CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, January 18, 2013

Lepas Balik Kerja...




Assalamualaikum.


Malam tadi first time masak lepas balik dari kerja. Rajin dengan tiba-tiba. Hehe. Suami request spaghetti lagi. Dan kebetulan ada beli dim sum dekat ofis. Nak kukus takde pengukus, goreng jela jawabnya. Tapi lagi sedap kalau kukus kan. So menu malam tadi : Spaghetti + dim sum. Sukahati je menu kan. Hoho!




ni je yang mampu. nak masak yang canggih-canggih tak pandai :(

Lepas kitorang makan bagi kucing 3 ekor kat luar rumah makan pulak. Lepas bagi diorang makan aku buat kerja ofis. Tapi sebelum nak mula buat kerja ofis tu, aku sempat ajak Suami lepak mamak dengan alasan nak buat kerja ofis kat sana. Amek kesempatan kannn. Tapi kenyang melampau nak gerak badan pun malas. Keji. Dengan itu, buat kerja ofis kat rumah jela. Sobs!

Tapi masa tengah buat kerja ofis sambil Suami tengok citer Sarakit (haha, episod last kau excited nak tengok), tetiba datang la si Boboi ni. Kucing luar rumah yang kami bagi makan. Lepas makan dia wajib tidur berdengkur dulu dalam rumah. A'ah, berdengkur. Siap Suami sound 'yang kat sana tu slow sikit please'. Refer bunyi dengkuran Boboi yang mengganggu gugat fokus kami kat Sarakit. Haha!



Tetiba dia beralih tempat tidur. Dari tepi sudut dinding tetiba datang kat aku pastu landing atas kertas-kertas kerja aku. Kuasam kan. Dengan rasa tak bersalahnya dia tidur nyenyak okay. Aku tolak-tolak pun dia tak kisah. Janji tidur atas kertas katanya. Cis.

Suami minta henfon aku nak snap si Boboi a.k.a lori terbalik tu. Kucing jalanan je ni, tapi sebab kesian kat diorang bertiga, kitorang bagi diorang makan. Yang lagi 2 ekor tak jinak sangat. Lepas makan cabut lari. Dah kenyang kann.. Lari la. Hehehehe!

Tetiba pukul 11malam aku dah mengantuk sangat-sangat. Baru 1st time masak utk dinner dah penat gila. Motip? Mengada lebih. Patutnya lepas masak tak payah buat kerja ofis. Patutnya lepas masak lepak-lepak senang hati je. Wu! Wu! Nasib la buat kerja ofis kat rumah. Menyampah.

Cakap dekat Suami : saya pagi kerja, balik rumah buat kerja rumah, dah siap semua buat kerja ofis balik.   Nasib baik la Suami zaman sekarang boleh diharap kan. Takde la yang stok duduk depan tv pegang remote tunggu makanan terhidang. Huhuhu. Nasib baik la rajin jugak bantu-bantu Isteri. Ringan sikit beban Isteri. Takde la tertonggeng kat dapur sorang-sorang. Suami-suami zaman sekarang dah pandai ke dapur jugak kan. Untungnyaaaaa :D



thanks korang!


Love,
Nursaila Norman!

16 comments:

missGogreen said...

hahahah...boboi si gemuk yg jinak..

oshinz said...

kalau suami tak rajin, kena goda jugak untuk minta tolong masuk dapur sekali. haha. bosan kot masak sorang2. tak feel. kahkah. ngade sangat.

dya said...

dimsun stim pn sdp kan akk.. ^^

♥ Puan Chacha said...

hahahaa dah kawen ni, bila masak sure penat la saila.. dulu time bujang tak le penat cenggini. itu belum lagi nak basuh kainnye.. lipat kainnye.. hahaha

ayut said...

again..kerajinan ada di situ...develop lg ea ^^ kucing tu bt penghilang stress...hahaha..

khadijah said...

ala comelnye, ari2 mintak spagheti ye :) betol suami sekarang rajin membantu kan, harapnye berkekalan la kan :)

Kesuma Angsana said...

he he dah oklah tu, sedap apa!

Shizan Syafik said...

selamba betul kucing tu kan.. haha, terbaikla

Amalina Ali said...

suami zaman sekarang dah pandai berdikari. tu yang senang nak bekerjasama. ceaaaa..... hamekkk ko nana tunggu la turn ko lepas ni. MUAHAHAHAHA...

fifie said...

Kucing fie pun macam tu kalau fie busy main facebook tiba tiba dia datang landing atas keyboard laptop. Bila kita alihkan dia terus datang balik, last last malas nak alihkan dia. Hahaha

LiNda said...

suke sgt dimsum, tp kukus lg sedap kan dear. Saila, gebunye kucing tu..huhu,geram. Betul kata saila, husband zaman sekarang boleh dihrap, lebih open minded. boleh membntu isteri kan ;)

cha said...

tu dimsum ke wantan eh? konfius di situ

eh memasak tu penat tau walau masak simple. suami patut appreciate kita huhu

kyo_9 said...

uih.. dim sum ni boleh makan ek??

apa inti dia ek?

Nursaila Norman said...

cha : i pun konfius gak lps dh siap masak..haha..benda ni dim sum kalau kita kukus, tapi jd wantan lak bila digoreng..so moralnya kukus kalau nk rasa dim sum..hehe!

kyo_9 : boleh,boleh..sedappp :D inti yg sy beli ni inti ayam dgn sayur sikit2.. :))

s h a said...

Alahai manjenye kucing tu.Hehe.Takpe saila pasni tambah lg menu tu.Besh3.Part x besh kena buat keje ofis kt umah.Huhuh.Saba je la kn.Alhamdulillah suami saila memahami gittew. :)

Mira Adzlia said...

cumilnye boboi...bule juin kmpln boboi nnti..eh..haha...wantan tu nmpk sedap..aduh..ni yg nk g cri nnti