CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, July 29, 2015

Bukan Mudah Berdiam Diri Sebenarnya. Serius, Tak Mudah.

Assalamualaikum.




Pernah tak kita mengalami situasi di mana orang tak suka kita tanpa sebab?

Tanpa sebab ni sampai tahap kita tak pernah berkenalan pun dengan orang tu. Tapi orang tu tak suka kita tiba-tiba. Ajaib kan?

Kalau kita pernah berkawan, atau berkenalan dengan orang tu kita faham. Mungkin kita ada tersakitkan hati dia ke, terkecilkan hati dia ke, logik lah orang tu boleh simpan perasaan tak puas hati, dendam, benci dekat kita.

Ni takde angin takde ribut, tetiba dah la tak suka kita. Lepas tu jaja pulak cerita kita kat orang lain.

Tak pernah? Alhamdulillah. Doa-doa lah dijauhkan dengan orang macam ni. 

Kalau pernah, rilex dan coooooollllll je. Jangan menggelabah. Sebab orang macam tu sanggup buat apa saje untuk burukkan kita. Jadi kalau kita menggelabah, lebih senang dia nak highlight kan keburukan kita kat orang lain.

Aku pernah lah sekali sepanjang aku hidup ni aku terpaksa berhadapan, melalui, bersabar habis-habisan dengan orang macam tu.

Aku rasa lebih senang kalau kita rename orang itu dengan "y" kan? Senang nak faham dan senang aku nak explain.

Been there, done that.

Mula-mula berhadapan dengan situasi tu memang susah untuk aku terima. Tak malu untuk aku mengaku yang aku agak tertekan masa tu. Tapi sebab aku susah nak tunjuk perasaan sedih, takde sorang pun tahu aku berperang dengan perasaan sendiri time tu. Aku tak pernah lalui situasi macam tu sebelum ni. Tapi siapa sangka, Allah nak uji kita bila-bila Dia mahu. Nak tak nak kita kena terima jugak.

Pada awalnya aku agak goyah dan kelam-kabut memikirkan perbuatan y. Pada awalnya aku cuba berterus terang bila ditanya (untuk kepastian) tapi keadaan tak berubah, tiada apa-apa fungsi pun. Malah berbalas kenyataan hanya memburukkan lagi keadaan. Aku berani cakap mungkin aku tidak 100% innocent. Tapi aku tak pernah kenal dengan y dan aku rasa sangat pelik untuk dia benci aku sampai tahap menjaja cerita aku ke sana sini. *tak pernah kenal yang aku maksudkan ialah "tak sempat nak berkenalan huhu"

Selepas beberapa ketika aku tarik diri. Tarik diri dari mempertahankan diri sendiri (macam buat keja bodoh huhu). Masa tu dah tak penting untuk explain sape yang berada dipihak yang benar. Just let it be. 

Aku belajar sesuatu di situ. Aku belajar sabar, dan redha. Aku tak kisah sejauh mana, sebanyak mana y nak jaja cerita aku. Sumpah, demi Allah aku tak kisah. Aku tak boleh nak tutup mulut seluas tempayan. Aku takde kuasa. Aku takde hak nak halang orang lain bercakap. Kan? Biarkan je.

Selepas beberapa tahun, y masih tak berputus asa. Kisah aku dijaja ke sana ke mari akhirnya sampai ke telinga aku. Dunia ni kecik. Pi mai pi mai, tang tu jugak. Walaupun apa yang dijaja tu sampai ke telinga aku, aku diamkan aje. Sepanjang beberapa tahun tu aku didik diri untuk terima apa saja kemungkinan, belajar telan benda pahit. Sebab aku tau, y takkan berhenti macam tu je. Dan betul. Jadi, aku tak rasa apa-apa pun bila orang sampaikan apa yang y cerita tentang aku. Hati, jiwa dengan telinga aku macam dah tuli.

