CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, May 15, 2014

Banyak Benda Yang Aku KIV Rupanya

Assalamualaikum.


Suka sangat buat blog berhabuk kan? Ada benda nak cerita, tapi malas dengan banyak kerja buat cerita aku tersimpan jadi jeruk. Sejak ada IG ni (eceeh ceeeehh) mudah lah kerja aku nak bercerita melalui gambar. Poyoooos! Tapi bagi aku blog jugak paling utama. hewhewhew.

Cerita pasal ke Terengganu and Kelantan pun malas nak share kat sini, haha! IG jelah. Balik Kelantan spend masa puas-puas dekat rumah mak mertua memang menggembirakan. Sebab? Perut behave ya Rabbi. Sikit tak sakit. Patut tak aku apply cuti tanpa gaji, duduk rumah mak mertua?? I wish I can.

Cerita bbq dekat Ulu Yam pun ntah bila nak tulis. Malas sebab takde point pun kalau tulis kat sini, kan? Ala, bbq je, makan, tidur, makan pastu duduk atas batu tengok Suami mandi. sobs!

Tapi aku rasa perlu kot nak tulis sikit pasal persiapan baby. Hiks! Pengalaman pertama membeli belah barang kecik-kecikkkkk yang super comel. Memang rasa lain sungguh beli barang untuk sesuatu yang belum ada depan mata, tapi kita beli beriya-iya dengan harapan dia sukaaaaaaaaa.

Padahal mak dia yang beriya.

Nak cakap pasal barang baby ni, aku rasa aku lah mak yang paling berjimat cermat. Banyak rupanya benda yang aku KIV. Banyak benda yang aku rasa tak perlu. Banyak benda yang aku rasa barang moden sekarang ni nak menghabiskan duit je. Haha. See? Super berjimat kan aku.

Kalau tak percaya cuba tengok link ni -----> 19-things-your-baby-doesnt-actually-need

Tapi aku beli jugak lah Hooded Towels dengan Design Baby Clothes. Hiks! Ala berapa je kan hooded towel tu, aku beli lah jugak 2 helai sebab comelss! Baju baby yang cute-cute tu aku memang tak berjimat lah. T____T

Aku start beli baju newborn (nb) tau bila? Masa 17w macam tu aku dah pergi OU, dekat FOS ada rompers nb. Memula beli baju nb aku ambil 5 helai. Orang cakap nak mulakan tu susah kan? Macam aku jugak, memang kekok gila, tak tahu nak mulakan dengan apa.. So aku beli 5 helai rompers konon-konon warm up. Hoho.

Masuk 4 bulan aku settle kan barang-barang untuk nb. Aku pergi outlet Manjaku. Baju, mittens & booties, bonnets/caps, lagi ntah apa tak ingat aku beli. Perut pun tak nampak sangat, dah beli. Hewhew. Lantak laaahhhh.

Plus at the same time aku beli set botol susu nb dengan breast pump through online. Ada promosi time tu. Sampai sekarang aku tak jumpa lagi harga promosi semurah itu tanpa postage. Alhamdulillah, tak sia-sia aku beli awal. Konon macam tak sabar-sabar kan...

Cuti Wesak Day baru-baru ni, aku sambung shopping dekat One Baby World. Dekat website dia ada harga promosi. Tapi kena beli rm200 dalam satu resit baru free postage. Total-total barang yang aku ambil still tak cecah rm200. Duhhh! Taktau nak pilih apa. Bila tengok outlet dia ada dekat Ulu Kelang, apa lagi, aku lagi suka pergi walk in. Sampai je OBW, pandai pulak aku ambil barang sampai cecah rm200. Lebih lagi ada! Lebih rm250 akan dapat baucer rm10. Dengan syarat next resit mesti rm50 baru boleh guna baucer. Malas nak datang lagi sebab checklist pun dah complete, aku tambah 1 lagi item supaya boleh guna baucer. 

Tapi baru kejap ni aku terjumpa website Fabulous Mom , breast milk storage bottles dia lebih murah rm2.08 berbanding breast milk storage bottles yang aku beli dekat OBW. Tapi brand lain lah. Tapi aku suka Autumnz, so its okay lahh! Hehehehehe.

Aku beli storage bottles dengan bags pun tak banyak, tahap keperluan aku akan tahu selepas bersalin nanti. Kalau perlu tambah, mintak tolong Suami pergi beli atau through online jelah nanti.

So yang pending sekarang ni set mandian baby, diapers, keperluan sendiri dengan baju baby yang 3-6 mo punya. Tak syok betul beli baju selamat ni. Kalau boleh nak beli ikut gender terussss. Tapi bersabar lah ye, gender belum tahu lagi. Hehehehe!

