CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, March 15, 2013

Idea : Easy DIY Wall Art For Your Home

Assalamualaikum.


Hello beauties!

Banyak nak share, tapi nanti lah ye.. Belum masa lagi rasanya. Bila dah sampai masa nanti insyaallah aku nak share satu per satu biar semuanya jelas. Sape yang jelas? Hahaha.. Over kan aku.. Takde lah, setiap dugaan yang Allah bagi, kita terima dengan hati yang lapang ye kawan-kawan :)

Takmau sedih-sedih, meh cuci mata dengan hiasan dinding. Sebenarnya aku yang berkenan lebih.. Masih mencari-cari idea untuk hiasan dinding, kosong sangat aku tengok dinding rumah aku tu. Dah macam dinding sekolah je aku tengok. kehkekeh!  Eh, macam rajin sangat nak diy hiasan dinding kan.......

* * * * * * * (bunyi kengkerik)

Okeh,okeh.. Mari, mari aku tunjukkan wall decoration bak kata omputih.. Ini versi diy yer kawan-kawan!


Why we love it: Between the symmetrical arrangement and elegant champagne-colored frames, this antler gallery creates a big impact in living room in need of a striking centerpiece.

What you need: Computer; printer; printer paper; black ink cartridge; ruler; pencil; scissors; twelve frames of the same size; newspaper; champagne spray paint; eye goggles; mask; measuring tape; carpenter’s level; hammer; and nails.

How to make it: Search for “free antler silhouette” or “free deer silhouette” online. Pick the silhouettes, and print out each on separate paper in black ink. Measure the inner dimension of the frame, and transpose it onto the paper. Cut out the shape. Lay out the newspaper, and spray paint the frames. Once dry, insert a picture into each frame. Measure and mark a 4x3 arrangement onto the wall. Stake out the nails and mount the photos on the wall.

Sumber : LiveLoveDIY

Nursaila Norman says : Better tukar gambar Antler / Deer dengan gambar pemandang atau bangunan, abjad.. Atau apa-apa saja selain gambar haiwan. Asalkan tema masih hitam putih.




 Why we love it: These orange-adorned fabric panels add retro cheer to your kitchen or dining room. Even better? They double as pin boards!

What you need: Measuring tape; two 16”w wood strips; two 22”l wood strips; saw; eye goggles; Loctite adhesive; 16”w x 24”l foam core board; staple gun; 3/8” staples; 16”w x 26”l fruit-patterned fabric; chalk; fabric scissors; measuring tape; carpenter’s level; hammer; and nails.

How to make it: Measure and cut the wood strips, foam board and fabric to size. Turn the fabric face down, and center the foam core on top of it. Position the wooden strips along the foam core’s edges, and secure with the adhesive. Let dry. Wrap the fabric over the frame, securing it down tautly on the back of the frame with the staple gun. Mount the artwork on the wall.

Sumber : Hello My Sweet

Nursaila Norman says : Sesuai kalau hias dinding dapur :) Nak letak dekat ruang tamu macam janggal.. Ruang meja makan pun okay :)




Why we love it: Because confetti isn’t just for weddings and New Year’s! Dress up the walls with this festive fixture you’re always ready for an impromptu party.

What you need: Canvas; 2-inch circle punch; reflective gold cardstock; glitter paper; glue; hammer; and nails.

How to make it: Punch several circles from the metallic gold cardstock and glitter paper. Haphazardly scatter them onto the canvas and secure with glue. Mount on the wall.
Sumber : Mint Love Social Club

Nursaila Norman says : lets try!! simple tapi menyerlah sebab warna gold tu! just glue, glue and glue!





























Why we love it: Part fan, part magazine, this graphic d├ęcor piece takes center stage on any wall.

What you need: Styrofoam discs; magazines; scissors; hot glue gun; glue sticks; hammer; and nails.

How to make it: Cut pages from old magazines. Fold the pages to form a tight accordion. Cinch on one end to turn it into a fan. Glue the fan to the disc with the cinched part at the center. Continue until the disc is completely covered; repeat as desired. Secure to the wall, hammering a nail through the center of the disc.

