CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, October 20, 2014

Review : Brown Formulation Body Soap Tanamera

Assalamualaikum



Alhamdulillah, dah hari yang ke-39 berpantang hari ni. Masih sempat berblog sementara baby tidur. Taknak meng'anak tiri'kan blog, aku gigih curi-curi masa untuk update. Rajin kan aku? Haha. Kesian blog. Aku akui, nak berblog ni leceh sikit berbanding IG dan FB. Blog nak kena tulis lebih sikit (banyak), kalau IG dengan FB just upload picha lepas tu buat caption simple.. dah! Tapi aku tetap akan cari masa untuk update blog sebab aku sayang gila dengan blog aku. HAHAHA. Meh gelak ramai-ramai!

*sebenarnya aku suka bercerita T___T

Siap satu perenggan. Kan? Berbalik kepada tajuk, aku rajin nak review walaupun aku tau ramai yang dah review benda ni. Tapi aku nak review jugak tak kira! Aku beli sabun, minyak VCO dengan herba mandian dari produk Tanamera secara online. Boleh refer S I N I untuk cerita penuh. So aku tak perlu lah nak upload picha lagi eh? Hewhewhew.

Alhamdulillah, kesemua tu berguna untuk aku. Kita fokus kepada produk Tanamera k.. Minyak VCO aku buat urut kawasan perineum. Aku tak sapu kat perut, sebab takde stretch mark. Jadi banyak lagi lebih. Setakat buat urut berapa sangat lah guna kan.. Siapa-siapa yang sedang mengandung, start 34/35 weeks dah boleh lah buat urutan perineum. Tak semestinya guna produk Tanamera, asalkan minyak VCO boleh je. Urutan ni berbaloi untuk kurangkan jahitan kat kasawan 'situ'. Sebab aku dah buat. Aku just kena jahit dekat tempat yang doc gunting je. Gunting pun sebab baby agak besar untuk saiz aku. Luka jahitan pun cepat baik sebab luka sikit. Berbaloi kan? So jangan lupa buat urutan k! 

Herbal Bath bagi aku biasa jelah, mandi air suam pastu ada bau-bauan tradisional.

Brown Formulation Body Soap Tanamera paling best, sebab boleh hilangkan hitam-hitam yang entah dari mana datang masa pregnant, huh!! Macam aku, ketiak tiba-tiba ada garisan-garisan hitam entah bila masa muncul. Gila tak gelabah? Elok-elok bersih takde keladak tetiba ada garisan gelap. Motip? Orang kata symptom orang mengandung.. Mana yang elok putih, tetiba jadi gelap.. So redha jelahhhh.

Nasib baik ada sabun Tanamera. Bukan la cepat gila kesan dia, tapi berjaya lah mengurangkan hitam sedikit demi sedikit. Aku start pakai sejak mengandung, pastu sambung masa berpantang. Harga cuma rm15 tapi boleh pakai lama sebab aku potong sabun tu bagi kecik sikit, so takde la sabun kembang pastu membazir macam tu je kan. Gosok la dekat kawasan yang mudah gelap macam siku, lutut dengan buku lali. Tiga tempat tu penting bagi aku. Walaupun menutup aurat, tapi jangan sesekali abaikan kawasan situ k!

Macam aku, masa mengandung perut bersih licin, satu garis pun takde. Sampaikan tiap kali check up dekat swasta dan KK doc dengan nurse mesti puji. Pelik sangat ke apa tengok perut mengandung putih bersih. Tapiiiiii.. Lepas bersalin je, aku sendiri terkejut tengok perut aku. Jadi hitam macam berdaki. Dari putih licin tetiba jadi hitam berdaki. Nak menangis okeh! Seboleh-bolehnya aku taknak bagi Suami nampak, tengok. Huduh gila! Tapi aku slow-slow gosok dengan sabun Tanamera dekat area perut yang hazab tu. Alhamdulillah semakin bersih. Takde la stress tengok perut sendiri. Huhuhuhu! Baru konfident dengan perut sendiri.

Sambil-sambil tu mandi lah jugak dengan mandian susu J&J ke, mandi dengan scrub The Body Shop ke.. Tak kisah lah janji boleh kembalikan kulit badan yang dulu. Sapu losyen jangan lupa. Semuanya untuk Suami dan diri sendiri kan..

