CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, February 25, 2015

Kedai Mana Lebih Murah?

Assalamualaikum



Once aku dah berjaya buat satu entry, aku akan mula ketagih. Once aku tak update, aku akan jadi kekok dan malassssss selama-lamanya. Masalah betul aku ni.

Sejak ada anak nie, tend shooping banyak berubah. Sepanjang 5 bulan ni banyak shopping barang Melissa dari emak dia. sobsobsob. Emak dia selekeh takpe, janji anak kemah keming. Eh? Nanananana, ganu kite!

Sejak dah ada anak nie, emak kena rajin. Rajin shopping, tapi tak boleh nak shopping melulu. Kena jugak berjimat cermat kan. Edisi menjimatkan poket Suami, Isteri lah kena bijak. Hehehehe! 

Benda paling utama bagi aku sekarang ialah lampin pakai buang. Walaupun aku pakai Cloth Diaper (CD), tapi bila keluar berjalan aku tak pakai lah CD. Kalau cuaca tak berapa panas pun aku tak pakai CD. So lampin pakai buan masih diperlukan. Selalunya 1 bag untuk sebulan.

Faktanya orang perempuan memang hebat berbelanja kan? Haha. Kadang-kadang kami ke Tesco, kadang-kadang kami ke Giant untuk beli barang. Kat situ aku akan tengok harga lampin pakai buang. Selalunya harga kat situ lebih mahal berbanding kedai 99 SpeedMart. Jadinya kalau nak beli lampin pakai buang kitorang akan ke 99 SpeedMart sahaja. Jimat banyak bukan sikit! Harga nak sama dengan kat Expo! Mula dengan Huggies, Whoopee, Drypers Wee Wee Dry dan sekarang Diapex. Harga Diapex Rm29.90 dapat 78pcs saiz M. Drypers Wee Wee Dry Rm35.90 (tak ingat) dapat 80pcs saiz M. Aku pilih Diapex walaupun kurang 2pcs tapi jimat dalam Rm5 macam tu. Kalau kat Tesco atau Giant harga jauh beza!

Ni Melissa dah start susu formula, aku start dengan Dutch Lady Langkah 1. Harga kat 99 SpeedMart Rm20.20. Alhamdulillah, first try Melissa takde masalah. Tapi asyik out of stock. Kat area rumah ni ada 3 buah kedai 99 SpeedMart. Tapi kalau out of stock, tiga2 pun out of stock. Apakah?? Nak taknak pergi ke Manjaku Wangsa Maju atau Sri Gombak. Hamboi jauhnya. Harga Rm20.90. See? Masih murah dekat 99 SpeedMart kan. 

Puting botol brand Avent pun murah kat 99 SpeedMart. Rm25.90. Dah tengok sebelum tu kat Manjaku Rm39.00 (kalau tak salah). Dah double check, bukan fake. So?

Beras perang untuk buat solid food Melissa pun murah kat situ. Banyak lagi barang-barang lain yang murah kat situ. Basic needs lah. Kalau nak yang lebih sikit macam rosemary ke, chicken loaf ke, terpaksa ke Tesco atau Giant. Boleh lah, basic needs kita beli kat tempat yang murah, untuk sampingan its okay lah kalau mahal sikit.

Saje je share benda ni, dah tak boleh nak beli sebarangan sekarang. Kena usaha lebih sikit ke sana sini cari yang betul-betul murah. Dulu tak kisah main beli je. Huhuhu.






Love,
Nursaila Norman!


12 comments:

Fiqah Feeona said...

Susu Dutch Lady mmg murah kat speed99.Ada satu kedai susu Dutch Lady murah tapi tak ingat nama..Bunyi dia macam Mydin. Warna pun biru oren. Tapi kalau pampers Drypers fiqa beli kat Manjaku bangi hari weekend. sebab weekend jer murah.

P/s: Sebab Saila jarang update pasal Melissa tak tahu dah lissa tu tu dah berapa besar.. =P

Suria said...

i pun memang pentegar 99speedmart. diapers xpernah beli tempat lain, hihi apa² pun 99speedmart over betul organic oat, segala jenis macam basic ada. area opis ada 3kedai. rumah ada 2 :P

Norhazrina Abdul Hamid said...

saila rina pun suka p speedmart. beli pampers. tp sejak brp bulan ni drypers kt speeedmart da naik hrg. dlu rm32 boleh dpt size M 80pcs. sekarang dah rm35. tp dkt area rumah ade lg satu freezemart. still kekalkan hrg rm32 utk drypers. hehehe.

Nursaila Norman said...

freezemart??? wah, nampak sanat pesaing speedmart ni..haha! tp kat area sini belum nmpk lg freezemart tu rina..

Nuriesya Nadia said...

Ehh ! Kita pun suke pergi 99 Speedmart. Semua pun murah !

Cik Puan Tqah said...

biru oren tu mymydin.. kt hulu langat ada..tqah mmg sllu beli kt mymydin..so far rayyan bfees so xrisau psl susu.. pampers dl pakai pet pet.. da makin besar makin dok xdiam pakai pants.. drypantz tebal sikit dr petpet pants.. skrg pakai huggies pants.. berbaloi.. sebab murah banyak dr drypantz.. ritu huggies pants offer 2 pek besar rm 50.. berbaloi2.. tqah borong 4 pek terus..hahhaa

cik mah said...

Setuju2...selagi boleh berjimat..eh2..ada ek manjaku kat sri.gombak..np.cik mah xtau..hahaha..slalu g yh wangsa maju..besar n best..

Nursaila Norman said...

a'ah tqah! saila pernah nampak kat kwsan shop lot baru tu sederet petronas..kalau ter ke hulu langat nak usha lampin pakai buang jugak lah! hehehe

Nursaila Norman said...

wpun yang kat sri gombak x sebesar wangsa maju,tp adaaaaa je benda baru yang saila jumpa kat situ mcm kat wangsa maju takde cik mah..erk!

Diyana said...

Kite selalu beli diaper kat NSK & speedmart jugak... way way murah dr giant & tesco..tobat lahum laa nak beli kat sane...
huggies : rm29.90
drypers : rm30.90

Z@i Z@mR33 said...

sama...wlau Aqil pkai CD tp lampin pkai buang tetap ada utk kuar jln & tdo mlm

MAT NOR said...

Kami pun bereksperimen bagi FM kat baby kami since 1 bulan lagi. Wife bukannya taknak BF tapi BM semakin merundum. 1st time bagi FM S26, then wife bagi Karihome. Baby kami kdg2 minum tak abis membazir FM, baby prefer BM mama dia lagi. Kat umah pengasuh, baby kami pun kurang nak minum FM. Kami pun tukar ke Dutch Baby, senang nak maintain harga pun lebih murah dan jimat. Baby pun boleh terima Dutch Baby. Beli kat Speedmart bawah RM 30 untuk 1 kg. Survey kat 11street dengan kupon RM 50.90 untuk 2 pack x 1 kg dengan guna kupon diskaun dan kupon shipping. Lebih jimat dan berbaloi.