CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, January 2, 2013

Kelantan : Happy Ending 2012

Assalamualaikum.


Syukur alhamdulillah, sempat bernafas di tahun 2013 dengan status baru dan orang baru :) Alhamdulillah jugak dapat habiskan sisa-sisa tahun 2012 di rumah mertua. First time duduk serumah dengan family Suami adalah benda baru dalam hidup aku. Sebelum ni hanya family Suami yang datang ke rumah untuk hal-hal rasmi dan berhari raya. Belum pernah sekali pun aku ke sana bersuai kenal dengan diorang. Since 'tak manis' aku ke rumah pihak lelaki - pegangan family aku, siapa tahu akhirnya aku ke sana jugak. And much better dari apa yang aku sangka. hiks!

3 hari 2 malam aku stay rumah mertua rasa pendek sangat. Aku ingatkan satu perasaan kekok aku akan rasa sepanjang dekat sana, tapi tak. Malu-malu kucing tu ada la, tapi takde la sampai tahap tak sabar-sabar nak balik KL. Malah tak sangka lak, dah cukup 3 hari bercuti. Dah sampai masa kena pulang KL. Huhuhu. Kalau dengar cerita orang sekeliling, kalau pasal Mak Mertua ni macam scary/annoying je.. Nak balik rumah family mertua macam menyampah je.. Takde pulak.. At first memang nervous, tak tau nak bersikap macam mana. Maybe orang akan cakap 'alah baru-baru lagi memang lah okay, tunggu la lama sikit'. Of course NO! Kalau kita jadi diri sendiri, terima family baru dengan ikhlas, isu-isu macam tu kita boleh elakkan. Lagi satu kena beringat la, kita masuk family orang, tak boleh lah demand sangat. Aku pun masih belajar nak sesuaikan diri dengan Mak n Ayah, tapi okay, diorang layan aku macam anak sendiri. Alhamdulillah, senang sikit permulaan aku :)

Cakap pasal diri sendiri aku memang lah jujur nak mati. Tak reti nak membodek, nak tunjuk pandai ke dapur. Huhuhu! Selamber badak je Mak yang siapkan makanan pastu makan. Pastu minta maaf sebab tak tolong Mak kat dapur sebab tak reti. Wu! Wu! Nasib baik Mak sporting. Masa salam-salam nak balik ke KL pun minta maaf lagi sekali sebab tak tolong Mak masak. Haha. Tau takut. kehkeh!

Satu benda jela yang menyampahnya, tiap kali aku ngadu apa-apa kat Suami, mesti Suami akan sampaikan kat Mak. Badan aku macam panas sikit (maybe perubahan cuaca) pun nak bagitahu Mak pastu Mak pun check2 badan aku. Aku alergi dekat tangan (dah berhari-hari pun) ngadu kat Suami sebab tak elok-elok lagi, pastu dia bagitahu kat Mak jugak. Tak pasal-pasal kang Mak ingat aku mengada lebih. Hampeh sungguh.

Jalan-jalan dekat Kelantan? Wakaf Che Yeh? Rantau Panjang? Kebetulan Mak dengan Ayah suka makan roti canai a.k.a lepak mamak.







first time makan roti telur yang banyak telur. first time ada gula pasir sebagai menu tambahan.







Masa sampai dekat Wakaf Che Yeh hujan rintik-rintik, sempat jalan pegang-pegang tangan sekejap, pastu hujan lebat. Kitorang terkebil-kebil jela tengok hujan turun. Disebabkan dah lewat malam, malas nak tunggu hujan stop, kitorang shopping dalam kedai je. Huhu. Dapat la tudung yang di cari-cari, dah puas hati terus pulang. Kesian kat Mak dengan Ayah kang tunggu kitorang lama sangat. Hihi.







@Rantau Panjang
muka excited gila vavi kau!




heading to kedai Jersi. kedai first. Misi : merembat kehendak kami!




Fly Emirates!!




Cari jeans!


























Suami memang suka snap picha tanpa di suruh. grrr!




buli Suami heeeee~
















benda ni lah feveret aku masa dekat U dulu. dekat dengan Siam kan, ini lah makanan yang diorang jual dekat kitorang. masa nampak benda ni rasa nak lompat tinggi-tinggi. haha! nasib baik Suami ada. hehehehehehe!! lama kot tak makan.













spot my sandal, pakai lalu wehh.. hikhik!




petang-petang ajak Suami jalan-jalan area kampung naik motor Ayah
serius best nak mati
O.o!

First time sampai Kelantan, first time stay rumah mertua, first time jauh dari family lepas kawen ikut Suami jumpa family baru. Semuanya awesome. Alhamdulillah, seronok sangat. Masa balik Kelantan aku bawa laptop, konon-konon nak buat kerja. Last-last semalam baru buat. Mak siap suruh aku g buat kerja okeh.. Haha. Tapi takkan nak buat kerja ofis time kat kampung kan.. Memang annoying la. Huhuhu!