Itu je dulu kot, jumpa next entry!




Love,
Nursaila Norman!

Thursday, October 9, 2014

Take A Nap - Sejak Ada Baby

Assalamualaikum



Sambil baring sambil baca blog orang. Sepatutnya aku tidur bersama-sama baby yang tengah tidur. Hmmmpphh!

Sejak lahir baby kuat tidur due to jaundice. Bila jaundice dah beransur baik, lately dalam seminggu ni, dia mudah terjaga waktu siang - dengan bunyi bunyian yang agak kuat. Dia nak tidur tapi macam terganggu sikit plus dia kembung. Kena dodoi lebih sikit, dan posisi tidur kena ubah ikut kesukaan dia. Malam pulak dia okay je, bangun untuk menyusu lepas tu tidur balik. Cuma dalam dua tiga hari ni selamber dia berjaga sampai sejam setengah. HAHA. Tak kelakar masa tu, mengantuk yang amat kena layan dia mengantuk tapi belum nak tidur lagi.

Dengan itu masa untuk aku bersuka ria dah kurang. HAHA. Kena pantau dia lebih. Dodoi dia lebih. 

Tiap kali malam, dia bangun untuk menyusu, aku mesti plan nak tidur siang sekali dgn baby. Bila dah siang, aku mesti plan nk tidur sekejap pun jadi. Tapi bila baby tidur dgn nyenyak, aku sibuk scroll IG, FB, wassap, blog. Urghhh. That time tak mengantuk lak kannnn. Bila aku dah settle scroll segala benda yang lagha tu, aku pun nak tidur lah kejap.. Baru terlelap 40saat.. Baby bergerak manja atau bg sign dia nak susu atau lain2. HAHA.

Macam sekarang ni, aku patut tidur dari tadi sebab baby tidur tak gerak2. Sekarang ni menyesal tak tidur. Malam kang ngantuk padan muka. 

Sempat update blog sambil baring sebelah baby. Menaip sambil meniarap sebab tepuk2 baby. Now menaip sambil susukan baby. Tapi semuanya dah terlambat.. Huhuhuhu! Macam biasa plan aku, esok nak tidur sekali dgn baby. Harap berjaya. Huwaaaa!

Kalau ikutkan aku patut bersyukur, tidur malam aku masih OK, masih nyenyak untuk 2 jam straight. Tapi sayangnya aku jenis tidur nyenyak 5-6 jam straight tanpa mimpi, tanpa terjaga. Itu yang buat aku rasa aku kurang tidur dan mengantuk. Bersyukur lah wahai manusia. Huhu.

Kalau Suami baca entry ni, awak tahu lah kenapa saya tak reply msg awak. Sebab saya sibuk meng'update' blog. Hehehehe! Dont worry, saya update sebelah Lissa, so kalau dia bergerak saya cepat2 pokpok dia. Ngeeeee.

Bila baby bangun, aku mengantuk..
Bila baby tidur, gatal buat kerja lagha..

OK lah, baby macam nak start bangun.. Time mandi kan..





Love,
Nursaila Norman!

Wednesday, October 8, 2014

Tambah Baju Anak dari FOS

Assalamualaikum



Disebabkan cuaca mendung, lembab, jerebu.. Baju baby lambat kering, lepas tu pulak aku shopping barang baby masa awal dan pertengahan tahun, masa cuaca tengah panas.. Baju lengan pendek nak kata banyak tu tak la, tapi nampaknya kami memerlukan baju berlengan panjang buat masa ni. Huhuhu.

Kalau waktu siang aku lebih suka pakaikan baby dgn rompers. Kebetulan rompers yang berlengan panjang ada dua helai je. Lengan pendek ada la 4 helai. Kalau ada matahari pakai lengan pendek. Tapi nampaknya sepanjang aku berpantang ni, jarang2 ada matahari.

Jadi, nak tak nak.. Aku beli jugak rompers berlengan panjang sebagai tambahan. Tapi saiz 0-3mo jelah. Saiz besar2 dah banyak orang bagi hadiah.. Lambat lagi boleh pakai. Huhuhuhu!

