CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, August 18, 2016

Ibu Cuba Yang Terbaik Sayang!

Assalamualaikum



1 tahun 11 bulan.
23 bulan.

Ya, dah 23 bulan Melissa stay dengan kami. Macam baru sangat dia muncul dalam hidup kami, but for sure masih jauh lagi perjalanan dia dengan kami.

Memandangkan dalam hidup aku sekarang hanya tentang Suami, anak, kerja dan rumah. What do you expect from me to write in this blog? Hehehehehe! 

So I just do some quick update jelah ye. Sebab everything bercampur aduk jadi taktau nak cerita apa. Huhu!


GADGET
Dulu sebelum Lissa lahir, one lady said to me 'gadget ni penting tau Saila, kalau tak susah kau nak buat kerja nanti.' And I just ignored her. Sehingga lah Melissa mengalami sedikit tantrum dalam 2-3 minggu (masa tu Melissa 16 month). Aku mula save lagu-lagu Didi & Friends dalam hand phone. Bila dia meragam je aku cepat-cepat pasangkan lagu Didi untuk dia. Dan dia terus okay. Lama-lama dia dah pandai mintak/cakap 'didi' 'bukak' dan ambil hand phone aku.

At the same time, aku mula kumpul video-video dia dalam hand phone. Dia jadi obses dengan video sendiri. Duh! Jadi dia kerap ambil hand phone aku dan mintak 'didi' dan 'diyo' (video). Aku tak ambil masa lama, aku download segala lagu Didi dalam pendrive lepas tu cucuk ke TV. So, no more Didi in my hand phone. TV pulak bukan 24 hours dia boleh hadap Didi je. Selalunya dalam 30minit cukup lah. Atau 1 round playlist cukup. Lepas tu Suami akan tukar ke channel TV pulak. Mula-mula dia macam tak puas hati kenapa lagu2 Didi dia hilang. Kami explain 'now its time for Abah's channel okay'. Selepas 2,3 kali dia akan faham dan dia okay saja.


KEMAS
Dulu sebelum ada anak, orang nampak keadaan rumah sewa aku tu kemas teratur orang cakap 'belum ada anak boleh la, nanti dah ada anak kecik tak boleh nak berhias-hias macam ni'. I smiled back. Aku buktikan walaupun dah ada anak, ada anak kecik, rumah tetap mampu nampak kemas dan teratur. Atas kabinet TV ada je hiasan simple (dulu aku susun buku Conan), atas coffee table aku letak lilin dan pasu kaca. It is not about my daughter. It is about us. Ya us!

Kenapa aku cakap kita. Sebab didikan itu datangnya dari kita. Masa Melissa 9 bulan kami masuk rumah baru, atas kabinet TV aku susun buku Conan. Awalnya dia nak usik, time tu pulak dia tengah ligat berpapah dari sofa ke kabinet, dari kabinet ke sofa. Bila nampak buku Conan warna-warni tu dia nak capai. Aku larang. Sekali dua aku larang lepas tu dia tak buat dah tanda-tanda nak mencapai tu. Slowly aku tambah hiasan rumah. Semakin dia membesar semakin dia faham, bahawa segala benda yang bukan mainan dia (which is milik Ibu dia), dia tak boleh usik.

Bab mainan pun sama. Aku ajar dia kemas setiap kali dia dah taknak bermain. Melissa pulak jenis taknak main dalam bilik dia. Dia akan bawak mainan ke ruang tamu, main sebelah kami. Jadi setiap kali Lissa dah habis main, aku suruh dia simpan balik mainan dia dalam bilik. Walaupun dia tak masukkan dalam bekas/bakul mainan, at least dia masukkan balik dalam bilik. Jadi ruang tamu akan kemas. Hehehehe. Bila aku start ajar dia kemas mainan sendiri? Sejak dia faham apa kami cakap dan boleh berjalan. Masa tu umur dia dalam 1 tahun 4 bulan macam tu.


