CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, August 21, 2013

Takde Rezeki, but Insyaallah One Fine Day :)

Assalamualaikum.


Hai!

Just to make it clear...

Takde rezeki to be a mummy Mac/April 2014 nanti. Tadi 2nd check up, doctor frust sebab tak nampak apa-apa dalam skrin. Aku pun memang dah dapat rasa, macam dah takde.. Aku pun tak mengharap sangat lepas bleeding haritu.

Settle scan, doctor still tak puas hati, check ukuran rahim, last option doctor buat UPT. Confirm single line. Clear. Doctor tabah tunggu 2,3 minit.. Aku pulak yang cakap dah takde lah doctor.. Then confirm memang takde rezeki.

Lucky, me and husband taklah mengharap sangat so kitorang pun okay jelah.. Maybe Allah nak bagi kami rasa pregnant on July macam yang kami planed awal-awal dulu, but then kitorang tukar plan ke Disember, maybe, maybe sebab itu kot takde rezeki July lepas. So, try again lah kan! hikhik :D

So far kitorang Suami Isteri okay je.. Takde la frust tonggeng-tonggeng.. Setiap yang berlaku ada hikmah.. Maybe aku pun tak ready haritu, Allah ambil balik mungkin.. Aku pun tak prepare well to get pregnant.. Aku tak amek folic acid beberapa bulan sebelum.. Aku cuma ambil setengah bulan pastu pregnant.. So macam tak best at first, lagi-lagi bila baca macam-macam info, banyak kena prepare sebelum kita pregnant.. Especially bab makanan.. Think positive, semuanya ada hikmah.

Suami jelah macam down sikit.. Sebab dia agak excited tau Isteri dia pregnant.. Tapi dia sendiri berfikiran positif, there is no point untuk rasa loser or down.. Lets try again, haha! Suami pun cakap lepas ni makan folic acid setiap hari, continue je makan makanan sihat yang aku amalkan sejak pregnant haritu... Lepas ni bila ready to get pregnant, badan kita dah ready lebih awal lagi.


At first aku taknak la buat entry pasal kehilangan ni.. Tapi ramai yang wish tahniah rasa tak happy pulak menerima ucapan tahniah di atas sesuatu yang dah tiada. Huhuhuhu. 

Bak kata Suami, banyak masa lagi untuk mencuba.. Just cool, relax and try. T_____T Percaya dengan hikmah dan niat diri sendiri. 

InsyaAllah :)

I know, mesti akan ada yang cakap aku gila tak betul, sikit tak sedih. Cakap lah. I dont care. Cause I know what I want. Belum lagi dengan taknak adalah benda yang berbeza. Don't simply make an assumption. I want a baby not a toy. 





Love,
Nursaila Norman!

32 comments:

Shizan Syafik said...

positive thinking.. betul tindakan Saila tu.. kalau meracau2 pun, bukan dapat balik pun kan.. tu tandanya ALLAH nak bgi yg lebih bagus in future.. dan macam saila cakap, mungkin persediaan tu belum cukup.. insyaALLAH.. ada rezeki tu nanti.. teruskan usaha.. chaiyoookkkk!!

Cik Alynn said...

InshaAllah kak, nanti ada rezeki..

Nursaila Norman said...

Shizan : tu la..nak bersedih pun nak bt apa..huhuhu..benda boleh cuba lagi..hehehehe! Thx shizan :D

Cik Alynn : tu la, amin :) thx alynn..

cik mah said...

Xpe saila...insyaAllah akan ade rezeki lagi..ne tau kan twin ke kan...bnyk berdoa ye....

bintang hati said...

nk ucap ape eh saila..hehe..
takziah seswai kot.. cube lg..
tp nk gak ucap tahniah kat saila sbb sekurang2nya saila tau, saila blh mengandung lg.. sedih pn x guna..
mula la mkn asid folic awl2 ni tau.. sbb tu awl2 pregnant kne jaga..
moga cpt2 dpt baby lg yer.. hhihi

Nursaila Norman said...

cik mah : haaa..yg tu kena saving lebih..haha..thx cik mah :)

bintang hati : yup,yup..tu jgk yg saila n husband fikir..at least we know kitorg ok2 je xde problem apa2..cuma belum rezeki..tulah,husband excited nk try lebih lagi haha :D

Miss Hidy said...

1st time comment kt cni,
Selalu silent reader je..
Be Strong dear,
Insyallah ade rezeki lagi ameen :)

Nursaila Norman said...

Miss Hidy : terima kasih byk2 :) ya..pasni kena byk2 doa n usaha pasti kan semua ok sampai dpt baby :))

SarahSyafiq said...

Betapa positive saila n husbnd terima keadaan.insyaAllah,bykkn doa.suatu hari nnt Allah kurniakn ank yg sihat sempurna.

khadijah said...