Sindrom mak tak suka anak pakai gelebeh gelebeh (besar dari saiz badan), walaupun orang cakap membazir beli baju kecik2, baby cepat membesar, kejap je boleh pakai nanti.. Tapi takpe lah.. HUHU. Mata aku rimas tgk baby pakai besar2. Huhuhuhuhu.























Kalau taknak rasa membazir, jom shopping kat FOS! Dah la design cantik gila, material pun puas hati, boleh pilih design ikut suka tanpa paksaan (pakej). Macam dalam gambar, aku pilih ikut kesukaan aku. Bukan pakej dalam satu pek tau. Harga? Rm15 sehelai. Ambil 3 helai Rm34. Okay sangat! 

Yang superman tu makngah dia belanja. Kegilaan dia dengan t-shirt Superman sampai melibatkan anak buah. Wu, wuu, wuuu!

Dapat la tambah 3 helai lagi rompers berlengan panjang. Hewhew! Shopping kat FOS memang murah dan cantikkk.

Fuh,dapat update guna fon. Boleh update sambil baring, sambil menyusu anak. HAHA. Haritu dah bukak laptop, tutup blk. Anak nak susu. Sobs!

Ok lah, nanti aku update lagi bila baby tido!





Love,
Nursaila Norman!

Friday, September 26, 2014

Baby Dah Lahir!

Assalamualaikum.



EDD : 4th September 2014
overdue 7 hari
DOB : 11th September 2014




******

Hi! Sumpah rindu, tak tipu!

Dah lama tak login, dah lama tak menaip, dah lama tak bercerita, jadi kekok yang amat. Tak tau nak mula dari mana dengan apa. 

Niat update harini nak bagitahu yang kita dah bersalin, baby dah lahir. Weeehuuuu!

Nak cerita ke pengalaman aku lahirkan baby girl sorang ni? Sebab masa dalam LR aku banyak lupa.. HAHAHA. Sebab aku tido sementara nak tunggu time meneran T____T (wutever).

Okay lah, aku cerita lebih kurang jelah eh.. Kalau nak tau banyak, kena tanya Suami. Aku sendiri banyak tanya dia. kehkehkeh! 

*Entry Mungkin Terlalu Panjang*



Rabu (10 September 2014) 
Aku pergi KK ikut appointment sebab masih belum bersalin. Masa ni dah overdue 6 hari. Lepas jumpa nurse, kena jumpa doctor. Masa jumpa doctor, dia buat surat supaya aku refer hospital. Tapi sempat dia bagi advice untuk elak kena induce (bersama dengan Suami - induce naturally katanya). Aku tanya doctor, bila sebaiknya pergi hospital. Doctor cakap petang ni masuk wad, esok pagi (khamis) induce (induce selalunya waktu pagi), esok (khamis) dah boleh jumpa baby. Wah, cara doctor cakap bapak senang. Macam senanggggg je kannnnn.. Keluar dari KK diskas dengan Suami bila nak pergi hospital. Lepas diskas cukup-cukup, kitorang pilih nak pergi malam nanti. Sebabnya aku pun tak sakit, tanda baru kuar soft brown yang sangat sikit, dan malas nak duduk lama-lama dalam wad sorang2. Huhuhu!

Malam tu lepas Isyak kitorang gerak pergi HKL. Tapi sebelum tu singgah Kg Bharu makan Chicken Chop, Suami nak aku makan best-best sebelum bersalin. Wu,Wu! Selera tak selera lah jugak nak makan.

Dekat-dekat pukul 12 malam sampai HKL. Macam-macam prosedur untuk check-in, buat VE pulak. Rupanya dah 3cm. Excited gila aku time tu. Motip nak excited aku pun taktau. HAHA. Dah siap semua, nurse suruh aku naik wheel chair. Aku pelik gila lah, aku tak sakit perlu ke naik wheel chair. Aku tanya nurse rupanya prosedur kalau dah 3cm kena naik wheel chair. Hamboi, syoknya :)

Baring atas katil dalam wad pukul 2am. Bermula lah episod sedih nangis-nangis sebab Suami takde. First time tido takde Suami. Damn. Suami bekalkan t-shirt dia yang dah pakai, dia suruh aku tido dengan baju dia. Bangun keluarkan baju Suami, pastu cium-cium sampai tertido. Muahahaha!


