CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, May 28, 2013

Ibu dengan Mak

Assalamualaikum.



Nak cakap pasal Ibu dengan Mak.. Dulu sebelum kawen aku pernah cakap dengan si dia, aku nak sangat Ibu aku dengan Mak dia jadi kawan baik....

Jumaat baru ni kami bawak Ibu dengan Miza balik Kelantan.. Ibu dengan Mak habiskan masa berborak bagai nak rak.. Sampaikan dah bangun subuh tu aku taktau nak buat apa sebab Ibu dengan Mak sibuk berborak sampai aku rasa tak wujud. Huhuhuhu! Last-last aku sambung tidur dengan Suami. Pukul 8am aku terjaga sebab dengar suara diorang borak macam kenduri. Terkejut okeh. Aku tak tau la apa yang kelakar sangat.. Borak berdua tapi kecoh macam kat pasar. Aku bangun g dapur memang takleh buat apa.. Aku nak join borak macam mak-mak lah pulak.. T_____T

Lepas sarapan Ibu excited pusing keliling rumah Mak sebab rumah Mak lapang gilerr.. Macam-macam pokok Mak dengan Ayah Mad tanam.. Disebabkan Ibu tanam pokok secara kecil-kecilan dalam pasu, haruslah terlebih excited tengok Mak tanam pokok secara besar-besaran atas tanah.. Semua pokok yang Ibu dah lama tak tengok, mana yang boleh bawak balik Ayah Mad potong bagi kat Ibu. Bonet kereta memang penuh takyah cakap.. Sabar jelah. Huhuhu!

Hari Ahad Mak dengan Ayah Mad ikut kitorang gerak balik, kitorang balik lalu Cameron Highlands, maghrib baru turun dari Cameron.. Semua sebab Mak excited bawak Ibu jalan-jalan.. Kebetulan Ibu belum pernah naik Cameron..

Part turun dari Cameron kitorang ikut jalan lama untuk sampai ke Tapah.. Jalan dia dah la dasyat.. Ibu naik kereta Mak, aku agak Ibu mesti pening punya.. Sekali betul.. Ayah Mad benti kereta kat tepi sebab Ibu nak muntah.. Hehehehe.. Mak tolong picit-picit, pastu aku bawak Ibu naik kereta kitorang sebab malu lak nanti jadi pape dalam kereta Mak.. Hadoi, dalam kereta aku memang gelak kan Ibu jela.. Hehe..

Sepanjang perjalanan balik Mak memang risaukan Ibu jelah.. Kejap-kejap tanya Ibu okay ke tak.. Suka sangat tengok diorang.. Huhuhu..






Masa dekat Kelantan Ibu tanya tahun ni raya mana.. Kalau raya Kelantan pun takpe sebab Ibu kesian bagi Mak beraya berdua je dengan Ayah Mad.. Huhuhuhu.. So tahun ni raya Kelantan lah kami.. Hehuuuu!

Errr, ada yang konfius kan.. Mana satu kampung Suami ni.. Kedah ke Kelantan? Kedah sebab family Suami memang asal sana.. Kebanyakkannya memang kat sana.. Kelantan ni sebab Mak stay Kelantan ikut Ayah Mad :)

Okay takyah konfius-konfius eh.. Yang penting aku ada 2 kampung! Hehehehehe..

Eh! Masa kat Kelantan bukan main berani lagi aku drive kereta.. Siap drive g Rantau Panjang okehhhh.. Pandai pulak tu potong kereta orang.. Kemain lagi.. Masa dah sampai Kelantan pun aku sambung drive g Ketereh sebab Suami dah ngantuk drive dari KL.. Masa ni pun pandai potong kereta orang, itu pun sebab dia bagi chance.. Lama dia ke tepi suruh aku potong tapi tak berani.. Bila dah berani ketagih pulak. Damn! Cuba kat KL.. tak laaaaaaaaaaaaaaa!



Love,
Nursaila Norman!

7 comments:

cha said...

seronok kan tengok mak sendiri rapat dengan mak mertua. haha mak u sama mcm mak i kalau borak tak boleh nak stop. anak dia ni je kurang peramah hewhew

wah suka plak u eh raya kelantan? haha

Cik Puan Tqah said...

hoho..xde plak perbezaan bahasa eh.. maybe sebab mak asal kedah kot.. in law tqah kdg2 nk borak pon susah..language barrier.. dieorg mmg ckp kelantan pekat sgt.. tqah ckp kl je..die pon xpaham tqah ckp..kalau tqah kuar ckp kedah kot la kann

Nursaila Norman said...

cha : tu la..pastu dua2 lak borak tak boleh nak stop..memang mcm kenduri la..hehehehe..eh,sama la..bkn kurang peramah..pemalu..hehehe!
i xkisah raya mana2..kg i pun kat hulu langat je..raya kg husband kejap pastu raya kl habiskan sebln kan,kan,kan..haha!

tqah : xde, sbb mak mertua saila asal kedah tp dh biasa merantau ikut suami (askar)..pastu ms suami saila tingkatan 3 diorg 1 family duduk kl..cuma bhs kedah dgn kelantan tu mcm ada campur sikit..hikhikhik! ibu saila lak bila xfaham maksud ayat tu dia selamber je tny 'apa tu xfaham' haha..pastu semua pakat gelak beramai2..sabor jelah :D tp kan ibu saila byk la belajar bhs baru..kehkehkehkeh :D

Ann@zanyra said...

alaaa...comeynye Mak & Ibu...dh jd BFF la ni eh..hehehe

NurSalihah Norman said...

sweet pic mak engku dengan kucing awe kan nama dia? hehehehheheh...

oshinz said...

amboi kemain lagi dia bawa kereta. hehe. takpe2 biasakan diri kan. =)

Miss Volvo said...

kite teringin gila nak pergi kelantan :'(