CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, April 14, 2015

Baby Quilt Versi Nursaila Norman

Assalamualaikum.



Rasa seronok sangat-sangat bila benda yang paling aku nak, tapi taknak beli, berangan nak buat sendiri, BERJAYA! Mula-mula kita belanja gambar dulu, lepas tu baru kita cakap pasal baby quilt ni okay?







Konon nak buat baby quilt masa pregnant, nak buat untuk baby. Tapi niat tak kesampaian. Simpan niat tu kemas-kemas dalam hati, beberapa minggu lalu baru aku start gunting sikit-sikit. Maksud aku sikit-sikit tu termasuklah gangguan anak, dan perasaan malas.

Part paling susah (leceh) bagi aku ialah mengunting. Lagi-lagi ukuran tak boleh lari sangat, nanti kantoi masa jahit. Tapi bila jahit, baru kali kedua pulak guna mesin jahit, habis jahanam jahitan. Ada jugak yang senget. Tapi aku sedapkan hati cakap takpe, ini first try. Padahal tak pandai guna mesin jahit. Huhuhu.

Bila dah siap cantum aku lah orang paling happy! HAHA. Padahal belum cantum bahagian belakang. Entah apa-apa je. Untuk bahagian dalam aku letak fiber. Supaya lembut sikit quilt tu. Suami suruh letak tebal lagi. Tapi rosak pulak jahitan aku (takde bakat), aku koyak jadikan dua bahagian. Agak nipis sebenarnya untuk lapik stroller. But, its okay.. Kita try lagi lepas ni. Nanti kita buat lebih tebal, sebab aku dah jumpa idea. Wink! Wink!

Untuk percubaan aku guna kain untuk buat barut. Kain corak kereta tu konon nak buat barut, masa tu ingat dapat baby boy. Tu Abah dia pilih corak cars. Kain jalur-jalur tu aku beli untuk matching kan dengan corak kereta masa beli kain untuk buat baju raya. Err, baju raya kita nak siap hujung bulan ni tau. Eh?!

Jadi tema percubaan quilt terpaksa lah kaler boy, okay. Takpe, next try Ibu nak buat kaler merah, lepas tu pink, lepas tu kuning, lepas tu, lepas tu.. Jangan berangan je Saila!

Kalau ada mesin jahit yang style baru (sebab Ibu aku punya style lama sikit, sobs!), rajin pulak, ada bakat pulak, hishhhhhh kacang je korangs! Tapi aku ni mesin jahit pun takde, malas pulak, bakat pun paksa-paksa suruh ada, tinggal kulit kacang jelah.

Tapi okay lah untuk quilt yang ini. Okay lah untuk aku yang suka try, kalau jadi, jadi. Kalau tak jadi, merajuk terus. Hahaha.







Love,
Nursaila Norman!


Nursaila & Husband Turns 29!

Assalamualaikum.



Secara rasminya aku berumur 29 tahun bermula hari ini. Suami awal sehari (semalam). Tahniah untuk diri sendiri dan Suami. Tahun depan kita tengok nombor 30 okay!

11hb April Melissa masuk 7 bulan. 13hb April Abah masuk 29 tahun. 14hb April Ibu pulak masuk 29 tahun. Jadi macam-macam aku plan. Nak sambut style picnic lah, nak makan steak lah, nak makan kek lah, Tapi semua pun tak. Angan-angan besar, usaha kecil. Akhirnya sambut secara cincai. Cincai yang aku tak pernah buat. Haha.

11hb aku ajak Suami makan kek sempena Melissa masuk 7 bulan. Tapi dalam kereta aku dah mintak bukan-bukan. Last-last kitorang makan western (steak murah). Hehe!


Disebabkan Lissa dah boleh duduk walaupun bukan dengan sendiri, dapat suap 3, 4 steak pun jadi lah. At least i dont have to hold her all the time. Hehe.