PANGGIL
Sekarang ni Melissa dah pandai panggil Abah dia dengan panggilan 'Ayang'. Haha! Semuanya sebab aku suka sangat panggil Suami dari jauh. Masa tu first time Lissa tiru aku panggil Ayang. Memang kami takkan lupa, dan everytime teringat kejadian masa tu kami akan gelak sama-sama. Masa tu aku dengan Melissa dalam bilik air. Dah siap mandi semua aku panggil Suami 'ayang, ayang'. Melissa diam je sambil tengok aku. Kali ketiga keempat aku panggil 'ayang' tiba-tiba Melissa jerit 'ayyangggg'. Kebetulan masa tu jugak Suami sampai. Apa lagi berdekah-dekah lah kami gelak. Satu sebab unbelievable, keduanya comel, ketiganya 'habis laaaaaaaa'. Hahaha.

Sejak itu Melissa konfius sikit. Aku tau dia konfius sama ada nak panggil Abah atau Ayang. Most of the time dia panggil Abah. Kadang-kadang tu terlajak panggil Ayang. Tapi aku bagitahu Suami it's okay. Dia dalam proses pembelajaran. Dia taktau apa yang dia sebut. Yang dia tau apa yang dia sebut itu refer kepada seseorang/perkara yang dia dah familiar. I won't change the way I call my husband just because of my daughter. Dulu-dulu orang terus tukar daripada panggil 'Abang' kepada 'Papa' hanya sebab taknak anak tiru. Tapi aku rasa takde apa lah, sementara dia dalam proses belajar dan membesar ni akhirnya dia akan tahu juga apa dia patut panggil.


MINTA vs DAPAT
Yang ini aku tengah amalkan, tengah istiqamah. Tak semua yang dia minta dia akan dapat. Kadang tu memang kami plan nak belikan dia sesuatu, tapi kami akan beli masa dia tak minta. Kalau lalu depan kedai, dia sebut-sebut 'kimoush' (Mickey Mouse) kitorang buat taktau je sekadar megiyakan apa yang dia nak bagitahu. Kami takkan sesekali beli semasa dia minta. Kami taknak biasakan dia dengan kebiasaan apa yang dia minta dia akan dapat. Baru-baru ni dia minta air kotak dalam peti ais dekat kedai mamak, biar dia menangis (mak pandai-pandai la cover supaya tak mengganggu orang keliling) aku takkan bagi dia air kotak tu sebab nanti jadi kebiasaan. Yang ini agak mencabar jugak. Haha! Tapi pilihan kat tangan sendiri, anak menangis atau kita menangis. Hikhikhik.


BERKAWAN
Melissa pandai masukkan diri dia dalam kumpulan kanak-kanak. Of course dia sangat tertarik dengan sekumpulan kanak-kanak. Dia akan tinggalkan aku dah terusss masuk dalam kumpulan. Walaupun kumpulan tu buat taktau je dengan kehadiran dia, dia akan gelak terkekek-kekek taktau apa yang kelakar sangat dengan kumpulan tu. Haha. Baru-baru ni kitorang makan McD, dalam tu ada lah playground.. Dia terus masuk dan standby untuk terjun (metafora) dalam kumpulan kanak-kanak riang tu. And I was very happy bila budak-budak tu pandai bermain, dan Melissa pun pandai bawak diri. Takde adengan rebut merebut, adengan saing bersaing.

Aku boleh nampak dia terlalu gembira kalau jumpa sekumpulan kanak-kanak. Cuma aku risau, kot ada jenis mak bapak yang tak suka anak-anak dia bergaul dengan budak lain. Biasanya aku akan biar budak-budak datang dekat Lissa, kalau mak bapak dia okay je aku pun biar jelah diorang main-main. Kalau mak bapak budak tu main tarik-tarik anak dia dengan muka serius je, faham lah tu.. Maybe dia ingat anak aku tak vaksin kot. Hiks!



Secara kesimpulannya aku memang garang dengan Lissa. Ada perkara aku berlembut, ada perkara aku tegas. Yang penting tak semua yang dia nak dia akan dapat. Kalau aku suruh kemas memang dia kena kemas, kalau tak siap. Memang dia masih kecik, tapi dari kecik ni lah aku nak ajar. Nanti dah besar tak terlambat. Esok dah besar, dah ada adik pandai kemas apa yang patut. Sebab Ibu dia paling pantang rumah bersepah. Heeee..