Suami tahu hal ni, dia sahabat paling baik aku pernah ada. Memang dengan dia aku luahkan untuk ringankan beban dalam hati ni. Pernah baru-baru ni Suami ucapkan sesuatu yang buat aku betul-betul terharu. Suami kesian dengan aku sebab terpaksa lalui semua tu. Aku rasa nak nangis, bukan sebab aku sedih mengenangkan apa yang y buat kat aku. Tapi aku sedih rupanya Suami simpati dan kesiankan aku. Walaupun hakikatnya aku selalu tunjuk kuat depan Suami. sobs!

Apa yang penting sekarang, berkat aku sabar, sabar, sabarrr.. Aku paksa diri aku sabar sebenarnya. Huhuhu. Sabar jelah, tahan jelah, telan jelah. Berkat aku paksa diri aku tu aku boleh tersenyum sekarang.

Segala jenis najis yang y palit kat nama aku, dia sendiri tolong bersihkan.

Dulu orang sampaikan apa yang y cakap pasal aku. Tapi sekarang orang bercakap buruk pulak pasal y depan aku. Orang-orang tu semua adalah orang-orang yang y cuba tagih simpati dulu. Y nak orang nampak dia baik, di pihak yang benar, cantik, elok. Sekarang, nah.

Dulu aku tak bijak. Aku risau kalau-kalau orang ikut sama benci aku hasil jajaan cerita y. Tapi bila aku redha kalau orang benci aku, kalau orang tak suka aku, rupanya ada hikmah. Adalah lebih baik aku bertenang je dulu kan? Takyah nak bazir-bazir masa risau benda yang tak pasti. Huhuhu!

Tak payah aku nak habiskan air liur membetulkan statement y. Tak payah aku nak habiskan tenaga ke sana sini jumpa orang untuk bercerita buruk tentang y. Tak payah. Y dah buat semua tu untuk aku.

Kalau korang pun sedang berada dalam situasi macam aku, amalkan sikap berdiam diri dan bersabar. Dua tu je kuncinya. Berdiam adalah lebih baik. Tutup aib orang. Sabar bila Allah uji. Doa orang teraniaya ni makbul. Doa lah banyak-banyak mintak dapat Suami baik ke, mintak dapat rumah ke, mintak kebahagiaan ke, mintak lah apa pun. Berkat y buat aku macam ni, Allah bagi macam-macam kebahagiaan kat aku sekeluarga. 

Tapi jangan sesekali doakan keburukan untuk orang. Sia-sia je doa mintak keburukan orang, Allah tak makbulkan pun. Tapi aku terkejut bila sorang hamba Allah ni cakap depan aku "nak kata mewah, tak nampak pun". Padahal y layak hidup senang hasil tangkapan beliau. Tapi nak buat macam mana, Allah Maha Berkuasa.

Dulu, beberapa tahun lepas aku terpaksa biarkan y burukkan aku.

Sekarang, aku terpaksa buat-buat tak dengar bila orang burukkan y depan aku.

Sampai satu tahap sorang lagi hamba Allah ni kutuk fizikal y depan orang lain. Aku pun ada jugak masa tu. Nauzubillah.. Sampai macam tu sekali orang lain bercakap tentang y. Y pernah kutuk fizikal aku.. Takpe lah, y lupa mungkin yang aku tak mampu nak cipta fizikal sendiri. Huhuhuhu.

Walau sebenar mana pun kamu, diam jelah. Allah ada. Aku akui, seksanya aku memaksa diri berdiam dan bersabar selama ni. Rupanya Allah tahu. Allah Maha Mengetahui kan? 

Jadi? Jangan lah sibuk jaja buruk orang. Kalau betul orang tu bersalah sekali pun diam jelah. Allah akan bagi balasan yang setimpal.

Aku tak pernah harap Allah balas apa-apa kat y. Aku pun tak sangka Allah beri balasan yang setimpal secepat ini. Aku ingatkan dalam TV je anatogis dapat balasan dalam masa sejam dua. Realiti pun ada rupanya. Betul lah kot orang-orang cakap "Allah bayar cash sekarang ni".