Time ni Ibu dah kenyang, baru boleh layan Lissa. Celebrate Lissa 7 bulan, tapi kenapa Ibu dengan Abah makan macam birthday Ibu dengan Abah pulak nie? Huhuhu.


Malam birthday Suami kitorang celebrate dengan Maggie! Haha. Macam lawak ada, macam sadis sangat pun ada. Hehehe. Macam biasa bila Melissa dah tido kitorang akan makan-makan sambil tengok TV. Tapi malam tu saje nak makan berat sikit. Time tu dah pukul 1am! Pukul 2am kitorang tido kekenyangan.


Untuk birthday aku pulak Suami call tanya nak dinner apa. Aku cakap aku nak makan nasik lauk ayam goreng kentucky. Lepas dinner kitorang saje keluar jalan-jalan cari idea nak makan apa dengan perut kenyang. Suami nak kek, aku taknak. Jadi dia pilih kek untuk aku, tapi aku mintak adik Secret Recipe tu tulis "7mo" kat atas kek. Dedicate untuk Melissa. Sebab tahun ni dia teman Ibu dengan Abah dia masuk umur 29 tahun!

Saje makan kek kat Air Buah Gelas Besar, BBS sebab aku teringin air tembikai. Baru main suap-suap 3, 4 kali hujan turun! Tapau air tembikai baru hirup tu, kitorang makan dalam kereta lagi syok. Haha.

Lepas makan kitorang jalan-jalan tanpa hala tujuan sebab Melissa dah tido tengok mak apak dia makan kek.

Kalau ikutkan tahun ni memang sadis gila sambut birthday. Tapi bila difikir-fikir, why not? Selalu sambut beriya-iya. Tapi sebenarnya takde apa yang kurang pun bila sambut macam ni. Kurang makanan maybe.. Tapi kasih sayang, kegembiraan bertambah pulak. Maybe ada Melissa teman kot. Hehehe. 

Tahun ni takde exchange hadiah, cuma aku dapat reward sikit untuk diri sendiri jelah. Since aku dah lama tak jaga muka (sejak pregnant), lepas pantang aku langsung tak ambil kisah dengan muka. Huhuhu! Habis scary kulit muka. Kebetulan ada promosi The Body Shop, aku mintak kat Suami belikan satu dua barang untuk aku. Hehehe.


Beli je apa-apa produk dari The Body Shop, tunjuk resit kat Starbucks, dapat free air! Kalau beli lebih Rm200 pulak, dapat free bag putih tu! Aku buat isi semua barang The Body Shop aku. Perfect! Happy woman! 

Rasanya ntah apa-apa yang aku taip, sebab taip thru phone, taip sambil mata layu, warghhhh (menguap). Happy birthday to me. Happy 29 years old girl. You are still young. And please maintain young. 

Melissa dah lama tido, Suami pun dah tido nie. Tinggal aku sorang je. Huhuhu! Its okay, tadi Suami dah wish. Tapi macam weird pulak birthday girl sorang-sorang je layan TV. Ingatkan Suami nak teman birthday girl. Huh!



Love,
Nursaila Norman!


Monday, April 13, 2015

Langkah Awal Sebelum Buat Quilt

Assalamualaikum.


Kalau ada yang masih ingat aku pernah teringin nak ber'baby quilt'. Kalau tak ingat meh aku ingatkan, mengidam nak baby quilt. HEHE!

Tapi aku tak berkesempatan nak buat. Bila Allah bagi aku baaaaanyak masa, aku gigih kan jugak buat baby quilt. Tapi aku tak terus buat quilt. Untuk percubaan aku try buat mainan untuk Melissa dulu. Konsep dia sama je, cuma aku start dengan 6 keping petak segi tepat sahaja.






