Well, jauh lagi perjalanan antara aku dengan dia. Apa yang aku boleh usahakan aku cuba buat yang terbaik. Benda paling penting bagi aku adalah pembentukan sikap dia. Aku taknak dia sekadar bijak IQ. Aku nak EQ dia pun bijak jugak. IQ kita ajar guna buku, tapi EQ memang kena usaha lebih dari diri sendiri dan Suami.

Till then..





Love,
Nursaila Norman!


Wednesday, August 17, 2016

Nuffnang Pertama : NORDMYRA

Assalamualaikum



Edisi 'Entry Tertinggal'

Ini pun sebab aku saje nak check akaun Nuffnang. Tiba-tiba teringat macam belum update lagi cheque yang dapat haritu. Bila check label 'Nuffnang' sah takde. Rasanya benda kecik je pun kan.. Takyah nak update pun takpe. Biarlah tertinggal pun.. Tapi memandangkan entry blog ni drained sangat, kita update jugak supaya entry blog ni bergerak sikit. HAHA.

Okay, kita flash back entry pasal Nuffnang bulan March! Cash Out Nuffnang. Dalam entry tu aku cerita saat-saat mendebarkan aku nak cash out Nuffnang. Serius kau tak debar, buatnya cheque tak sampai? Atau ada mana-mana step yang aku tak clear menyebabkan cheque sangkut.. Menitis air mata okehhh. Macam aku tulis kat entry lepas, aku tak ready sebenarnya nak cash out, tapi sebab nak beli 'itu' aku cash out jugak lah. Apa 'itu' itu? Hahaha.. Tunggu la sampai habis entry eh, ehh, ehhh..

Sementara aku menunggu cheque sampai ke rumah, aku sempat la lupa sekejap sebab busy dengan kerja. Kejap ingat, kejap lupa. Last-last lupa terussss. Haha. Tiba-tiba ada satu malam tu Suami bagi kat aku surat dengan happy nya dia cakap 'Nuffnang sayang dah sampai!'. Suami aku memang omellll angattt sebab dia pun sibuk excited pasal Nuffnang jugak. Haha. Aku apa lagi buat-buat cool.. Buat-buat cool okehhh. Bukak surat, tengok cheque.. Hmmm.. Tenang.. Tenang.. Dalam hati sikit lagi nak melompat. kehkehkeh.

So here is my first cheque from Nuffnang!

























Macam biasa, Blog adalah tempat terakhir untuk kita ceritakan. Hikhik! 19 May kot aku update dekat FB dan IG. Baru harini August aku update dekat Blog. Blog, kalau kau boleh merajuk aku relakan kau merajuk. Aku memang jahat. Jahat sekali. 

Sejak aku dapat akaun Nuffnang, aku tengok amount naik sikit-sikit macam anak siput babi bergerak, aku tabahhhhh, aku tungguuuu. Awal-awal aku dah aim nak meja makan warna putih. Nak 6 seater. Aku plan guna duit Nuffnang lah beli meja makan. Kalau tak cukup aku tambah la.

Who knows, Allah jadikan impian aku kenyataan. Walaupun bukan meja makan mahal-mahal cecah Rm2-3 ribu. At least jenis dan style yang aku nak. Putih dan lain sikit dari design kebiasaan meja makan.

As for now, aku tak ambil gambar meja makan sangat. Sebab takde reason kan, takkan tetiba nak amek gambar meja makan semata. Tunggu lah bila dining area aku dah siap (ntah berapa puluh tahun pulak ni) aku amek la gambar meja makan banyak-banyak sampai kenyang. Haha.

Dekat entry homesuitehome : Misi Mengecat Accomplished aku ada jugak janji next entry nak tunjuk lah apa ada dalam kotak ni kan.. Yang hado, tak update jugakkk.. Hmmm







































Ta-Daaaaa~ 

Meja makan simple, selesa, putih suci murni yang paling aku sukaaa! Kalau tengok gambar dekat katalog Ikea memang kurang confident dengan meja makan tu. I was thinking, kukuh ke tak kukuh ke tak. Kerusi pulak aku memang aim Nordmyra, tapi tak mengharap sangat sebab tengok review cakap kerap sold out. So taknak letak harapan tinggi sangat aku aim Adde je mula-mula. Bila sampai kat Ikea, tengok stok Nordmyra ada terus tukar pikiran. Hikhikhik.

