CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, May 19, 2014

Barangan Baby Lagi, Lagi dan Lagi

Assalamualaikum.


Hari Jumaat baru ni saje ajak Suami pergi Mid Valley.. Ada Mom&Baby Expo kan, memang last minute plan. Sebenarnya niat nak ajak Suami dating. Hari Jumaat kannn, mesti lah datang mood malas balik rumah awal. Hikhik! Pergi expo sebab nak beli pampers, orang kata pampers kat expo murah. Memang pampers je aku beli. Haha! Skema.

Barang-barang lain yang sempat aku ambil :

1. Detergent brand Autumnz rm12
2. Wipes brand Pureen rm4 & rm5
3. Maternity Pad brand Pureen rm11
4. Rompers lengan panjang, seluar pun panjang dapat 2 helai rm25

Itu je. Last sekali pampers, dapat pampers terus ajak Suami keluar cari tempat makan. Aku takleh tempat ramai-ramai kalau nak membeli. Harga murah memang murah, compare dengan barang Autumnz yang aku beli kat One Baby World :










Saje buat comparison, senang sikit nak faham harga expo memang murah beberapa ringgit. Next month kalau tak salah ada expo kat PWTC pulak kan? 

So far set mandian baby je yang belum complete. Oh, senang cakap satu apa pun tak beli lagi. Kebetulannnn sangat pagi tadi breakfast dengan akak-akak and abang yang dah ada anak, diorang cakap pasal ruam susu lah, kulit sensitif lah.. Diorang cakap diorang guna set mandian dari organic base.. Gulp!

Mesti lah mahal kan, aku baru je berangan nak beli set mandian Johnson & Jonhnson. Sebab? Entah, sebab aku pengguna J&J dari kecik sampai sekarang, jadi kalau boleh aku nak anak aku pakai J&J jugak supaya boleh share-share dengan Ibu diaaaaa.. Hehehehe! From head to toe pakai J&J bukan ke boleh pakai anak dengan Ibu sekali. Hikhikhik!

Jadinya tadi aku pun google lah set mandian baby yang berasaskan organik, lagi-lagi katanya cari yang Paraben free dengan SSL free. Jumpa lah satu dua jenis..

1. Buds

Lain-lain brand macam akak and abang ofis aku pakai, diorang pakai :

1. Sebamed
2. Organic Aid

Kata abang ofismate aku cakap anak dia kena ruam susu, pakai je Organic Aid Cream esok terus baik. Memang pun Organic Aid tu terkenal dengan kebaikan dia kan.. Cuma tak terfikir je nak pakaikan dekat baby. Abang ofismate aku guna pun sebab doctor suggest.

So aku rasa, aku akan beli set mandian J&J plus dengan beberapa set organic. Okay kan macam tu.

Korang yang dah ada anak, ada pengalaman tu, share lah pendapat korang pasal set mandian. Sebab i olls tak sabar nak complete kan checklist baby nih. Set mandian je belum ada seciput pun..





Love,
Nursaila Norman!



14 comments:

Ibnu Ramli said...

hahah maaflah tak ada pengalaman juga.. baca untuk nak ambil tahu je..

Shizan Syafik said...

Ayra guna pureen yogurt je n drypers punya toilettries.. Alhamdulillah, dia xde mslh ruam susu.. Hehe.. Tp kmi standby sudocream je untuk rashes.. Rasanya bek bli yg biasa je dlu saila.. Or klau nk standby bli yg pack kecik je..Sbb kita xtau cne condition bby kita.. Setiap bby kn xsama.. Hikhik.. Klau nk prepare organic toilettries head to toe mmg mau botak kpla kmi.. :p

khadijah said...

Nak elakkan ruam susu pastikan lepas menyusu jangan ade susu meleleh2 kat muke baby. Terus lap. Zarif pun alhamdulillah xde ruam susu. Dija beli set mandian dryprs sbb sng aritu satu set. Sekarang pakai j&j. Dija xprepare byk brg baby pun sblm lahir. Pas lahir baru cari. Nak elakkan mmbazir sbb tak smue yg org pakai kt pun kene pakai kan :)

Fiqah Feeona said...

Ini hanyalah pendapat fiqa. Bagi fiqa j&j tk berapa elok untuk bayi especially baby baru lahir.Boleh pilih yang lain.Kalau dah besar skit tak pe nak guna j&j.Macam fiqa guna sebamed. Beli yang besar + free yang kecik + losyen baru RM59.90. Sabun yang besar tu sampai sekarang pun tak habis lagi..Tapi kalau saila ada keturunan kulit sensitif better jangan pilih yang komersial sgt

Nuriesya Nadia said...

Huwaaa eksaited tengok preparation akak. :D

Nursaila Norman said...

Ibnu Ramli : takpe, sama2 belajar :)

Shizan : okay dear, noted! thank you ye!! :)

Dijah : saila pun sama, kalau tgk2 blk brg2 baby, rasa mcm sikittt sangat, x mcm org lain serba serbi ada..huhu!

Fiqah : nice advice, terima kasih! semua cadangan akan dipertimbangkan :)

Nadia : dulu preparation kawen, skrg baby pulaks :D

misz sheyla said...

kite pun xtau nk guna ape...tapi wat sementara waktu pkai J&J dulu..sebab dah ada kat rumah...dpt percuma..hehe

Sheila Salim said...

assalamualaikum saila. rasanya takyah beli dlu set mandian ni sebab baby masa new born tak digalakkan pakai set mandian. nanti hilang bau syurga dia. hihiii lagi satu nanti mesti ada org belikan sebagai hadiah baby nanti. hihiiii bestnya dapat jalan expo!

Diyana said...

sy pakai set anakku mula2...
skrg pakai ape yg org bg,dpt hadiah je.. cth J&J, Tollyjoy etc
so far ok lg laaa... Alhamdulillah

Kesuma Angsana said...

baguslah dah buat preparation semua ni awal2..

Norhazrina Abdul Hamid said...

saila bby bru lahir xyah pakai sabun pun xpe. seeloknya 2 bulan lepas tu bru bg sabun. tp mcm rina lepas 2 minggu dah bg pakai sabun Earth Mama Angel Baby. brand organic. tp mahai nak mampos. lps helena 2 bulan tukar pakai moogoo milk wash. organic jugak. murah skit dari Earth Mama tu

Anonymous said...

xyah beli brg baby bnyk2 dik.membazir,beli yg penting2 n basic2 je dulu coz lepas ur baby lahir mcm2 gift dia dpt nanti,especially pakaian.yg pakaian newborn pon kalo nak beli. .5,6 helai je dh cukup.nnt org dtg melawat kasi gift bnyk brlambak2 jadinye.xde tmpt nak taruk.hehe.mcm stroller,baby carrier pon kiv laa dlu.set mandian pun xyah beria sgt nk beli,beli yg set kecik je.nnt ada je org bg.ada je org kasi nnt.percaya laaa

s h a said...

Sha beli set biasa je Saila.Huhuh.X pnah terfikir pon nak beli set organic ni sume.

Banyak jgk jimat beli kt expo kn.Sha balik kg plak minggu expo tu.X dapat pergi. Tunggu next expo la baru terjah nampaknye. ;)

Nelly said...

Beli carriejunior sj.. hahaha... kulit anak x sensitif jg, so xpa la. 4 diaper rashes, sebamed tu berkesan...