CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, September 14, 2016

homeSUITEhome : The Thruth

Assalamualaikum.





Sejak aku create label 'homeSUITEhome' dekat Blog ni, aku teringin nak cerita pasal rumah yang kami beli. Aku pernah cerita kat entry Rumah Kita Dah Tak Macam Dulu pasal kejadian yang berlaku dekat rumah sewa, dan di perenggan yang last tu aku ada sebut :

"Tapi dalam aku marah kat pencuri tak guna tu, aku patut bersyukur sebab semua yang berlaku ada hikmah. Allah dah atur baik dan sempurna. 

Apa hikmah tu? Sambung next homeSWEEThome k!"


Tapi sampai harini aku tak cerita pun. Janji tinggal janji. Hehehehehe! Pertamanya sebab malu. Malu la nak cerita proses beli rumah ke, kronologi beli rumah ke. Taktau la kenapa.. Huhuhu! So i just keep to myself jelah. Hehe!

Tapi tadi masa ternampak memori 2 tahun lepas ni, aku secara tiba-tiba ringan je tangan ni menaip. Aku memang bersyukur dengan apa yang dah berlaku 2 tahun lepas. Kalau bukan sebab kes kecurian tu maybe kami belum berjumpa dengan rumah sendiri. Bila dah 2x rumah masuk pencuri, stress lah jugak. Suami cakap pindah rumah je. Then i refused taknak la pindah kalau setakat pindah rumah sewa jugak, letih tau pindah randah ni. Aku cakap macam tu bukan la sebab paksa Suami beli rumah, sumpah tak. Sebenarnya aku taknak pindah sebab malas nak mengemas pindah keluar lepas tu pindah masuk. Tak lama tu Suami cakap dia dah jumpa beberapa buah rumah untuk dijual. Suami pergi tengok rumah dengan agent. Tapi Suami tak berkenan sebab tau dah aku jenis macam mana. Masa tu aku tak ikut sebab masih dalam pantang.

Aku ingat lagi, Melissa berusia 45 hari. Suami ajak aku tengok rumah. Kebetulan ngam-ngam habis berpantang, aku ikut. Rumah tu Blok A (rumah yang kami beli Blok B), lepas tengok rumah aku cakap dekat Suami aku taknak. Esoknya ke lusanya tak ingat, Suami pergi tengok rumah Blok B pulak. Harga murah Rm10 ribu dari Blok A! Aku cakap mesti  lagi teruk sebab harga lagi murah. Cissss. Suami balik je dari tengok rumah tu Suami cakap dia dah bayar Rm500 (tak ingat) dekat agent - duit deposit. Aku terkejut la, kenapa terus bayar? Rumah tu okay tak? Suami cakap okay,okayyy siap tunjuk gambar. Bersih. Tapi aku masih tak yakin. So esok/lusa (tak ingat lagi) Suami bawak aku tengok rumah tu. Kali ni Suami nak bayar berapa ntah dekat agent (pun lupa), aku memang risau sangat sebab dah melibatkan duit. Haihhhh. Masuk je rumah, aku blur kejap. Rumah baru ke rumah second ni? Dah belek-belek rumah aku tersengih-sengih. Okay, jadi!

Dan berlaku lah proses membeli rumah yang semuanya diuruskan Suami. Sebab tu Isteri semua benda tak ingattttt. Hikhikhik.

Aku tak pernah war-war kan pun dekat mana-mana IG ke, FB ke yang aku dah beli rumah. Aku maluuuuuu sangat nak cakap directly yang aku dah beli rumah. Satu sebab dah ramai kot orang beli rumah, malah lebih cantik lebih besar. Kedua aku takut kawan-kawan yang masih berharap untuk ada rumah terasa ke, apa ke kan. Cuma update apa yang berlaku tu ada lah, macam mengecat tu. Tapi secara terus memang takde pun. Dah setahun pun kitorang duduk situ, takyah bagitahu lahh. Hehe!

Tapi kelakar tau, dah 2 kali kitorang buat birthday Melissa dekat rumah tu dan 2 kali jugak orang bertanya 'buat birthday dekat mana'. Huwaaaaaaa. Masa birthday pertama tu orang yang bertanya tu takde la bagitahu kenapa dia tanya buat kat mana. Tapi birthday yang kedua ni kawan Suami tanya buat kat mana, bila Suami cakap buat kat rumah je. Orang tu cakap ingat dekat resort.

Baik, faham.. Aku cakap kat Suami, nampak sangat rumah kita ni kosong kering kontang. Sebab tu orang ingat kita buat kat luar macam sewa dewan ke. Hahahaha!

