CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, December 16, 2015

16 Hari Sebelum Masuk Tahun 2016

Assalamualaikum



Untuk REFRESH





Result Not Found for 2014






--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tahun ini (2015) adalah tahun yang sangat mencabar bagi aku. Mencabar sebab takde kerja. Hehehehe. Bila kita dah biasa ada pendapatan sendiri, ada kuasa membeli sendiri, bila semua keputusan membeli terletak di atas tangan sendiri, perasaan tu jadi lain bila kuasa membeli tu dah takde,

Sejak di bangku sekolah lagi aku dah biasa pegang duit sendiri. Keluarga bukan orang mewah, dari duit belanja sekolah yang Ayah bagi tu aku simpan sampai jadi banyak. Sampai aku mampu beli seluar jeans sendiri (masa tu seluar jeans Rm29 dah cukup mahal untuk budak form 1). Yelah, nak berbaju baru kena tunggu raya. Tapi biasalah orang perempuan, nafsu membeli belah dia tak kira perayaan. Haha!

Sikap pegang duit sendiri tu terbawak-bawak sampai sekolah menengah, Universiti, alam pekerjaan waima berkahwin. Aku tak pandai meminta. Walau dengan Ayah sendiri. Sebab tu aku kekok nak meminta dari Suami. Sebab Ayah dengan Suami jelah lelaki dalam hidup aku. Aku kekok. Huhu.

Jadi bila kuasa membeli aku dah takde, aku jadi lost. Aku ni boleh dikatakan agak pemboros. Pada masa yang sama kaki menyimpan. Bila aku dah takde duit, wang, ongkos, rupee, dolar etc, aku lost. Lost sebab aku tak boleh nak membeli secara melulu. Lost sebab aku tak nampak duit di celah-celah buku. Huhuhuhu.

Kontrak aku tamat ngam-ngam aku tengah tunggu masa untuk overdue. Kontrak kerja aku tamat pada 31 Ogos 2014. Due date aku 4 September 2014. Tapi aku bersalin 11 September 2014.

Masa tu aku tak fikir dah pasal kerja. Dan aku tak mencari kerja ganti pun. Sebab aku nak fikir pasal baby dulu. Aku lebih risaukan kena jahit dalam LR berbanding takde kerja. HAHA! Bila dah ada baby, fokus aku untuk mencari kerja agak slow. Dan pemilihan kerja pun agak terhad. Banyak hal yang aku perlu ambil kira. Kalau aku perlu kerja lebih masa gaji kena setimpal dengan masa yang banyak dihabiskan di pejabat. Dulu boleh lebih kurang lagi, sekarang tak boleh. Ada jugak company yang nak aku buat kerja luar tapi tak boleh claim mileage. Sorry bye-bye. Dah ada anak pulak kan, pengorbanan aku meninggalkan anak, pengalaman kerja+manusia+work load+birokrasi, kos sara hidup etc tak salah aku demand.

Benda-benda kat atas ni menyebabkan aku menjadi sangat memilih. Sebab tu selepas 14 bulan baru aku dapat kerja baru. Hehehehe. Puas lah aku menjaga Melissa *tipu.

Tapi alhamdulillah, di saat aku kehilangan kerja, Suami pulak dapat kerja baru yang jauhhhh lebih baik daripada pekerjaan dia masa tu. Seminggu tarikh overdue aku tu Suami stand by je kalau-kalau dipanggil interview. Sampaikan Suami bawak baju ofis dalam kereta in case masa di hospital Suami kena pergi interview. Sehari dua selepas Melissa lahir, Suami dipanggil untuk amek offer letter. Masa tu Isteri tak kerja pun takpe - lalalalalalala. Gaji baru Suami boleh lah nak cover kalau Isteri tak bekerja. Tapi sebab aku ni jenis tak suka duduk rumah sangat, aku tetap lah mencari kerja baru yang sesuai.

Dalam pada masa itu jugak rumah sewa dimasuki pencuri 2x masa aku dalam pantang! Suami nekad beli rumah terus. Cerita ni nanti lah ye. Sepatutnya ada sambungan selepas entry Rumah Kita Dah Tak Macam Dulu tapi entah bila nak sambung ntah. Heeeeee. Misi pencarian membeli rumah tak lama sangat, dalam 2-3 minggu macam tu. Aku ingat lagi, hari ke-45 berpantang Suami dah bayar deposit dengan agent. Segalanya dipermudahkan Allah, alhamdulillah.

