CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, October 11, 2012

DIY : Pomander Ball

Hai!


Assalamualaikum.


Pomander Ball ni rasanya tak jadi diteruskan kot. Sebab malas nak tambah cost beli jarum. See, pemalas lagi di situ. Hehehe. Takde lah, actually aku dah malas nak membazir duit. Masa aku decide nak buat Pomander Ball ni, aku singgah Kedai Bunga Riben Jln TAR, kat situ aku beli kain felt warna purple (sebab dah berniat nak buat bunga Hydrangea), dan beli manik pearl purple jugak. Masa tu ada terlintas nak beli je jarum sebagai pengganti manik pearl, tapi ntah. Beli manik pearl pulak.

Bila tengah buat-buat tu baru aku tersedar betapa susahnya nak cucuk dawai yang dah diletakkan manik pearl ke kain felt. Susah dan mengambil masa yang agak lama untuk siapkan sekuntuk bunga. Bukan besar pun, cinonet je. Nasib baik ada jarum lebih memang aku beli tapi tak guna (biasa la, aku ni sume benda nak, guna belum tentu), laju la sikit nak siapkan Pomander Ball ni.

Jom DIY. Kot-kot ada yang nak buat Pomander Ball :)



potong saiz petak segi empat tepat. takde anggaran saiz. ikut suka je.



gunting sikit kat setiap bucu macam dalam gambar



Gunting sikit dekat setiap bucu yang telah digunting tu. refer picha ya :)



kemek-kemek kan felt tu supaya jadi buruk. serius nih.



kan buruk tu!



ikat riben awal-awal supaya tak terlupa.



letak kain felt dekat foam, lepas tu cucuk kan jarum.



Siap!!  Kalau guna dawai susah dan lambat. tapi terpulang lah, ikut citarasa masing-masing :)


Pomander Ball ni kecik je, aku anggarkan ia bersaiz S. Harga pun sebiji Rm1.00 je. Tapi nak buat bukan mudah rupanya. Huhuhuhu. Disebabkan Pomander Ball takde dalam checklist aku, so aku nak KIV dulu benda ni. Kalau ada masa dan peluang maybe aku sambung lagi 5 biji foam. Huhu. Sekarang ni kena fokus dengan checklist. Masa dah suntuk. sobsobsob!!

Selamat mencuba B2B.. Berusahalah!





thanks korang!



Love,
Nursaila Norman!


17 comments:

LiNda said...

thankz sharing tutorial, senang jugak la.tapi hasil dia cntik..tambah2 saila wat warna purple, kene sgt dgn tema wedding linda nnti

Jna marcello said...

wahhh kretiffff nyeeee nakkkkkk 1 hehehe ;))

Cik Puan Tqah said...

lawa.. bunga tu memang meikat hati..malas nk diy da..hihi

Kesuma Angsana said...

terbaik ni ! tabik spring KA tgk

Pink Lavender said...

wahhh!!!sungguh rajen

Diyana said...

kan.. dah nak dekat2 ni...
satu duit pun xnak bawak kuar dah...
tinggal nak bayar vendor utk majlis je kan...
huhu

ayut said...

kak saila..foam tu beli mane...nak yg kecik2 gak...kan kdai bunga jln TAR ad besar jer...huhu

CikNana said...

sangat cantik..:)

bintanghati said...

hehehe..
kite tgk, rajin aje B2B ni DIY...
xpe, jiwe kreatif & minat ade.. onn je kan..
cantik ball tu dear!..

aritu konon nk DIY tudung lilit utk nikah..beli kain lg..xcited tgk korang B2B ni wat DIY.. last2 tersadai.. lantak ctu laa..
sabtu ni jumpa pakandam, kate xleh wat n x reti.. reti bg gambo contoh je nnt suh dia wat...

Zila Zainal said...

cantik.. hmm idea ni. tapi ada ke masa.. masa makin suntuk jugak ni uwaaa

Miza Yusof said...

cantik :)
thanks for sharing.

maaf komen diluar bidang. nak tanya saya ada baca awak ada ambil kursus kawin dekat jitra. boleh tak nak tahu katmana ? kalau tak kisah, boleh email saya, mizayusof90@yahoo.com

thanks :)

cik mah said...

Sukanyer tgok...comel...cik mah nk trylah klau sempat...hehehhe...comel2...geram tgok...

My Life's Journey said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa comelnya dear .. sukanya nak buat diy nih ..tapi nak buat untuk tujuan ape yer?

waaaa sukanya umi tgok ..comel diy dear ..chayok2!!! thank u sebaab share cara buatnya ..yayyy

ayut said...

oo..semua house ea...nnt ayut try crik...hihi :)

nur anis said...

comel je..payah jugak rupanya buat benda ni kan..

Cik Mashi said...

perghh! rajin nyee die men diy ye.. harap2 mase wedd kite nti, dpt laa jd serajin mcm awk ek? >_<
btw, free visit/ follow laa blog sye yg x seberape tu ea.. hee
cikmashi-bridetobe.blogspot.com
tq :)

nun wauro said...

Tq. Nice sharing =) Kunjungi facebook Nur's Gubahan Kreatif