Well, kami dapat kunci 29 May 2015, kami start duduk 1 Jun 2015 macam tu. Aku dapat kerja baru November 2015. So setelah 5 bulan duduk baru aku bekerja. Sebelum aku bekerja aku tak dapat la nak menghias rumah sangat, bajet takde. Takkan nak paksa Suami bagi duit, takkan nak buat loan. Sabarrrrr. Bila dah dapat kerja masa bulan November, aku dapat gaji Januari 2016. Sabarrrrr lagi. Haha! Total up dah 8 bulan rumah macam gitu jugak tak berubah. April 2016 aku nak start buat sesuatu dekat rumah tu. Konon nak buat perubahan secara terus. Maknanya buat sekali gus. Duit baru nak start menabung. Mana cukup kan. Kitorang try nak buat loan (HAHA!). Kitorang pergi Bank Rakyat sebab dah ada rekod pembayaran yang cantik dengan Bank Rakyat (loan kereta) hikhik! Bank Rakyat review okay cantik, siap nak bagi lebih lagi. Amboiiiii. Dah isi borang apa semua, nak proceed je tiba-tiba dalam sistem tak lepas. Sebab ada loan PTPTN. Kahkahkah! Bayar ikut suka, cenggitu lahhh. Rasakan. Hahahaha. Bank Rakyat suruh aku pergi PTPTN amek dokumen yang diperlukan nanti Bank Rakyat bagi loan untuk bayar jumlah PTPTN yang dinyatakan (macam tunggakan la) sekali dengan loan yang aku nak tu. So loan akan naik sikit dari target awal. Hmmmm.. Aku cakap dengan bank takpe aku nak fikir-fikirkan dulu.

So aku agak down sikit. Niat nak renovate rumah dah menjauh. Tapi aku rilex je dulu. Balik kerja cakap kat Suami aku yakin mesti ada reason kenapa tak boleh buat loan. Suami cakap boleh je asalkan settlekan PTPTN tu. Tapi aku taknak bayar hutang dengan hutang. Biar lah lambat pun, janji bukan korek lubang tutup lubang. Sampai rumah Ibu petang tu aku cakap dekat Ibu pasal plan nak buat loan untuk renovate sikit rumah tapi tak lepas sebab ada balance PTPTN yang aku kena settlekan dulu. Then Ibu tanya kenapa sampai nak buat loan. Aku cakap la sebab nak renovate rumah sikit, nak tukar lampu kipas, nak buat plaster ceiling, dengan beli perabot sikit (meja makan & sofa). Dah nak dekat setahun duduk rumah tu tapi tak buat apa-apa lagi. Lepas aku mengadu macam tu Ibu aku pun cakap 'biasa lah, korang baru nak hidup. okay lah dah beli rumah, memang slow-slow la nak menghias tu. kau (refer kat aku) pun baru je dapat kerja baru. slow-slow lah..tak semua orang dapat buat sekali gus. takkan sampai nak buat loan'.

Pap! Aku terus tersedar dari pemikiran kelam kabut aku. Betul lah. Aku baru dapat kerja, baru nak bernafas semula, apa yang kelam kabut sangat ni.

May 2016 kami mulakan perubahan rumah tu dengan mengecat! Bulan Julai 2016 aku berjaya masukkan meja makan. Lepas tu September 2016 kitorang start buat wiring. Tukar lampu dan kipas. Plan nak buat plaster ceiling tak jadi. Sebab aku malas nak kemas. Hahahaha! Lagi pulak ceiling rumah kami tu tak tinggi sangat. Kalau tambah plaster ceiling nanti rendah sikit dari yang asal macam tak best lah. So we just proceed with the LED lamp! Tak payah buat plaster ceiling. Yang penting LED. Yeah! Ngam-ngam buat wiring celebrate birthday Melissa. Settle birthday Melissa buat cornice ceiling pulak, Ni sekarang tengah buat cornice. Lepas cornice stop kejap, menabung dulu cukup duit nak buat skirting board pulak. Settle skirting board baru boleh loading barang. Weeeeeee!

Ingat tak aku pernah cakap dekat Suami 'aku yakin mesti ada reason kenapa tak boleh buat loan'. This is the reason! Lucky I told Ibu padahal aku bukan jenis mudah bercerita dekat Ibu kalau ada masalah sekali pun. Entah kenapa. Allah yang buat aku termengadu. Dengan itu aku ikut pendapat Ibu. Ya, why so rush? But still, in 5 months process nak mengubah rumah tu almost complete. You imagine kalau lah PTPTN aku takde tunggakan? Kalau aku berjaya buat loan? Pheww!

Alhamdulillah, kami masih berjaya free from loan! Kecuali kereta dengan rumah minta ampun la nak bayar cash u all. Hahaha.

Till then!








Love,
Nursaila Norman!


Happy 2nd Birthday Melissa #melissaturns2

Assalamualaikum



Melissa genap 2 tahun, weeeee!