29 Mei 2015 kami dapat kunci! Masa tu dalam 2 minggu lagi nak masuk bulan Ramadhan. Jadi kami all out loading barang masuk rumah baru. Alhamdulillah step yang aku guna untuk berpindah sangat mudah dan teratur. Nanti aku share tips aku berpindah ye. Dapat jugak cat bilik tidur kami. Hehehehehehe!

Oh, pada April 2015 aku dapat satu interview yang paling aku harapkan. Alhamdulillah, aku mula bekerja pada November 2015. Weeeeeeee. Dalam menanggung penantian tu, aku dapat dua offers kerja. Ya Allah, masa tu Allah je yang tahu kegembiraan aku. Dua-dua offers tu pulak sangat best. Gaji dua-dua pun lebih kurang. Cuma harapan aku memang besarlah untuk interview pada bulan April haritu. Skop kerja yang aku suka. Untuk offer yang lagi satu tu jawatan akaun. Huhu. Jadi aku pilih offer kedua. Dan terpaksa say sorry kepada company yang dah offer dekat aku awal dua hari kalau tak silap.

11 September Melissa mencecah usia setahun. Aku dapat dan sempat uruskan satu birthday party yang sangat simple. Jemputan untuk keluarga terdekat sahaja. Alang-alang tu sekali lah house warming untuk rumah kami tu. Cakap pasal birthday party anak, percaya lah Ibu mana yang tak excited? Hehehehe. Tapi masa tu budget agak terhad, jadi aku buat kecil-kecilan je. Lagi pun Melissa belum faham sangat, insyaallah untuk akan datang boleh lah raikan dia. Masa tu (birthday 1yo) lebih kepada gambar kenangan je. Pada 9 November pulak usia perkahwinan kami masuk usia 3 tahun. Dapat lah celebrate dua ulangtahun dalam rumah baru. Alhamdulillah tak terkata.

Untuk tahun 2016, aku ada banyak harapan. Terutama sekali bab kewangan. Tak malu aku akui, tahun 2015 adalah tahun paling worst dengan kewangan kami. Yelah, kami memulakan tahun 2015 dengan hanya seorang sahaja yang bekerja. Bila dah terbiasa dengan pendapatan berdua, kami banyak menggunakan saving yang ada. Jadi untuk tahun 2016, kami berazam, berniat untuk mengganti semula duit-duit saving kami. At the same time kami kena up saving sebab takut perkara-perkara tak diduga berlaku lagi. Huhuhuhuhuhu.

Dalam pada menyimpan untuk masa depan, anak, sakit etc, aku mempunyai perancangan yang besar terhadap rumah kami tu. Sejak Jun 2015 sampai lah harini, aku tak buat apa-apa pun untuk homeSWEEThome tu. Memang tak dinafikan untuk decor sesebuah rumah memang memerlukan budget dan masa. Dengan kekangan budget sedia ada, memang ambil masa untuk aku cantikkan rumah tu. Takpe, slow-slow baybeh.

Hari ni (Disember 2015) aku mula dapat tempahan hand bouquet dan veil semula! Masa aku duduk saje-saje kat rumah takde pulak orang menempah. Huhuhu. Well, biasa lah tu. Bila Allah nak bagi, dia bagi cukup-cukup. Bila Dia nak ambil, bila-bila masa Dia boleh ambil. Aku bersyukur untuk kedua-duanya Ya Allah. Skop kerja aku pulak 24-7 ya. Pandai-pandai kau lah nak curik celah mana untuk menggulit pearls Sailaaaaaaa. HAHA.

As usual, perancangan kerja untuk tahun 2016 kami dah finalize semalam dalam meeting. Confirm dan dah boleh dibentangkan kepada top management. Memang calendar aku full untuk awal-awal tahun 2016. Aku harap sangat, kalau masih ada lagi yang nak menempah dengan aku, aku mampu tolong. Sebab aku ni mudah kesian. Huhuhuhu.

Harapan aku semoga tahun 2016 membawa kebahagiaan, kemewahan, ketenangan kepada kami sekeluarga, amin.

Can't wait to see you 2 0 1 6 !







Love,
Nursaila Norman!


3 comments:

Fiqah Feeona said...

Saya tak sabar jugak nak masuk 2016. Tapi dapat agak 2016 tahun yang penat sikit.

BIE said...

Bie pun xsabar tunggu 2016, sama-samalah kita menyudahkan apa yg perlu disiapkan! Yeayy.. moga 2016 lebih bersinar dan cemerlang. Insyaallah

cik mah said...

Mcm2 kan kenangan manis n pahit 2015...moga 2016 lebih indah