CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, July 18, 2016

homeSUITEhome : Misi Mengecat Accomplished

Assalamualaikum.





Baru beberapa harini dapat meluangkan sedikit masa untuk login blog (maksudnya taip sikit sambung esok. Sepanjang Ramadhan ni kami sibuk shooting raya memang tak sempat sangat nak update apa-apa. Update kat IG je cepat sikit. Hal-hal rumah pun buat selepas waktu pejabat which is sambil-sambil tunggu Suami punch out.

Okay, cut it short. Entry kali ini adalah entry tentang Misi Mengecat aku yang sudah pun siap! Kami start mengecat pada 5 Jun 2016 (pergh, siap tarikh kau), dan siap sepenuhnya (actually ada sikit lagi yang belum seperti pintu rumah dan pintu bilik) pada 25 Jun 2016. It took 20 days to finished. Memang slow-slow kami cat. Kami cat pada jumaat malam dan sabtu malam. Mengecat secara keseluruhan tak susah pun memandangkan kami dah ada pengalaman mengecat rumah sewa sebelum ni. Yang susah tu adalah part skirting board. I mean fake skirting board. Hehehehe!

Buat masa ni kami belum ada bajet untuk buat skirting board, jadi aku fikir cara lain supaya tetap nampak macam skirting board. Muncul lah idea untuk buat fake skirting board. Hahaha! Iaitu dengan mengecat ruangan skirting board for temporary. Hiks! Nanti duit dah cukup, aku pasang la the real skirting board tuuuuu.

Disebabkan proses meng'update' rumah kami tu dibuat secara berperingkat-peringkat, iaitu berdasarkan simpanan yang dibuat setiap bulan, jadi progress nya memang memakan masa. Kalau ikutkan hati memang gerammmmm je. Tapi takpe, biar lambat asalkan selamat - ayat penyedap hati. Haha!

Macam yang aku pernah sebut dalam entry Berangan Dahulu Belinya Kemudian aku ada target beberapa benda perlu dibeli sebelum bulan puasa. Konon taknak membeli belah time bulan puasa, tapi pada bulan puasa jugak la aku p membeli set meja makan dengan kabinet TV. Haih. Thank you sayang, susah payah angkut set meja makan dengan kabinet TV ke troli, troli masuk kereta, dari kereta naik pulak ke rumah. Lepas tu pasang pulak. Thank you banyak-banyak sayang sebab sudi layan I. Ngeeeeee..

Sebelum kitorang membeli set meja makan dengan kabinet TV tu, kitorang mulakan proses dengan mengecat rumah terlebih dahulu. So cerita set meja makan dan kabinet TV tu aku update kemudian ya. Aku update pasal cat dulu.

Benda pertama of course kita ke kedai cat Jotun dulu kini dan selamanya. Dulu first time beli cat untuk rumah sewa kami start dengan kedai cat Jotun tu lah. Tapi masa tu bajet ciput, kitorang pakai cat kapur je. Lepas tu repeat kedai cat yang sama untuk cat bilik tidur kami dan Lissa pulak. Kali ni beli cat minyak. Bagus untuk orang yang dah ada anak ni. Hehehehe! Lagi pun dinding nampak berkilat cantik je. Kali ketiga kami beli cat di kedai cat yang sama untuk ruang tamu dan ruang makan pulak.






Ini adalah gambaran asal rumah kami. Rumah ni sangat kemas dan bersih masa kami datang tengok untuk beli. Plus dengan kabinet kitchen yang dah sedia ada, keadaan bilik air yang macam tak berusik, keadaan dinding yang bersih (yang kesan hitam tu double tape buat birthday party Melissa), kipas lampu semua dalam keadaan baik. Kiranya kami masuk cuci kaki je. Memang kami tak buat apa-apa pun masa masuk rumah ni setahun yang lalu. Loading barang je, Ni baru nak ubah penampilan sikit-sikit. Hahaha. Rumah kami ni kecik je, 897sq. Itu pun aku dah penat nak menyapu dan mengemop. Duh! Masa beli rumah cakap kat Suami 'kecik je rumah kita, 900sq pun tak sampai'. Bila time menyapu, mengemop baru rasa bersyukur. Bayangkan la kalau 1000sq? Jenis pulak hari-hari nak kena menyapu. Tertanggal tangan aku!