Aku berjaya jugak buat birthday dia walaupun aku sibuk sana sini, dengan nak Raya Qurban - belon helium takde. Haha. Tapi aku buat jugak sampai jadi. Thank you Suami, tolong Isteri hias-hias untuk birthday Lissa. Love you so mmmuah.

Tahun lepas aku memang boleh buat lebih sikitttttt sebab aku duduk rumah. Sebulan awal aku dah start DIY. Lepas tu 2 kali percubaan ke 3 kali tak ingat, buat backdrop birthday Melissa tu. Kali ni aku buat 2 jam je. Hahaha. Sesuai la dengan bahan-bahan yang ciput tu. Ciput sebab tak sempat nak fikir sangat dan tak sempat nak berDIY. sobs!

Tapi birthday kali ni hanya 9 orang je tetamu. Kebetulan esoknya Raya Qurban, sedara mara semua balik kampung beraya. By hook or by crook aku tetap nak buat birthday Lissa 11 September. Tahun lepas buat 13 September kot. Tamau delayyyyy. #emakyangover So proceed jelah walaupun orang keliling takde nak join. Hehehehehe!

Aku masih tak percaya yang Melissa dah 2 tahun. Bila masa dia membesar? Aku rasa hari-hari sama je. Menikmati hidup bertiga yang tak pernah bosan. Walaupun kadanggg-kadanggg tu termarah, tergarang. Tapi semua tu aku tak perasan. Sebab banyak yang indah antara kami bertiga.

Kadang-kadang aku lupa dia baru 2 tahun. Sebab attitude dia macam 4 tahun. Kadang-kadang aku lupa dia dah 2 tahun. Sebab aku anggap dia Melissa sama seperti Melissa yang baru lahir.

Okay tamau sedih-sedih sangat lah. Nah gambar birthday Melissa yang kedua - TWODLES!!

































































Gambar semua dari Instagram. Lepas tu masuk ke Facebook. Sekarang masuk ke Blog. Nampak tak susunan tu? Hehehehe. Semua checklist yang aku plan macam kat entry Simple Preparation For #melissaturns2 ada, kecuali props. Tak sempatttttt. Plan nak DIY telinga mickey mouse lepas tu nak semua gegirls pakai. Huhuhu! Gambar Melissa sempat cuci walaupun last minute. Pastu tetap tak sempat nak gantung. Fineeeeee.



Gambar Malam : ngam-ngam lepas aktiviti menampal. masa ni pukul 1.30am!



Gambar Siang : semasa majlis baru nak mula


Alhamdulillah, aku berjaya jugak raikan birthday Melissa untuk kali yang kedua. Takde apa yang hebat pun dengan acara menyambut hari lahir anak. Ada sesetengan orang kata acara ni tak wajib pun. Ada yang kata tak semestinya tak sambut tanda tak sayang. Tapi bagi aku yang ada album birthday sejak umur 1 tahun sampai tadika, masuk sekolah rendah kurang koleksi, masuk sekolah menengah susut koleksi, tapi masih menambah.. Aku rasa apa yang Ibu dengan Ayah buat untuk aku dulu, aku terbawa-bawa untuk Melissa. Berani aku katanya, perbuatan mereka telah membentuk satu perasaan yang aku taktau nak gambarkan macam mana. Aku terlalu menghargai usaha mereka. Apa yang tinggal hanyalah gambar penuh 1 album. Aku rasa kagum setiap kali aku belek album birthday sendiri. Kagum sebab Ibu dan Ayah yang tetap berusaha nak sambut birthday aku walaupun bukan orang senang. Setiap kali aku tengok balik gambar-gambar tu, aku rasa bangga. Walaupun sederhana, tapi ada. Dari kenangan gambar yang ada tu bukti Ibu dengan Ayah berusaha nak aku gembira. Benda tu mewujudkan perasaan menghargai dalam hati aku. Jadi, aku nak ulang benda yang sama dekat anak-anak aku. Supaya diorang ulang perkara yang sama ke anak-anak mereka pula. 

Nanti Melissa bukan je boleh tengok gambar birthday dalam album. Melissa boleh tengok gambar birthday Lissa dalam IG ibu, FB ibu dan Blog ibuuuu! Advance tak? Wink! Wink! Hehehehe.

HAPPY BIRTHDAY YANG KE-2 TAHUN MELISSA AHMAD SHAHIR!






Love,
Nursaila Norman!


Thursday, August 18, 2016

Ibu Cuba Yang Terbaik Sayang!

Assalamualaikum



1 tahun 11 bulan.
23 bulan.

Ya, dah 23 bulan Melissa stay dengan kami. Macam baru sangat dia muncul dalam hidup kami, but for sure masih jauh lagi perjalanan dia dengan kami.

Memandangkan dalam hidup aku sekarang hanya tentang Suami, anak, kerja dan rumah. What do you expect from me to write in this blog? Hehehehehe! 