Benda ni ada je jual. Selalu ada tulisan ABC kat setiap permukaan. Tapi aku saje nak try skill. Hehehehe. Suami nak belikan Melissa mainan ni, tapi aku cakap aku dalam proses nak siapkan mainan macam ni. So cancel beli. Bila dah siap Melissa tak berminat pun nak main. Huwaaaa!


Ibu paksa saya main jugak!

Bila dah berjaya jahit mainan petak tu, kiranya aku dah berjaya lah potong kain dan cantum kain. Tapi mainan petak Lissa tu aku jahit guna tangan je. 


Bila ada keyakinan sikit terus cuba buat quilt. Tapi buat kecil dulu. Konon nak letak kat stroller Lissa. Tengok lah kalau menjadi. Step potong dan cantum dah settle. Part attach kan kepingan fiber dengan bahagian belakang quilt je belum. 

Complete baby quilt? Soon! Tasabar!!





Love,
Nursaila Norman!


Thursday, April 2, 2015

Sweet Cherry D5126 Zitron

Assalamualaikum.











Anonymous said...
Hi, Salam,
Sy suka baca blog awak. I'm an expecting mother too :)
Soon. In sya Allah. bulan 7 ni.
Sy admire dgn cara awak. detail and u hv ur own word. Blog awak bnyak bg inspirasi kat sy. hehehe... Thank you ye. oh one more thing, may I know what kind of stroller n car seat u used? Masa bila beli? masa baby dh lahir or lepas beberapa bulan? Sy plan nak beli stroller n car seat juga. Nak ajar anak duduk dlm car seat. Admire dgn anak2 org korea yg boleh duduk dalam car seat dgn behave sekali. thanks again :)
******************************

Waalaikumsalam. Firstly, thank you so much. I really appreciate your kind word dear. Sejak saya pakai stroller ni memang ramai yang tanya stroller ni brand apa. Stroller yang saya pakai ni brand Sweet Cherry je. Brand D5126 Zitron.

Tak pernah terlintas pun nak review pasal stroller ni, sebab brand biasa je. Tapi sebab awak dah tanya kita review sikit lah eh. Tipu sangat sikit. Hehehehe.



























Actually takde 'the right time' untuk beli stroller atau barang baby lain. Ikut perancangan masing-masing dari segi kewangan, keperluan atau kehendak. Macam saya, saya decided untuk bawak baby keluar bila umur dia 3 bulan. Jadi saya masih ada masa untuk fikir nak beli mana dulu. Stroller atau carrier. Dua-dua ada kepentingan sama banyak bagi saya. Jadi saya nak beli kedua-duanya sekali. Tapi nak beli serentak tak mampu lah pulak. Masa banyak lagi, kita beli satu-satu dulu.

Kebetulan ngam-ngam habis pantang hari ke-45, kami ada family gathering kat Menara KL. Just lunch biasa je tapi saje nak try tempat baru. Masa tu saya kelam kabut nak dapatkan stroller atau carrier. Macam mana nak lunch kalau takde salah satu benda tu kan? Hehehe.

Kebetulan bawak baby cucuk untuk sebulan, kitorang terus pergi cari stroller atau carrier. Konon taknak bawak baby keluar sebelum umur 3 bulan kan? Kita hanya merangcang, Allah yang menentukan. Hehe. Umur sebulan Melissa dah naik stroller. Janji ibu tak boleh dipakai. Haha. Beli-beli terus pakai. Hari ke-45 kitorang guna stroller tu sekali lagi pergi family gathering. Masa ni ramai yang tolong tolak stroller, hadiah untuk saya rasa single tanpa baby sekejap. Hiks!