Togel je rumah kitorang. Macam baru nak mulakan hidup jek.. Padahal dah masuk 4 tahun kawen. Huhuhuhu! Perlahan-lahan kami mulakan perubahan.


Ini hari pertama kami start mengecat, 5 Jun 2016.

Pengalaman mengecat rumah sewa kami bawak ke rumah sendiri. I am proudly to say bab mengecat serah kat kami. Hehehehehe! Jimat upah mengecat Rm300! Plus kami enjoy buat kerja-kerja macam ni time Melissa dah tidur. Kami habiskan masa lama sangat tiap kali tibanya jumaat malam dan sabtu malam. Hahahahaha! Kira jimat duit dan enjoy bersama lah ni. Wink! Wink! Okay lah nak bagitahu warna apa yang aku guna untuk ruang tamu rumah.


Untuk dinding ruang tamu dan ruang makan rumah kami ni, aku amek 3 jenis warna. Warna Iron Grey, Evening Sky dan White. Cat pulak kami amek 2 jenis. Jenis minyak dan untuk cat di besi/kayu. Aku guna Iron Grey untuk ruang dinding yang besar-besar. Evening Sky untuk dinding yang tetiba muncul di ruang tamu. HAHA! Warna putih untuk fake skirting board dan bingkai pintu rumah dan pintu bilik. Mengecat kali ni agak mencabar memandangkan kami buat fake skirting board dan bingkai pintu. Tak boleh lah main simbah je cat tu. Kena tampal masking tape dulu lah, kena cat hati-hati lah.

Jadi, selepas siap Misi Mengecat, berubah lah rumah kami menjadi ini! (sambung taip entry yang tertangguh pada 28 Jun 2016. HAHA!)


If you can see the different colors there, ada warna grey dan blue grey di situ. Tak beza sangat sebab takut-takut nak bermain dengan warna. Hehehehe! Alhamdulillah Misi Mengecat untuk homeSUITEhome kami berjaya. Dengan fake skirting board nya. Haha! Basic dah siap 50%. Balance lagi 50% insyaallah sebelum akhir tahun (tunggu duit penuh).

Ubah suai rumah guna duit tabung sikit-sikit lama-lama jadi bukit macam ni lah. Takleh buat 100%. Kalau lah boleh buat 100%. Hmmmm.. Haha! *phew, berjaya jugak aku siapkan entry ni. Punya lah payah nak settle kan. Haihhhh.



Next entry will be?


From Nuffnang to Nordmyra!





Love,
Nursaila Norma!









Friday, July 15, 2016

Macaroni Cheese Baked

Assalamualaikum



Well, susah betul nak login blog. Apatah lagi nak create an entry. Kalau ada entry ni maknanya aku dah habis curik-curik masa lah ni. Biasanya time balik kerja (tunggu Suami ambil) atau time rehat hari jumaat. Fine.

Apa cerita Ramadhan kau? Syawal? Takde dah you olllsss. Kerja aku sekarang bukan macam kat tempat lama. sobs! Kalau yang follow IG kita dia mesti tau, kita time-time Ramadhan pun pergi cover event. Sampai ke Sg. Besar dan Kuantan okehh. Takde nya majlis berbuka puasa di sekitar Kuala Lumpur. Hikhikhik.

Ramadhan aku kali ni macam biasa. Tak dapat nak feel sangat sebab kerja macam biasa. So last-last minute tu aku curik jugak masa untuk masak sikit lepas tu ajak family aku berbuka kat rumah. Memandangkan Suami baru je siap pasang meja makan (ecehhhhhhh), baru lah boleh ajak family makan kat rumah. Cerita meja makan nanti-nanti lah ye.

