CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, February 12, 2016

Campak Sebelum Umur Setahun

Assalamualaikum



What else to write? Hehehehehehe. Ni pun cerita lama yang diceritakan semula. Itupun selepas terbaca beberapa posts kisah anak terkena demam campak sebelum umur setahun. Sebelum tu kalau tak salah pada pertengahan tahun 2015 KKM dah buat hebahan berkenaan Jadual Imunisasi Baru (tapi aku baca akhir 2015).


Untuk bayi yang lahir pada/selepas Julai 2015, diorang kena ambil Dos 1 MMR pada usia 9 bulan kemudian baru Dos 2 MMR pada usia 12 bulan. Sebelum ni Dos 1 MMR je.

Ni pun bukan salah Kerajaan yang nak cucuk anak kita banyak-banyak kali. Salah orang-orang kita jugak yang tak vaksin anak menyebabkan penyakit Measles yang satu masa dulu hampir senyap, tiba-tiba muncul semula kebelakangan ni. Oh, tambahan.. Pendatang asing kian meningkat di negara kita. Lagi, aliran keluar masuk manusia dari pelbagai negara yang kita taktau penyakit apa yang sedang menular senyap-senyap disana. Terkini, Zika.

Yet, vaccine is not an important thing to a baby. Duh!

Melissa terkena campak halus a.k.a Measles pada September 2015. Sobs! Right after she just having her 1 year celebration, seminggu dua lepas tu dia kena campak. Susah sangat orang keliling nak terima hakikat yang itu adalah campak. Memandangkan bayi zaman sekarang ambil vaksin Measles. Orang dulu-dulu macam nenek-nenek je yakin Melissa kena campak. Sebab zaman diorang Measles adalah perkara biasa.

Actually aku pun ingat-ingat lupa dengan hal demam tu. Tapi nasib baik sempat tulis dekat IG. Bila dah lama-lama ni baru sedar, penting juga ya kalau update apa-apa dekat Blog atau IG ni, sebab senang nak trace balik. Hehehehe!



Screen shot dari IG jelah. Malas nak cucuk kabel fon, malas nak recall kisah Measles tu. HAHA! Tak ingat sangat dahhh. Huhuhuhu. Masa Melissa kena Measles tu pun, ada kawan-kawan lain yang anak diorang baru baik dari Measles lah, baru kena lah. Dekat media sosial pun ramai Mak-Mak update anak diorang kena Measles.

Memang perlu sangat lah dos MMR tu jadi dua. Kebanyakkan baby kena Measles start umur 9 bulan bulan. Paling kesian ada yang 7 bulan. Tapi pelik, ada jugak yang marah-marah kenapa mesti dos MMR ni bertambah. Macam KKM ni suka-sukaaaaaa je nak mencucuk anak kita. LOL.

Masa refer dua orang Doc pun diorang susah nak terima yang itu ada Measles. Sampai diorang soal siasat sama ada aku vaksin anak atau tak. Of course aku vaksin. Doc risau, ramai parents yang tak vaksin anak katanya. Huhu. Maybe aku bawak Melissa jalan-jalan, pergi tempat yang ramai budak (budak of course lah pergi tempat budak kan, takkan pergi bengkel kereta pulak, hehe!).

Eh, I don't even care lah dengan orang yang anti-vax ni. Tapi kalau kesannya terkena dekat anak kita yang vaksin ni, bengang lah jugakkkkk. Anak yang anti-vax sihat walafiat, lepas tu mak-mak yang anti-vax ni kembang-kembang hidung bercerita. Adohai.

Kadang tu Allah nak uji, bangga ke tidak anti-vax tapi sihat?

Jauhkan lah anak-anak kita dari penyakit yang berbahaya ni. Sekarang Zika, elakkan keluar waktu maghrib. Sebab time tu nyamuk giat berkeliaran. Pasal Zika sila rujuk dengan Doctor bertauliah ye, jangan rujuk Doctor GOOGLE pulak. Huhu!

Still vaccine is not necessary.

Sukahatikorang lah.






Love,
Nursaila Norman!


2 comments:

Puan Rad said...

mmg pon lissa.. eh2.. saila.. kdg cari blk kt blog/IG/Fb mane2 yg ada kaitan dgn info kita nak tu.. hihihi.. berguna sebenarnya media sosial ni.. tp ada sahaja yg menyalahgunakannya.. ;)

Fiqah Feeona said...

Salah satu reason kenapa mak-mak kita bising bawak budak jalan-jalan sebab takut penyakit berjangkit ni. Mama fiqa dulu bising sangat bawak Ammar shopping mall ke ape masa baby. Tapi biasa la mak-mak zaman sekarang, mana boleh duduk diam. Termasuk fiqa sendiri. Macam anak sedara fiqa hari tu baru kena chicken pox. sedangkan umur baru 7-8 bulan.