Alhamdulillah saya pilih untuk beli stroller masa tu. At first nak beli carrier, tapi Suami dah berkenan dengan stroller yang saya pilih, Suami cakap kita beli stroller dulu. Carrier lepas ni. Kenapa saya bersyukur? Sebab baby duduk diam dalam stroller sepanjang sesi lunch. Riba bila dia nak menyusu je. That time saya terfikir kalau saya beli carrier macam mana saya nak makan sambil dukung baby dalam carrier? Saya perlu bergilir-gilir pakai carrier dengan Suami lah kan. Dengan stroller sedara mara bergilir-gilir dukung Melissa walaupun dia tak merengek. Huhu! Memang reward sangat masa tu untuk saya. Hewhewhew!



see, i can browsing internet like i'm a single woman bluwerkkk!

Niat untuk beli carrier masih ada. Tapi baby saya menambah berat badan agak ketara, saya cakap kat Suami kalau nak beli carrier saya nak dia yang pakai. Not me. Hahaha. Sebab saya bagi alasan saya kecik sangat nak carry Melissa. Saya tak larat nak carry lama-lama. Lagi pun saya all the time nak pakai shawl. Taknak shawl rosak. HAHAHA. This one kejam, jangan tiru! Suami cakap OK. Tapi style macam mana biar dia pilih. Yup, takkan saya nak suruh Suami pakai Woven Wrap atau Ring Sling kan? Nampak janggal pulak nanti. iheeeeeee. Of course Suami nak SSC. SSC mahal la compare to Woven Wrap or Ring Sling right? So we need to kumpul duit dulu. By the time Suami kumpul duit kononnya, berlengah-lengah nak pergi beli (orang lelaki mana nak ingat pasal barang baby, lain la kita 24jam fikir selagi tak p beli. HAHA), Melissa dah mampu behave dalam stroller tak kira apa keadaan.

So kami cancel carrier.

This entry is not about stroller vs carrier ya. Please!

Lain orang lain cara. Harap takde yang rasa dibanding-bandingkan. I respect ibu bapa yang pakai carrier. Saya pun pernah mengidamkan carrier. Browsed sana sini. Almost beli woven wrap sebab Melissa meragam masa mula-mula train dia guna car seat & stroller. But cancel sebab tak confident nak beli online. Sepanjang macam-macam penangguhan beli carrier, I proceed dengan stroller sampai Melissa boleh sesuaikan diri.

Keburukan stroller ni saya tak boleh masuk tempat yang ramai orang. Macam supermarket dengan wedding (tapi ramai dah yang bawak stroller). Usually Suami akan jaga Melissa dalam stroller kat tempat yang tak menggangu orang, saya akan masuk beli barang cepat-cepat. In case Melissa meragam Suami akan call saya. HAHA. Tapi so far belum lagi terjadi.

Macam yang awak tanya, bila awak nak beli stroller is up to you. Beli sekarang boleh, beli kemudian pun boleh. Cuma macam saya, beli stroller masa baby dah lahir, saya letak baby dalam stroller sebelum beli nak tengok keselesaan. Itu je. Tapi itu bukan main point tau. Hehehe. Stroller memang di design mengikut keselesaan baby. Pilih stroller beroda tiga sebaiknya untuk memudahkan aktiviti membelok. Wahhh, skema gila ayat.


Masa ni Melissa dah boleh guna stroller tanpa attach car seat. sebelum ni try dia meragam sikit sebab dia tak nampak Ibu dengan Abah dia tolak stroller.  Sekarang dah tak payah attach car seat, less work for Abah. Hehehehe.

The key point is practice. Mula-mula susah sikit sebab baby akan rasa janggal, Kalau baby menangis teruk sangat macam kena dera awak boleh cari alternatif lain like carrier. But for me, I choose stroller. So saya practice sampai boleh. Actually tak lama pun nak bagi dia okay. Second try dah okay, saya harap baby awak nanti lagi mudah dari Melissa :) Baby boleh atau tak bergantung pada awak tau, kalau awak nak guna stroller jugak insyaallah usaha sikit pastu okay. Tapi kalau baby refuse macam cannot go sangat-sangat, terpaksa lah redha. Hehehe. Insyaallah boleh punya!