Entry ni nak cerita pasal resepi Macaroni Cheese Baked. Resepi ni aku combined 2 resepi jadi 1. Aku kalau western food first time buat terus jadi. Nasib baik kauuuu. Phew!

Okay, tak cukup masa nak bebel panjang-panjang. 


BAHAN-BAHAN :
250g macaroni (direbus & ditos)
2 biji bawang putih - dicincang
1 biji bawang besar - dicincang
1 biji bawang merah - dicincang
1/2 kiub pati ayam
3 biji telur ayam
1 tin tomato puree / prego
1 sudu sos tomato
1 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
Daging cincang atau daging burger
Garam secukup rasa
Italian herb

Hiasan : Mozzarella cheese, cheddar cheese dan cili benggala

CARA MASAK :
1. Panaskan minyak/butter, tumis 3 jenis bawang yang telah dicincang sehingga naik bau. Kemudian masukkan daging cincang atau daging burger (dicincang dahulu) dan kacau sehingga airnya kering.

2. Masukkan tomato puree/prego, sos tomato, sos cili, sos tiram, kiub pati ayam dan garam secukup rasa. Kacau sehingga pekat kemudian masukkan sedikit italian herb.

3. Kemudian masukkan macaroni yang telah direbus dan ditos. Akhir sekali masukkan telur dan tutup api. Gaul rata.

4. Masukkan macaroni ke dalam bekas tahan panas berselang seli dengan mozzarella cheese sehingga habis. Hias dengan cheddar cheese dan cili benggala. Bakar dengan suhu 180 darjah celcius selama 40 minit. Siap!















dipotong dan dikeluarkan dari bekas
yummeh!

The best thing is when your husband makan banyak benda yang kau masak. Dan yang penting sebab sedap bukan sebab terpaksa. Kahkahkah! So dua bekas macaroni selamber je habis. Mula aku ingat tak habis sebab aku first time try lepas tu try di bulan puasa! Mana lah aku boleh agak cukup rasa ke tak. But well...... (<- riak).









Love,
Nursaila Norman!


Friday, June 10, 2016

Persiapan Raya 2016

Assalamualaikum


Gittuuuuuu.. Tajuk macam best-besttttt je persiapan kau kan? Haha! Haruslah I olls excited tahun ni, sebab Melissa dah besaq sikit. Tahun lepas Melissa tak pandai berjalan lagi, aku tempahkan baju kurung untuk Melissa 2 helai je. Yang lain-lain semua dress dengan romper dress. Tahun ni aku semangat sikit nak membeli memboros untuk Melissa. Hehehe. Tapi itu lah, aku sibuk pulak bulan-bulan lepas, padan muka sekarang kelam kabut beli online. 

Takpe yang penting baju kurung warna Tiffany Blue Melissa dah on the way, Dian Kimono Kurong dah sampai! Yang ini beli online sebab aku malas nak mencari kat luar sana time-time puasa ni dan aku malas nak fikir sangat. Hikhikhik. Baju kurung warna tiffany tu Atok Lissa bagi kain, pastu tempah dekat Tok Lissa kat kampung nun. Nanti pagi raya terus pakai. Lalalalala.. Oh, raya kali ni raya rumah mertua macam tahun lepas jugak. Ngeeee!


Dian Kimono Kurong

Melissa punya warna soft pink! Nak matching dengan Ibu dia Kimono soft pink jugak. Kehkehkeh. Masa bukak parcel malam tadi, Suami nampak Dian Kimono ni. terus Suami cakap 'eh, macam baju Ibu dia je'. Of course laaaaaa.. Aku punya dah amek 2 hari sebelum puasa haritu, pre-order dekat Ampang Park je. Siap dalam masa 4 hari.

