nape perangai dia cenggitu pun aku tak tahu.
Pantang la dia nampak bontot. Laju je dia tampar. Gila.
Dah tu ada la tukang ngikut. Kadang geram gak. Asyik kita je kena. Nak gak tampar bontot dia kan.
Kekadang tamparan manja, kadang tu mcm marah pun ada. Kau ingat tak sakit ke Lenny?
Seronok kau kan..

Suriani
Si Suriani ni pendiam. Pendiam eh. Sekali dia cakap terkedu gak.
Tapi tugas wajib dia ialah ketawa.
Orang lain buat lawak, dia gelak dulu. Kuat gila. Mcm pakai mic.
Nak dgr dia cakap memang susah. Tapi kalau nak dengar dia gelak. Kacang je.
Tukang badutnya Fikah la sape lagi. Tak pun Ifah.
Sue ni ratu tido. Cikgu kalau nmpk dia tido memang tak marah punya.
Sebab tu memang tugas dia gak.
Tak yah nak cover dengan buku ke apa. Tido cenggitu je.
Kau jgn ajar anak kau perangai mcm kau eh.

Zanna
Zanna baik orangnya.
Cakap baik je. Tapi takde la baik mana.
Boleh tahan gak ayat dia.
Kalau dia tegur memang suci murni. Dia mcm kakak yg siyes pun ada gak.
Study hard minah ni. Risau gak aku tgk dia. Buku tebal2. Ntah kau baca ke tidak kan?
Haha..

Ifah
Ifah lak aku tak tau nape dia suka bt gaya menggoda.
Sikit2 dia terlentik2 depan kitorg.
Sikit2 dia buat muka gersang depan kitorg.
Suka sgt kibas2 tudung dia bajet mcm rambut pjg.
Tiap kali dia bt cenggitu kitorg wajib la layan kan.
Sekarang kau dh lama tak buat perangai cenggitu kan.
Sebab Lenny takde nak belakon jd lelaki eh?

Azizah
Azizah memang lemah gemalai.
Pegang botol air pun leh terlepas.
Tapi kekadang dia jadi cam tomboy pun ada. Tapi tomboy lemah gemalai la.
Susah nak dgr dia ckp kuat2. Pelahan je suara dia.
Ishh.. Sume yang lemah gemalai ni bg la kat dia.
Tak reti aku. Kau jelah cerita Azie.

Siti
Siti mcm biasa2 je.
Bila dia cakap selalu gak pedas. Padan muka kan..
Tapi Siti jarang join kitorang buat aktiviti ngarut2 kat luar.
Sebab anak mak kan.. Dia join aktiviti dlm kelas jelah.
Jadi takleh nak ckp byk pasal Siti ni.

Fikah
Pasal Fikah takyah lah citer lagi. Brape byk kali aku nak citer pasal kau kan.
Kalau kau nak over gak ko buat blog sendiri eh. Hahaha

Pasal aku pun tak payah lah.
Sebab senang cakap aku ni memang baik yang teramat baik sekali.
Boleh? Ala bg chance la aku nak perasan sikit.. Ni kan blog aku.
Apa aku dulik. Hahaha

Aku tak kisah lah korang suka ke tak ke.
Sebab aku tetap nak masukkan gak gambar2 kita yg dulu2 tu.
Penat tau aku carik dlm laci bilik aku pastu snap satu2.
Yelah nak scan malas. Guna jelah cara manual.
Kalau rasa2 muka korang dulu2 lebih cantik dr sekarang aku no komen.
Tapi kalau korang rasa muka korang lebih cun dr dulu2, sila lah berbangga eh.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Harap maaf kalau kabur. Anggap lah mata korang yang dah uzur.


Sedap kan main landing2 cenggini. Bila lagi la kan..


Aku tau lenny kau bajet mcm tuan puteri kan?kan? Ngaku jelah..


Aku taktau la kita memang gelap gulita ke atau gambar ni yang kelam.


Kalau la time ni aku ada DSLR bapak aku tu kan best. Takde la malap jek.

Takleh besar lagi ke mulut kau?


Beg pink, alat tulis pink, file pink, botol air pink, purse pink. Aku lah tu. Nasib baik korang still nak kawan dgn aku kan.


Pemalas. Aku lupa nak crop. Huhuhu!