Dining area? Belum set up lagi. Hari-hari sibuk pasal kerja. Bertabah.





Love,
Nursaila Norman!


Friday, August 12, 2016

Simple Preparation For #melissaturns2

Assalamualaikum



Harini (11.08.2016) genap Melissa 23 bulan! Maknanya apa? It's birthday time!!

Macam biasa, Ibu excited lebih nak celebrate birthday anak. Eh, bukan Ibu selalu excited waima birthday Suami dan birthday sendiri ke? Hikhikhik.

Tahun lepas aku duduk rumah kannn, jadi banyak la masa aku men'DIY' segala mak nenek masa Melissa tidur. Tahun ni nampaknya Ibu men'DIY' sambil membuat kerja ofis lah ye. Sementara aku free ni, aku cari idea dulu lepas tu plan nak buat apa.

So here is my checklist!

1. Birthday cake
2. Birthday garland
3. Birthday banner
4. Balloons
5. Foods
6. Pictures
7. Baju
8. Props

More simple than last year. Sebab apa? Sebab Ibu takde masa, huwaaaaa! Okay, takpe-takpe. Cool. Lagi pun birthday Lissa kali ni jatuh pada malam raya. Kau rasa siapa yang nak datang. Hahahaha! Plan asal memang nak buat untuk close family sahaja. Dalam 6-8 orang. Kebetulan esoknya Raya Aidiladha, ngam lah tu buat kecil-kecilan je.

Birthday Cake
Suami order dengan kawan ofis. Nasib baik kakak tu sanggup buat kek walaupun Ahad tu nak raya. Katanya Jumaat dah boleh collect kek. Okay lah kot kan. Sebab nak design cartoon kegemaran Lissa. Kalau tak, belasah je kek Secret Recipe. Hikhik!

Birthday Garland
On the way. Tinggal nak print dan gunting je.

Birthday Banner
On the way, Tinggal nak print dan gunting jugak.

Balloons
Just nak order dengan IG shop yang sama.

Foods
Belum putuskan nak makan apa.

Pictures
Nak print gambar-gambar Melissa - kena plan nak pergi cuci bila. At least seminggu sebelum.

Baju
Plan nak Melissa pakai baju yang ada print cartoon favorite dia tu. Dah jumpa yang aku suka, tapi style sweater pulak. Hmmmm.. Macam tak sesuai dengan majlis. Tengok lah, kena repeat pergi H&M balik, check balik baju yang ada cartoon favorite dia tu. Kebanyakkannya jenis dress. Aku taktau lah kenapa aku selalu dress up dia dengan boyish style. Errrrrr.. Maybe Ibu dia pun dah memang jenis suka style gitu. Ngeeeee..

Props
Beli bahan lepas tu DIY. Dah.

So, early September aku share apa yang aku dah buat eh. Last year punya preparation aku tak share kat sini kan. Just share kat IG je. So, macam biasa lah, kalau nak cepat sila refer IG. Ngeeeee..

Oh, last year takde cartoon favorite. This year dah pandai kan, dah ada cartoon favorite. So Ibu kena peka dengan favorite anak. You guess what?

Didi?
Upin & Ipin?
Robocar Poli?
Thomas & Friends?
Elsa?
Snow White?
Mickey Mouse?
Donald Duck?
Doraemon?





Love,
Nursaila Norman!


Thursday, August 11, 2016

Raya 2016 : Syawal, Kami Bertiga!

Assalamualaikum.



Raya 2014 : Takde entry.

Raya 2015 : Pun takde entry.

Blog semakin dianaktirikan. Haha!

Raya 2013 terus lompat Raya 2016. Okay sadis.


Selamat Hari Raya Aidilfitri 2016!
































Actually tahun 2014 aku tengah pregnantkan Melissa almost 8 month. Aku memang tak bergambar sangat sebab aku takde baju raya. Hahaha. Ada la sekeping dua gambar, itu pun aku upload dekat IG. Heeeeee.

