CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, April 10, 2014

Kopi or Coffee?

Assalamualaikum.


Aku ni boleh dikategorikan sebagai peminat kopi. Tak kisah lah kopi takde jenama ke, kopi ada jenama ke, kopi kedai mamak ke, kopi restoren mahal ke. Janji kopi! Tapi aku takde lah ambil kerap sangat, sebab kopi ni panas lah jugak untuk aku. So kalau aku minum kopi O berterusan selama 3 hari, nanti muka aku naik jerawat kecik-kecik macam kena gigit nyamuk. Merah-merah muka. sobs!

Kalau pregnant ni mostly orang akan cakap jangan minum kopi nanti anak hitam. Aku ni susah sikit nak percaya benda kalau takde bukti kajian ke, pendekatan Islam ke apa ke. So aku just tak ambil sebab nak elak sumber caffeine jelah. Tapi beberapa kali jugak aku terjumpa artikel pasal kopi dengan ibu mengandung ni. They said its okay, asalkan dalam kuantiti yang sedikit pada setiap pengambilan.

Semalam aku teringin GILER nak minum kopi O ais. Masa lunch aku order lah. Kebetulan dia tak buat pekat, macam tawar-tawar sikit. Takpe lah. Pasal baby hitam tu aku percaya rezeki Allah je. Kalau aku makan tauhu, susu berbakul-bakul pun kalau kitorang laki bini hitam legam, DNA baby hitam jugak lah kot. Hehehehehe! Macam ibu aku dia kuat minum susu masa mengandungkan Leha. Lahir-lahir je si Leha tu putih macam kapas. Kalau bawak dia keluar, SEMUA orang akan berhenti dan tegur. Putihnyaaaaaaaaaaaaaaa kata mereka. Dan aku jeles nak mati time tu! Dah semakin besar kaler dia coklat gak macam aku. kehkehkeh. Maybe effect putih baby hanya semasa baby je kot. Ntah. Malas lah fikir.

Sape taknak baby putih hoiiiiiiiiiii.. 

Pagi tadi check up dengan KK, masa berbual pasal makanan, aku tanya lah boleh ke minum kopi nurse. Nurse tu tergelak kecik, comel je. 

Nurse : boleh, tapi jangan kerap..
Aku : okayy..
Nurse : kenapa, suka kopi ke?
Aku : suka lah jugak, semalam teringinnnn sangat, saya minum lah kopi O ais..
Nurse : boleh, tapi jangan kerap sebab kopi akan buat darah jadi cair..

Gulp! Okay, kalau pasal baby gelap aku malas nak percaya sangat, tapi kalau nurse cakap kopi akan buat darah jadi cair aku takut. Bahaya masa bersalin nanti.

Baiklah, noted.





Love,
Nursaila Norman!



12 comments:

EIKA said...

mana ada kopi wat bby gelap wahai saila oi!ika pon minum ja kopi masa pregnant :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. hehe amik dalam kuantiti yang sikit tau. jangan kerap sangat. bahaya tu ~~~

Fiza Basman said...

Pernah juga dengar psal minum kopi baby akan jd gelap. Cuma, kalau minum selalu kopi, kulit kita akan jd kering. :')

misz sheyla said...

Kite pun suka kopi....tapi ngah pregnant ni tahan je la nafsu..sebab hb rendah...memang doc larang sekeras2nya ambik kopi ke tea ke coklat ke.. tapi kdg2 minum jugak one sip..bg ilang nafsu

Nursaila Norman said...

EIKA : hahaha..kannn..al-maklum lah,byk sgt nasihat..hikhik!

Sheila Salim : baikkkkk :)

Fiza Basman : kering ye..sama ke dgn berjerawat? huhuhu..

misz sheyla :yeke?! patut lah sejak minum kopi O ais semalam, kepala ni pening n sakit je T____T pastu hb turun check up tadi, sabar jelah, silap sendiri :(

najihahfara said...

sy pun peminat coffee. tapi bukan kopi biasa tu hehe

Norhazrina Abdul Hamid said...

kita peminat coffee jugakkk. tiap2 pagi minum secewennn. xde efek aih gelap ke x. smua tu gene jek. janji dpt anak sihat pun dah ckup.

cenetos said...

oo saila preggy yer..sewonokknyee..hehe take care sis..doakan saye menyusul pule..doa ibu preggy insyaAllah makbul.. ;)

Nurul said...

K nrl pun hantu kopi jgk... x kira jenis apa pun asalkan kopi... X kot, k nrl dulu pregnant minum je kopi... cuma hadkan secawan sehari, paling lebih pun tambah lagi secawan hehe.... ^__^

Nursaila Norman said...

najihahfara : coffee mahal2 tu keee? hehe


Rina Hamid : seronoknya dpt tau berita ni..hehehe!!

cenetos : alhamdulillah..ok, saya doakan awak preggy tak lama lagi, amin ya rabbalalamin :)

kak Nurul : bestnyaaa tau preggy2 boleh minum kopi..hehehe

Kesuma Angsana said...

boleh aje minum tp berpada2 ajelah !

ayut said...

Time ngandung ni hiasanua semua blh selagu x alergi.cuma xblh amik dlm kuantiti byk...lgpon waktu ngandung hormon kan berubah...imuniti bdn pon lain...tu kna sikit2x je amik mknan or minuman..