Tudung aku tajam terlebih kah?


Azie, kalau kau ternampak ex kau ni. Kau abaikan jelah eh. Buat2 tak kenal sudah.


Disebabkan kelas kitorg ni special sikit. Jadi kitorg dpt bt jamuan perpisahan kat dewan sekolah.
Leh dpt ke weih bt jamuan kelas kt dewan kalau kau bukan sedara dgn pengetua kan? Hahaha
Grand habis wpun nampak cikai.


Malas nak cakap pape.


Kau ingat kau posing cenggitu kau lawa? Tu bdk yg pegang kipas kepala bear tu ha.
Ifah, kau nak solat ke apa.


Dua dah kawen. Dua lagi masih single yer. Hahaha.
Ala Azie kau pun kira dah kawen la. Senang kira. Bkn lama lagi pun kan.


Maaflah Sue ngan Zanna. Cahaya keimanan terlebih la kat korg.
Orang ckp duduk kat tangga nanti lmbt kawen. Tapi apasal Fikah,Lenny,Sue cpt je kawen?
Padahal Fikah duduk paling depan kot.
Nmpk sgt nipu kan Ifah.


Disebabkan aku ni feeling Dian Sastrowardoyo terlebih, aku pun gedik gak nak buat buku group kitorg.
Walaupun takde rules yg ayat dia 'musuh salah seorang antara kita adalah musuh kita semua' ( sila baca bunyik mcm indon. feeling ada apa dengan cinta sikit weih ). Kan aku dah ckp, aku ni feeling Dian terlebih sgt time tu. Tapi takde la rules cenggitu dlm buku kami tu.
Dan takde gak la adengan nari2 dlm bilik mcm Dian and the gang tu.
Dan takde gak slh sorg dr kami ni terseksa dgn mslh fmly.
Dan yg penting takde pun mamat hensem muncul dlm kehidupan kami mcm si Nicholas Saputra tu.
Kalau ada kan best.
Dan yg paling nyampah apasal sekolah aku time tu takde lomba puisi? Nyampah tau tak.
Dan nape kitorang tak pakai skirt? Nape? Nape?
Kalau nak sume tu kau pergi Indon boleh tak Saila? Gila kau ni.

Buku kita dah buruk weih.. Dok diam dalam kotak je. Kesian dia kan.
Fikah la ni declare buku ni buku bersama. Padahal aku beli utk aku. Hahaha


Sila jangan tanya apahal cover depan dia huru hara. Jawapannya : Suka hati aku lah.

Nak tgk isi dalam tak?
s
s
s
y
h
h
h
.....


Maaflah tersesat. Ni masa aku form 3. Yg hujung tu la Aniza a.k.a samseng.
hahahaha. Korg nmpk tak muka dia garang tu. Nmpk tak? Nmpk?


Ni biodata Azie


Ni Epul punya biodata. Kau tgk. Boleh dia tulis bhs minang.
'kanalah diri denai. sampai kau mati. salagi kau hiduik jgn di pasiokan diri kau. itulah pasan den sbg urang minang' hambek kau! Kau apa kes kentut biar power? Gilo.


Ni Sheila suruh aku makan 3x sehari. Tido 8jam sehari.
Aku makan lebih 3x sehari Sheila oi. Tido je kurang sikit skrg ni. Byk sgt aktiviti gedik.


Ilie punya biodata super cute kan?
Mcm tuan dia gak.


Ni Sue punya. Senang je minah ni. Copy and Paste.


Ni boss punya. Kreatif boss aku ni. Tu kira gambar kau ke gambar aku?


Zanna dgn Siti punya.


Kalau baca btl2 biodata ni mesti korang rasa nak lempang je Ifah dgn Lenny okay.


Ni aku buat sendiri. Tiru dr buku adik aku. Tapi bukan tekap okay.
Cun tak? Hehehe


Ni boss buat. Kan aku dah ckp, boss aku kreatif. Yang pink tu aku. Heeeee~


Ni khas utk Kana, Sheila, Dinesh ngan Mei Ling. Kesian diorg. Selalu ngadap perangai tak betul kami.
Eleh Sheila kau pun sama gak gila2 dgn si Dinesh tu.


Agak2 korang leh teka tak amenda ni. Mcm gedik pun ada kan?