Khamis (11 September 2014)
Sementara nak tunggu Subuh tu perut kerap mengeras. Sepanjang aku pregnant memang mengeras, tapi yang ini sakit lebih sikit especially dekat bontot. Agak tidak selesa lah jugak. Aku taktau pulak itu contraction. Sebab rasa mengeras tu memang kebiasaan aku rasa masa pregnant. Aku pulak dok tunggu rasa contraction macam senggugut yang orang cakap-cakap tu. LOL.

Pagi pukul 8am, Suami masuk. Eh?! Boleh masuk ke? Suami cakap boleh je.. Wahhhh, happy lah dapat tengok muka Suami, ada kawan nak bercakap. Dalam pukul 9am Suami balik rumah nak mandi apa semua. Nanti waktu melawat pukul 12.30pm Suami datang balik. Sementara tu aku takde la bosan sangat, sebab nurse datang check itu ini, doctor datang check itu ini.

Pukul 11 doctor panggil beberapa patient termasuk aku untuk buat VE. Bila buat VE dah 4cm. Kali ni doctor seluk kuat sikit, doctor cakap 'senangnya awak ni nak bersalin, dah 4cm dah, dah boleh masuk LR ni..nak masuk sekarang ke kejap lagi?' Aik, boleh pilih pulak? So aku pilih kejap lagi sebab tak sakit sangat. Nak tunggu sakit kuat sikit baru masuk. Sesambil bercakap dengan doctor tu, dia seluk beriya-iya. Dah sudah tu doctor cakap 'saya dah tolong bagi bukaan cepat sikit tadi'. Oh! Patut lah bapak kuat dia seluk. Aku dengan berlapang hati walaupun sakit mengucapkan 'terima kasih doctor' dengan senyuman happy walapun sakit. Wu, Wuu, Wuuuuu! Tak perlu induce, yayyy!

Suami sampai dengan Ibu waktu melawat tu aku dah agak sakit. Tapi masih mampu tahan dan makan sikit makanan lunch. Dekat-dekat Zohor Suami dengan Ibu dah suruh aku masuk LR je. Walaupun aku rasa aku okay lagi.. Tapi diorang dah risau-risau. Aku pun mintak Suami bagitahu nurse. Tak lama tu datang wheel chair, nurse hantar. Settle buat VE dah 6cm. Prosedur masuk LR dekat HKL 4/5cm. Lepas buat VE aku mintak izin nak ke tandas kat doctor. Keluar dari tandas nurse carik aku macam kalut semacam. Rupanya semua nurse-nurse carik aku, sebab katil dah siap nak tolak ke LR. Aku lak buat rilex je kelaur tandas. Sempat gak aku dengar nurse cakap 'dah 6cm mana boleh pergi tandas, kenapa doctor bagiii'. Gulp! Prihatin nya diorang,

Sambil naik atas katil nak ditolak ke LR sempat jugak lah nurse-nurse tu cakap 'ni ke patient yang dah 6cm? macam tak sakit je'. Aku sengih jelah tengok nurse-nurse kat situ kerumun tengok aku. Hehehe.. Sakit, tapi masih boleh tahan.

Tolak masuk LR aku sibuk cari patient nak bersalin. Sebab orang cakap bersalin kat HKL ni sebelah-sebelah je, asing dengan langsir je. Macam scary gila kan? Tetiba aku dengar ada suara cakap 'ni ke yang nak bersalin tu? muka rilexxx je'. Tak sampai sesaat ramai lah ntah sape-sape kerumun tengok muka aku sekali lagi. Damn. Sampai lah sorang doctor ni tanya 'mana?mana?' bila dia tengok muka aku tersengihhhh dia cakap 'bagus..bagus' sambil senyum kat aku. Yang lain-lain pun senyummmm manissss. Aku lak dah lupa sakit kejap sebab sibukkkk cari mana tempat bersalin yang katanya asing guna langsir je tu.