So I just do some quick update jelah ye. Sebab everything bercampur aduk jadi taktau nak cerita apa. Huhu!


GADGET
Dulu sebelum Lissa lahir, one lady said to me 'gadget ni penting tau Saila, kalau tak susah kau nak buat kerja nanti.' And I just ignored her. Sehingga lah Melissa mengalami sedikit tantrum dalam 2-3 minggu (masa tu Melissa 16 month). Aku mula save lagu-lagu Didi & Friends dalam hand phone. Bila dia meragam je aku cepat-cepat pasangkan lagu Didi untuk dia. Dan dia terus okay. Lama-lama dia dah pandai mintak/cakap 'didi' 'bukak' dan ambil hand phone aku.

At the same time, aku mula kumpul video-video dia dalam hand phone. Dia jadi obses dengan video sendiri. Duh! Jadi dia kerap ambil hand phone aku dan mintak 'didi' dan 'diyo' (video). Aku tak ambil masa lama, aku download segala lagu Didi dalam pendrive lepas tu cucuk ke TV. So, no more Didi in my hand phone. TV pulak bukan 24 hours dia boleh hadap Didi je. Selalunya dalam 30minit cukup lah. Atau 1 round playlist cukup. Lepas tu Suami akan tukar ke channel TV pulak. Mula-mula dia macam tak puas hati kenapa lagu2 Didi dia hilang. Kami explain 'now its time for Abah's channel okay'. Selepas 2,3 kali dia akan faham dan dia okay saja.


KEMAS
Dulu sebelum ada anak, orang nampak keadaan rumah sewa aku tu kemas teratur orang cakap 'belum ada anak boleh la, nanti dah ada anak kecik tak boleh nak berhias-hias macam ni'. I smiled back. Aku buktikan walaupun dah ada anak, ada anak kecik, rumah tetap mampu nampak kemas dan teratur. Atas kabinet TV ada je hiasan simple (dulu aku susun buku Conan), atas coffee table aku letak lilin dan pasu kaca. It is not about my daughter. It is about us. Ya us!

Kenapa aku cakap kita. Sebab didikan itu datangnya dari kita. Masa Melissa 9 bulan kami masuk rumah baru, atas kabinet TV aku susun buku Conan. Awalnya dia nak usik, time tu pulak dia tengah ligat berpapah dari sofa ke kabinet, dari kabinet ke sofa. Bila nampak buku Conan warna-warni tu dia nak capai. Aku larang. Sekali dua aku larang lepas tu dia tak buat dah tanda-tanda nak mencapai tu. Slowly aku tambah hiasan rumah. Semakin dia membesar semakin dia faham, bahawa segala benda yang bukan mainan dia (which is milik Ibu dia), dia tak boleh usik.

Bab mainan pun sama. Aku ajar dia kemas setiap kali dia dah taknak bermain. Melissa pulak jenis taknak main dalam bilik dia. Dia akan bawak mainan ke ruang tamu, main sebelah kami. Jadi setiap kali Lissa dah habis main, aku suruh dia simpan balik mainan dia dalam bilik. Walaupun dia tak masukkan dalam bekas/bakul mainan, at least dia masukkan balik dalam bilik. Jadi ruang tamu akan kemas. Hehehehe. Bila aku start ajar dia kemas mainan sendiri? Sejak dia faham apa kami cakap dan boleh berjalan. Masa tu umur dia dalam 1 tahun 4 bulan macam tu.


PANGGIL
Sekarang ni Melissa dah pandai panggil Abah dia dengan panggilan 'Ayang'. Haha! Semuanya sebab aku suka sangat panggil Suami dari jauh. Masa tu first time Lissa tiru aku panggil Ayang. Memang kami takkan lupa, dan everytime teringat kejadian masa tu kami akan gelak sama-sama. Masa tu aku dengan Melissa dalam bilik air. Dah siap mandi semua aku panggil Suami 'ayang, ayang'. Melissa diam je sambil tengok aku. Kali ketiga keempat aku panggil 'ayang' tiba-tiba Melissa jerit 'ayyangggg'. Kebetulan masa tu jugak Suami sampai. Apa lagi berdekah-dekah lah kami gelak. Satu sebab unbelievable, keduanya comel, ketiganya 'habis laaaaaaaa'. Hahaha.

Sejak itu Melissa konfius sikit. Aku tau dia konfius sama ada nak panggil Abah atau Ayang. Most of the time dia panggil Abah. Kadang-kadang tu terlajak panggil Ayang. Tapi aku bagitahu Suami it's okay. Dia dalam proses pembelajaran. Dia taktau apa yang dia sebut. Yang dia tau apa yang dia sebut itu refer kepada seseorang/perkara yang dia dah familiar. I won't change the way I call my husband just because of my daughter. Dulu-dulu orang terus tukar daripada panggil 'Abang' kepada 'Papa' hanya sebab taknak anak tiru. Tapi aku rasa takde apa lah, sementara dia dalam proses belajar dan membesar ni akhirnya dia akan tahu juga apa dia patut panggil.