Ni boss punya gak. Tapi ni lirik lagu nasyid. Maaf lah yer.. Aku fail bab lagu nasyid ni. Taktau cane nak nyanyi lagu ni..


Kan aku dah cakap. Korang takyah nak geli dgn aku eh..


Kan? Abaikan je aku k.






Ni sajak/puisi bengong sape ntah. Tetiba takde org nak ngaku kan.





Ada sape2 rasa geli? Nak muntah?
Silalah. Boleh sesangat.


Cover belakang wajib cenggini. Barulah woman.

Dah la tu. Penat dah weih. Brape hari aku nak siapkan entry ni. Hahaha
Harap takde sape2 yang pengsan semasa baca entry ni eh.
Aku tau entry ni pjg pastu menggelabah lebih.
Tapi nak buat cemana kan. Tu lah kisah benar kami. Mana leh ubah fakta.

pssstt : tetiba kan, En Gaban mintak aku buat entry pasal dia zaman sekolah dulu. Nyibuk je kan. Cuba buat blog sendiri. Nak gak tempek kat blog ni ha.
Tp bgs gak. Ni la peluang aku nak kutuk2 dia.
Hahahahaha!









Sebagai penutup entry
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Bagi la chance owner blog nak letak pic dia. Ni muka penat lepas snap satu2 gambar sekolah kita.
Boleh lah eh. Buruk ke hodoh ke pedulikkan.


Tata!





Thursday, April 28, 2011

Fikah Ngan Aniza - gilalah korang ni


Yang korang g komen ngarut2 kat FB tu buat apa weihhh..
Malu la aku.. Huhuhuhu

Komen jelah kat blog ni haa..
Kat FB gak korang nak komen kan.. Hahaha

Pasal tamparan wanita tu aku no komen. Aniza g tampar orang tu pun tanpa pengetahuan aku.
Gila ganas Aniza tu. Aku rasa orang tu waras lagi kot. Hahaha

Lenny memang gila dgn pakwe-pakwe dia time tu. Tak tahan tahap menipu mamat tu kita kat kedai emas tgh beli cincin ribu-ribu punya harga. Padahal kedai tepi jln TAR kot.. Hahaha

Time kat SMKSB aku sayang gila dengan Aniza
Time kat SMKDE aku sayang gila dengan Fikah
Girls, i love so much sayang..

Kawan Aku Yang Kaki Selamber, Cool, Gila, Senget Dah Makin Pupus

Disebabkan ketua kumpulan aku masa zaman jahat dah jadi follower blog ni, saje la nak bagi penghormatan sikit. Tenkiu bos sebab jadi follower blog ni. Terharu okay. Terkejut gak bila nama kau tersenarai dalam follower aku. Dan follower yang lain, terima kasih banyak2 sebab sudi ikut blog ni eh. Tenkiu sayang! Silent readers, tenkiu so much dear!

Sesi kata-kata aluan dah settle. Jom layan aku merepek.

Dulu masa form 1 sampai form 5 aku tak ramai kawan. Sebabnya? Ntah.. Haha
Masa tu bebudak kat sekolah aku perangai pelik2. Kaki gaduh, bajet cun, yang pandai nerd sangat, yang tak pandai macam budak2 sangat. Macam2 pattern. Aku? Bengong sorang2. Haha
Tapi aku kawan dengan Zamsuzliati ( weih, btl ke aku eja nama kau ni? dari form 1 aku selalu salah eja nama kau kan? Hehe ). Dia okay sangat. Jujur orangnya, kaki selamber. Tapi bila aku kawan dengan kau orang asyik ingat aku couple dengan pengkid. Tiap kali kita balik sekolah lepak2 kat kedai alat tulis mesti ada je orang pandang kita. Time lintas lak kau pegang tgn aku. Teleng2 pala orang tgk kita. Kau la. Jantan sangat. Rambut tercacak2. Jalan ganas gila. Haha.. Tapi aku suka kawan dengan kau. Sebab kau selamber babe!