Tau-tau dah sampai dalam bilik cantik. Aku ingat tempat singgah kejap sementara tunggu aku sakit teruk atau tunggu tempat bersalin kosong. Laju je diorang buat macam-macam kat aku, epidural diorang tak boleh bagi sebab dah 6cm. Doctor siap tanya 'takpe kan?' sambil pandang muka aku rapat-rapat. Erk! Takpe lah, nak buat macam mana kan.. Aku pun tak terfikir pasal epidural. Itu aku blur, epidural eh.. Mesti doctor ingat aku blur sebab kecewa.

Sambil diorang buat keja ramai-ramai tu, sambil diorang borak macam-macam dengan aku, sikit pun aku tak sedar rasa sakit. Sampai lah diorang nak pecahkan air ketuban. Tau-tau je rasa air panas keluar. Dah settle semua Suami pun masuk sambil tersenyum. Huwaaaa.. Ingatkan Suami tak boleh masuk awal-awal, ingatkan Suami tak berani nak teman. Aku tak harap pape pun. Suami tak teman pun takpe sebab tau dia takut. Tapi rupanya tak. Dia teman dalam LR dari mula sampai akhir.

Masa 7cm aku rasa sakit sangat, Suami suruh aku amek ubat apa ntah Sister ada offer kalau aku tak tahan. Gas Entonox yang diorang bagi aku dah tak lalu nak sedut. Huhu! Suami panggil Sister cakap aku nak ubat yang Sister offer tadi tu. Ada Sister tu cakap, tapi aku dah lupa. Hehehehe. Dalam 10-15 minit Sister masukkan ubat tu aku langsung tak sedar apa-apa. Yang aku dengar Suami nak keluar solat. Aku rasa sakit, tapi macam sakit dalam mimpi. Sampai lah aku rasa nak meneran, baru lah aku sedar. Itu pun mata tak boleh bukak sepenuhnya. Sempat tanya Suami kenapa mata aku ni mengantukkkk sangat. Suami cakap ubat tadi tu.. Huhuhu! Masa 8cm aku dah rasa nak teran sangat-sangat tapi masih tidak dibenarkan. 9cm ke 9.5cm macam tu baru doctor bagi teran. 

Pukul 10.45malam baby girl lahir! Suami excited gila tengok baby keluar macam swimming katanya. Siap bagi cermin mata kat aku suruh aku tengok baby berenang. Baby kan keluar sekali dengan air, Suami pelik datang mana air banyak-banyak tu. Baby dah lahir, laju je diorang cucuk kat paha kanan untuk kecutkan rahim lepas tu suruh Suami keluar. Baby pun Suami yang sebut baby girl. Aku kan rabun, tak nampak kemaluan baby. HEHEHEHE.

Masa doctor nak keluarkan uri doctor suruh aku tidur. Dah siap tu aku terjaga sebab doctor nak jahit pulak, sempat aku tanya doctor bius ke tak. Doctor cakap 'adaaaaa'. Hehehehe.. Risau gila. Part kena jahit lah benda paling aku takut kalau bersalin. HAHA. Alhamdulillah ada bius. Nampak je doctor nak start cucuk ubat bius (nak start jahit lah kannn) laju-laju aku sedut Gas Entonox macam hape! Sakit contraction pun aku sedut rilex-rilex. Bila nak jahit gigih aku sedut macam orang kalut tak tentu pasal. HAHAHA.

Lama jugak aku dalam LR tu. Dari pukul 3ptg - 10.45mlm. Start sakit lepas Asar macam tu kot (lupa!). Start tido pun area itu jugak. Pukul 8mlm baru tersedar dari tido sebab nak teran. 

Overall, okay lah.. Walaupun sakit, tapi sebab kakitangan dia baik, penyabar, layannnn je kerenah aku.. Buat aku tersenyum bila ingat-ingat balik. Suami pulak teman aku sepanjang dalam LR. Bila aku belek gambar dalam hp, ada pulak pic aku dalam LR. Cis! Suami ni, sempat pulak dia!