Thanks again mommy to be. I hope this can help you, walaupun saya jugak masih dalam proses pembelajaran.

Maaf sekali lagi kalau ada yang tak sependapat dengan aku. Muah siket!




Love,
Nursaila Norman!


Tuesday, March 31, 2015

Story Telling : Stroller & Car Seat

Assalamualaikum


Bawak baby keluar berjalan benda mudah sebenarnya, tapi bukan untuk kami. Me and husband bukan peminat budak-budak, bila nak bawak anak sendiri keluar berjalan bukan satu benda mudah sebenarnya. HUHU. Selepas Melissa berumur 4 bulan baru kitorang berani nak bawak dia keluar berjalan. I mean, using her stroller, whole day, walking in a mall like crazy!

Sebab sebelum ni cuma bawak dia berjalan dalam kereta. Sekali je bawak dia masuk AEON, tak sampai sejam kitorang cabut lari sebab dia start meragam. Hahaha. Fail mom and dad!

Benda yang paling kitorang takut sebenarnya kalau bawak berjalan ni – Melissa meragam. Kitorang tak tau macam mana nak handle actually! Macam mana nak pujuk, what to do?????

Ada yang advice supaya kami guna carrier. Baby rasa lebih selamat dan dekat dengan parent dia. Tapi kami dah beli stroller + car seat. Kalau kami beli carrier, itu akan menyebabkan pembaziran. Huhuhuhu! Beli boleh, tapi aku tak puas lagi guna stroller. 9/10 pun belum. Huwaaaaaa.

So kami decided untuk practice sampai boleh.

Firstly kami biasakan Melissa duduk dan tidur dalam car seat dia. Sampai dia mampu tidur sendiri dalam car seat even she is not 4mo yet. Alhamdulillah.

Bila dia dah 4 bulan lebih, kitorang bawak dia pergi sunat. Lepas sunat doc Ezeta cakap takde penjagaan khusus, macam biasa. Aku tanya kalau nak bawak dia berjalan boleh ke, doc cakap boleh. Takde sakit pun sebenarnya. Oh, memang pun. Sikit pun tak bunyi. Dia leka main gelak-gelak dengan assistant doc. Tau-tau dah siap. Hahaha.


Lepas brunch, kitorang teringin nak pusing-pusing mall. 4 bulan kot tak jalan-jalan. Kitorang pilih OU sebab situ friendly stroller. Masa tu risau sangat kalau dia meragam, tapi kitorang dah plan, kalau dia meragam kita terus balik. Tapi Alhamdulillah! Dia tidur bangun tidur bangun je. Haha. Puas mak dengan bapak dia berjalan. Balas dendam 4 bulan tak keluar dating.



Kalau ikutkan family aku diorang tak bagi kitorang bawak Melissa keluar. Sebab memula dulu nak ajar dia duduk dalam car seat, meragam jugak. Bagi diorang tunggu Melissa besar baru bawak keluar berjalan. How big? Hahaha. Takkan nak tunggu umur dia dah 10 bulan baru nak ajar dia guna car seat, stroller.. Masa tu dah terlambat. Sebab dia dah banyak akal time tu. Nasib baik lah family aku, aku buat keras jelah. Sebab kitorang kan banyak stay kat rumah family aku (since rumah sewa kena masuk pencuri), bertabah lah bila orang tua asyik melarang. Sobs!

That is why aku cakap practice makes perfect. Kalau aku ikutkan larangan family aku jangan bawak Melissa keluar berjalan sebab dia meragam beberapa kali, I’m a death meat. Huhuhuhuhu!

Esoknya kitorang ketagih, yelah dah lama sangat tak keluar.. Hari minggu kitorang bawak Melissa pergi taman pulak. And yay!! Melissa okay!


