CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, April 23, 2014

Random Story semasa Wordless Wednesday :D

Assalamualaikum.


Sabtu lepas (19 April 2014) kami pergi Kamdar cari kain untuk buat barut dengan selimut baby. Pergi dua-dua Kamdar yang ada dekat Jalan TAR tu, tapi takde corak yang menarik sangat. Berakhir dengan beli je kain yang paaaaaaaling okay bagi aku. Sehelai jelah yang aku suka. Sebab gambar bas sekolah kecikkk-kecikkk. Itu pun Suami yang nampak. Ingat nak beli dua jenis corak je, tapi dalam tak cantik tu, berkenan jugak sampai tiga jenis. So total aku beli lah tiga jenis corak untuk buat barut.

Settle kain cotton, cari kain flannel pulak untuk buat selimut baby. Maybe aku akan beli jugak untuk buat selimut sendiri. Wink! Wink! Sebab plain flannel dia cantik-cantik la! Macam-macam warna. Cuma printed flannel je out. Ada sehelai tuuuu je yang aku rasa okay. Itu pun kalau baby boy yang pakai macam kesian sikit. Haha. Sebab biru and pink sama balance. So aku ambil satu jenis yang plain. Kot-kot baby boy kan. Plain flannel aku ambil royal blue. Dah aku pulak yang geram!

Pastu tadi aku saje lah google kain cotton online, pastu jumpa lah satu blog ni, kain cotton dia gila cantik! Tapi harga dia boleh tahan jugak mahalnya. sobs! Setakat nak buat barut, macam tak berbaloi pulak nak beli kain semeter rm26 untuk barut kan. Nasib akal masih waras, kalau tak maybe aku terbeli jugak tadi. Huhu. Kain cotton yang aku beli dekat Kamdar baru rm9 semeter dengan rm12 semeter. Murah je kan?!

Nak buat baby quilt boleh lah beli yang mahal-mahal, so far baby quilt KIV dulu. So bila dah nak buat baby quilt nanti boleh refer balik blog http://maymayshop.blogspot.com/
























Dalam masa yang sama aku dah pilih-pilih set tilam kekabu untuk baby. Sekarang ni tengah konfius antara kekabuonlinedotcom atau Little Dje. Sebab dua-dua pun comel-comel corak dia. Huhuhuhu. Tapi bab harga kekabuonlinedotcom lebih murah berbanding Little Dje. Tapi corak Little Dje lebih comel dari kekabuonlinedotcom. Haha. See? Harga atau corak? For sure aku pilih keselesaan untuk baby kan. Boleh agak tak aku pilih yang mana? Wink! Wink!






Oh, wardrobe untuk baby pun dah pilih. Tinggal nak ke IKEA je membeli. Bila ntah nak pergi, start minggu ni slot dah full. Huhu! Dua minggu lagi lah baru pergi kot. sobs! Tak sabar nak ke IKEA sebenarnya, selain shopping wardrobe baby, nak makan meatball dengan chicken wingsss! Tapi memikirkan sesak.. Lemau rasanya. Ke, apply cuti supaya boleh ke IKEA dengan tenang? Hmm..

Nak surprise gender, tapi bila bershopping mulalah serba salah. Agak-agak jumaat ni check up minggu ke-21 baby nak tunjuk tak gender dia. So far orang-orang sekeliling teka gender 50-50. Susah rupanya nak teka gender baby kita. Dasyat lah you baby :)

Itu jelah nak cerita, doakan barut dengan selimut baby menjadi. Doakan kita tak konfius memanjang masa nak pilih corak set tilam baby. Saving moreeeee untuk shopping barang baby dengan ibu dia!





Love,
Nursaila Norman!  



Friday, April 18, 2014

Separuh Jalan Lagi - 20 weeks :)

Assalamualaikum.