Dalam mamai-mamai sakit tu, aku dengar Suami cakap 'tahun depan kita g bercuti ehh' sambil usap-usap rambut aku. Kannnn.. Kerlassss, dalam LR Suami aku plan nak g bercuti tahun depan! Masa Sister nak sedut air kencing pun sama, Suami pandang muka aku dekat-dekat lepas tu cakap 'tak sakit kan? tak sakit kan? tak sakit..tak sakit..' Motipppp? Sakit gila nak sedut air kecing. Huwaaaa.. Suami nak psiko lah tu.. Oh, Suami sempat tanya Sister, kalau anak kedua jarak 5 tahun sakit dia macam ni jugak ke. Sister cakap ya, lebih kurang macam ni lah. Kalau dekat sikit dalam 2,3 tahun takde lah sangat. See? Suami boleh tanya pasal anak kedua????!! Tahniah sayang, awak berjaya buat lawak kelakar dalam LR. Bila ingat-ingat balik memang tersenyum sorang-sorang. Ada-ada je Suami aku nih.

Apa-apa pun, semuanya dah selamat. Baby agak berat, tak macam jangkaan aku, seperti yang aku harapkan below 3kg. Baby lahir dengan berat 3.34kg. Gunting lah jugak. Tapi nasib baik buat urutan perineum. Kalau tak lagi teruk kot. So jahitan dekat gunting jelah. Jahit pun tak lama. Alhamdulillah :) Aku minum jeli gamat sekali dua je terus rasa ringan dekat tempat jahit. Hari ke-6 bersalin aku dah boleh bergerak lebih selesa (takde la rasa bengkak). Hari seterusnya dah lebih dari okay :)

Harini hari ke-15 umur baby. Baby kena pro-long jaundice. Next entry aku cerita eh.

Till then..





Love,
Nursaila Norman!




Tuesday, August 5, 2014

Kaki

Assalamualaikum.




Al-kisah, aku beraya sakan tahun ni. Baju raya, tudung raya, kasut raya, handbag raya memang takde langsung. Tapi tahun ni tak balik mana-mana kampung, kami beraya di KL je di rumah Ibu. Selama ni bertahun-tahun beraya kat kampung sebelah Ibu, tiba-tiba tahun ni beraya di KL memang best lah. Tak payah nak packing2 bag. Hikhikhik. Menyebabkan ramai lah tetamu datang beraya. Selalu rumah sunyi je, tahun ni pintu terbuka pulak, apa lagi.. Tiap kali sedara nak datang diorang akan call dulu, bila dah tau sedara nak datang mesti lah nak kena memasak kan..

Sejak dari puasa yang last memang dah start busy, masak macam-macam.. Sampai lah raya ke-7. Tiap hari ada je tetamu datang, tiap-tiap hari kena lah memasak untuk tetamu. So kaki yang tak pernah bengkak (gemuk sikit dari biasa), bengkak lah masa raya ke-7. Alhamdulillah walaupun dah 35weeks, kaki tak sembab. Menggemok tu ada lah. HAHA. Bila kaki bengkak sikit, pastu tapak kaki pun dah sakit-sakit sebab berhari-hari berdiri, memasak, mengemas rumah, layan tetamu, mau tak cuak.. Huhuhu.

Kaki nampak mok-mok.. Pastu sakit-sakit pulak tapak kaki, aku mintak Suami sediakan air suam campur dengan garam nak lega kan sembab kaki. Alhamdulillah okay.. Legaaaaa macam dalam spa! Terus kaki back to normal.. Tak sakit tak sembab. Kaki aku berisi sejak pregnant, kalau sekali pandang orang ingat macam sembab sikit.. Tapi sebenarnya penuh isi. HAHA. Doc ke, nurse ke, mesti salah pandang sekejap. Pastu Ohh, kaki dia gemok rupanya. Kehkehkehkeh!

Suami pulak tak habis-habis cakap kaki aku nampak comel.. Siap nak snap picha kaki ku. Cis!

Alhamdulillah, rezeki Allah bagi walaupun dah nak masuk 36weeks kaki masih okay.. Dengan kuat berjalannya, naik tangga turun tangga.. Rezeki. Lain orang lain pengalaman kan.