Apa-apa pun aku simpati jugak dengan y. Hidup dia susah sekarang ni. Dulu masa dia hidup senang, dia hina-hina je aku. Terasa betul time tu. Taktau kat mana silapnya, hidup y makin lama makin susah. Aku tau pun, orang lain yang sampaikan siap dengan bukti lagi. Adoi.

Tapi y tak selesai lagi dengan kerja dia. Aku tau, lepas ni ada lagi. Tapi takpe lah, aku tetap akan berdiam diri je. Tak perlu cakap apa-apa. Satu per satu dia tunjuk siapa diri dia. Buat apa aku nak bercakap lagi kan? Biar dia buat kerja dia.

Jauhkan lah aku dari orang-orang macam ni. Cukup lah sorang tu. Aku taknak dijumpakan lagi dengan yang lain, amin.

*takde niat nak memalukan y, pengajaran je kita ambil. bersabar lah dengan setiap ujian Allah, pasti ada hikmah.








Love,
Nursaila Norman!


Friday, July 10, 2015

DIY : Jubah Raya Ibu

Assalamualaikum.



Alhamdulillah, alhamdulillah.. Bulan puasa kali ni dapat banyak diy baju raya. Diri sendiri punya dapat 2 helai. Kawan sekolah sehelai, kawan uni sehelai, baju ibu 2 helai, baju adik sehelai. Baju Melissa je aku tak diy lagi. Seba baju kurung dia Tok kat kampung jahitkan. Sehari sebelum raya je time yang aku ada untuk tampal bunga sikit kat baju Melissa. Harap2 Allah perkenankan.

Baju kurung ibu aku tak dapat nak snap picha. Aku dapat share jubah raya Ibu je. Benda paling best bila Ibu happy tengok jubah dia. Aku cakap la design ni style baru, tengah in kat online shop. Jenis strips. Hehehe. Tapi Ibu jenis tak kisah.





Picha nombor 2 tu harap maaf ye, kalau boleh rotate, rotate lah. Kalau tengok guna PC jangan la rotate pulak. Hehehehehe! Lace yang sama dengan lace kat baju kurung kedah aku (see previous post).

I am a happy dotter, happy mother as well!




Love,
Nursaila Norman!




DIY : Bunga Teratai

Assalamualaikum.



Al-kisahnya kawan baik satu Uni dulu nak sangat, sangat, sangat aku cantikkan baju raya dia. Dah nama pun kawan satu Uni, dulu makan sama-sama, gelak sama-sama, nangis pun sama-sama, jadi macam mana susah pun aku cuba usahakan jugak untuk dia. Asalkan dia happy. Alamak, rindu pulak kenangan berbuka puasa kat dalam bilik dulu. Huhuhuhuhu.

Tunggu punya tunggu, baju raya kawan satu sekolah dah settle. Tapi baju kawan kat Uni tak sampai-sampai jugak. You know who you are, serious sayang sangat aku tak snap pic baju kau babe. Next baju sila pilih kain sendiri pastu aku touch up sikit bagi kau nampak macam Kak Mah eh. Harga insyaallah tak sampai Rm24juta. Insyaallah aku janji. *angkat tangan kiri*

Actually aku dah lupa macam mana nak buat.. Hehehehehehehehehehe! Memula tu salah, cancel semua 25pcs. Buat semula kot. Marah kat diri sendiri lah masa tu.. Padan muka sape suruh refer blog. Hehehe. Pastu recall balik, refresh balik.. Ting! Baru jadi.



Dulu masa aku buat bunga ni untuk baju resepai, aku panggil bunga ni bunga 3D (3D flowers). Tapi bila buat kaler pink ni, dengan melengkung2nya, nampak macam bunga teratai lah pulak. Hehe. Jadi aku bagi nama kat bunga ni Bunga Teratai.