Masa form 2 aku naik kelas dari kelas B g kelas A. Malas la kelas budak2 pandai ni. Kepala otak baik sangat. Merayu2 kat cikgu mintak jangan tukarkan kelas aku. Tapi kena tukar gak. Bosan teramat sangat la duduk kelas tu. Bajet hebat, smart, tertib, cakap pun cover2.. Takde ke yang terencat akal sikit? Budak lelaki jelah yang cool.. Takkan aku nak g kat diorang.
Pastu Aniza masuk kelas aku. Wahh, budak baru. Muka baik. Macam baik. Dia duduk dekat dengan aku. Jadi aku pun tegur2 lah dia. Lelama kitorang jadi kawan.
Dah lama kawan baru aku tahu dia cemana. Gila2 rupanya. Takde maknanya baik Aniza tu. Mulut cili api. Hampeh. Tapi aku suka. Aku suka jenis yang jujur, takde cover2, takde bajet2. Nak bajet2 sila duduk kat bahagian Bajet okay.

Kitorang berkawan sampai sekarang. Tapi dia macam okay sikit sekarang ni. Maybe nak kawen dah kan. Kena la adjust elok2 mana yang cacat tu. Hahahaha.. Jangan marah ye Aniza ;)
Kau ingat lagi tak citer gila-gila kita dulu tu? Kerja gila kita kau ingat lagi tak? Kau kan samseng.. Kau la harapan aku.. Kau kan pernah lempang orang bagi pihak aku. Hahaha!

Pastu bila aku kena campak g kelas sains masa form 4-5 siyes aku jadi bengong. Jadi baik. Senyap je. Nak gelak kuat2 pun takleh. Bosan tol. Harap time rehat je la nak jumpa Aniza pun.

Masuk form 6 aku kena campak gak kat kelas sains. Apa diorg ingat aku suka sangat ke operate tikus,katak,cicak,orang bagai ni.. Tension tau. Dah la tu.. Bebudaknya lagi la nerd. Muka mcm nak masuk dalam buku. Mereng aku kejap. Takleh jadi ni.. Apply tukar kelas. Tak dilayan. Alasan : result kamu layak kat kelas sains. Result jela layak, tapi aku tak minat cemana. Jiwa aku bukan jiwa operate2 ni la.. Huhuhu! Tiap kali balik sekolah ngadu kat ibu ngan ayah, bgtau aku taknak duduk kelas sains.. Nanti rambut aku gugur sebab byk pk. Boleh pulak bg alasan cenggitu. Bengong. Hahaha
Pastu ayah aku la g jumpa kawan baik dia kat PPD Gombak mintak sign. Bukan taktik kotor, tapi jiwa aku lebih penting dari segala2nya. Haha

Akhirnya,setelah 3bulan aku hadap Biologi, Kimia, Math S yang latihan dia buat aku tak tido malam, aku pindah g kelas sastera. Wahhh, time ni feeling Dian Sastrowardoyo tau. Bajet aku nanti pandai bersastera gitu. Pastu ada lomba* puisi. Pastu aku join. Pastu puisi aku menang. Tapi.. Nan ado. Berangan lebih.

Time ni la aku kenal Norhafikah Osman a.k.a Fikahchu. Memula kawan minah ni mcm sopan je. Suara halus, bajet ayu je. Tapi.. Rupanya.. Mereng.
First time jatuh cinta dengan Fikah ni time dia bagi cokelat hantaran tunang abg dia kat aku. Boleh dia ingat nak bagi kat aku gak. Terharu sangat. Yelah, aku kan baru kenal dia. Tapi dia gigih gak nak bg cokelat tu kat aku. Nampak sangat aku ni baik kan? ( sila muntah laju2 )

Pastu ada la Ifah, Lenny, Suriani, Azie, Zanna dgn Siti join kitorang together2 buat satu group. Group gila. Sumenya tahap gila maksimum. Ketuanya Fikah lah. Sebab dia paling gila, paling selamber, paling mengarut. Malang kot dapat ketua mcm dia.

Fikah,kau ingat tak kerja gila kita dulu? G jln TAR pakai baju sekolah, naik bus pastu Lenny dgn Ifah mengurat semua mamat2,lelaki tua,negro yang ada kat tepi jalan. Geli aku tgk diorg geletis kat tepi tingkap bus. Hahaha.. Pastu konduktor bus tu ngurat aku, kau dengan suriani g bgtau nama aku kat dia kan. Kau jgn bt2 lupa eh.. Tak pasal2 mamat tu pkai sunglasses dalam bus sbb nak bg effect macho tak bertempat.

