CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, December 15, 2016

17 Hari Sebelum Masuk Tahun 2017

Assalamualaikum



Macam biasa, permulaan ayat yang klise - cepatnya masa berlalu. Heh! Setiap minggu sebut ayat yang sama. Setiap bulan. Memang masa datang dan pergi macam tu je. Macam menggila.

Aku berani kata, dalam banyak-banyak tahun yang aku lalui, tahun 2016 adalah tahun yang paling sempurna dalam hidup aku! Tahun 2016 aku berada dalam persekitaran kerja baru yang sangat sempurna. Orang-orangnya, cabaran kerjanya, semangat berkumpulannya, rasa kekeluargaannya. Apa lagi yang aku nak dalam organisasi selain daripada perasaan yang sentiasa aman, damai, tenang walaupun boss bagi kerja last minute. Monday Blues dah lama takde dalam hari-hari aku sejak aku kerja dekat Celcom. Sekarang ni jangankan Monday Blues, hari apa pun aku tak ingat dah. Haha! Isnin? Sabtu? Rabu? Ahad? Khamis? Kadang tu takde beza. Tapi aku tetap tenang. Happy. Dah genap setahun aku dekat sini. Macam sekejap. Macam dah lama. Macam sekejap sebab buat kerja sampai tak sedar masa berlalu. Macam dah lama sebab macam-macam yang aku dah lalui sampai aku tak sedar apa yang dah aku buat. This is my workplace, and my home as well. Really.

Selain itu (cewaahhh) aku dah mula stay dekat rumah. Pergh.. Seriously, tahun pertama kawen - duduk rumah sewa - kerjanya keluar tak lekat dekat rumah. Tahun kedua kawen walaupun pregnant tetappp tak lekat dekat rumah. Kalau duduk rumah pun duduk dalam bilik - bilik lengkap macam bilik hotel (haha!). Tahun ketiga kawen separuh jalan duduk rumah Ibu sejak berpantang (sebab rumah sewa dimasuki perompak) kemudian baru masuk rumah sendiri. Dah setahun duduk 'rumah kami' tu, baru ni start beli-beli barang. Sadis betul. Yang takde sofa je. Yang lain sume dah lengkap. Nak apa lagi kan? Nak perfect macam upah ID masak la. Kerja asyik outstation je, nak perfect cammanaaaa? Haha. 

Melissa? Dah 2 tahun dah pun. Dah 2 kali buat birthday untuk dia dekat 'rumah kami' tu. I learn from my past, tak penting jemputan ramai. Penting sekali bila birthday celebration tu suasana cool, enjoy the foods, chit-chat. Itu aku lah. Ada sesetengah orang suka ramai, suka riuh, suka sibuk-sibuk. Aku jenis suka enjoy every moment. Semua duduk dan chitchatting together makan dan gelak-gelak. Peace and harmony. Cewahhh. So untuk next birthday celebration buat simple for less than 15 people macam tu. Maybe taknak fokus sangat dengan hiasan birthday (mata pandang ke atas), nak fokus dengan makanan. Home cook, makanan yang perlukan semangat bersama macam steamboat (celup dalam satu periuk) atau nasi ambeng (makan dalam satu talam). Cita-cita kauuuuu kemain. Tahun depan tema Ultraman. Ya, Melissa gilakan ultraman. Letih mak nak beli ultraman setiap kali keluar.

Melissa sekarang perlukan perhatian lebih. Dia pulak jenis rajin terlebih baca buku. Seronok memang seronok, semangat aku dengan Suami berebut-rebut nak belikan buku untuk dia. Tapiiii, setiap malam wajib baca buku sebelum tido. Kalau baca satu buku je takpe, ni.. Kesemua buku wajib dibaca. Kalau satu round takpe, kadang tu dia mintak ulang dah jadi dua round. Selalunya mak dia baca buku satu round je pun dah berpinar2 mata mengantuk. Hahahaha! Aku harap minat dia membaca kekal sampai ke tua macam Ibu dia, amin. Dalam seronok anak suka buku ni, aku malas nak tambah buku. Makin bertambah buku makin banyak buku aku kena bacaaaaaa. Huwaaaa!

Kalau bab bermain aku serahkan dekat Suami. Aku pulak memang dari kecik tak banyak mainan perempuan, aku masa kecik banyak puzzle dengan buku. Bila dah ada anak ni aku memang tak reti nak belikan dia Melissa anak patung ke, pinggan mangkuk ke. Aku cenderung belikan dia buku, mainan susun-susun. Suami pulak belikan kereta, motor, lori, lego, ultraman, thomas and friends. So bila bermain, Suami akan take over. Aku masak sambil basuh baju. Settle masak, makan. Settle makan Melissa ajak masuk bilik cakap nak tido, tapi end up 'ibuuuu, nak baca buku?' dengan nada suara paling manjaaaaaaa sekali. Cis. Suami akan sidai baju yang dah siap dibasuh. Macam tu lah ruti harian kami. Heaven!

Kalau diikutkan, entry ni akan jadi entry aktiviti harian aku dalam rumah je. Perjalanan hidup aku sepanjang tahun 2016 pun banyak dihabiskan dekat office dan rumah je. Aktiviti DIY pun dah jarang sangat. Jarang? Errr, terlalu jarang. Aku tak banyak masa sangat, banyak outstation. Huhuhu! Cita-cita nak buat quilt lah, nak hias rumah lah, nak itu lah, ini lah. Cita-cita je, buatnya taktau bila. Hehehe! Entry ni pun taip semalam petang nak dekat balik kerja, itu pun tak habis taip. Sambung harini nak dekat-dekat lunch tadi. Petang baru post. Hampeh betul.

Harapan aku untuk tahun 2017 nanti semoga keluarga kecil kami ni dilimpahkan pelbagai rezeki, dilipat gandakan pendapatan, diberikan kesihatan yang baik, semoga hubungan suami isteri kami semakin utuh, dan Melissa jadi anak yang paling sempurna untuk kami. More prosperity moreee! Takwin 2017 dah full. Aku dah boleh nampak masa depan aku untuk tahun 2017. Hahaha! Get ready jelah ya untuk full throttle. Huhuhu! Semoga tahun 2017 ni construction dalam #homesuitehomesailashahir tu 80% done. Oh, untuk #homesuitehomesailashahir sila refer IG ya. Sorry Blog. Heeeeeee. Oh dalam blog boleh refer label homeSUITEhome. Sehingga berjumpa lagi dalam Blog yang tak pasti bila, bye 2 0 1 6!


Untuk REFRESH

Bye Bye 2010

Bye Bye 2011

Bye Bye 2012

Bye Bye 2013

Result Not Found for 2014

Bye Bye 2015



SEKILAS 2016











































2016, anda terlalu baik untuk kehidupan kami, semoga 2017 lebih baik berganda-ganda, amin. Ya Allah lajukan masa bila kami diduga, lambatkan lah masa bila kami bahagia.

Can't wait to see you 2 0 1 7 !



Love,
Nursaila Norman!


2 comments:

shafiza said...

Fiza baca pun dah cukup rasa seronok, ntah napa. Hihi Teruja nak masuk tahun baru, 2017!

Maria Firdz said...

Semoga tercapai impian 2017...