Baju Melissa dah ada 2 helai dah, baju Ibu dia baru sehelai. Huhuhuhu! Sekarang ni fikir untuk anak je, untuk diri sendiri kemudian pun takpe. Pastu last-last menyesal. Hahaha. Ingat nak cari lagi sehelai kot, tapi taktau nak beli kat mana. Nak tempah memang tak sempat dah. Tahun lepas aku banyak masa nak menjahit manik bagai dekat baju raya, 2 helai lagi. Tahun ni maaf dipinta, takde manik-manik. HAHA!

Dah la nak buat video dan photo shoot hari raya dekat ofis, kitorang dah pening-pening kepala nak pakai baju apa. Kitorang? Aku dengan boss aku je pun. Yang lain semua boys and men korang ingat diorang peduli ke pakai baju yang sama sepuluh kali? HAHAHA.

Tapi aku rasa bab pakaian aku recycle je apa yang ada (ada ke masalahnya? Haha), sebab nak fokus dekat rumah sikit-sikit. Ni pun tengah fikir nak beli meja makan dengan kabinet tv bila. Maybe selepas bulan puasa kot. Eh? Hahahaha. Taktau sempat ke tak nak lari ke IKEA beli barang bulan ni. 

Baju Suami kena beli last-last minute macam tahun-tahun sudah dekat Jakel. Macam tahun lepas, beli Nabil Ahmad punya. Tahun ni nasib baik Nabil Ahmad ada. Kalau pakai Aaron Aziz punya besaq sikit. Hehehehe. Baju raya lelaki t-shirt berkolar atau kemeja plain dahhhh. Okay sayang, nanti kita shopping baju awak ehhhh.

Berbalik kepada hal rumah, aku nekad raya ni rumah dah tak kosong macam tahun lepas. Ecehhhh.. Masa duduk rumah sewa rasa macam dah penuh je rumah. Yelah rumah sewa kecik. Ruang tamu nak letak meja makan pun tak muat. Nak letak meja makan kat dapur pun tak muat. Bilik tidur ada 2 buah je. So rasa macam dah penuh je rumah. Bila masuk rumah sendiri, tetiba rasa halamak, dah kenapa macam padang jarak padang bola ni? Eh? Padahal square feet tak sampai 900 pun!

Langsir raya je dah siap. Lain-lain belum hoi. Eh, mak-mak sangat kan hias-hias rumah nak raya ni. Hikhikhik! Kawan-kawan ofis bukan main seronok lagi mengusik aku cat rumah - nampak gambar aku upload dekat FB lah tuuu. Puas aku cakap aku cat rumah bukan sebab nak raya laaaaa, tapi sebab memang wajib mengecat. Rumah tu punya cat dah berusia 8 tahun, dah boleh tukar dah. Huhuhu. Takpe-takpeeee.. Gelak laaaa. Taknak ajak datang rumah. Eh?! HAHA.

Minggu ni tak boleh ke IKEA, minggu depan lah kot. Ye ke niiii abang? 

Okay lah, since I is lupa nak buat entry raya tahun 2015, nah lah sekeping kenangan yang tinggal setelah henfon hilang bersama-sama memory card selepas raya. Damn! Ini ye yang hado. I am so lucky to uploaded this photo on my social media. You know what? Sometimes it is okay to upload your photo every second on social media, untuk kes-kes kehilangan memory card like me! Aku takde langsung gambaq rasa 2015. Semua hilang bersama di pencuri tu. Urgh!


RAYA 2015

Baju Abah : Nabil Ahmad Jakel
Sampin Abah : Sampin Nikah
Baju Melissa : Kain Kamdar, tempah dekat Tok
Headband Melissa : Handmade by Ibu
Kasut Melissa : Mothercare
Baju Ibu : Kain online, tempah, beading sendiri
Tudung Ibu : Handmade


Okay dah, nak p cari baju raya sat.



Love,
Nursaila Norman!


Thursday, June 9, 2016

REVIEW : Kasut Freddiethefrog Percuma!