Alhamdulillah, macam tak sangka aku dah separuh jalan lalui semua ni. First time pregnant aku gugur, bila pregnant kali ni aku serius nak! Tapi bila takde morning sickness aku risau giler. Takut tak jadi lah apa lah. Lagi-lagi aku demam teruk yang amat masa awal-awal dulu (minggu ke 8-9 kalau tak salah). Hampir gugur kalau aku tak berubat cara kampung. Alhamdulillah.

Harini genap 20 minggu. 5 bulan sudah. Setiap hari Jumaat je aku happy gila, sebab baby dah bertambah usia. Tapi kali ni aku dah rasa lain, banyak yang lain. Salah satunya baby dah start bergerak akhir-akhir minggu ke-18. First time aku rasa sesuatu bergerak aku tau tu baby. Naluri kuat gila, perempuan kann.. Tapi aku deny. Sebab aku kan penuh angin satu badan, aku cakap tu angin tu. Kali kedua aku rasa, aku tak mampu nak deny. Tapi aku diam je tak cakap kat Suami pun, macam janggal. Huhuhuhuhu. Rasa macam ada orang jentik dari dalam perut. Hikhik.

Dah seminggu aku rasa macam tu, aku admit dan bagitahu Suami. Sejak tu aku seronok bila baby bergerak. 'baby dah bangun laaaa..' 'eh, baby tak tido lagi ke? dah malam ni..'. Kitorang akan cakap pasal pergerakan baby jelah, baby dah bangun belum, baby buas-buas tak..

Masuk 2nd trimester ni aku makin okay dari masalah angin (tahap sakit teruk-teruk).. Kerana aku pregnant ni lah aku belajar jaga makan. Dulu aku belasah je semua makanan. Tak pernah jaga, tak pernah sayang diri.

Sejak sakit perut teruk, sensitif pada makanan, aku belajar makan makanan yang baik-baik je. Tiap malam sekarang ni aku makan nasik putih + telur mata + ikan bilis. Air suam, milo O panas atau horlicks O panas sahaja. Nak air sedap, aku minum tembikai jus atau barli suam. Lain aku tak ambil.

Kalau Ibu masak udang sambal atau udang masak lemak, aku akan mintak Suami lap sisa-sisa kuah lemak kat udang tu kat nasik Suami. Dah bersih udang atau sotong dari sambal atau kuah lemak, baru aku makan. Aku tak sentuh kuah bersantan. Pun mengundang sakit azab kat perut.

Selera aku memang ke arah masakan cina, jepun, yang tawar-tawar takde cili dan santan. Maaf lah, aku tahan selera melayu sebab aku tak mampu nak tahan sakit teruk kalau makan masakan melayu :(

Pernah sekali tu aku lunch salad dengan sup ikan. Malunyaaaaa nak makan time tu. Malu orang pandang sinis. Huhuhuhu! Macam good good je makan salad time lunch. Tapi aku terpaksa. sobs. Air pun air suam.

Banyak yang aku belajar tentang makanan sejak Allah bagi aku rezeki dan peluang pregnant ni. Belajar jaga makan. Dah tak raksaksa macam dulu, walaupun hakikatnya aku sungguh bernafsu nak makan segala macam juadah yang ada kat Malaysia nih!!

Walaupun aku tak boleh makan sebarangan, aku kena makan dalam jumlah yang sikit (dulu, sekarang macam dah boleh makan lebih sikit, yayyyy!), tapi tiap kali check up dekat private dan KK, berat badan naik tak pernah turun! Bayangkan kalau Allah tak bagi aku sakit? Mesti aku makan macam normal, macam raksaksa.. Mesti dah cecah 50kg. Konfirm!

Dulu masa bujang sampai la dah kawen berat aku 37kg je. Itu pun dah naik lah jugak sejak kerja, dah melantak je kat ofis. Bila pregnant je, bukak buku merah masa tu minggu ke-11 berat aku jadi 39.9kg. Nurse tulis guna pen merah. Macam zaman sekolah, pen merah untuk sesuatu yang salah! Huhuhuhuhu. I gain kot. Takpe, i'll make sure pasni biru!