Untuk gambar Raya 2015 pulak korang klik je entry ni. Semakin keji cara penulisan aku kan? Main suruh orang klik klik je. Takde dah nak buat entry elok-elok. HAHA! Maaf, edisi jimat masa. Heeeeeee!

Untuk Raya 2016 pulak, baru harini nak update. Kenapa tak update hujung tahun je Jemah? Well, raya ke-6 aku dah start kerja, dan all out untuk sentimen LPT2 and at the same time prepare untuk training pulak. Habis segala mood raya tahun ni. Tapi aku tetap enjoy melayan segala macam kerja, sebab aku rasa bestttttt sangat bekerja macam sotong di bulan Syawal. <----- ayat ikhlas tau!

Memandangkan Raya 2016 dah ada Melissa, Ibu bagi chance entry kali ni update gambar Lissa lah ye. Sebab Ibu pun taktau mana perginya gambar-gambar Ibu?? Hahahaha.




















Till We Meet Again Syawal!





Love,
Nursaila Norman!


Monday, July 18, 2016

homeSUITEhome : Misi Mengecat Accomplished

Assalamualaikum.





Baru beberapa harini dapat meluangkan sedikit masa untuk login blog (maksudnya taip sikit sambung esok. Sepanjang Ramadhan ni kami sibuk shooting raya memang tak sempat sangat nak update apa-apa. Update kat IG je cepat sikit. Hal-hal rumah pun buat selepas waktu pejabat which is sambil-sambil tunggu Suami punch out.

Okay, cut it short. Entry kali ini adalah entry tentang Misi Mengecat aku yang sudah pun siap! Kami start mengecat pada 5 Jun 2016 (pergh, siap tarikh kau), dan siap sepenuhnya (actually ada sikit lagi yang belum seperti pintu rumah dan pintu bilik) pada 25 Jun 2016. It took 20 days to finished. Memang slow-slow kami cat. Kami cat pada jumaat malam dan sabtu malam. Mengecat secara keseluruhan tak susah pun memandangkan kami dah ada pengalaman mengecat rumah sewa sebelum ni. Yang susah tu adalah part skirting board. I mean fake skirting board. Hehehehe!

Buat masa ni kami belum ada bajet untuk buat skirting board, jadi aku fikir cara lain supaya tetap nampak macam skirting board. Muncul lah idea untuk buat fake skirting board. Hahaha! Iaitu dengan mengecat ruangan skirting board for temporary. Hiks! Nanti duit dah cukup, aku pasang la the real skirting board tuuuuu.

Disebabkan proses meng'update' rumah kami tu dibuat secara berperingkat-peringkat, iaitu berdasarkan simpanan yang dibuat setiap bulan, jadi progress nya memang memakan masa. Kalau ikutkan hati memang gerammmmm je. Tapi takpe, biar lambat asalkan selamat - ayat penyedap hati. Haha!

Macam yang aku pernah sebut dalam entry Berangan Dahulu Belinya Kemudian aku ada target beberapa benda perlu dibeli sebelum bulan puasa. Konon taknak membeli belah time bulan puasa, tapi pada bulan puasa jugak la aku p membeli set meja makan dengan kabinet TV. Haih. Thank you sayang, susah payah angkut set meja makan dengan kabinet TV ke troli, troli masuk kereta, dari kereta naik pulak ke rumah. Lepas tu pasang pulak. Thank you banyak-banyak sayang sebab sudi layan I. Ngeeeeee..

Sebelum kitorang membeli set meja makan dengan kabinet TV tu, kitorang mulakan proses dengan mengecat rumah terlebih dahulu. So cerita set meja makan dan kabinet TV tu aku update kemudian ya. Aku update pasal cat dulu.

Benda pertama of course kita ke kedai cat Jotun dulu kini dan selamanya. Dulu first time beli cat untuk rumah sewa kami start dengan kedai cat Jotun tu lah. Tapi masa tu bajet ciput, kitorang pakai cat kapur je. Lepas tu repeat kedai cat yang sama untuk cat bilik tidur kami dan Lissa pulak. Kali ni beli cat minyak. Bagus untuk orang yang dah ada anak ni. Hehehehe! Lagi pun dinding nampak berkilat cantik je. Kali ketiga kami beli cat di kedai cat yang sama untuk ruang tamu dan ruang makan pulak.