Assalamualaikum




Anak orang lain lebih beruntung sebenarnya, tapi bila anak sendiri dapat sekali seumur hidup pun dah rasa happyyyyyy gila kan? Hehehehe. Actually benda ni aku tak jangka pun, sebab siapalah kami. I am not a famous blogger or person yaww. Dapat sesuatu secara percuma adalah benda yang paling happy okey. Hiks! Sebelum ni aku pernah dapat shawls, tapi tak update pun kan? Haha. Lupa, sorry!

Kali ni Melissa pulak dapat kasut free. 

Mulanya aku beli untuk Melissa 1st birthday - klik lah S I N I malas nak copy image pastu paste sini. HAHA. Dapat-dapat je kasut hamboi I is teruja. Sebab kasut dia sumpah cantik & kemas. Lepas tu aku repeat beli, tapi kali ni walk-in ke kedai - klik S I N I jelah. Masa tu dah 5 bulan Melissa pakai kasut pink tu. So belilah baru kaler hijau! Hehehehe. Lepas tu, ada satu pagi tu aku baru bangun tido Suami cakap malam tadi ada message dekat IG @freddiethefrog nak bagi kasut dekat Lissa. Bagi? You mean free? Susah lah aku nak percaya kan, aku cakap Suami salah baca kot. Suami beriya-iya suruh aku bukak IG tengok message tu. Hahaha. Memang betul, I was like 'what??'. Lepas sesi pilih memilih (sebab I can choose any shoes I want), aku pilih warna silver. Taktau lah kenapa. Aku rasa macam rare sikit warna tu. Plus, Ibu Melissa suka design yang mature sikit. Taknak nampak budak-budak sangat. Heeeeeeeeee. Tak lama tu sampai lah kasut percuma! 


























































Susunan kasut @freddiethefrog.my dari first time beli sampai lah dapat free. Tengok Melissa pun berubah ikut umur kan? Hehehehe. Tapi @freddiethefrog.my design untuk pre-walker shoes actually. Sampai umur 12mo sahaja. Tapi taktahu lah macam mana Melissa masih muat kasut saiz 12cm (silver). And I was thinking to get another one for hari raya. Hehehe!
























Gambar terbaru Melissa dengan Soda Moccasins!


Kali ni kita nak beli yang bawah ni pulak! Dah lama dah diorang update. Tapi belum sampai seru lagi nak beli. Ni nak raya ni kan, sampai dah la serunya. Hikhik!






















Elaine pink, please wait for us! Yang bunga-bunga kat bawah tu accessories untuk Elaine. Wink! Wink! Siap ada accessories okehhh. Boleh agak tak siapa yang teruja lebih? Hahaha. Just go to the link http://freddiethefrogshoes.my/ to purchase! Nak order thru wassap pun boleh.

Thank you Fredd for the shoes. We really appreciate it. Thank you, thank you, thank youuu!




Love,
Nursaila Norman!


Monday, June 6, 2016

Perabot Second Hand : Cabinet TV

Assalamualaikum



Perabot Second Hand Murah
Second Hand Furniture Murah

 Panjang x Lebar x Tinggi
70 inci x 17 inci x 20 inci 
































Sayang nak let go. Tapi nak cari cabinet yang lebih kecil terpaksa juga let go dengan berat hati. Lama dah nak let go. Tapi tak bersungguh. Kali ni pejam mata jelah. Kalau tengok kualiti kulit kabinet tu agak uzur sedikit (cat tertanggal/terkupas), tapi kualiti masih OKAY. Maklumlah dah 4 tahun dengan kami. Harga beli Rm300. Tapi kami nak jual dengan harga Rm150 (nego).

Kenangan kabinet TV ni aku simpan baik dalam blog ni. Mana boleh lupa, ini lah harta pertama kami masa nak mulakan hidup. Huhuhuhu!





Kalau berminat boleh datang tengok, kalau rasa okay boleh ambil terus. RM150 (nego). Kualiti masih tip top, Luaran je nampak uzur sikittt. Kalau ada bakat cat je semula.
































