CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, August 26, 2015

DIY : Soft ABC's Book For Melissa

Assalamualaikum.



Selepas mood raya berakhir, aku masukkan mood diy mainan anak pulak. Sesambil tu mood birthday anak pun on jugak. Dah jadi 2 in 1 kat situ. Last minute ni kawan kepada kawan tempah bunga 3D macam kat previous post (SINI) untuk pakai raya haji. Attended interview lagi. Eh, so much thing to do in one time. Proud to myself lah. Hehehehe! I wish I have more than 24 hours per day.

Pasal birthday tu kemudian, pasal diy bunga 3D pun kemudian. Entry ni kita cakap pasal soft book okay.

Asal-asalnya aku terinspirasi dari info kat FB. Biasa lah main share-share ni kan.. Terjumpa ternampak pastu dah tak tau kat mana. Buat soft book ni main ingat-ingat jelah. Recall balik apa yang aku nampak haritu lepas tu adjust ikut cara sendiri. Sebab memang tak ingat 100% apa yang aku nampak haritu, aku decided untuk buat ABC's book. Buku ABC. Bagi aku simple dan tak rumit. Sebab first time buat, kita buat ikut kemampuan dulu. Dah tau step, lepas ni nak buat gempak sikit ke dah boleh lah.

Tak payah nak membebel sangat, kita go through secara ringkas jelah ye. Yang penting konsepnya DIY. Lepas tu untuk anak, jadi perlu berwarna-warni walaupun gajah tidak sepertinya gajah. Hahahahaha!































Rasanya huruf dan gambar betul kan? Risau jugak G untuk Gajah tapi kenapa macam kayu balak je gajah tu. Hahahaha.

Bahan-bahan yang aku perlukan untuk buat soft book ni simple je tapi harga tak berapa nak simple lah. Huhuhu. 

1. Kain felt aku beli saiz A4 Rm2 sehelai
2. Huruf-huruf ABC Rm0.80 sebiji (jenis kayu).
3. Huruf-huruf ABC Rm3 sepaket (jenis felt).
4. Gam UHU
5. Hiasan
6. Bahan-bahan sampingan guna apa yang ada dalam rumah

Nak buat buku ni aku rasa senang je, cuma kita perlukan masa. Orang cakap 'keratif boleh laaaaaa huhu'. Part yang itu maybe, tapi kalau berminat, nak jugak buat, tak kreatif mana pun boleh. Bukan nak buat jual pun. Hehehehe. Asalkan boleh ajar kat anak A Ayam B Bola C Cawan okay dah.

Padahal nak beli buku ABC anak boleh je kan. Tapi nak jugak buang masa buat sendiri. Kos pun boleh tahan. Tapi feel dia tu yang lain. Hehehe. So kalau sesape yang nak buat, buat je. Cantik, kreatif, itu kemudian. Yang utamanya ialah air tangan. Ingat masak je ada air tangan? Hehehehe. Kalau nak beli soft book ni boleh je, dalam rm50 kalau tak salah. Tapi aku tak jual ye. Walaupun ramai yang pm cakap nak beli 1, tapi maaf sangat.. Benda ni rumit, nak kena potong kecik2, kemas, elok.. Memang tak, maaf ye. Sobs!

Be inspired and you shall inspire, prinsip/slogan aku sekarang ni. Supaya orang jelas, segala benda yang aku diy, sejujurnya supaya orang rasa terinspirasi. Sebab apa yang aku diy selama ni saaaaangat low cost and simple. Orang boleh tiru, buat sendiri, and proud with yourself. Jangan pulak anggap aku share benda-benda diy ni untuk show off pulak. Huhuhu! Be inspired and you shall inspire.



Love,
Nursaila Norman!



6 comments:

Fiza Rahman said...

Rajinnya buat sendiri. Kretif ☺

cik hani said...

Rajinnya buat sendiri..
berbaloi-baloi...

Puan Awin said...

kreatif sgt....

Nur.Fiza said...

Ilmu kongsi sama2 sis.hihi thanks for share it!

Myra Anne said...

buat sendiri lagi best! lagi2 untuk anak. nanti dorang dah besar boleh cakap ni mama buat. hehehe.. mane tau bole turun ke cucu pulak.

Fiqah Feeona said...

Fiqa tak suka felt. Rasa macam geli bila pegang..