Ini adalah gambaran asal rumah kami. Rumah ni sangat kemas dan bersih masa kami datang tengok untuk beli. Plus dengan kabinet kitchen yang dah sedia ada, keadaan bilik air yang macam tak berusik, keadaan dinding yang bersih (yang kesan hitam tu double tape buat birthday party Melissa), kipas lampu semua dalam keadaan baik. Kiranya kami masuk cuci kaki je. Memang kami tak buat apa-apa pun masa masuk rumah ni setahun yang lalu. Loading barang je, Ni baru nak ubah penampilan sikit-sikit. Hahaha. Rumah kami ni kecik je, 897sq. Itu pun aku dah penat nak menyapu dan mengemop. Duh! Masa beli rumah cakap kat Suami 'kecik je rumah kita, 900sq pun tak sampai'. Bila time menyapu, mengemop baru rasa bersyukur. Bayangkan la kalau 1000sq? Jenis pulak hari-hari nak kena menyapu. Tertanggal tangan aku!

Togel je rumah kitorang. Macam baru nak mulakan hidup jek.. Padahal dah masuk 4 tahun kawen. Huhuhuhu! Perlahan-lahan kami mulakan perubahan.


Ini hari pertama kami start mengecat, 5 Jun 2016.

Pengalaman mengecat rumah sewa kami bawak ke rumah sendiri. I am proudly to say bab mengecat serah kat kami. Hehehehehe! Jimat upah mengecat Rm300! Plus kami enjoy buat kerja-kerja macam ni time Melissa dah tidur. Kami habiskan masa lama sangat tiap kali tibanya jumaat malam dan sabtu malam. Hahahahaha! Kira jimat duit dan enjoy bersama lah ni. Wink! Wink! Okay lah nak bagitahu warna apa yang aku guna untuk ruang tamu rumah.


Untuk dinding ruang tamu dan ruang makan rumah kami ni, aku amek 3 jenis warna. Warna Iron Grey, Evening Sky dan White. Cat pulak kami amek 2 jenis. Jenis minyak dan untuk cat di besi/kayu. Aku guna Iron Grey untuk ruang dinding yang besar-besar. Evening Sky untuk dinding yang tetiba muncul di ruang tamu. HAHA! Warna putih untuk fake skirting board dan bingkai pintu rumah dan pintu bilik. Mengecat kali ni agak mencabar memandangkan kami buat fake skirting board dan bingkai pintu. Tak boleh lah main simbah je cat tu. Kena tampal masking tape dulu lah, kena cat hati-hati lah.

Jadi, selepas siap Misi Mengecat, berubah lah rumah kami menjadi ini! (sambung taip entry yang tertangguh pada 28 Jun 2016. HAHA!)


If you can see the different colors there, ada warna grey dan blue grey di situ. Tak beza sangat sebab takut-takut nak bermain dengan warna. Hehehehe! Alhamdulillah Misi Mengecat untuk homeSUITEhome kami berjaya. Dengan fake skirting board nya. Haha! Basic dah siap 50%. Balance lagi 50% insyaallah sebelum akhir tahun (tunggu duit penuh).

Ubah suai rumah guna duit tabung sikit-sikit lama-lama jadi bukit macam ni lah. Takleh buat 100%. Kalau lah boleh buat 100%. Hmmmm.. Haha! *phew, berjaya jugak aku siapkan entry ni. Punya lah payah nak settle kan. Haihhhh.



Next entry will be?


From Nuffnang to Nordmyra!





Love,
Nursaila Norma!









Friday, July 15, 2016

Macaroni Cheese Baked

Assalamualaikum



Well, susah betul nak login blog. Apatah lagi nak create an entry. Kalau ada entry ni maknanya aku dah habis curik-curik masa lah ni. Biasanya time balik kerja (tunggu Suami ambil) atau time rehat hari jumaat. Fine.