Jual beli perabot second hand murah
Jual beli second hand furniture murah
Rm150 sahaja!
Kabinet TV second hand murah
Kabinet TV 2nd hand murah
Rm150 sahaja!

***************************************

Details :
Panjang - 70 inci
Lebar  - 17 inci
Tinggi - 20 inci
Harga  - Rm150 (nego)
Warna  - Cream & Hitam
Material - Solid Wood
Defect  - Cat & Laci Sebelah Kiri
Wassap - 0192186812 / 0192290413
Self Pickup


SOLD OUT

Love,
Nursaila Norman!



RAMADHAN 2016

Assalamualaikum




Ahlan Wa Sahlan Ya RAMADHAN!

Lajunya masa berlalu. Ramadhan muncul kembali. Tapi aku tak well prepared untuk Ramadhan kali ni. Aku banyak kejar masa untuk buat benda yang pending. Dan aku sibuk mengecat rumah instead of prepare diri untuk mulakan Ramadhan. sobs!

Harap aku mulakan hari ini dengan terbaik (solat, puasa, berbuka). 

Aku harap sangat puasa kali in aku mampu kekalkan disiplin macam tahun lepas. Berjimat cermat semasa berbuka. Insyaallah, amin. Tahun lepas RAMADHAN 2015 : Jauh Lebih Sempurna aku berjaya berjimat cermat. Yay!

Satu sebab dah ada Melissa (for the first time!), mana dapat nak berbuka dengan penuh perasaan sangat. Masa tu dia baru 9 bulan. Kita makan dia pun of course nak makan.

Kedua sebab Suami. Dia banyak ajar aku erti bersederhana semasa berbuka (berbuka dengan kuih muih je dulu, nasi lepas Isyak).

Ketiga sebab tahun lepas aku tak bekerja. Jadi by hook or by crook kenalah berjimat cermat kan..

Tahun ni Melissa dah pandai makan sendiri, kiranya dah boleh lah Ibu dengan Abah dia nak menikmati juadah berbuka lebih sikittttt. Hehehehe. Lepas tu aku dah bekerja pulak, aku harapppppppp sangat aku boleh control diri. Huhuhuhu! 

Beberapa hari sebelum masuk Ramadhan, aku dengan Suami ada la berbual-bual macam berbincang sikit macam mana nak berjimat cermat Ramadhan kali ni - memandangkan aku dah bekerja - aku risau aku terbabas. Hiks! Penyelesaiannya kami decided untuk peruntukan sehari RMx ringgit. Lagi pulak kami berdua berbuka dengan makanan ringgan je, Suami biasanya kuih muih. Aku luar biasa sikit selera (Hahaha!) kadang-kadang nak murtabak, kadang-kadang nak kebab, kadang-kadang nak popia, kadang-kadang aku pun tak tahu aku nak makan apa. HAHA. Part ni bagus, jimat terus!

Jadi kami buat anggaran sehari RMx ikut purata harga makanan feveret kami tu. Malam lepas Isyak time Melissa tido aku akan masak nasi dan sejenis lauk. Senarai lauk aku dah tulis beserta resepi (HAHA!) dan aku akan beli bahan untuk masakan tu untuk stok seminggu. Esok pagi panaskan nasi dan bancuh air tenaga kami Milo + Nestum. Jyeah!

Masa acah-acah berbincang dengan Suami haritu, Suami cakap kalau tahun lepas kita boleh buat, tahun ni pun kita kena usaha bagi boleh jugak lah. Kalau kita boleh hidup dengan pendapatan yang kecil tahun lepas, kenapa tahun ni tak boleh. Sepatutnya penambahan pendapatan bukan lah alasan untuk kita membazir. 

Betul.