Cantik kan? Eh, terpuji pulak. Hehehe. Kena puji, sebab bunga ni nak tampal kat baju kawan. For sure baju raya dia jadi cantik nanti. Kan? Hehehe. Amin.

Wa, Sela harap Wa happy. Wa mesti boleh punya jahit bunga ni kat baju. Mesti boleh!

Dah nak raya, ada sehelai lagi baju nak diy. Baju raya adik tercinta. Dah siap kita share, okay nak start menjahit, BYE!

Salam Ramadhan, 23Ramadhan



Love,
Nursaila Norman!



Wednesday, July 8, 2015

DIY : Baju Raya Kurung Kedah & Peplum

Assalamualaikum.




Dah 21 Ramadhan kan? MasyaAllah sekejap nya masa berlalu. Takut pun ada. Huhuhu. Rasanya baru je Ramadhan sambil bawak Melissa dalam perut. Huhu! Oh, cakap pasal Melissa dalam perut, memang tak berbaju raya lah kannnn.. Baju raya jenis apa yang sesuai? Hehehe.. Aku pakai jubah harian je kot. Selebihnya pakai dress. Tak sedih sangat lah sebab faham orang pregnant kena lah banyak berkorban lagi-lagi bab baju raya ni. Hihi. Tapi aku dah berazam, tahun akan datang aku nak pakai baju raya. Pakai sama-sama dengan Melissa pulak tu. Awwww.. Macam besttttt je kan, kan, kan. Hikhik.

Aku tak plan pun nak buat design canggih-canggih. Asalkan ada baju raya cukup dah. Alhamdulillah, Allah makbulkan cita-cita aku nak ada baju raya. Dua pasang pulak tu. Jadi sepasang tu aku buat jenis kurung kedah sebab aku akan beraya belah mertua tahun ni kat Kedah, jadi kita pakai kurung kedah k. Haha. Lagi sepasang tu aku buat jenis peplum. Fefeeling nak flowy-flowy. Hikhikhik. 

Dua-dua pasang baju aku tu plain je. Jadi aku letak detailing sikit supaya ada lah sesuatu kat baju tu. Heeeee. Diy orang kata. 

Tahun pertama raya aku diy jugak baju raya. Kalau nak tengok balik entry tu klik sini. Tahun kedua tak buat, masa tu dah nak masuk 8 bulan pregnant. Tahun ni tahun ketiga, jadi nak meriah sikitttttt je sebab tahun ni ada Melissa. iheeeeeee.

Okay lah, nak share sikit gambar. Tapi teaser jelah ye. Yang fulk version kena lah tggu raya nanti. Hehehehe.




Baju warna kuning tu baju kurung kedah, kain dia aku beli dalam instagram. Jenis kain thai silk. Tapi bukan la thai silk yang ori mori pun. Kain dia pulak jenis songket. Bila dah siap sepasang aku tak puas hati tengok kain songket dia. Kejung semacam je. So aku beli skirt Rm20 buat ganti kain songket tu. Puas hati. Hehehehe. Lace kat baju kurung kedah tu aku beli kat instagram jugak. Manik-manik dia aku mix and match je dengan manik-manik yang sedia ada kat rumah. Detailing buat kat hujung lengan je. Less is more.

Baju warna purple tu baju peplum. Kain chiffon beli kat Kamdar je. Hehe. Asalnya tak plan pun nak buat baju raya sampai dua pasang, tapi sebab Maksu aku belikan kain cotton untuk Melissa, terpaksa la aku beli jugak kain untuk matchy-matchy dengan dia. Disebabkan aku taknak keluar duit banyak sangat, aku tak letak lace kat peplum. Aku buat design crumble je, bunga fabric tu lebihan kain dari headband Melissa. Kat bahagian lengan aku tak letak pape detailing, sebab takut Melissa tarik-tarik. Hehehehe. Oh, first time buat crumble masa tu untuk customer. Nasib baikkkkk jadi. Tapi bila buat untuk diri sendiri susah pulak. Erk! Entry aku diy untuk baju customer tu ada kat sini, klik lah kalau nak tengok balik hehehe.