Duit dah banyak kali rabak dah ni sebab sakan sangat bershopping. Padan muka. Wu! Wu! T____T


thanks korang!


Love,
Nursaila Norman!

18 comments:

cha said...

i plak before kawen mmg selalu tido rumah mertua i. klau husband i(masa tu tunang) tak jemput parents dia yg suruh jemput i dia ckp 'sian sasha duduk sorg2 kt rumah' huhu. i dgn mak mertua mmg kamceng. sebab dia sporting. lgpn mak mertua i muda lg hee

org kelantan mmg mkn manis2 kan. i prnh tgk kwn i mkn roti canai then dia letak gula dalam kuah kari tu huhuhu x suka :p

i baru nk tnya u pakai tudung tak balik sane. sekali gmbr u tak pakai tudung hee sbb i dgr klau pg sane kene pakai tudungla apala nanti kene saman sume. tak rupanya ye

Mira Adzlia said...

btol tu..mak mertua mcm mak kita jugak kn...yg pnting kita jd dri kita sndri...sy pun sbnrnye tkut gak ble pkir adakah bkl mak mertua sy nnti ley trime sy seadanya..mklumler ank manja...huhu

Amalina Ali said...

Wahhh... syioknya dia shopping. dah kahwin baru shopping tanpa rasa ada hari esok kan? HIHI

Nursaila Norman said...

cha : nak kamceng dgn mak mertua mcm u jgk! hehe.. haa,tu la..mak dgn ayah mertua i siap tambah gula dlm kuah kari diorg..terkejut ok..hehe!

haha..memula pun i ckp dgn suami nk kena pakai tudung x,pastu suami ckp kena pakai jubah segala.kehkeh! tp mmg jd perhatian la,sbb kita sorg je yg togel..takut gak tetiba kang kena ceramah free..tp bila pergi wakaf che yeh dgn rantau pjg bru jmpa yg free hair..hehehehe!!

org tua memandang je tp i sorok2 muka..haha :D

Mira : insyaallah boleh,y penting kena jd diri sendiri,pandai jaga hati (bkn bodek ye),ikhlas terima dia jd mak kita jgk :))

Nana : saila dh lama gila xbershopping..saving utk kawen punya psl..so lps kawen apa lagi,all out la..hahaha!

Afasz said...

wahh ...syok sampai terus pakai ek. :D

anyway, muka korang sebijik la

Shizan Syafik said...

saila, try tak aiskrim kat r.pjg?? sedap sangat.. :)

khadijah said...

amboi patutla lame dah saila x update ye dear.. jalan sakan ye.. same la ngan family dija, tak bagi la pergi rumah lelaki sebab tak ade iktan lagi kan, dah kenal 8 taun first time jumpe jap sebelum merisik pastu teros merisik.. kekok jugak la mule2 ni, malu tu malu gak, tapi bile en suami keje dija suh hantar umah mak bak dia sebab dekat..hehe suke je borak2.. dija pun ckp x pandai masak, jadi tlg2 je..hehe

D Yatie said...

Syukur Alhamdulillah ada keluarga mentua yang baik...tahniah Saila...

Nak pergi Kelantan jugak!!!! Nak shopping jugakkk!!!! hihihihi.

oshinz said...

haha.. best okeh dapat mak mertua yang sporting. relax je kan.. kalo dapat mak mertua camni, confirm tak kekok sangat.

kite pernah je makan roti canai dengan gula.. tapi kalau takde ape-ape benda nak dibuat cicah la. kalau ade sambal ke kuah pedas ke.. gula tu memang tak pandang da. hiks.

Rina Ellisa said...

waaaaa best nye sopiing kat kelantan.. hihi :P

Miss Nurun said...

suka tgk benda cucuk tu yg ada gmbr angry bird. hihihi...

s h a said...

Wahh...sakan berjalan.Hehe.Banyak btol memborong.Kalau sha outstation ke kelantan memang selalu tgk gula ada atas meja. :)

Kesuma Angsana said...

mmg bst sgt kat sini kan

NurSalihah Norman said...

untung lah~ hahahah... nk g shopping kat situ gak weihh huhuh :)

ayut said...

ehhhh...ada angry bird!!!hahahaha..amek..g kelantan..bkn men memborong yer..ni shopping ke blik kg ni..akak ni lawak la.adehhh :D

Saya Disini said...

wah...sakannye shopiing...

fifie said...

Saila, Ya Allah muka sama sangat dengan husband. Kuat jodoh awak dengan dia. huhu. Btw suami orang mana? fie orang Kelantan jugak, pasir puteh. jom la ke rumah kalau balik ke kelantan. hehe

Nursaila Norman said...

fifie : suami org kedah,tp mak mertua pindah duduk kelantan..so kena balik kedan n kelantan la..hehe..mak mertua duduk bachok :)) siap jemput saila g rmh fifie lagi..hehehehe..malu la..:D