Minggu ke-13 aku check up dengan private pulak, masa ni berat jadi 40kg. 
Minggu ke-15 aku check up dengan KK untuk kali kedua, berat jadi 41.6kg
Minggu ke-17 aku check up dengan private, kali ni berat 42kg.
Minggu ke-18 check up dengan KK berat dah jadi 43.9kg.

Minggu ke-21 nanti dengan private, ntah berapa pulak. Nak pastikan pen nurse KK bertukar jadi biru, aku kena berat 45kg ke atas. 1.10kg to go! Nurse okay dengan penambahan berat aku, dia suruh aku makan banyak-banyak lagi. Oh sukanya hatiiii dengar. Haha. Tak boleh pun, makan kena jaga, cuma kuantiti jelah boleh tambah sikit..

HB walaupun dalam kategori normal, tapi drop sikit demi sikit. Aku rasa aku dah kurang makan kurma lah. Hmmmm.. Dari 1st check up sampai 3rd check up, drop dari 13.* kepada 12.* kepada 11.* Masih kategori normal, tapi tak best lah kan? Kena makan kurma lebih sikit lepas ni. Ikan bilis maintain, mesti ada selagi ada :)

Semalam download lagu-lagu untuk baby, pastu test dulu lah kan sebelum bagi baby dengar. Alahai bestnya, terbuai-buai. Huhuhu. Segan nak letak headphone kat perut masa office hour, malam tu kat rumah lepas dah settle aku baring sambil letak headphone kat perut, aku pulak main lah Word Search sebab malas nak buat Sudoku - pemadam tak jumpa. Haha! Tak lamaaaaa tu, baby bergerak-gerak. Macam normal, tapi aktif dia bertambah sikit dari biasa. Senak pulak! Dalam 30 minit, aku bertabah bersenak-senak sebab baby. Huhuhuhu!

Dah 30 minit tu aku pun start lah mengantuk. So aku ajak baby tido sambung esok pulak.

Sekarang ni tengah berfikir-fikir nak tukar ubat-ubat dari KK kepada Obimin atau tak. Check up dengan private haritu, aku tanya lah aku perlu ambil Obimin tak. Doc advice aku boleh pilih sama ada nak ambil Obimin atau remain dengan ubat-ubat dari KK. Benda sama cuba beza Obimin ambil sebijik, ubat KK ambil 4 bijik. Lagi satu beza Obimin saiz besar, ubat KK kecil-kecil. Cuma doc advice ambil Obimin Pluz alang-alang tu. Bila aku google, saiz Obimin dengan Obimin Pluz lain sikit. Obimin Pluz agak besar sikitttt dari Obimin biasa tu. Hukhuk!

Kalau ikut apps yang aku download kat handphone ni, dia bagitahu :

Due date information :
                    September, 04 2014
                    140 days to go
                    20 weeks to go
                    4 months to go
                    Second trimester
                    Autumn season
                    Virgo

Pasal gender, kalau boleh aku nak surprise, tapi kalau check up dengan private minggu ke-21 nanti, doc bagitahu, i am okay je!




Love,
Nursaila Norman!



Tuesday, April 15, 2014

Terbalik

Assalamualaikum.


Orang cakap kalau pregnant ni nanti mood tak baik selalu. Cepat sensitif, cepat nak marah, cepat nak masam muka, cepat nak merajuk. Tapi aku rasa dalam kes kami, macam terbalik.

Hmmmm..

Aku mudah sejuk hati kalau touching-touching dengan Suami ke, termerajuk ke, Suami macam tegas sikit ke, aku okay je cepat cool. Kalau duluuuu? Sorry. Huhuhuhu! 

Pernah gak Suami macam marah (kot) sebab aku leka ke pelupa (kot) tak ingat.. Aku macam nak nangis lah jugak, yelah Suami jarang tegas. Sekali dia tegas aku rasa macam 'apakahhh mamat ni marah akuuu??'. Padahal tegas je pun. Tapi aku boleh buat bodoh je, nak nangis lah jugak, tapi boleh abaikan lak. Muka pun tak berubah. Macam tak kena marah lak. Padahal kalau duluuuu? Laju je muka berubah. Tarik muncung terus. Merajuk sejam dua. Padahal kena tegur je. Mengada itu aku.