Boleh lah, nak merasa raya dengan Melissa tahun ni. Orang baru tu.. Hehehe. Taktau lagi outcome dia macam mana. Harap-harap cantiklah hendaknya. Wink! Wink!

Selamat berpuasa semua!





Love,
Nursaila Norman!




Tuesday, June 30, 2015

RAMADHAN 2015 : Jauh Lebih Sempurna

Assalamualaikum.




Nampaknya Ramadhan tahun ni (2015) menjadi Ramadhan yang paaaaaaling best, paaaaaaling bermakna. Berbanding tahun-tahun lepas, tahun ni memang jauh beza. Bukan sebab ada anak tau. Wink! Wink!

Tahun ni sama jugak macam tahun-tahun lepas, kurang pergi bazaar. Nanti aku explain apa kebaikan yang aku dapat bila kurang pergi bazaar. Cuma tahun ni aku buat beberapa benda yang aku tak buat masa Ramadhan lepas-lepas. Kurang pergi bazaar tu memang amalan aku sejak dari duduk U (kat dalam U takde bazaar, kalau nak kena pergi Changlun – 20km dari pintu masuk U) lepas tu terbawak-bawak bermula dari tahun 2009 lagi.

Kenapa aku cakap tahun ni Ramadhan aku best, bermakna? Sebab, tahun ni walaupun dah berbuka aku masih segar. Tak macam tahun-tahun lepas, lepas berbuka je lemau. Mana tak lemau, makan macam-macam masa berbuka. Huhuhuhu! Plus sekarang ni dah ada anak, tenaga kena lebih untuk jaga dia waktu siang. Macam-macam yang aku risaukan, boleh ke aku jaga Melissa masa puasa nanti? Larat ke? Melissa tu boleh tahan aktif, banyak akal. Kena lebih pengawasan bila biar dia main. Huhu! Tapi Alhamdulillah, dah 13 Ramadhan semuanya berjalan lancar. Tak berlaku kejadian Ibu Melissa pengsan kehabisan tenaga. Hahaha!

Tips yang aku dapat dari Ramadhan 2015 ni ialah :

1.Kurangkan makan sebulan dua sebelum tibanya Ramadhan
Biasanya umat Islam akan berpuasa sunat Rejab dan Syaaban kan.. Aku tak cukup hebat lagi nak berpuasa sunat (Insyaallah siapa taknak buat kan?) tapi aku amek pendekatan untuk kurangkan makan. Macam aku yang hw ni, 24jam boleh makan tak payah tunggu time rehat. Tapi aku elak breakfast. Tips kesihatan kata tak elok skip breakfast kan? Nanti gemuk eh? Takpe, ini untuk kebaikan di bulan Ramadhan nanti. Lunch pun aku amek lewat, selalunya pukul 3/4pm baru aku lunch. Jadi bila bulan puasa ni, aku tak terasa sangat la lapar tu. Sebab dah biasa kurang makan.

2.Kurang pergi bazaar Ramadhan
Kurang pergi bazaar tu maksudnya bukan lah pergi setiap hari. Kalau Sabtu Ahad kitorang cuba elakkan pergi bazaar. Kalau malam tu lapar kitorang akan masak snack ke, lepak mamak ke. Ikut kesesuaian Melissa.

