CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, August 23, 2012

DIY : Origami Burung

Hai!



Assalamualaikum.



Mood raya memang takde. Taktau la kenapa.. Huhuhuhu! Pagi Syawal pergi solat raya, ziarah kubur lepas tu makan, makan dan makan. Dah. Settle beraya. Walaupun beraya kat kampung tapi still macam lemau. Huhuhu.

Raya ketiga dah ada dekat rumah sendiri. Pakai baju kebaya lepas tu buat origami burung. Apakah.. Takpe la, raya ketiga kan.. Apa salahnya pakai beriya-iya sikit. Hikhik.

Nak kongsi dengan korang semua buat origami burung. Dapat idea nak buat origami burung ni sebab murah, senang dan sweet je.. Wink! Wink! Niat asal buat origami burung ni sebab nak hias dekat syiling dewan. Lagi best kalau dapat hias dekat khemah kan. Huhuhuhu. Harap-harap niat ni termakbul lah ya. Bukan apa, takut-takut apa yang kita rancangkan tak menjadi.

Jom DIY!



Step 1



Step 2



Step 3



Step 4



Step 5 (Buat pada dua-dua belah)



Step 6



Step 7



Step 8



Step 9



Step 10



Step 11



Step 12



Step 13 (Buat pada dua-dua belah)



Step 14



Step 15 (Cantumkan bucu A dengan bucu B)
Buat pada dua-dua belah



Step 16



Step 17



Step 18 (Buat pada dua-dua belah)



Step 19



Step 20 (Buat pada dua-dua belah)



Step 21



Step 22 (Siap!)



Ta Daaaa! Siap seekor burung kuning.


Alhamdulillah sepanjang raya ketiga dapat siapkan 25 ekor burung warna warni. Wink!! Burung-burung yang dekat pejabat dah siap 50 ekor. So total dah siap 75 ekor burung. Lagi 25 ekor aku nak kena buat baru genap 100 ekor. Dan aku kena usaha lagi 100 helai kertas warna supaya genap 200 ekor burung. Cukup ke eh 200 ekor untuk hiasan syiling dewan.

Banyak betul picha kan.. Penat nak scroll ya.

Selamat mencuba!



thanks korang!






Love,
Nursaila Norman!

10 comments:

cik mah said...

Rajinnyer...bnyak tu nk wat...mesti comel nnti kan...

Cik Saila said...

Cik Mah : paksa rajin..huhu..harap2 menjadi lah :))

Diyana said...

haha dah reveal nak buat utk apa... utk dewan rupanya...
jenuh nak buat kasi byk....
good luck ye

Cik Saila said...

Diyana : hehehehe!! akhirnya reveal jgk wpun 50-50.. tenkiu diyana :))

nur anis said...

tak sabar nak tengok dewan yang dihias nanti...:)

Cik Saila said...

Anis : ala..taktau lagi hasil dia cane..tp takde la grand mana pun..huhu

missina said...

rajin betul wat camtu ek,,memg smgt kreatif tul

Cik Saila said...

Missina : kwn pejabat yg ajar lipat2 tu :))

ayut said...

penat2 nak scroll...hahaha..tp akhirnya jd dh burung! :)

Cik Saila said...

Ayut : ya,tahniah sbb penat scroll.. hehehe~