Apa cerita Ramadhan kau? Syawal? Takde dah you olllsss. Kerja aku sekarang bukan macam kat tempat lama. sobs! Kalau yang follow IG kita dia mesti tau, kita time-time Ramadhan pun pergi cover event. Sampai ke Sg. Besar dan Kuantan okehh. Takde nya majlis berbuka puasa di sekitar Kuala Lumpur. Hikhikhik.

Ramadhan aku kali ni macam biasa. Tak dapat nak feel sangat sebab kerja macam biasa. So last-last minute tu aku curik jugak masa untuk masak sikit lepas tu ajak family aku berbuka kat rumah. Memandangkan Suami baru je siap pasang meja makan (ecehhhhhhh), baru lah boleh ajak family makan kat rumah. Cerita meja makan nanti-nanti lah ye.

Entry ni nak cerita pasal resepi Macaroni Cheese Baked. Resepi ni aku combined 2 resepi jadi 1. Aku kalau western food first time buat terus jadi. Nasib baik kauuuu. Phew!

Okay, tak cukup masa nak bebel panjang-panjang. 


BAHAN-BAHAN :
250g macaroni (direbus & ditos)
2 biji bawang putih - dicincang
1 biji bawang besar - dicincang
1 biji bawang merah - dicincang
1/2 kiub pati ayam
3 biji telur ayam
1 tin tomato puree / prego
1 sudu sos tomato
1 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
Daging cincang atau daging burger
Garam secukup rasa
Italian herb

Hiasan : Mozzarella cheese, cheddar cheese dan cili benggala

CARA MASAK :
1. Panaskan minyak/butter, tumis 3 jenis bawang yang telah dicincang sehingga naik bau. Kemudian masukkan daging cincang atau daging burger (dicincang dahulu) dan kacau sehingga airnya kering.

2. Masukkan tomato puree/prego, sos tomato, sos cili, sos tiram, kiub pati ayam dan garam secukup rasa. Kacau sehingga pekat kemudian masukkan sedikit italian herb.

3. Kemudian masukkan macaroni yang telah direbus dan ditos. Akhir sekali masukkan telur dan tutup api. Gaul rata.

4. Masukkan macaroni ke dalam bekas tahan panas berselang seli dengan mozzarella cheese sehingga habis. Hias dengan cheddar cheese dan cili benggala. Bakar dengan suhu 180 darjah celcius selama 40 minit. Siap!















dipotong dan dikeluarkan dari bekas
yummeh!

The best thing is when your husband makan banyak benda yang kau masak. Dan yang penting sebab sedap bukan sebab terpaksa. Kahkahkah! So dua bekas macaroni selamber je habis. Mula aku ingat tak habis sebab aku first time try lepas tu try di bulan puasa! Mana lah aku boleh agak cukup rasa ke tak. But well...... (<- riak).









Love,
Nursaila Norman!


Friday, June 10, 2016

Persiapan Raya 2016

Assalamualaikum


Gittuuuuuu.. Tajuk macam best-besttttt je persiapan kau kan? Haha! Haruslah I olls excited tahun ni, sebab Melissa dah besaq sikit. Tahun lepas Melissa tak pandai berjalan lagi, aku tempahkan baju kurung untuk Melissa 2 helai je. Yang lain-lain semua dress dengan romper dress. Tahun ni aku semangat sikit nak membeli memboros untuk Melissa. Hehehe. Tapi itu lah, aku sibuk pulak bulan-bulan lepas, padan muka sekarang kelam kabut beli online. 

Takpe yang penting baju kurung warna Tiffany Blue Melissa dah on the way, Dian Kimono Kurong dah sampai! Yang ini beli online sebab aku malas nak mencari kat luar sana time-time puasa ni dan aku malas nak fikir sangat. Hikhikhik. Baju kurung warna tiffany tu Atok Lissa bagi kain, pastu tempah dekat Tok Lissa kat kampung nun. Nanti pagi raya terus pakai. Lalalalala.. Oh, raya kali ni raya rumah mertua macam tahun lepas jugak. Ngeeee!