3.Kurang berbelanja di bazaar Ramadhan
Yang ini aku praktikkan sejak kawen. Sebab Suami jenis berbuka dengan kuih muih je. Aku pulak berbuka nasi. Jadi kalau pergi bazaar just beli kuih muih Suami jelah. Suami pulak jenis makan sikit-sikit, selalunya Rm4 dah cukup. Kadang-kadang kuih tu ada balance boleh bawak untuk makan lepas Isyak. Tapi selalunya lepas Isyak kitorang akan lapar teruk, masa tu kitorang akan makan macam-macam depan TV. Goreng fries, nugget, sosej, buat Maggie, cicah biskut lemak, makan roti sapu Nutella, makan cikedis macam-macam lah.. Selagi boleh makan. Haha.

4.Makan sikit masa berbuka
Yang ini aku baru start tahun ni, itu pun sebab dengan kehadiran Melissa. Thanks Melissa! Dah ada anak ni tak dapat la nak menikmati makanan lebih-lebih. Dapat makan nasi pun dalam jumlah secawan je. Takde la sepinggan penuh macam tahun-tahun lepas. Hehehehe! Lepas makan nasi 5,6 suap tu makan kuih sebiji dua lepas tu dah. Tak boleh makan lama-lama, nanti ada jugak Melissa join sekali makan lauk pauk atas meja. Hehe. Walaupun dah bagi dia finger food, tak bertahan lama pun. Paling kuat dia leka dengar azan lepas tu layan finger food dia sekejap. Tak lama tu dah meronta nak makan makanan kita pulak. Ngam-ngam la Ibu dia siap makan.  Sebab Melissa Ibu dia makan sikit, sebab tu jugak Ibu dia kekal segar sampai tengah malam. Sunnah Nabi tu memang terbaik.

Simple je apa yang aku buat untuk Ramadhan tahun ni, tapi effect dia superb! Yelah dah ada anak ni tenaga kena full 24jam. Kalau ikutkan style berbuka tahun-tahun lepas, lepas Maghrib je dah lemau. Mana taknya.. Lepas makan nasi makan kuih muih pulak. Wajib ada taufu fah. Murtabak pun wajib jugak, air minum bergelas-gelas, air panas lagi. Kannnnn. Raksaksa tak? Nak Maghrib pun rasa berat, sambil-sambil tunggu Isyak mata macam kena gam. Haha.

Dah tu macam mana nak layan anak sampai lepas Isyak? Melissa selalunya pukul 8.30mlm dah ajak layan mata atas katil. Tapi tidonya pukul 9/9.30mlm. Sejam jugak la melayan dia atas katil. Kalau lemau macam tahun-tahun lepas, confirm Melissa yang tidokan Ibu dia. Hikhik!

Lepas Melissa tido aku akan masak lah apa-apa je sebab dah start lapar. Selalunya ada lebihan makanan masa berbuka (kuih muih) lepas tu tambah la dengan makanan lain. Gagah kot boleh memasak bagai untuk supper. Bertuahhhhh Suami. Hihihihi.

Aku harap aku akan istiqamah untuk tahun-tahun akan datang. Banyak kebaikan yang aku dapat rupanya. Dapat jimat duit, kurang membazirkan makanan (setakat ni masih kekal Sifar Pembaziran), masih segar sampai malam. Alhamdulillah.

Semua ni sebab Suami yang banyak ajar aku membeli, makan dengan berpada-pada. Lepas tu Melissa pulak selalu suruh Ibu dia stop makan masa berbuka. Hehehe.

Till then. *macam biasa, takde picture. picture semua dalam IG. sobs!



Love,
Nursaila Norman!




Tuesday, June 16, 2015

The Solid Food Journey

Assalamualaikum.




Nampak macam senanggggg je bagi solid food kat anak. Masak pulak tak letak garam, gula, santan. Lagi lah senang kan. Untuk Melissa okay lah, tak senang sangat tapi tak la susah sangat. Masa umur dia 5m3w aku start bagi dia puree buah & sayur. Selama sebulan seminggu tu "Misi Berjaya!'. Bagi lah apa pun, semua dia telan. Refer jelah sini kalau nak tau permulaan journey aku.