MINTA vs DAPAT
Yang ini aku tengah amalkan, tengah istiqamah. Tak semua yang dia minta dia akan dapat. Kadang tu memang kami plan nak belikan dia sesuatu, tapi kami akan beli masa dia tak minta. Kalau lalu depan kedai, dia sebut-sebut 'kimoush' (Mickey Mouse) kitorang buat taktau je sekadar megiyakan apa yang dia nak bagitahu. Kami takkan sesekali beli semasa dia minta. Kami taknak biasakan dia dengan kebiasaan apa yang dia minta dia akan dapat. Baru-baru ni dia minta air kotak dalam peti ais dekat kedai mamak, biar dia menangis (mak pandai-pandai la cover supaya tak mengganggu orang keliling) aku takkan bagi dia air kotak tu sebab nanti jadi kebiasaan. Yang ini agak mencabar jugak. Haha! Tapi pilihan kat tangan sendiri, anak menangis atau kita menangis. Hikhikhik.


BERKAWAN
Melissa pandai masukkan diri dia dalam kumpulan kanak-kanak. Of course dia sangat tertarik dengan sekumpulan kanak-kanak. Dia akan tinggalkan aku dah terusss masuk dalam kumpulan. Walaupun kumpulan tu buat taktau je dengan kehadiran dia, dia akan gelak terkekek-kekek taktau apa yang kelakar sangat dengan kumpulan tu. Haha. Baru-baru ni kitorang makan McD, dalam tu ada lah playground.. Dia terus masuk dan standby untuk terjun (metafora) dalam kumpulan kanak-kanak riang tu. And I was very happy bila budak-budak tu pandai bermain, dan Melissa pun pandai bawak diri. Takde adengan rebut merebut, adengan saing bersaing.

Aku boleh nampak dia terlalu gembira kalau jumpa sekumpulan kanak-kanak. Cuma aku risau, kot ada jenis mak bapak yang tak suka anak-anak dia bergaul dengan budak lain. Biasanya aku akan biar budak-budak datang dekat Lissa, kalau mak bapak dia okay je aku pun biar jelah diorang main-main. Kalau mak bapak budak tu main tarik-tarik anak dia dengan muka serius je, faham lah tu.. Maybe dia ingat anak aku tak vaksin kot. Hiks!



Secara kesimpulannya aku memang garang dengan Lissa. Ada perkara aku berlembut, ada perkara aku tegas. Yang penting tak semua yang dia nak dia akan dapat. Kalau aku suruh kemas memang dia kena kemas, kalau tak siap. Memang dia masih kecik, tapi dari kecik ni lah aku nak ajar. Nanti dah besar tak terlambat. Esok dah besar, dah ada adik pandai kemas apa yang patut. Sebab Ibu dia paling pantang rumah bersepah. Heeee..

Well, jauh lagi perjalanan antara aku dengan dia. Apa yang aku boleh usahakan aku cuba buat yang terbaik. Benda paling penting bagi aku adalah pembentukan sikap dia. Aku taknak dia sekadar bijak IQ. Aku nak EQ dia pun bijak jugak. IQ kita ajar guna buku, tapi EQ memang kena usaha lebih dari diri sendiri dan Suami.

Till then..





Love,
Nursaila Norman!


Wednesday, August 17, 2016

Nuffnang Pertama : NORDMYRA

Assalamualaikum



Edisi 'Entry Tertinggal'

Ini pun sebab aku saje nak check akaun Nuffnang. Tiba-tiba teringat macam belum update lagi cheque yang dapat haritu. Bila check label 'Nuffnang' sah takde. Rasanya benda kecik je pun kan.. Takyah nak update pun takpe. Biarlah tertinggal pun.. Tapi memandangkan entry blog ni drained sangat, kita update jugak supaya entry blog ni bergerak sikit. HAHA.

Okay, kita flash back entry pasal Nuffnang bulan March! Cash Out Nuffnang. Dalam entry tu aku cerita saat-saat mendebarkan aku nak cash out Nuffnang. Serius kau tak debar, buatnya cheque tak sampai? Atau ada mana-mana step yang aku tak clear menyebabkan cheque sangkut.. Menitis air mata okehhh. Macam aku tulis kat entry lepas, aku tak ready sebenarnya nak cash out, tapi sebab nak beli 'itu' aku cash out jugak lah. Apa 'itu' itu? Hahaha.. Tunggu la sampai habis entry eh, ehh, ehhh..