Selepas dua hari tersebut dah tak susah nak bawak baby kami keluar berjalan. Susah tu sebab kami tak pandai handle baby, lepas tu pulak baby mesti lah tak selesa tiba-tiba keluar kat tempat awam yang lapang, terang, besar, bising. Lepas beberapa kali try Alhamdulillah. Actually first try kat AEON tu kami cabut lari, second try pergi Terminal Bersepadu Selatan due to husband punya hal kerja, Melissa enjoyed tengok lampu kat siling. Hehehehehe. Masa tu kitorang rasa Melissa dah ready untuk pergi ke tempat yang lapang.

Selepas OU dan taman, semuanya dah ok!

Bab kedai makan pulak letak je dia dalam car seat sama ada car seat atas meja atau car seat attach kat stroller, kitorang makan macam biasa. Usually aku tak ambil makanan berkuah, sebab tiba-tiba Melissa nak aku riba dia, aku boleh terus makan tanpa perlu stop.

Memang kebiasaan salah seorang makan dulu, seorang lagi akan jaga baby. Then tukar. Tapi aku cuba jugak makan sama-sama dengan Suami. Jarang la Melissa meragam. So aku boleh makan berdua-duaan tanpa gangguan. Hehehe. Kecuali kenduri kawen, sebab tak bawak car seat or stroller, so kitorang makan gilir-gilir walaupun rasa janggal. Huhu.

Melissa kalau masuk kereta je terus tidur. Lepas dia tidur aku akan beralih ke seat depan. Tak mustahil akan ada orang bercakap aku pentingkan diri sendiri biarkan anak tidur dalam car seat. Dah ada anak buat cara ada anak. Tak payah nak duduk sebelah Suami lagi. Hahaha. I am a mother, and I’m still a wife. Aku tak boleh jadi emak sahaja. Meluangkan masa berdua is always! Pandai-pandai curik masa untuk berdua.

Benda paling penting sebenarnya keselamatan anak. Aku pernah je pangku Melissa dekat seat depan. Sama ada aku pakai seatbelt atau tak pakai lansung. Taktau lah pulak kalau ada baby yang duduk diam bila pakai seatbelt. Suami kena beringat masa drive. Dia takkan bawak terlalu laju untuk elak break emergency. Sebab dia tau anak dia tak pakai seatbelt. Kan bahaya. Huhuhuhu! At the same time aku selalu risau kalau lah jadi apa-apa.. Kami berdua tak pakai seatbelt. Tak sanggup!

That’s why aku akan letak Melissa dalam car seat, make sure dia dah tido lena, aku akan pindah ke seat depan untuk teman Suami drive pulak. Aihhhh, its not easy to be a woman actually. Sobs!

Till then.


Love,

Nursaila Norman!

Monday, March 30, 2015

Dah Start Buat Stock Untuk Solid Food

Assalamualaikum

Alhamdulillah, hampir sebulan dah Melissa start solid food. So far semuanya okay and Alhamdulillah she has good apetite!

Tapi ada jugak hari-hari yang aku tak bagi dia makan. Sebab mak dia sibuk pastu skip lah prepare solid food anak. Hehehehe.

Cut it short, cakap pasal solid food anak dalam entri ni, nothing special pun about my solid food. Sama je dengan solid food baby lain. Sebab dah ada rules kan. Cuma aku saje nak buat entri jugak supaya ada lah kenangan sikit, bukti betapa rajinnya Ibu Melissa dan adik-adiknya ni. Kehkehkeh!

Check up Melissa 6 bulan nurse tanya bagi anak makan apa? Aku cakap puree buah dan sayur, nurse suruh bagi bubur tanpa bahan-bahan lain. Alaaaaaa. Sehari sebelum check up KK, kitorang bawak Melissa jumpa paed, seronok bila doctor bagi sokongan, bagi cadangan, bagi kata-kata semangat. Huhuhu. Takpe lah. Ikut kata hati seorang Ibu jelah.

Balik check up tu try bagi brown rice dekat Melissa. Kebetulan brown rice memang dah siap. Cara-cara haluskan/sediakan brown rice untuk baby?