Sumber : Meet Me In Paradise

Nursaila Norman says : Sama macam pelamin nikah aku, kan? Kalau nak buat dekat rumah nampak sangat macam mengenang2 pelamin nikah. hikhikhik! Anyway, memang mudah dan cantik apa! Guna pages magazines, nanati boleh dapat kipas yang berwarna-warni macam dalam picha :)





























Why we love it: Because it brings a dose of color into a kitchen and totally stays on theme!

What you need: Spoons; an assortment of colorful plaint; masking tape; paintbrushes; water bowl; canvas; hot glue gun; glue sticks; measuring tape; carpenter’s level; hammer; and nails.

How to make it: Mark off half of the cup-part of each spoon. Paint the upper tip, and let dry. Repeat until there’s a pleasing assortment of colorful tipped spoons. Lay them out on the canvas, and secure with hot glue. Measure and mark the canvas dimensions on the wall, and mount.

Sumber : Papery And Cakery

Nursaila Norman says : Colorfull!! Sesuai sangat kalau yang suka nampak meriah dalam rumah, tapi jangan meriah sangat, takut nampak serabut pulak. Tapi memang cantik!




Maaf ye semua, yang ini cuma sebahagian dari banyak-banyak wall decoration yang aku tengok. Ini antara yang aku suka. Kalau nak lebih lagi sila klik -> easy diy wall art your home. Siapa yang tinggal di rumah sendiri mesti seronok kan, boleh hias ikut suka. Macam aku ni sebab menyewa, bila nak hias je Suami akan cakap 'tunggu rumah sendiri nanti eh..' uhuhuhu.. Baiklah sayang. Tapi nak hias jugak! Haha ;p

Okay lah, nanti jumpa lagi kalau aku free ya. Lately aku kurang ber'blog' walaupun ada je benda nak share dengan kamu semua. Doakan semua hajat dan harapan aku dimakbul Allah ya. Berdebar-debar mengharap berita gembira sebelum hujung bulan Mac ni. Amin :)





Love,
Nursaila Norman!

20 comments:

Rina Ellisa said...

Amin.. :)

cantik Saila yg fan wheel guna magazines tu .. Nice! :D

missGogreen said...

yg sudu paling sng nk buat..OMG..Klu letak area dapur pun cantik jgk :D

oshinz said...

luv the confetti tu. hehe.

Mila Kamil said...

suka idea frame kecik2 tu... cool gile! =)

Cik Puan Tqah said...

sume cntik..tqah pon nk deko2..igt umah sewa terus mr huby downkan... bile la leh dpt umah sendiri..huhu

Fana | Aqim said...

suke tengok deco2 rumah nih..tp nk hias kne tunggu rumah sendiri dulu.. huhu

khadijah said...

kan jeles ngan orang yang dah ade rumah sendiri.. dija boleh hias bilik je la..hee saila letak frame tu ganti ganti gambar korang pun cantik jugak guna frame size macam tu, gambar kahwin ke :) dija suke letak gambar :)

Mrs Lurve said...

suka pic 1st dan second tue...nmpk cantik

SarahSyafiq said...

Suka wall deco minimal mcm ni.nk buat tp kne tggu pindh rumh sendiri dulu.huhu

ayut said...

suke yg bulat2x tu...tampal tampal dan trus tampalll! ^^

Kesuma Angsana said...

mmg menarik sgt2!

Hunny Kitty said...

love the spoon idea

LiNda said...

saila..linda pling suke yg fan wheel tu...cantik sgttt

cha said...

semua lawa. i kalau tgk rumah org putih yg diy pun boleh sakit jiwa haha sebab jeles lawa sgt :D

Elya Roza said...

kli nnt ter-rajin nk deco umah..nk tiru idea2 ni laa..hehe

Amalina Ali said...

klu ada rumah sendiri syiok la nak deco gitu. klu dok rumah mak mertuaaaaaa.... bagaimanakahhhh??

Siti said...

x lama lagi ada lah yg melekat di dinding pn saila tu..haha..org rajin dan kreatif mesti menjadi punya.

Cik Puan Rara said...

antek lah syg! eeeiii suka sgt oke!

Mahirah Ridzuan said...

sy suka yg sudu tu catiklah...

Tigars Arch_16 said...

Halo salam kenal semua, kita mau menawarkan jasa arsitek freelance (desain rumah tinggal, renovasi rumah tinggal, desain interior, perijinan IMB dll)
Kunjungi web kami di : www.tigars-desain-rumah.blogspot.com