Tak pe bukan rezeki saila. Usaha dan terus berdoa in shaa Allah mungkin rezeki lepas ni. Awal awal kehamilan memang kene jaga betolkan, sape la yang tak nak anak kan, yang pwnting Allah tau ape yang terbaik untuk kita kan :)

Nursaila Norman said...

Sarah : sbb ms bleeding tu mmg dh dpt rasa baby dah xde..sbb bleeding mcm period..wpun berharap masih ada,tp saila simpan sikit redha kalau xde..apa2 pun mmg letak harapan besar lepas ni..hehe :D

khadijah : btl dijah, saila pun lasak sgt, termakan benda panas..mmg rasa bersalah ms bleeding haritu sampai nangis2..tp saila standby je kalau2 xde rezeki..insyaallah,next time..doa je byk2 :D

Ratu Hatiku said...

Xpe cuba lagi..inshaa Allah ada rezeki nanti. Yg penting jgn putus asa dan stress :D

iwillbeibu soon said...

insyallah dear..takpela bukan rezeki lg yg ni.. Allah plan yg lagi baik utk Saila n husband..take it easy ok..doakan rezeki i jgk...nt bole preggy same2 =)

dhiera said...

such a strong women! yeay..
pasti ada hikmah kenapa perkara ni jadi. kite pun 2 kali gak gugur. ni baru preggy kali ketiga! keep trying. kita masih muda..

in sha Allah.. rezeki Allah ada dimana-mana.

the best is bile kite redha, in sha Allah anak-anak kita akan jadi penyelamat kita dan mereka anak syurga.

Nelly said...

Saila dgn hubby sgt tabah... respek! Tp da xda rezeki nak bt mcm mn kn... InsyaAllah, nti ada rezeki lain hari pula...

Cik Puan Rara said...

Ya Allah.tabah nya u dear.sabar ye.myb betul u kata.u want a baby.bukan toy.ada hikmah disebaliknya.sbr ye.

IMaH said...

Setuju. positive thinking. imah dulu pun masa awal2 bleeding beberapa hari dah mula redha dgn apa nak jadi lepas tu. kalau itu rezeki kita mcm mana susahpun in sha allah ada. tapi kalau bukan , mcm mana kita jaga pun benda tu tetap berlaku. Allah tahu apa yg terbaik utk kita kan. respect saila dgn husband sbb sabar & tabah. boleh kawal emosi. Lagipun, mmg xboleh stress2 ni...Takpe, leh try lagi...

cikblueberry said...

xpe saila sekurangnya pernah merasa ada nyawa dalam rahim..maybe lps nie ada balik sape tau kan

EIKA said...

hope saila ok ya dear..jgn sedey2 ya,insyAllah akan ada rezeki saila nanti :D

Fiqah said...

Sabar Saila..Mungkin ada yang lebih baik..

Norhazrina Abdul Hamid said...

sabar ye saila. lps ni cuba lg. jgn risau dan doa byk2 oke. yg pntg usaha. insya Allah mst ada rzki lps ni. rina doakan saila cpt2 lekat plak :)

cikCT said...

its ok saila..sekurang2nya saila dh rasa sekejap pregnant tu mcmna..insyaAllah ada rezeki lain lg :)

jom kita mkn asid folic sama2.kita pun baru stat masa pertengahan bln pose aritu..hihi

Miss Volvo said...

takpe semoga diberi peluang untuk mengadung sekali lagi :)

impian indah said...

cube lagi kak..teruskan usaha.. =)

D Yatie said...

Saila. Allah tahu apa yang kita tak tahu. Memang tak perlu nak begitu kecewa sangat sebab Allah tak akan pernah buat hamba2 Nya suffwr till the end of life. Setiap apa yang terjadi pasti akan ada manis nya at the end. Just redha dan keep on trying dan praying. Hehehe. Take care ye. :)

orked violet @ SYA said...

xpe Saila.. insyaalah ad rezki nnti. ikot petua nabil. mkn kurma. hehe

psl org yg kate/pelek npe kamu xsedih, buat xtaw jek. nk ade anak bkn stkt nk suke2 jek. mcm2 nk kene prepare kan..

Ziema said...

Sokey Saila.

Be strong ye and jangan putus asa!
Kita geng :)

Sharz said...

takziah awak..

mungkin belom rezeki lagi tuk awak...awak cuba lagi k?? :)

Cik Puan Tqah said...

xpe saila.. usaha lagi..enjoy hidup berdua dl..hihi

s h a said...

Saila...bagusnye sgt positive.InsyaAllah sha doakan rezeki saila n husband nanti.Allah taw ape yg terbaik untuk hambaNya.Take care saila. :)

cha said...

xpe u belum ada rezeki lg. Allah knows the best ok hugss

Nuriesya Nadia said...

Bertabahlah ye akak. Takpe. Try again ! Chaiyok chaiyok. InshaAllah ada rezeki nanti. *hugs*