Kau ingat tak kita g tgk wayang pakai baju sekolah. Kau memang kaki wayang. Pening aku layan hobi kau.

Kau ingat tak ko suka sangat tiru gaya Nabil Mentor. Ala yang dia menari macam orang cacat tu. Tapi bila kau tiru lagi la nampak cacat. Kau sorang je leh buat. Kat tengah2 kelas lak tu. Sebab tu aku suka sgt dgn kau. Lagi satu kau suka sangat naik tangga pastu kau sengetkan kaki kau. Dah mcm OKU. Kitorang kat blkg bontot kau terpaksa rela layankan aktiviti kau tu. Pastu yang lain pun ikut buat mcm kau gak. Kecuali aku. Heeeeee

Kau suka bagi hadiah kat aku. Macam2 kau bagi. Sampai baju kakak kau pun kau bagi kat aku. Ada lagi kat rumah aku tu. Tak pakai pun. Sebab Malaysia panas kan. Pastu kita gila sangat dengan Jepun. Habis sume benda pasal Jepun kita buat. Belajar bahasa Jepun, lagu Jepun sume kau suruh aku dengar. Cakap dengan aku pun bahasa Jepun. Kau gila sangat dengan Jepun sebab abg kau belajar kat sana. Bilik kau pun mcm bilik orang Jepun. Nape kita tak mkn sushi time tu eh?

Effect gilakan Jepun masih berkesan lagi kat jiwa aku ni. Sekarang ni aku punya lah gilakan sushi, sampai En Gaban marah aku selalu sangat mintak sushi. Aritu aku demam aku mintak sushi gak. En Gaban tak bagi sebab dia tak bagi aku makan benda yg masak dua kali ni. Tua petua family dia kalau demam. Kesian aku kan. Tapi aku paksa gak En Gaban bagi aku makan sushi. Dapat gak. Hehehe.. Apahal citer pasal En Gaban lak ni. ish!

Agak2 kalau anak kau Niyaz baca entry aku ni dia gelakkan kau tak? Hehehe

Takde gambar la. Nanti aku masukkan gambar kita eh.. Yang penting buku kita. Nanti aku masukkan eh..


Tata!

Ada Baby Dalam Perut

Agak sunyi hari ni sebab Ina dgn Zhul takde. Diorang g kursus. Kalau tak takde la sunyi mcm ni. Selalu tu dengar la suara si Zhul menyanyi lagu Anuar Jen dia tu, tak pun suara Ina dengan Zhul bergaduh ntah pasal apa2 ntah.. First time aku terdengar suara Zhul nyanyi lagu Anuar Jen 'Sedetik Lebih' terdetik kat hati aku lebih2nya dia ni.. Aku pun call tempat dia

sedap suara kau.. nyanyi kuat lagi yer..

kau dengar ke? boleh pulak dia tanya. dengar la pakcik.. tembus dinding bilik aku ni ha.. bergema dengan suara ala suprano kau tu.. kau nak suruh Tn Haji Abu bagi mic kat kau eh..

Lepas kejadian pertama tu, berlaku lagi kejadian yang serupa sehingga lah sekarang. Malas nak tegur.. Dengar jelah.. Hahaha

Paling best bila dengar suara Ina marahkan Zhul. Pasal benda bengong pun sampai aku leh dengar.. Haha

Ni.. Sunyi gila. Kalau tak tu, ada gak makhluk muncul depan pintu bilik aku pastu posing maut terliuk2 kat situ.

Hari ni sarapan pun sorang kat bilik. Nak sarapan kat pantry kang lambat pulak. Pot pet pot pet dengan akak2 ni besok pun tak abis cerita. Tetiba lapar lagi.. Yer, sila ambil makluman bahawa perut aku ni memang selalu bocor. Lapar memanjang. Jadinya aku potong buah-buahan,masuk dalam mangkuk pastu bawak g kat bilik.

Jambu air tu sedap gila. Di bawakan khas dari Perak. Tenkiu eh Zhul..
Pasni bawak lagi eh..

Jangan pulak ada yang cakap aku ni diet. Takde maknanya aku diet. Segala macam aku makan. Takde yang aku takmau. Tu je yang ada dalam peti ais, stok beli kat Pasar Tani selasa lepas. Kalau ikutkan mahu saja aku call McD. Hahaha.. Pastu lunch mintak nasik pulak kan. Sila lah tampal perut kau tu cepat.

