CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, October 8, 2012

DIY : Tagging Card

Hai!


Assalamualaikum.


Belum sempat buat apa-apa lagi, cuma sempat buat number untuk centerpieces dan siapkan tagging sahaja. Sedihnya. Sangat slow. Huhuhu. Nampaknya centerpieces dah hampir siap. Dah boleh siapkan bunga-bungaan lepas tu siap!

Nak share sikit pasal tagging card, boleh kan? Kalau refer entry On The Way : My Centerpieces ni aku ada tulis panjang lebar sampai orang tak faham (mesti tak faham kan sobs!) pasal centerpieces dan tagging card. Punca utama ada tagging card ni sebab aku tak mampu nak tulis panjang-panjang atas doily paper. Tak mampu ya. Doily paper aku just ada number sahaja. Macam picha kat bawah ni..




Hanya number sahaja. Mustahil aku boleh tulis 'For Groom's Family'. Kalau boleh aku taknak terlalu kecik huruf-hurufnya, nanti susah pulak family En Gaban nak baca. So aku decide untuk tulis number dan aku pun dah bagitahu awal-awal dekat En Gaban number 1, 2 dan 3 ialah meja untuk family En Gaban. So settle. Lagi pun nanti family aku akan usher jugak family side pengantin lelaki pergi ke meja. Done.

Dan oleh kerana itu aku buat tagging card supaya semua orang tahu meja number 1,2 dan 3 adalah meja yang telah di reserved. Reserved untuk family pengantin lelaki.




Walaupun kecil tapi effect dia besar ya. Idea ni datang sebab aku selalu handle seat untuk VVIP, biasa la VVIP kan.. Kena la 100% sempurna, so dengan adanya tagging ni diorang dah tau la seat diorang dekat mana, tak perlu bersepah-sepah kannn. Cara-cara buat tagging ni simple je, aku ambil cara yang paling simple tak perlu serabut-serabut sangat. Kertas, potongan simple dan tampal. Siap.




Kertas yang diperlukan ialah kertas berwarna mengikut tema. Aku pilih dua tone, biru terang dan biru lembut supaya nampak border. Print perkataan RESERVED atas kertas sticker. Simple kan? Selain simple, kertas pun tak kotor dengan gam. Tips! Guna glue stick, jangan guna gam air, nanti kertas kotor.





Ta Daaaa!! Siap. Border agak selekeh. Tapi takpe lah, dari jauh tak nampak. Kan? Hikhikhik!


Sebelah centerpieces ialah tagging card. Harap-harap apa yang aku plan menjadi. Amin Ya Allah, Amin. 

Malam ni nak settle kan dokumen nikah, sangat-sangat mudah (thanks Allah). En Gaban call Ustaz yang nak nikahkan kami, terus Ustaz suruh berurusan dengan dia waktu malam pukul 9mlm - 11mlm. Mudahkan? So malam ni En Gaban akan bawak saksi-saksi dia, aku dengan Ayah datang dengan saksi-saksi kami. Jumpa dekat rumah Ustaz lepas tu tunggu Ustaz dapatkan kebenaran bernikah dari Pejabat Agama. Wallahhh! Tak sangka semudah ini, so cuti yang aku reserved untuk settle kan dokumen nikah tak payah guna lah. Boleh lah guna untuk cuti suka-suka. Hehehehe.

Psssttt, tadi call HR, lebihan cuti aku yang 10 hari tu boleh bawak ke tahun depan. Best kan? kan? kan? Honeymoon panjang lah kitorang. Hehehehe. Wink! Wink!

Jumpa lagi!




thanks korang!




Love,
Nursaila Norman!

10 comments:

LiNda said...

takdenye selekeh, kemas ok. I like ur idea. Hihi..bolehla linda wat nnti. Alhamdulillah mudah urusan korang kan. Insyaallah, semoga semuanye berjalan lncar n dpermudahkan :)

Diyana said...

byk nye cuti boleh carry forward...
saya boleh bawak 5 hari je... kedekut betol...
hoho

Cik Saila said...

haha..yeke kemas..hanya saila je yg tau kemas ke tdk..haha..thx linda,thank u so much dear :)

Cik Saila said...

Diyana : hehehe..actually kerani sy ckp xboleh,lepas tu sy call HR sendiri terus boleh carry forward 10 hari tu..hehehehe!

Zila Zainal said...

wahhh syiok.. apa pulak slow. banyak je benda dah settle tu. i pulak selagi tak settle borang, selagi tu laa rasa tak senang hati. aishhhh

anariffin said...

wah saila...diam2 ubi je kan..satu2 projek setel..
ana gak yg bnyak bertimbun lagi..cantik la saila wat tagging card tu..ana plan nak wat gak..
p ngah pening cari words bahase melayu yg comey and cute..walla..haha

nur anis said...

senget tu seni kak..hehe..cantik colour combination tu..:)

Cik Saila said...

Zila : sama la sy pun,ni sbb borang dh settle, lega bykkkk sgt :D

anariffin : hahaha..diam2 ubi ye..cari ana cari..hehe..mesti jmp nanti tu :)

anis : senget itu seni? haha..boleh lah senget byk lepas ni :D

ayut said...

warna itu memainkan peranan rasa yer..klu yg terang2 ni dr jauh dh nampak.biru kak saila tu mmg terbek..dr jauh nmpk :)

Cik Saila said...

ayut : yeke? xsangka la pulak.. hehehe..alhamdulillah :D