First step aku basuh lepas tu rendam brown rice/beras perang selama 12jam. Lepas tu aku sangai dalam kuali sampai beras tadi kering semula. *sangai bermaksud goreng tanpa minyak. Aku goreng sampai beras tadi jadi ringan. Boleh beza beras yang basah (berat) bertukar jadi kering (ringan) dengan cara kita angkat beras tinggi sikit pastu jatuhkan dalam kuali. Beras kalau dah kering nampak smooth je jatuh dari sudip ke dalam kuali. Third, aku kisar sampai halus.

Bila dah siap masak brown rice aku rasa tawar, aku campurkan jugak dengan carrot. Tapi first time buat aku terlebih beras. Walaupun dah letak carrot, masih tawar. Manis carrot jauhhhhhhhhh sangat. Aku bagi jugak Melissa makan, tapi muka dia tak excited macam biasa. Huhuhu. Aku kira berapa suap dia boleh makan bubur tawar tu.. 60x suap jugak. Not bad. Hehehe. Malam bagi lagi sekali, 40x suap je.

Sebagai pengajaran, dan nak elak bubur rasa tawar, aku kurangkan beras. Tau kan sudu IKEA yang kaler-kaler tu? Aku ambil satu sudu beras tapi tak full, ambil lebih kurang je. Lepas tu campur dengan carrot dan peas. Baru sedap. Hoyeaa!

Lepas tu aku tukar lagi cara masak, kali ni aku rebus apple. Air rebusan apple tadi aku masak beras perang. Bila beras dah masak, beras tadi yang sekarang dah jadi bubur rasa apple! Apple yang dah dikisar aku masuk balik dalam periuk kacau sampai sebati pastu siap!

Tapi takkan la aku nak buat cara macam tu setiap hari. Sabtu Ahad boleh lah buat special sikit sempena hujung minggu. Melissa pun dah settle follow 4 days rule secara cincai sebab terbantut atas arahan nurse (salahkan nurse pulak), hujung minggu yang baru je berlalu ni aku prepared solid food Melissa untuk stock 2 atau 3 minggu. Lepas ni masak beras dalam 10-15 minit dengan api kecil sebab aku ni pelupa, oleh itu perlu api yang sangat kecil. Dah jadi bubur masuk je puree apa yang aku suka.

Sebenarnya takde niat dan tak terfikir pun nak snap picha, tapi aku prepared pada waktu malam, Melissa dah tidur, banyak lah masa aku nak buat slow and steady lepas tu snap picha senyap-senyap sebelum Abah dia nampak. Hehehehe.




































kupas kulit dan basuh bersih-bersih




kukus atau rebus




Broccoli






Cauliflower




Sweet Potato




Carrot




Pear




Apple

Bila dah buat stock untuk 2 hingga 3 minggu mesti lah memerlukan space dalam freezer kan. Aku pulak duduk rumah Ibu, freezer Ibu confirm penuh. Jadi macam EBM, dapat je dalam 10 bags, Suami bawak balik EBM ke rumah sewa masuk freezer peti ais kami pulak. Sadis betul. Tak sabar nak tunggu Jun. Haih!

Niat nak beli storage tray tak jadi sebab memang dah takde space dalam freezer Ibu. Macam mana nak buat stock tanpa makan ruang dalam freezer? Aku taktau option ni okay atau tak, tapi nampaknya aku berjaya tak ambil space dalam freezer Ibu aku.


Buat sementara waktu ni je, bulan Jun kita frozen guna storage tray. Dont worry k! Lagi pun untuk penggunaan kurang dari sebulan okay kot.

Till then.






Love,
Nursaila Norman!