Nak buat macam mana. Metabolisme tinggi sangat. Lum sempat nak jadi lemak, dah cerna. Hilang lesap terus. Cemana? Disebabkan itu, semua benda aku makan. Sampai En Gaban selalu cakap

ada baby kot dalam perut tu.. lapar memanjang.

Hahahaha! Bukan baby la. Metabolisme okayyy..



Tata!



Wednesday, April 27, 2011

Seminar Paling Laju Aku Pernah Hadir






Ni aktiviti semalam. Ada seminar pasal Cyber Crime dari Cyber Security Malaysia
Memula semangat gila. Siap keluarkan pen, bajet nak salin semua benda.



En Mohamad Nizam Kassim. Penceramah.
Gila laju dia bercakap. Slide best2, nota penting, tak tahu mana nak tgk mana nak tulis.
Kejap aku tulis, kejap aku tgk slide. Tak tgk kang rugi.. Bila tgk dah lupa nak salin apa dia cakap.
Tak pernah lagi aku g seminar laju macam semalam. Next slide dia laju betul. Selalunya satu slide je sampai lebam. Ni tak sempat2.. Penceramah pun sungguh lah sweet. Bujang lagi rasanya.. Haha
i adore dengan laptop Apple dia tu.. window dia memang gempak lagi mengancam. rasa nak pinjam.
Maybe dia pakai Apple - MacBook Pro la.. Pro semacam je..
Habis tu.. Takkan nak present pasal Cyber Crime tapi bawak laptop Toshiba macam aku tu.

Tapi gerun la bila dia cakap virus sekarang bukan macam dulu. Lembab, blue screen kira tu ada virus lah tu.. Sekarang ni laptop sendiri leh jadi zombie. Relax je guna macam biasa, laju, tiap kali scan virus tak detect apa2 virus. Tau2 je padam. Laptop aku sehat ke tak eh?

Canggih tol kepala hotak hackers sekarang ni. Dia lagi expert dari anti virus. Cemana?

Paling kerisauan bila En sweet tu cakap dari keyboard je leh kena hack.
Selalu guna internet banking? Tak mustahil rupanya bila kita menaip, maklumat kita dah sampai kat pihak ketiga. Dari keyboard je pun.. Dah leh tangkap password kita etc.

En sweet tu bagitau ' hackers will attack human than infrastructure '
Maknanya, sila berhati2 dengan manusia yer.. Jangan bagi sesiapa cucuk pendrive dia kat PC atau laptop anda, dikhuatiri dalam pendrive tu ada virus yang boleh curik data anda. Data peribadi, gambar peribadi.. Cemana?

Aku rasa laptop aku pun dah jadi Zombie Computer la. Bukan leh caya sangat tu. Diam2 berisi.
Brape banyak pendrive cucuk2 kat laptop aku. Zaman belajar dulu sikit2 laptop aku, sikit2 laptop aku. Alasan ' laptop ko kecik, ringan, senang nak bawak g mana2 ' ' laptop ko sound kuat, best tgk citer '.
Wahhh.. Nak kena g bawak jumpa doctor nih. Mati la.
Patut la ayah aku dok bising  ' jangan bagi orang cucuk pendrive ' ' jangan transfer data guna laptop ' ' selalu on kan anti virus' ' jangan itu ' ' jangan ini ' ' jangan buat mcm tu ' ' jangan main game kat laptop ' ' jangan simpan banyak benda dlm laptop ' pot pet pot pet. Satu pun aku tak amek kisah. Mentang2 ayah kau bukan Senior Analyst kat Cyber Security
Kau buat pekak je kan. Padan muka laptop kau dah jadi Zombie Computer.

Okay jom check benda-benda best yang En sweet bagi semalam








That's all for today,
Tata!


Tuesday, April 26, 2011

Dia Gay. Saya Okay - Full Entry

Jumaat lepas aku lunch berdua dengan Chu E Zhul merangkap PA bos aku yang ntah hape hape tu. Yer. Kami berdua. Sahaja. Tapi takde apa2 yang berlaku antara kami. Sebab? Lapar kot. Baik settle kan lunch kami dari mengarut yang bukan2. Lagi pun ada apa dengan Chu E Zhul tu? Hahahaha.. Jangan marah yer En Zhul. Nanti blog ko jadi sasaran lak. Hahaha..