Sementara aku menunggu cheque sampai ke rumah, aku sempat la lupa sekejap sebab busy dengan kerja. Kejap ingat, kejap lupa. Last-last lupa terussss. Haha. Tiba-tiba ada satu malam tu Suami bagi kat aku surat dengan happy nya dia cakap 'Nuffnang sayang dah sampai!'. Suami aku memang omellll angattt sebab dia pun sibuk excited pasal Nuffnang jugak. Haha. Aku apa lagi buat-buat cool.. Buat-buat cool okehhh. Bukak surat, tengok cheque.. Hmmm.. Tenang.. Tenang.. Dalam hati sikit lagi nak melompat. kehkehkeh.

So here is my first cheque from Nuffnang!

























Macam biasa, Blog adalah tempat terakhir untuk kita ceritakan. Hikhik! 19 May kot aku update dekat FB dan IG. Baru harini August aku update dekat Blog. Blog, kalau kau boleh merajuk aku relakan kau merajuk. Aku memang jahat. Jahat sekali. 

Sejak aku dapat akaun Nuffnang, aku tengok amount naik sikit-sikit macam anak siput babi bergerak, aku tabahhhhh, aku tungguuuu. Awal-awal aku dah aim nak meja makan warna putih. Nak 6 seater. Aku plan guna duit Nuffnang lah beli meja makan. Kalau tak cukup aku tambah la.

Who knows, Allah jadikan impian aku kenyataan. Walaupun bukan meja makan mahal-mahal cecah Rm2-3 ribu. At least jenis dan style yang aku nak. Putih dan lain sikit dari design kebiasaan meja makan.

As for now, aku tak ambil gambar meja makan sangat. Sebab takde reason kan, takkan tetiba nak amek gambar meja makan semata. Tunggu lah bila dining area aku dah siap (ntah berapa puluh tahun pulak ni) aku amek la gambar meja makan banyak-banyak sampai kenyang. Haha.

Dekat entry homesuitehome : Misi Mengecat Accomplished aku ada jugak janji next entry nak tunjuk lah apa ada dalam kotak ni kan.. Yang hado, tak update jugakkk.. Hmmm







































Ta-Daaaaa~ 

Meja makan simple, selesa, putih suci murni yang paling aku sukaaa! Kalau tengok gambar dekat katalog Ikea memang kurang confident dengan meja makan tu. I was thinking, kukuh ke tak kukuh ke tak. Kerusi pulak aku memang aim Nordmyra, tapi tak mengharap sangat sebab tengok review cakap kerap sold out. So taknak letak harapan tinggi sangat aku aim Adde je mula-mula. Bila sampai kat Ikea, tengok stok Nordmyra ada terus tukar pikiran. Hikhikhik.

Dining area? Belum set up lagi. Hari-hari sibuk pasal kerja. Bertabah.





Love,
Nursaila Norman!


Friday, August 12, 2016

Simple Preparation For #melissaturns2

Assalamualaikum



Harini (11.08.2016) genap Melissa 23 bulan! Maknanya apa? It's birthday time!!

Macam biasa, Ibu excited lebih nak celebrate birthday anak. Eh, bukan Ibu selalu excited waima birthday Suami dan birthday sendiri ke? Hikhikhik.

Tahun lepas aku duduk rumah kannn, jadi banyak la masa aku men'DIY' segala mak nenek masa Melissa tidur. Tahun ni nampaknya Ibu men'DIY' sambil membuat kerja ofis lah ye. Sementara aku free ni, aku cari idea dulu lepas tu plan nak buat apa.

So here is my checklist!

1. Birthday cake
2. Birthday garland
3. Birthday banner
4. Balloons
5. Foods
6. Pictures
7. Baju
8. Props

More simple than last year. Sebab apa? Sebab Ibu takde masa, huwaaaaa! Okay, takpe-takpe. Cool. Lagi pun birthday Lissa kali ni jatuh pada malam raya. Kau rasa siapa yang nak datang. Hahahaha! Plan asal memang nak buat untuk close family sahaja. Dalam 6-8 orang. Kebetulan esoknya Raya Aidiladha, ngam lah tu buat kecil-kecilan je.

Birthday Cake
Suami order dengan kawan ofis. Nasib baik kakak tu sanggup buat kek walaupun Ahad tu nak raya. Katanya Jumaat dah boleh collect kek. Okay lah kot kan. Sebab nak design cartoon kegemaran Lissa. Kalau tak, belasah je kek Secret Recipe. Hikhik!

Birthday Garland
On the way. Tinggal nak print dan gunting je.

Birthday Banner
On the way, Tinggal nak print dan gunting jugak.

Balloons
Just nak order dengan IG shop yang sama.

Foods
Belum putuskan nak makan apa.

Pictures
Nak print gambar-gambar Melissa - kena plan nak pergi cuci bila. At least seminggu sebelum.