Bukan tentang berpuasa je pun. Tentang segalanya. Tahun lepas Suami kerja sorang. Boleh je kami hidup. Pandai pulak berjimat cermat. Kenapa bila aku dah bekerja aku kena tinggalkan cara hidup tahun lepas kan? Jadi aku dah kuatkan hati, lebihan pendapatan kami bukan alasan untuk aku beli benda bukan-bukan. Makan bukan-bukan (dengan alasan nak try lah, nak rasa lah). Aku dah tanam dalam hati benda tak perlu adalah tidak perlu. Kalau setakat nak merasa tu fikir dulu perlu atau tak. Setakat kopi hispter tu, sedap lagi kopi Hang Tuah okeh. Next!

Tetiba teringat pasal raya tahun lepas. Gambar raya kami bertiga untuk kali pertama dalam hidup kami tak upload dalam blog rupanya. Haihhhh. Upload dalam IG dan FB je rupanya. Hehehehe. Maaf Blog! Okay-okay, minggu-minggu depan kita upload lah eh. Tahun ni kekal bertiga, tapi tahun ni belanja lebih sikitttt je untuk Melissa. Hiks!





Love,
Nursaila Norman!



Friday, June 3, 2016

Misi Mencari Cat 2.0

Assalamualaikum




Ingat lagi tak dengan entry aku Misi Mencari Cat setahun yang lepas? Kan, setahun yang lepas siapa yang nak ingat. Huhu! Dulu masa Misi Mencari Cat yang ini, awalnya nak beli cat untuk ruang depan (living hall). Tapi memandangkan masa suntuk (nak masuk Ramadhan), kami pilih untuk cat bilik tido sahaja. Sebab kalau dah masuk set bilik tidur, nanti susah dah nak alih katil dengan almari. Jadi, kekal lah living hall kami dengan warna asal iaitu warna cream. A bit berbelak-belak. Sebab rumah 2nd hand berusia 8 tahun. Hehehe!

Kali ni walaupun nak masuk Ramadhan 2 hari lagi, kami terpaksa jugak proceed dengan perancangan untuk mengecat rumah. Kali ni living hall! Kami memang akan cat sikit-sikit ikut kemampuan. Memang akan mengecat di bulan Ramadhan lah nampaknya, confirm. Haha.

Saje je nak tambah entry blog. Drain sangat kebelakangan ni. Jadi, cerita poyo pun xpe lah eh. Poyo ah, cat rumah pun nak kecoh. Hehehehe.

Malam tadi Suami dah start keluarkan peralatan mengecat, check apa-apa yang kurang yang perlu dibeli. Mundar mandir dalam rumah macam kontraktor tak bertauliah tengok apa perlu buat. Sebab aku bagitahu apa yang aku nak, jadi tugas Suami macam biasa lah, menilai kesesuaian material. Kalau cadangan aku tak sesuai, kitorang akan fikir sama-sama macam mana nak betulkan.

Tulis macam nak buat renovation besar-besaran kan? Padahal takat cat je pun. Cat jelah wehhhhh.. Apa kecoh-kecoh niiii. Haha. Walaupun ianya sejenis cat, sekali silap, kau ingat boleh Control Z you alls? Takdenyaaaaa..

Aku harap sangat pemilihan warna aku tu tak silap. Dan aku harap sangat plan aku tu berjaya direalisasikan.

Asalnya nak buat plaster ceiling & skirting board. Tapi Plan A kami tergendala. Kami pergi ke Plan B. Buat skirting board secara manual. Hehe! Tapi tiba-tiba Plan A macam boleh proceed pulak. Eh? Tapi amek masa sikit, dan disebabkan kami nak mulakan mengecat awal, kami proceed je dengan Plan B. Lepas tu buat Plan A skirting board dan cornish. Plaster ceiling aku malas sebab malas nak kelam kabut nak mengemas. Haha. Plaster ceiling kemudian.





Ketiga-tiga warna ni memang buat aku confused sampai ke hari ini.
Duh!



60% of a dominant color
Cuba teka I pilih yang mana? Hiks!


30% of a secondary color
Cuba teka I pilih yang mana? Hiks!







Love,
Nursaila Norman!