Wednesday, March 18, 2015

Apabila Puree Adalah Benda Baru Bagi Orang Lama

Assalamualaikum



Aku taktau bila munculnya ilmu memberi puree kepada bayi berumur 6 bulan ke atas ni. Seingat aku tahun 2012 aku dah terbaca satu dua entry/artikel secara tak sengaja. Masa tu aku baru nak kawen, makanya aku just noted jelah. Lepas tu makin ramai yang share ilmu puree ni kat blog dan FB. Bila Melissa dah masuk umur 4 bulan aku study balik mana-mana yang aku noted dulu, kali ni kena jot down pulak. Sampai lah aku prepare apa yang patut untuk get ready bagi Melissa puree.

Tapi, bukan senang nak explain dekat orang lama/tua apa itu Puree. Huhuhuhu!

Kalau sebelah aku takpe, but when it comes to my in-laws? So far Suami lah jadi tukang explain. Sebab aku malu nak explain. Nasib baik lah Suami jenis ambil tahu apa yang aku explain kat dia. Tak sangka pulak dia explain balik dengan baik. Walaupun ada maklumat yang tercicir sikit-sikit. Hehehe. Mak dengan Ibu sama-sama orang lama, diorang suggest bagi makan bubur, cerelac, tepung kanji ke apa ntah. Takde la pelik mana kan. Normal lah tu, kita-kita dulu pun mula makan dengan benda-benda macam tu. Tapi sebab dah ada ilmu baru, suruh bagi anak puree untuk permulaan so kita ambil lah mana yang terbaik. Jadi kami explain lah baik-baik. So far diorang okay, boleh terima. Tapi aku tau mesti tetap janggal kat diorang.

Ada jugak yang cakap kesiannn lapar tu, tak cukup bagi makan buah je.

Susu kan hadoooo.

Paling ngeri, bila Ayah aku cerita ada kawan dia bagi anak dia makan pisang masa baby tu umur 2 hari! Omaigod! Sebab anak dia nangis je, bagi makan pisang. Sebiji pisang pulak tu! Pastu senyap tidur. Fine! Lepas tu, one by one aku dengar orang lama/tua cerita dulu hari pertama lahir, hari kedua lahir, diorang dah bagi makan pisang. Sebiji pisang. Sebab asyik menangis. Errrr..

Jiran aku, dia bagi anak dia makan masa umur 2 bulan. Campur cerelac dengan susu pastu bagi anak dia minum. Sebab anak dia asyik menangis je. Errrrr.. Kalau anak dia menangis sebab colic? Atau tak selesa? Atau nak didakap? Atau nampak ‘sesuatu’? Melissa, you are so lucky to have me as your mother. Hahahaha! At least I didn’t put you to sleep bila you menangis. Coz I know there was something wrong happened.

Ada jugak yang cuba bagi roti kat Melissa, almost! Masyaallah, time tu berdebar kot. Aku pulak macam kena pukau. Nasib baik ada yang melarang. Masa tu belum bagi Melissa puree. Bagi diorang masa tu Melissa dah boleh makan, dah 5 bulan. Melissa pun satu, tiap kali tengok orang makan dia mengunyah sekali. Malah, dia mengunyah lagi sedap dari kita yang makan ni. Macam mana orang-orang tua tak kesian? HUHUHU.

Tapi tak boleh nak salahkan diorang jugak, sebab masa tu belum muncul lagi ilmu-ilmu yang kita dapat sekarang ni. Zaman diorang dengan kita tak sama. Kita explain lah baik-baik, kalau diorang macam susah nak terima, kita diam jelah. Buat apa yang kita rasa betul.

Cuma, aku risau bila aku tak nampak.. Bila Melissa takde depan mata aku. Aku risau kalau diorang bagi curik-curik. I know it will happen. Macam mana eh? Lagi-lagi benda yang bergula. Macam Ibu aku cakap, jangan ajar anak makan benda manis. Nanti susah. Especially susah nak jaga gigi dia nanti.
Halamak!

Any advice mommies?


Love,

Nursaila Norman!