Sekarang ni fokus dengan urutan perineum. Usaha, doa dan tawakal. Hujung-hujung ni excited dan takut bercampur baur. Kejap excited, kejap takut. Suami tak habis-habis suruh baby keluar cepat. Sabar bolehhhh, i olls masih takut-takut nie.. Walaupun i olls pun tak sabar nak kempiskan perut sebab i olls sudah berat dan mengembanggggggg.. Apa baju pun tak sesuai dah. Huwaaaaa..

Picha kaki takde, tak kuasa.




Love,
Nursaila Norman!



Friday, July 25, 2014

DIY Sampul Duit Raya

Assalamualaikum.



Dapat sampul duit raya dari company tapi macam tak sesuai je nak bagi dekat budak-budak. Sebab paper tebal sangat, saiz panjang. Company Suami pun sama. Huhuhu! Bukan kedekut nak bagi sampul tebal-tebal, panjang kat budak-budak.. Tapi budak-budak kannn.. Yang penting isi, bukan sampul pun. HEHE.

Bila isi minyak dekat Petron dapat sampul jugak, tapi versi panjang. Sekarang ni susah ya nak dapat sampul yang pendek-pendek macam dulu-dulu tu? Comel-comel je.. Dapat dari Affin Bank pun versi panjang jugak. Tak pasal-pasal penuh sampul duit raya kat rumah, tapi semua panjang-panjang.

Tiba-tiba, kebetulan aku terjumpa satu website ni, dia bagi free je template sampul duit raya. Masa tu dekat KK nak check up. Takde lah berkobar sangat nak buat. Sebab fikir tinggal berapa hari je pun. Tapi bila masuk ofis, mood kerja dah takde, kerja pun takde.. Aku print jugak lah template tu semata-mata nak mengisi masa lapang.








































Tak sangka dapat buat 54 keping sampul duit raya, atas bantuan Suami dengan adik malam tu jugak. HEHE. Terima kasih sayangs! Tapi Ayah suka dia mintak beberapa keping. Adik pun nak jugak, Leha pun jugak. So harini datang ofis semata-mata DIY sampul duit raya jelah.. Menambah bilangan yang dah berkurang.

Seronok gila bila dapat DIY sampul duit raya, lepas tu isi dengan duit, lepas tu bagi dekat budak-budak. Hohoiiiii.. Perasaan dia sangat teruja! Siapa nak sampul duit raya? Siapa nak? Siapa nak? HEHEHEHE.

Terima kasih http://inmystudio.com.au

Tak sabar nak balik kerja. Mood nak raya je nieeeee..






Love,
Nursaila Norman!



Wednesday, July 23, 2014

33 Weeks Dan Raya Yang Bakal Tiba

Assalamualaikum.



33w5d. Macam tak percaya.. Tapi kena percaya lah jugak HEHE. Tahun ni aku dengan Suami decided untuk tidak membeli apa-apa persiapan pun untuk pakaian raya. Sebab aku takde mood nak berbaju raya dengan saiz tak balance ni. kehkehkeh! Aku pakai je dress-dress yang aku dah beli, dah pernah pakai pun sekali dua. Yang penting sedara mara aku tak pernah tengok lagi aku pakai dress-dress tu semua. HAHA.

Tahun ni aku bagusssssss sangat-sangat bab bersahur. Dulu aku ada masalah malas bersahur dan bersahur dengan kurma dan air je. Tahun ni aku bersahur macam orang berbuka. Seronok lah Suami sebab ada kawan bersahur. Yelah, nak berpuasa untuk berdua kan. Kena lah makan lebih. Tapi aku tak sama dengan orang lain, aku penat lebih, hilang tenaga pun lebih.

So far aku dah tinggal 9 hari. sobs! Selalunya aku dah flat teruk, baru pukul 7 pagi aku dah haus yang teruk.. Nak tak nak kena lah berbuka, Suami dah risau. Padahal bukan makan beriya pun bila dah berbuka tu. Time berbuka jugak lah aku makan beriya. Lebih kepada nak air je sepanjang hari. Takpe lah, Suami cakap nanti ganti slow-slow Sabtu Ahad. Baikkkkkkk..