Masuk 7m2w (lebih kurang, lupa) baru aku start bagi beras (nasi). Walaupun masa checkup dengan KKIA nurse tanya dah bagi anak makan? Aku cakap dah, nurse tanya bagi apa. Aku cakap bagi makan puree buah & sayur. Nurse senyum. Lepas tu nurse suruh bagi bubur letak daging, ayam, itu ini semua. Aku angguk je. Aku rasa awal sangat nak bagi daging, ayam kat Melissa. Biar lah dia hadam benda-benda serat dulu. Dah sampai masa yang sesuai baru bagi yang advance sikit. Dah masuk 7 bulan pun aku masih bagi puree buah & sayur lagi. Dekat-dekat nak masuk 8 bulan tu baru bagi nasi.

Tapi masuk 8 bulan selera dia drop sikit. Masa 8m1w (lebih kurang, lupa) baru aku start bagi unsalted butter, tumis bawang hollad, bagi pasta, cheddar cheese, tofu, tapi masa tu dia tak makan sangat. Kira tak habis semangguk. Dia nak makan, tapi taknak benda yang sama. Lunch dengan dinner kena masak makanan yang berbeza. Makanan dia tak habis, sibuk nak makanan lain. Grrrr. Tapi kita tak dibenarkan fed up, aku buat makanan bersup pulak. Laju dia makan. Mak is legaaaaaaaa. Beberapa hari jugak aku buat nasi bersup. Masak je nasi dengan apa-apa bahan yang kita suka, rebus lama supaya air sup tu pekat dengan segala khasiat bahan yang kita masuk tadi. Kira macam buat stock la. Sebab Melissa akan minum kuah sup tu je. Bahan-bahan dia mak Melissa makan. Hikhik.

Ni dia dah masuk 9 bulan tetiba selera dia berubah. Suap lah banyak mana pun bubur nasi, habis. Disebabkan selera dia sebelum ni kurang, aku terkejut lah dia habiskan makanan dia. Pelik sudah. Mungkin dia lapar kot. Sesi lain habis jugak. Beberapa hari lepas tu aku noted, selera dia dah okay kot. Bagi kiwi masa akhir-akhir 8 bulan tak habis. Bagi lagi sekali masa masuk 9 bulan, habis. Walaupun masam. Erk! Melissa nampaknya tak suka benda masam macam Ibu dia jugak. Tapi habis jugak masa 9 bulan tu. Esoknya aku bagi kiwi + kurma, untuk kurangkan rasa masam tu. Habis.

Masa selera dia drop aku tak risau sangat, selagi dia menyusu macam biasa. Masa tu pun baru 8 bulan kan, tak kisah sangat lah selera makan dia kurang. Cuma frust sikit lah, penat masak dengan penuh keterujaan. Haha. Tapi makcik tu walaupun selera dia kurang ke, biasa ke, bertambah ke, susu sama je. Setiap 2 jam 3oz. Boleh? Sejak lahir mak dia bangun 2jam-2jam bagi dia susu. sobs!! Kadang-kadang je dia skip satu sesi. Waktu tido malam jarangggggg (susah gilerr lah senang cakap) nak dapat dia skip menyusu.

Risau jugak kalau dia kurang makan, dia dah start meniarap, merangkak, susut lah sikit badan dia. Walaupun kalau orang kat luar yang 1st time atau jarang-jarang nampak dia cakap 'semangatnya badan', tapi aku yang tengok dia hari-hari ni tau lah susut ke tidak. Huhuhu. Berat badan naik, tapi tak banyak. Disebabkan dia tak minat sangat makan bubur (nasi), aku gantikan nasi dengan kentang untuk maintain karbohidrat dia. Tak lama tu aku kurangkan beras, aku lebihkan bahan-bahan. Selalunya aku letak bahan yang rasa manis. Melissa suka makan benda manis sama macam Ibu dia. Lagi-lagi masa pregnantkan Melissa, aku kuat makan kek, aiskrim dengan cokelat. Hehehehehe!