Tapi sekarang aku perasan, Suami aku cepat betul marah. Especially hal kerja dia. Hamboiii, marah kuat betul. Kadang-kadang aku rasa benda tu kecik je, tapi dia punya marah.. Aku lak rasa pelik. Pelik yang amat. Motip nak marah sangat? Sebab Suami bukan pemarah. 7 tahun 10 bulan aku kenal dia, marah tak pernah ada dalam hidup dia. Dulu, aku yang tolong marahkan bagi pihak dia. Haha.

Tapi, sejak aku pregnant ni, bukan main sensitif lagi dia. Kuat betul sensitif, pasal bola pun nak marah beriya-iya. Duluuu? Orang kutuk lahhh kaw-kaw, boleh je dia sengihhhh. Aku dah keluar asap dah kat kepala. Aku dah marah dah, rasa nak bersilat dah. Dia cool je dengan senyuman. 

Aku rasa terbalik lah. Serius terbalik.

Kadang-kadang tu dia boleh marah berminit-minit. Berkerut-kerut muka. Membebel-bebel. Lainnnnnn. Lainnnnn sangat lah! Dulu Suami tak macam ni. Dulu aku tak cool macam ni. Lain. Dulu Suami nak tegas 30 saat je tak lebih. Kalau dia marah sangat-sangat kat aku pun sebab perangai annoying aku, dia marah kejap gilos. Pastu dia okay macam tak ada apa berlaku. Sekarang? Tolonglah.. Sensitifnyaaaaa dia.

Tak best lah tengok Suami sensitif macam ni, macam dia pulak mengandung. Hehehehehe! Kalau bab mengidam pun macam dia jugak. Aku rileks je tak kisah nak makan apa. Selalu la craving sesuatu, tapi kalau aku dah kenyang, benda yang aku teringin tu hilang terus. Tapi kalau Suami, beriya dia nak dapatkan. 

Terbalik.





































































Happy Birthday Sayang (13 Apr 2014), jangan sensitif sangat ye! Awak tak mengandung pun, kita yang mengandung. Hehehehehe <3!





Love,
Nursaila Norman!



Thursday, April 10, 2014

Kopi or Coffee?

Assalamualaikum.


Aku ni boleh dikategorikan sebagai peminat kopi. Tak kisah lah kopi takde jenama ke, kopi ada jenama ke, kopi kedai mamak ke, kopi restoren mahal ke. Janji kopi! Tapi aku takde lah ambil kerap sangat, sebab kopi ni panas lah jugak untuk aku. So kalau aku minum kopi O berterusan selama 3 hari, nanti muka aku naik jerawat kecik-kecik macam kena gigit nyamuk. Merah-merah muka. sobs!

Kalau pregnant ni mostly orang akan cakap jangan minum kopi nanti anak hitam. Aku ni susah sikit nak percaya benda kalau takde bukti kajian ke, pendekatan Islam ke apa ke. So aku just tak ambil sebab nak elak sumber caffeine jelah. Tapi beberapa kali jugak aku terjumpa artikel pasal kopi dengan ibu mengandung ni. They said its okay, asalkan dalam kuantiti yang sedikit pada setiap pengambilan.

Semalam aku teringin GILER nak minum kopi O ais. Masa lunch aku order lah. Kebetulan dia tak buat pekat, macam tawar-tawar sikit. Takpe lah. Pasal baby hitam tu aku percaya rezeki Allah je. Kalau aku makan tauhu, susu berbakul-bakul pun kalau kitorang laki bini hitam legam, DNA baby hitam jugak lah kot. Hehehehehe! Macam ibu aku dia kuat minum susu masa mengandungkan Leha. Lahir-lahir je si Leha tu putih macam kapas. Kalau bawak dia keluar, SEMUA orang akan berhenti dan tegur. Putihnyaaaaaaaaaaaaaaa kata mereka. Dan aku jeles nak mati time tu! Dah semakin besar kaler dia coklat gak macam aku. kehkehkeh. Maybe effect putih baby hanya semasa baby je kot. Ntah. Malas lah fikir.