Baju
Plan nak Melissa pakai baju yang ada print cartoon favorite dia tu. Dah jumpa yang aku suka, tapi style sweater pulak. Hmmmm.. Macam tak sesuai dengan majlis. Tengok lah, kena repeat pergi H&M balik, check balik baju yang ada cartoon favorite dia tu. Kebanyakkannya jenis dress. Aku taktau lah kenapa aku selalu dress up dia dengan boyish style. Errrrrr.. Maybe Ibu dia pun dah memang jenis suka style gitu. Ngeeeee..

Props
Beli bahan lepas tu DIY. Dah.

So, early September aku share apa yang aku dah buat eh. Last year punya preparation aku tak share kat sini kan. Just share kat IG je. So, macam biasa lah, kalau nak cepat sila refer IG. Ngeeeee..

Oh, last year takde cartoon favorite. This year dah pandai kan, dah ada cartoon favorite. So Ibu kena peka dengan favorite anak. You guess what?

Didi?
Upin & Ipin?
Robocar Poli?
Thomas & Friends?
Elsa?
Snow White?
Mickey Mouse?
Donald Duck?
Doraemon?





Love,
Nursaila Norman!


Thursday, August 11, 2016

Raya 2016 : Syawal, Kami Bertiga!

Assalamualaikum.



Raya 2014 : Takde entry.

Raya 2015 : Pun takde entry.

Blog semakin dianaktirikan. Haha!

Raya 2013 terus lompat Raya 2016. Okay sadis.


Selamat Hari Raya Aidilfitri 2016!
































Actually tahun 2014 aku tengah pregnantkan Melissa almost 8 month. Aku memang tak bergambar sangat sebab aku takde baju raya. Hahaha. Ada la sekeping dua gambar, itu pun aku upload dekat IG. Heeeeee.

Untuk gambar Raya 2015 pulak korang klik je entry ni. Semakin keji cara penulisan aku kan? Main suruh orang klik klik je. Takde dah nak buat entry elok-elok. HAHA! Maaf, edisi jimat masa. Heeeeeee!

Untuk Raya 2016 pulak, baru harini nak update. Kenapa tak update hujung tahun je Jemah? Well, raya ke-6 aku dah start kerja, dan all out untuk sentimen LPT2 and at the same time prepare untuk training pulak. Habis segala mood raya tahun ni. Tapi aku tetap enjoy melayan segala macam kerja, sebab aku rasa bestttttt sangat bekerja macam sotong di bulan Syawal. <----- ayat ikhlas tau!

Memandangkan Raya 2016 dah ada Melissa, Ibu bagi chance entry kali ni update gambar Lissa lah ye. Sebab Ibu pun taktau mana perginya gambar-gambar Ibu?? Hahahaha.




















Till We Meet Again Syawal!





Love,
Nursaila Norman!


Monday, July 18, 2016

homeSUITEhome : Misi Mengecat Accomplished

Assalamualaikum.





Baru beberapa harini dapat meluangkan sedikit masa untuk login blog (maksudnya taip sikit sambung esok. Sepanjang Ramadhan ni kami sibuk shooting raya memang tak sempat sangat nak update apa-apa. Update kat IG je cepat sikit. Hal-hal rumah pun buat selepas waktu pejabat which is sambil-sambil tunggu Suami punch out.

Okay, cut it short. Entry kali ini adalah entry tentang Misi Mengecat aku yang sudah pun siap! Kami start mengecat pada 5 Jun 2016 (pergh, siap tarikh kau), dan siap sepenuhnya (actually ada sikit lagi yang belum seperti pintu rumah dan pintu bilik) pada 25 Jun 2016. It took 20 days to finished. Memang slow-slow kami cat. Kami cat pada jumaat malam dan sabtu malam. Mengecat secara keseluruhan tak susah pun memandangkan kami dah ada pengalaman mengecat rumah sewa sebelum ni. Yang susah tu adalah part skirting board. I mean fake skirting board. Hehehehe!

Buat masa ni kami belum ada bajet untuk buat skirting board, jadi aku fikir cara lain supaya tetap nampak macam skirting board. Muncul lah idea untuk buat fake skirting board. Hahaha! Iaitu dengan mengecat ruangan skirting board for temporary. Hiks! Nanti duit dah cukup, aku pasang la the real skirting board tuuuuu.

Disebabkan proses meng'update' rumah kami tu dibuat secara berperingkat-peringkat, iaitu berdasarkan simpanan yang dibuat setiap bulan, jadi progress nya memang memakan masa. Kalau ikutkan hati memang gerammmmm je. Tapi takpe, biar lambat asalkan selamat - ayat penyedap hati. Haha!