Time makan yong tau fu tu memacam la yang kami karutkan. Salah satunya Dia Gay, Saya Okay Jerrr.. Jangan jadi macam yang dalam video tu. Saya Gay, Saya Okay. Memang la kena hentam kan. Dah tu sape suruh kau mengaku. Konon bila dia ngaku tu orang respect la dengan pendirian dia. Kau buat baik macam mana pun orang tetap nampak buruk kau je. Tak payah lah nak Barat sangat g ngaku benda bukan2. Takde orang nak bimbing kau ke jalan yang baik. Kutuk2 kau ada la.

Tapi kan tu satu kes yang kita nampak. Yang kita tak nampak belambak kat luar tu. Kat Kuala Lumpur ibukota tu? Ada sape amek pedulik? Siap ada kelab khas untuk diorang. Apa kebenda ntah aku lupa la Zhul. Brape kali ntah aku nak tanya nama tempat tu kan. Tetap aku lupa.

Kalau dah kat Malaysia ni ada kelab khas untuk diorang, agak-agaknya ada brape puluh orang yang terlibat eh? Puluh lah sangat. Kelab untuk perempuan teraniaya macam aku ni pun tak wujud. Untuk diorang lak yang ada. Sedih untuk perempuan macam aku tau.. Huhu

Bila buat pengakuan 'saya gay,saya okay' kena hentam gila-gila dan still golongan mereka berleluasa, aku nak kata apa lagi Zhul? That's why la aku cakap 'dia gay? saya okay jer'. Dah tu.. Kang aku cakap pasal hal agama orang cakap sendiri pun tak betul ada hati nak tarbiah orang. Okay lah aku sedar diri. Jangan jadi macam orang tak siap. Diri sendiri sopak sana sopak sini, selamber je kutuk orang, ngata orang pastu bagi tazkirah kat orang.

Nak cakap hal ni orang alim, orang berilmu dengan hal2 agama je layak nak tegur, kenakan tindakan. Takkan nak senyap dan tengok je. Nak merasa zaman nabi luth as kot. kita ni. Nak lebih2 kat sini pun takut gak. Nanti ada lak yang cop aku memandai2 ngan bajet bagus.

Bukan bajet bagus la.. Zhul la. Suruh aku buat entry cenggini. Aku tulis bagi pihak dia. Yang pasti aku tak sokong pun aktiviti diorang tu okay.

Zhul, harap kau puas hati eh. Entry tercetus time lunch di hari jumaat. Hampeh sungguh.


Tata!

keliru.bosan.tak bebas.

sejak seminggu dua ni tak banyak entry yang aku buat. tak macam dulu. teruja tiap kali bukak blog.

ada rasa macam tak best je. rasa diperhatikan. rasa di perkatakan. bosan. rasa tak bebas.

padahal ada banyak benda yang aku nak tulis.

tentang perempuan materialistik yang semakin jadi idola aku.

tentang pengorbanan macam tak dihargai.

tentang keterujaan aku tapi cepat2 aku buang. malas nak pk. sebab macam orang bodoh lak aku ni.

tentang perasaan yang gila keliru time ni. nak tolong ke taknak. tolong kang orang naik lemak. tak tolong kang kesian. padahal aku buat baik mcm mana pun orang selamber je pijak kepala aku. baik sangat ke aku ni. geli pulak.

last2 banyak mana je pun entry aku. nak tulis kang ada orang claim aku ngata dia. cakap pasal dia. perasaan orang tu terlampau sensitif gamaknya. kang aku tulis pasal pmpuan cantik jelita bijak pandai keja hebat duit belambak pun dia cakap tu dia. apo nak di kato? perasan memanjang.

tahap keselamatan aku dah tak kuat. tahap kebebasan aku pun dah longgar. bahaya.

tapi jejari aku memang gatal sangat nak tulis pasal perempuan materialistik tu memang mempunyai matlamat yang realistik. tetiba aku nak tukar profile. nak jadi perempuan materialistik gak. bosan sungguh jadi perempuan suci ni. pasal mak bapak aku tak ajar jadi perempuan cenggitu. sendiri mau duit sendiri carik. setiap sen tu berharga. sayang sekali mak bapak aku tak ajar aku jadi pisau cukur. kalau tak lama dah aku goyang kaki sambil dengar lagu najwa ' Got to Go '

benci lah rasa macam ni. nasib aku ada minda positif lagi. kau buat baik,ikhlas Allah ada bagi balasan untuk kau. kau ikhlas kan jelah. jangan pk pape lagi. keja kau belambak tu. g siapkan lagi bagus.


