CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, October 9, 2014

Take A Nap - Sejak Ada Baby

Assalamualaikum



Sambil baring sambil baca blog orang. Sepatutnya aku tidur bersama-sama baby yang tengah tidur. Hmmmpphh!

Sejak lahir baby kuat tidur due to jaundice. Bila jaundice dah beransur baik, lately dalam seminggu ni, dia mudah terjaga waktu siang - dengan bunyi bunyian yang agak kuat. Dia nak tidur tapi macam terganggu sikit plus dia kembung. Kena dodoi lebih sikit, dan posisi tidur kena ubah ikut kesukaan dia. Malam pulak dia okay je, bangun untuk menyusu lepas tu tidur balik. Cuma dalam dua tiga hari ni selamber dia berjaga sampai sejam setengah. HAHA. Tak kelakar masa tu, mengantuk yang amat kena layan dia mengantuk tapi belum nak tidur lagi.

Dengan itu masa untuk aku bersuka ria dah kurang. HAHA. Kena pantau dia lebih. Dodoi dia lebih. 

Tiap kali malam, dia bangun untuk menyusu, aku mesti plan nak tidur siang sekali dgn baby. Bila dah siang, aku mesti plan nk tidur sekejap pun jadi. Tapi bila baby tidur dgn nyenyak, aku sibuk scroll IG, FB, wassap, blog. Urghhh. That time tak mengantuk lak kannnn. Bila aku dah settle scroll segala benda yang lagha tu, aku pun nak tidur lah kejap.. Baru terlelap 40saat.. Baby bergerak manja atau bg sign dia nak susu atau lain2. HAHA.

Macam sekarang ni, aku patut tidur dari tadi sebab baby tidur tak gerak2. Sekarang ni menyesal tak tidur. Malam kang ngantuk padan muka. 

Sempat update blog sambil baring sebelah baby. Menaip sambil meniarap sebab tepuk2 baby. Now menaip sambil susukan baby. Tapi semuanya dah terlambat.. Huhuhuhu! Macam biasa plan aku, esok nak tidur sekali dgn baby. Harap berjaya. Huwaaaa!

Kalau ikutkan aku patut bersyukur, tidur malam aku masih OK, masih nyenyak untuk 2 jam straight. Tapi sayangnya aku jenis tidur nyenyak 5-6 jam straight tanpa mimpi, tanpa terjaga. Itu yang buat aku rasa aku kurang tidur dan mengantuk. Bersyukur lah wahai manusia. Huhu.

Kalau Suami baca entry ni, awak tahu lah kenapa saya tak reply msg awak. Sebab saya sibuk meng'update' blog. Hehehehe! Dont worry, saya update sebelah Lissa, so kalau dia bergerak saya cepat2 pokpok dia. Ngeeeee.

Bila baby bangun, aku mengantuk..
Bila baby tidur, gatal buat kerja lagha..

OK lah, baby macam nak start bangun.. Time mandi kan..





Love,
Nursaila Norman!

21 comments:

Z@i Z@mR33 said...

siang bila baby tdo byk bnda nk buat n org asik dtg mlawat so bl nk tdo =P

Nursaila Norman said...

itu lah zai.. lagi pun tak biasa tidur siang.. susah sikit mata ni nak lelap..huhuhu

nur anis said...

tak sabarnya nak tunggu baby keluar..heeee

Nursaila Norman said...

baby baruuu nak baik kuning..nak bg baby sihat btl2 dulu eh anis heeee..

Mar Mansor said...

tak biasa tido siang sebenarnye..baby memang camtu nak susu kan..lagi2 kalau kena kuning..kena bagi susu badan banyak2

SarahSyafiq said...

hehe, macam tu la masa dia kecik lagi.kena korban masa tido.dah besar sikit boleh la saila rasa nyenyak lama 'sikit'.

Nuriesya Nadia said...

Lissa bambam akan ikut mak die jadi blogger nampaknya. Hahahaha. ^^

Nursaila Norman said...

kan..tak biasa tidur siang..nak tido tapi tak boleh lelap..tak tido mata pedih2 hehehe

Nursaila Norman said...

oh yeke..hehehehe..insyaallah,amin :)

Nursaila Norman said...

eh? tetiba..apakah? hahaha!

Sheila Salim said...

assalamualaikum awak.. sama la dgn sheilaaaaaa. sampai skrg susah nak tdo sekali kecuali time phone takde internet. hahahsss hai Lissa... umi sheila kat sini ~~~

Fiqah Feeona said...

saya jarang tido siang dalam pantang. tapi malam saya tido..Sebab saya belajar susukan sambil baring. Jadi xpyah jaga sangat kalau nak susukan waktu malam

Cik Rad said...

hihihi.. normal ibu beranak kecil ni kurg tdo.. rad smpi skrg tido xpenah lebih dari 5jam.. sebabnya mlm2 ni kerap gak liyana bgn nk susu.. adalah 4-5kali semalam.. ibu nk tdo awal mcm byk benda nk buat bila blk keje.. kesimpulannya sila nikmati waktu2 tidur ada sekiranya ada kelapangan.. hahaha.. kdg waktu lunch rad bantai tdo taw.. waktu pump kt opis pon kdg terlelap.. tp sila pastikan pump secara freestyle ya.. hihi

AyongAtikah Zaid said...

haha...sama sejibik sejiban dgn ayong masa pantang..selalu kena marah dgn umi sbb time baby tidur g tgk nset..pttnya g tdo..mak2 moden camni la...slhkan org yg cipta nset ni...hahaha....

cik mah said...

Hehe..comel je..bnyk jadual berubah kan..tp still happy..

s h a said...

Sha pulak memang jenis tak tdo siang.Bila baby tdo sibuk bertungkula.Ade je benda nak buat.Last2 malam bila baby berjage sendiri mengantuk.Hehe.Samela kte.Bila baby bangun mengantuk. ;p

Sya Mimie said...

asslmkm.. sama la dgn sy pun.. time bby tido siang buat itu ini.. time mlm lpas mghrb bby tido, mamanya ni pun join sekali.. hihi..

ayut said...

Baby lissa....heee..sahor jela kak saila ni..tido kak.nnt bdan penat...peluk kiss utk baby ea :)

Elya Roza said...

dah ade baby niii... waktu tidur pun dah tunggang terbalik kann..eheheh

misz sheyla said...

same la..plan gitu la selalu...bile baby tidur kite wat benda lain dlu..baru je baring baby dah bgun balik,..

lyzsmktls said...

Lg 4 bulan akan merasa penglmn manis ni lg...hehe :)