Macam yang aku pernah sebut dalam entry Berangan Dahulu Belinya Kemudian aku ada target beberapa benda perlu dibeli sebelum bulan puasa. Konon taknak membeli belah time bulan puasa, tapi pada bulan puasa jugak la aku p membeli set meja makan dengan kabinet TV. Haih. Thank you sayang, susah payah angkut set meja makan dengan kabinet TV ke troli, troli masuk kereta, dari kereta naik pulak ke rumah. Lepas tu pasang pulak. Thank you banyak-banyak sayang sebab sudi layan I. Ngeeeeee..

Sebelum kitorang membeli set meja makan dengan kabinet TV tu, kitorang mulakan proses dengan mengecat rumah terlebih dahulu. So cerita set meja makan dan kabinet TV tu aku update kemudian ya. Aku update pasal cat dulu.

Benda pertama of course kita ke kedai cat Jotun dulu kini dan selamanya. Dulu first time beli cat untuk rumah sewa kami start dengan kedai cat Jotun tu lah. Tapi masa tu bajet ciput, kitorang pakai cat kapur je. Lepas tu repeat kedai cat yang sama untuk cat bilik tidur kami dan Lissa pulak. Kali ni beli cat minyak. Bagus untuk orang yang dah ada anak ni. Hehehehe! Lagi pun dinding nampak berkilat cantik je. Kali ketiga kami beli cat di kedai cat yang sama untuk ruang tamu dan ruang makan pulak.






Ini adalah gambaran asal rumah kami. Rumah ni sangat kemas dan bersih masa kami datang tengok untuk beli. Plus dengan kabinet kitchen yang dah sedia ada, keadaan bilik air yang macam tak berusik, keadaan dinding yang bersih (yang kesan hitam tu double tape buat birthday party Melissa), kipas lampu semua dalam keadaan baik. Kiranya kami masuk cuci kaki je. Memang kami tak buat apa-apa pun masa masuk rumah ni setahun yang lalu. Loading barang je, Ni baru nak ubah penampilan sikit-sikit. Hahaha. Rumah kami ni kecik je, 897sq. Itu pun aku dah penat nak menyapu dan mengemop. Duh! Masa beli rumah cakap kat Suami 'kecik je rumah kita, 900sq pun tak sampai'. Bila time menyapu, mengemop baru rasa bersyukur. Bayangkan la kalau 1000sq? Jenis pulak hari-hari nak kena menyapu. Tertanggal tangan aku!

Togel je rumah kitorang. Macam baru nak mulakan hidup jek.. Padahal dah masuk 4 tahun kawen. Huhuhuhu! Perlahan-lahan kami mulakan perubahan.


Ini hari pertama kami start mengecat, 5 Jun 2016.

Pengalaman mengecat rumah sewa kami bawak ke rumah sendiri. I am proudly to say bab mengecat serah kat kami. Hehehehehe! Jimat upah mengecat Rm300! Plus kami enjoy buat kerja-kerja macam ni time Melissa dah tidur. Kami habiskan masa lama sangat tiap kali tibanya jumaat malam dan sabtu malam. Hahahahaha! Kira jimat duit dan enjoy bersama lah ni. Wink! Wink! Okay lah nak bagitahu warna apa yang aku guna untuk ruang tamu rumah.


Untuk dinding ruang tamu dan ruang makan rumah kami ni, aku amek 3 jenis warna. Warna Iron Grey, Evening Sky dan White. Cat pulak kami amek 2 jenis. Jenis minyak dan untuk cat di besi/kayu. Aku guna Iron Grey untuk ruang dinding yang besar-besar. Evening Sky untuk dinding yang tetiba muncul di ruang tamu. HAHA! Warna putih untuk fake skirting board dan bingkai pintu rumah dan pintu bilik. Mengecat kali ni agak mencabar memandangkan kami buat fake skirting board dan bingkai pintu. Tak boleh lah main simbah je cat tu. Kena tampal masking tape dulu lah, kena cat hati-hati lah.

Jadi, selepas siap Misi Mengecat, berubah lah rumah kami menjadi ini! (sambung taip entry yang tertangguh pada 28 Jun 2016. HAHA!)


If you can see the different colors there, ada warna grey dan blue grey di situ. Tak beza sangat sebab takut-takut nak bermain dengan warna. Hehehehe! Alhamdulillah Misi Mengecat untuk homeSUITEhome kami berjaya. Dengan fake skirting board nya. Haha! Basic dah siap 50%. Balance lagi 50% insyaallah sebelum akhir tahun (tunggu duit penuh).

Ubah suai rumah guna duit tabung sikit-sikit lama-lama jadi bukit macam ni lah. Takleh buat 100%. Kalau lah boleh buat 100%. Hmmmm.. Haha! *phew, berjaya jugak aku siapkan entry ni. Punya lah payah nak settle kan. Haihhhh.



Next entry will be?


From Nuffnang to Nordmyra!





Love,
Nursaila Norma!