Tata!

Saturday, April 23, 2011

Dia Gay. Saya Okay jer!



Isi kandungan untuk tajuk ni sila tunggu entry lain eh.

Entry ni pun Chu E Zhul yang suruh aku buat.

Tunggu jelah eh..



Friday, April 22, 2011

Kenduri Kahwin Waktu Siang atau Malam?

Tetiba buat entry pasal kenduri kawen siang ke malam kan.. Bukan apa, teringat masa g kenduri kawan En Gaban bulan lepas.. Panas takyah cakap la mcm mana.. Dah kata Malaysia. Khatulistiwa kan.. Redha jelah..

Sampai2 je kat rumah pengantin aku terrr'mengomel'

panasnyaaaa..

Pastu kena tegur dgn En Gaban.. Huhuhuhu

panas salah, hujan salah.. ishhh..

kalau buat kenduri kawen waktu malam leh tak? ( sambil kipas2 muka guna tangan -- bajet mcm datin )

dulu b cadang mcm tu tata taknak.. ( nada suara mcm nak makan aku )

yeke? ada ke? bila? tak ingat pun.. yeke nie? ( nyanyuk sudah )

Pastu bajet gedik nak buat kenduri kawen waktu malam. Aku punya bajet je. Family? Kalau diorg tak setuju? Nak kena nangis guling2 ke eh? Nampaknya kena buat proposal pastu present kat family dua2 belah pihak cenggini.. Hiks! Kalau diorg takmau buat waktu malam, wajib dalam dewan. Tak dulik.

Eh Cik Tata, apa istimewa sangat kau nak buat waktu malam ni? Buat tengahari jelah. Mengada lebih kau ni.

Sebab utama ialah tak panas. Yeahhh! Jangan hujan sudah lah. Mati la. Nak sejuk sangat kan? Amek kau. Hujan terus. Hahaha..

Pastu leh hias lampu lip lap lip lap. Ala, lampu gantung2 tu. Macam nak raya tu..


sumber : lovelyshafa
Yang ni kanopi transparent. Nampak langit terus. Majlis kawen bawah cahaya bintang kononnya.




Ni la effect yang paling best bagi aku. Bagi aku yer. Bagi yang tak minat takpe. Sila buat ikut citarasa masing2. Aku suka sebab lampu tu la. Berjurai2. Walaupun simple tapi bagi impact yang maksimum k.



Pintu gerbang simple. Tapi sebab lampu jurai2 tu buat kan pintu simple tu jadi glam. Bagi aku la. Nanti ada lak cakap aku tipu. Huhuhu~ So tak perlu fresh flowers atau artificial flowers bagai.

Tapi bila buat time malam, the most part i like ialah bila ada decoration yang mcm ni
|
|
|
|
V


Lantern ATAU Tanglung

Boleh gantung agak rendah atau tinggi terus. Ikut kesesuaian.
Kalau kat area meja makan tu takyah la gantung rendah sgt. Tapi kalau area yang orang tak lalu, its okay kalau nak gantung agak rendah.


Yang ni pomander ball. Boleh buat sendiri kalau anda kreatif.
Banyak tips DIY pomander ball ni. Kalau anda rajin memang boleh jadikan hiasan kat khemah atau dewan perkahwinan anda. Jimat :)

Boleh hias meja makan dgn lilin comel2 cenggini. Boleh jadikan centrepieces jugak :)

Best kan?

Tapi kalau tak dapat buat waktu malam, wajib buat dalam dewan eh,eh..



sumber : Rassweddings

Jangan ada lak pasni tanya ' nak kawen dah ke??? '. Ni entry sahaja okayyyy.. Jangan gedik bagi soalan membunuh cenggitu k. Tak larat dah nak jawab ' belummm '.. Huhuhuhuhu

Tata!