Lain baby lain cara/ragam diorang. Bab selera makan ni aku rasa aku kena tahu apa yang anak aku nak, bukan apa yang aku rasa sedap. Aku pernah try resepi yang mommies suggest untuk anak yang kurang selera makan. Tapi resepi tu tak kena dengan tekak Melissa. So aku rasa tak perlu lah nak tertekan sangat, ada banyak lagi masa untuk dia jelajah pelbagai jenis makanan dan rasa. Just go with the flow. Lagi 1 aku tak paksa dia habiskan makanan dia, bagi setakat yang dia nak je. Nenek dengan atok dia pulak tak bagi dia makan banyak. Jadi aku pun tak 'push' nafsu makan dia.

Kebanyakkan resepi yang aku buat untuk Melissa memang tak canggih macam mommies lain. Aku masak apa yang dia makan especially yang rasa manis.

Nak jugak share resepi ala kadar Melissa. Tau takde yang berminat punya, tapi nak buat rekod je dalam blog ni. Hehehehe. Ni je antara resepi yang aku ingat. Haha!

1. (Bubur Nasi + Ayam + Kentang) dengan (Bubur Carrot + Ayam)
Yang kasar tu untuk aku. Dap!

2. Bubur Nasi + Daging + Carrot + Kentang + Tomato
Yang kasar tu untuk aku. Dap, dap!!

3. Bubur Nasi + Carrot + Kentang lepas tu tabur serbuk Ikan Bilis

4. Bubur Popeye (Bayam) + Ikan Tenggiri
lepas tu tabur ikan tenggiri yang digoreng tanpa minyak.

5. Baby Bolognese (untuk baby 8mo ke atas)
Tumis bawang holland dengan unsalted butter, masukkan daging + carrot masak sampai empuk. agak-agak dah empuk, masukkan tomato. tambah sedikit air. masukkan pasta yang dah direbus dan ditos. gaul rata, tutup api. tengah panas-panas tu parutkan cheddar chesse. gaul sampai rata lepas tu boleh blend dan tambah air sikit ikut suka. Ini resepi sendiri. Taktau la style orang lain.

6. Sup Cina
Yang ini Melissa hirup kuah je. Bagi tofu sepotong dah kenyang.

7. Creamy Egg Yolk
Rebus telur, ambil kuning telur sahaja lenyek dengan unsalted butter.

8. Bubur Nasi + Tofu + Carrot + Kentang

9. Bubur Nasi + Carrot + Sweet Potato (fav!)

10. Bubur Nasi + Kurma + Dried Aprikot

Lagi yang lain-lain aku tak ingatttttttt! Padan muka. Haha. Picture semua dalam IG. Malas nak transfer laptop. Kejam dengan blog namanya ni.

Time pagi aku bagi dia puree buah. Petang kalau sempat (busy sangat hw ni pown haha). Sekarang dah tukar-tukar dengan roti. Sarapan pagi gilir-gilir antara puree buah dengan roti cicah susu. Ikut lah mana-mana stock yang ada.

Aku tak bagi dia dinner selepas pukul 8 malam. Paling lewat pukul 7/7.30 malam. Pernah sekali bagi makan malam pukul 8 malam macam tu, time tido malam dia macam mengah. Kesian tengok dia tido pusing kiri pusing kanan. Huhuhu!

Lain anak lain ragam, lain mak lain cara.

Peace!





Love,
Nursaila Norman!


Thursday, June 11, 2015

Shawl Chiffon Lebih Sehelai Rm14 Je!

Assalamualaikum.




Ada yang nak tak?

kita DIY shawl untuk raya, ada yang nak tak? ada sehelai lagi. kot nak matchy matchy dengan kita. Rm14 je. Postage rm6 je je je! tak buat bisnes, just nak let go lagi sehelai. Warna brown. #shawlchiffon.
kalau nak wassap 019.2290413 k.

Thank You.


SOLD