Dian Kimono Kurong

Melissa punya warna soft pink! Nak matching dengan Ibu dia Kimono soft pink jugak. Kehkehkeh. Masa bukak parcel malam tadi, Suami nampak Dian Kimono ni. terus Suami cakap 'eh, macam baju Ibu dia je'. Of course laaaaaa.. Aku punya dah amek 2 hari sebelum puasa haritu, pre-order dekat Ampang Park je. Siap dalam masa 4 hari.

Baju Melissa dah ada 2 helai dah, baju Ibu dia baru sehelai. Huhuhuhu! Sekarang ni fikir untuk anak je, untuk diri sendiri kemudian pun takpe. Pastu last-last menyesal. Hahaha. Ingat nak cari lagi sehelai kot, tapi taktau nak beli kat mana. Nak tempah memang tak sempat dah. Tahun lepas aku banyak masa nak menjahit manik bagai dekat baju raya, 2 helai lagi. Tahun ni maaf dipinta, takde manik-manik. HAHA!

Dah la nak buat video dan photo shoot hari raya dekat ofis, kitorang dah pening-pening kepala nak pakai baju apa. Kitorang? Aku dengan boss aku je pun. Yang lain semua boys and men korang ingat diorang peduli ke pakai baju yang sama sepuluh kali? HAHAHA.

Tapi aku rasa bab pakaian aku recycle je apa yang ada (ada ke masalahnya? Haha), sebab nak fokus dekat rumah sikit-sikit. Ni pun tengah fikir nak beli meja makan dengan kabinet tv bila. Maybe selepas bulan puasa kot. Eh? Hahahaha. Taktau sempat ke tak nak lari ke IKEA beli barang bulan ni. 

Baju Suami kena beli last-last minute macam tahun-tahun sudah dekat Jakel. Macam tahun lepas, beli Nabil Ahmad punya. Tahun ni nasib baik Nabil Ahmad ada. Kalau pakai Aaron Aziz punya besaq sikit. Hehehehe. Baju raya lelaki t-shirt berkolar atau kemeja plain dahhhh. Okay sayang, nanti kita shopping baju awak ehhhh.

Berbalik kepada hal rumah, aku nekad raya ni rumah dah tak kosong macam tahun lepas. Ecehhhh.. Masa duduk rumah sewa rasa macam dah penuh je rumah. Yelah rumah sewa kecik. Ruang tamu nak letak meja makan pun tak muat. Nak letak meja makan kat dapur pun tak muat. Bilik tidur ada 2 buah je. So rasa macam dah penuh je rumah. Bila masuk rumah sendiri, tetiba rasa halamak, dah kenapa macam padang jarak padang bola ni? Eh? Padahal square feet tak sampai 900 pun!

Langsir raya je dah siap. Lain-lain belum hoi. Eh, mak-mak sangat kan hias-hias rumah nak raya ni. Hikhikhik! Kawan-kawan ofis bukan main seronok lagi mengusik aku cat rumah - nampak gambar aku upload dekat FB lah tuuu. Puas aku cakap aku cat rumah bukan sebab nak raya laaaaa, tapi sebab memang wajib mengecat. Rumah tu punya cat dah berusia 8 tahun, dah boleh tukar dah. Huhuhu. Takpe-takpeeee.. Gelak laaaa. Taknak ajak datang rumah. Eh?! HAHA.

Minggu ni tak boleh ke IKEA, minggu depan lah kot. Ye ke niiii abang? 

Okay lah, since I is lupa nak buat entry raya tahun 2015, nah lah sekeping kenangan yang tinggal setelah henfon hilang bersama-sama memory card selepas raya. Damn! Ini ye yang hado. I am so lucky to uploaded this photo on my social media. You know what? Sometimes it is okay to upload your photo every second on social media, untuk kes-kes kehilangan memory card like me! Aku takde langsung gambaq rasa 2015. Semua hilang bersama di pencuri tu. Urgh!


RAYA 2015

Baju Abah : Nabil Ahmad Jakel
Sampin Abah : Sampin Nikah
Baju Melissa : Kain Kamdar, tempah dekat Tok
Headband Melissa : Handmade by Ibu
Kasut Melissa : Mothercare
Baju Ibu : Kain online, tempah, beading sendiri
Tudung Ibu : Handmade


Okay dah, nak p cari baju raya sat.



Love,
Nursaila Norman!