Aku berpuasa tengok pada 3 point, kebetulan terjumpa artikel dekat internet. Boleh teruskan berpuasa kalau baby bergerak macam biasa, kalau baby senyappppp je better buka. Second tengok pada warna air kencing, kalau warna dah kuning pekat, tak digalakkan berpuasa, tu tanda air kurang dalam badan. Third kalau perut mengeras berpanjangan pun disarankan berbuka.

Warna air kencing memang agak gelap sepanjang aku berpuasa. Hampir ke oren selalunya. Bukan tak minum air, tapi banyak mana je air boleh masuk sepanjang malam. Huhuhuhu! Perut dah full dengan baby, dengan makanan berbuka lagi. Dapat la dalam 600-700 ml je. Sikit lah tu kan. Tapi so far check up dengan KK dan swasta masa bulan Ramadhan ni, takde berlaku kencing kotor. Alhamdulillah. So aku teruskan berpuasa selagi mampu (bertenaga, takde lah tahap layu macam pokok semalu).

Semalam check up dengan Doc Ezeta untuk 33w4d, doctor terkejut jugak aku tinggal puasa 8 hari je. Sempat jugak dia pesan hati-hati, kalau tak mampu buka je, jangan paksa diri. Macam biasa detail check up, berat badan aku tak naik. Bulan lepas 49kg, bulan ni pun 49kg. Penangan puasa. So aku nak tau sangat lah berat baby naik tak. Alhamdulillah naik.. Nampak sangat segala benda yang aku makan sepanjang bulan puasa ni pergi ke baby. Untuk aku takde. Bahaya sikit di situ, tapi takpe.. Insyallah takde apa-apa. Lagipun semuanya okay :)

Pernah sehari aku batalkan puasa sebab baby M tak bergerak. Aku pulak tidur, tapi selalunya masa tidur pun aku boleh rasa dia bermain-main di playground. Tidur awal pagi kan, bukan nyenyak mana saje malas bangun awal. Bila dah bangun, tengok TV, kemas-kemas barang baby, baru aku perasan baby tak bergerak. Kitorang panggil-panggil pun dia tak bergerak. Tunggu dalam 20 minit macam tu masih tak bergerak. Suami dah risau-risau suruh aku batalkan puasa. Aku pulak serba salah sebab dah pukul 12 lebih. Suami pulak risaukan baby dia. Akhirnya aku batalkan jugak puasa, minum air masak je. Memang haus. Masa tengah minum tu aku rasa baby macam gerak 'choit' sikit je. Perlahan sangat. Aku makan kurma pulak, masa tengah makan tu aku rasa dia gerak lagi sikit 'choit'. Wuwuwuuuu.. Perlahannya dan sikitnya. Suami apa lagi terus ajak aku pergi beli air kepala. Lepas zohor dalam pukul 3 petang kitorang keluar cari air kelapa. Jumpa. Dalam kereta jugak Suami suruh aku minum. Huwaaaaa.. Tak sanggup okeh nak minum depan orang berpuasa. Tapi minum jugakkk. hikhikhik!

Raya ni lebih kepada makan-makan kami sekeluarga lepas tu pergi beraya! Baju raya takde takpe, yang penting makan-makan. hiks! Suami tak sabar nak beraya tahun depan.. Hamboiiii. Nak beraya dengan anak dia lahhh. Siap dah decide nak tema warna apa tahun depan dengan anak dia. Hohoiiii.. Abah-abah sangat kannnn :)

Kalau ikutkan hati nak buat kuih semperit, tapi bilanya? Huhuhu. Tapi puding roti insyaallah konfem sebab dah terbayang-bayang dari awal Ramadhan. Tapi sengaja nak buat untuk pagi Syawal. Hehehehe!

Oh, doctor sempat pesan, raya ni banyakkan minum air masak, makan sayur dan buah. Memang susah nak jumpa 3 jenis makanan ni time raya. Jadi aku plan dengan Suami supaya bawak air masak sepanjang beraya sekurang-kurangnya 1-2 liter. Kena beli sikit buah jugak supaya tak miss makan buah. Suami cakap 'apa lagi, subway jelah..lengkap semua'. A'ah kan!!

Maybe ini last entry sementara nak tunggu raya, so next entry selepas raya lah ye. 

#prayforGaza
#prayforMH17
#prayforMH370






Love,
Nursaila Norman!