Sape taknak baby putih hoiiiiiiiiiii.. 

Pagi tadi check up dengan KK, masa berbual pasal makanan, aku tanya lah boleh ke minum kopi nurse. Nurse tu tergelak kecik, comel je. 

Nurse : boleh, tapi jangan kerap..
Aku : okayy..
Nurse : kenapa, suka kopi ke?
Aku : suka lah jugak, semalam teringinnnn sangat, saya minum lah kopi O ais..
Nurse : boleh, tapi jangan kerap sebab kopi akan buat darah jadi cair..

Gulp! Okay, kalau pasal baby gelap aku malas nak percaya sangat, tapi kalau nurse cakap kopi akan buat darah jadi cair aku takut. Bahaya masa bersalin nanti.

Baiklah, noted.





Love,
Nursaila Norman!



Wednesday, April 9, 2014

Windu Nak Menulis, Tapi Takde Cerita

Assalamualaikum.


Jadi korang akan menyesal baca entry aku kali ni. Sebabnya memang takde cerita yang elok untuk minda pun. Huhuhu! Sobs.

Ahad baru ni aku masak. Terseronok disitu sebab tiap ahad je aku masak. Hehehehe. Masak Spaghetti je. Tak snap gambar apa pun sebab malas dan lapar T___T. Aku je lunch, Suami tak lunch sebab breakfast pagi tu dah makan nasik dagang. Petang lepas Asar Suami kan nak beraksi dengan kasut bola baru dia. So dia tak join lunch dengan aku. Dia tengokkkk je pastu cakap balik main bola dia nak makan dua pinggan. Motip bersukan??? Haihhh..

Petang Ahad tu aku teman lah Suami tercinta bersukan. Untuk elak gemuk katanya, alhamdulillah. Tapi niat dia nak makan spaghetti dua pinggan tu nak kira macam mana pulak ye? Aku macam biasa lah, kalau teman Suami buat aktiviti dia waima sejak single dulu, aku akan bawak buku dalam handbag mcm nak g jawab exam! Aku sekarang gila baca buku brand FIXI. Eh, buku ada brand ke?? Ah, what everrrr. Sudoku pun aku bawak, Word Search pun aku bawak. Melampau tak? 

Hari Sabtu pulak aku bawak Encik Johnny bersunat (kasi/neuter). Pastu singgah makan kat warung buruk, ya buruk. Maaf ye owner. Gerai makan yang biasa gilerrr, tapi makan dia?? Banyak gila pilihan, pastu aku pilih bihun goreng sebab dah teringin. Oh ya, sepanjang aku pregnant ni aku menang suka sangat dengan bihun goreng T___T. Rasa dia?? Ya Allah, terbalik-terbalik bijik mata sebab sedap sangat! Suami makan pulut kuning + rendang + sambal. Punnn sedappppp. Nak breakfast macam zaman dulu-dulu, ala kampung memang situ lah tempat dia. Huhuhu.

Masa nak bayar Suami terpandang sesuatu kat dinding, pastu dia tunjuk dekat aku yang jauhh sikit dari dia. Puas aku tengok apa benda la Suami aku tunjuk ni. Takkan nak offer makanan kat aku lagi. Rupanya ada frame Jalan-Jalan Cari Makan. Ohhhh, patut lah penuh. Setakat duduk semeja dengan pelanggan lain, laga-laga siku itu normal. Haha.

Oh, nama kedai tak ingat sebab signboard dia pun tersorok sikit. Tapi dekat gila dengan SPCA Ampang.

Lepas settle sunatkan Encik Johnny, kitorang pergi Aeon Wangsa Maju. Sekali Poney buat sales! Menangis kat situ jugak. Nasib taktau gender lagi.. Sakit je hati tengok baju baby comel-comel. Poning nak pilih kalau ikutkan. Hehehehe! Masuk MPH beli buku untuk buat diary pregnancy.. Suami dah tanya banyak kali bila nak beli buku, bila nak beli buku. Akhirnya, dah ada pun sebuah buku kecik, khas untuk diary pregnancy, khas untuk baby bila dah besar nanti, boleh lah dia tau perjalanan dia dalam rahim ibu dia macam mana. Dan untuk kenangan aku jugak. Macam file kawen. Wink! Wink!

Nanti kita review eh :)

Weekend ni birthday kami, gila bapak tok nek excited aku. Macam biasa la, aku kalau bab nak meraikan hari-hari indah memang macam ni excited tak beragak. Padahal takde apa pun. Ngehngehngeh. Suami dah dapat hadiah, korang pun dah tau hadiah apa. Aku pun dah dapat jugak. Tapi hadiah Suami untuk aku memang memusnahkan hidup aku nampaknya. Hahahaha! Nanti lah bagitahu, sekarang ni jangan tanya kenapa aku jarang on blog, on FB. Sebab aku tengah memusnahkan hari-hari aku dengan menatang yang aku taknak beli langsung! Kalau dari duit aku memang aku takkan beli la. Takkan. Lantak la aku kuno tahap paleolitik pun. 

Salah Suami.

Hehehehehehehehehehe.

Cukup lah kot, kang termengarut yang jauh-jauh kang buat malu je. Nak layan picha sila lah visit ig aku. Nama sama. Senang kan, malas taip upload je sekeping gambar. Tapi ig baru dihidupkan semalam. Memang suam-suam kuku lagi lah ye. Masih berhati-hati menggunakan ig. Takut terlebih upload. Maklumlah, aku ni suka mengambil gambar dah diambil gambar. Hewhew!

OKbai!





Love,
Nursaila Norman!



Wednesday, April 2, 2014

#3 : My New Header

Assalamualaikum.


Harini takde keja, boss pun takde. Boleh lah meng'edit' secara mengila vavi. Hiks! Pastu upload pulaks gambar sekeping dekat FB. Tapi gambar lama la. Gambar baru takde sebab keluar jalan-jalan pun baru je masuk gear 1. Pastu selekeh pulaks. Nak bergambar pun malu!














Gambar header ni aku paling suka sejak dari hari pertama aku snap. Sebab pakai baju rumah je laki bini, berselipar jepun, sebab ingat dalam kereta je. Tetiba singgah KTM Kuala Lumpur. Pastu apa lagi, buat muka badak jelah. Pedulik apa aku. Hahaha. Tak rasa bersalah pun. Hikhik!

Gambar ni bulan Februari lepas, tapi kalau korang perasan, blog aku lama takde header. Sebab takde masa nak edit. Plus keja banyak. Boss ada. Tak syok pulak nak meng'edit' dengan gangguan kan? Poyo je. Makanya, harini blog aku dah ada header lah seperti blog orang lain. Walaupun tak se'gempak' header orang lain. sobsobsob! Orang lain punya gempak-gempak. Pastu pandai guna photoshop lah, adobe lah, aku? Manual je. Huwaaaaaa.


















Profile picture tu aku terjumpa. Lepas godek-godek folder gambar aku kat laptop ni. Tetiba.. Tetibaaaaaa, aku rinduuuuuuuu nak naik motor laju dengan Suami. Huwaaaaaaa! Gambar tu pun masa pergi Sepang. 

Nampak tak takde modal nak bercerita. Mengarut pasal benda macam ni pun boleh. Sape pedulik aku tukar profile picture? Cover photo? Sape? Huhuhuhuhu!

Dah lama tak bercerita benda bebas, macam ni lah. Maafkan saya. sobs!




Love,
Nursaila Norman!