Benda yang aku KIV :

1. Playpen
2. Electric Breast Pump
3. Cooler Bag
4. Car Seat
5. Stroller
6. Cloth Diaper
lain-lain kalau perlu tambah storage bags/bottles in case susu banyak melimpah ruah, amin :)

Kalau ikutkan checklist aku memang sadis, memang aku terfikir gak teruk sangat ke aku ya.. Beriya beli yang betul-betul perlu je. Macam kawen jugak lah, yang perlu je. Tak perlu mana ada aku buat. sobs! Tapi bukanlah aku bersikap kedekut dengan anak sendiri. Tak. Berjimat dengan kedekut beza kan? sobsobsob. Sebab aku rasa bukan sorang ni je anak aku, nanti nak ada anak lagi. Macam tak fair pulak beriya-iya untuk anak first, tapi untuk anak second, third? Huhuhu!


Tapi bila ada akak senior convince kan aku supaya berjimat cermat, beli apa yang perlu.. Aku lega. At least kalau ada keperluan aku beli je online masa berpantang. Sekarang kan dah canggih teruk-teruk. Plus aku dah bagitahu Suami, kalau perlu beli barang, jangan kekok pulak.. Hehehe.. Sebab tu kalau beli apa-apa aku akan refer Suami barang ni okay ke tak sebelum beli. Kadang-kadang akal perempuan ni cetek.. Kadang2? Kalau mintak pendapat orang lelaki, takde lah cetek sangat. Haha.

Minggu ni ada expo dekat Mid Valley, taktau lah nak pergi ke tak. Sebabnya aku tak suka membeli sambil bersesak-sesak. Aku nak tenang-tenang, tak banyak tangan.. Huhu! Ntah lah, tengok lah atas kerajinan. Kalau kaki rajin maybe aku pergi. Hikhik!

Till then, aku ada banyak benda diy nak kena siapkan. Tapi? Hampeh! Customers, sila bersabar ya :)




Love,
Nursaila Norman!



14 comments:

athirah said...

this weekend ktorg pun nak g expo kat mid tu.. last shopping even dah sarat.. dah pack brg br sdar ada yg x ckp lg.. so kena la g juga cr.. huhuh

Hijabi Doll said...

besnyaaa nak g sopink brg bby. heee. tp xyah bazir sgt saila. beli brg basic pn ckup. baju pun beli basic je. sbb nti ramai org bg. ms rina dlu mostly smua benda pakai anak2 abang pny. hehehe. mmg save la kan

Mama Safiy Arfan said...

spttnye mmg gtu...tgu bb dh keluar bru beli yg perlu..baju NB xpyh beli byk sbb bb cpt besar...misal kata anak awk keluar dh besar jwbnye nt skjp je blh pakai..cooler bag xpyh beli lg..stroller better bli sng nak bwk p jln..tp lps pantang pon blh beli....skrg ni just sedia masa yg dlm pantang je dulu

LiNda said...

hewhewhew,nama kita pun ade di situ..malu i oll. thanks sharing links tu, btul la, skrang ni byk btul brg nak abiskan duit sedangkan bukan semua bnde tu kita pkai utk baby newborn kan . Marila menjadi mak2 yg bijak berbelanja :)

Cik Puan Rara said...

betul beb.beli mana yg perlu.jgn jd mcm i.banyak benda membazir.so anak kedua nt dh tau dh.hehehe

Suria Lekatlekitgurl said...

yg penting sblm perut 7 bulan kena dah siap barang2 basic.. berwaspa takut terbersalin awal. akak dulu x de baby expo bagai.. mydin dgn tesco jer.. maybe akak & asben jenis simple. Cukup la apa yg perlu je kami beli. yelah.. kita beriya beli kita x tau apa akan berlaku bkn doa yg x baik.. tp setiap apa yg kita buat kena berpada pada. Dah lahir esok.. kita beli la apa yg perlu. Lagipun baby ni dia akan cepat membesar. dr bulan ke bulan size dia akan bertukar. So, utk new born lebih2 lg baju bajan jgn over beli. faham sebab anak 1st kita excited tgk baju2 comel rasa nak borong 1 pasaraya jer. toys bagai tu akak nasihatkan x payah beli lg. budak baru lahir x hadap benda2 camtu. dia hadap mak bapak dia jer.. beli la bila dia mula perlu semua tu.

(●*∩_∩*●) said...

Org kate baju nb xyah beli bnyak...sue beli ckit je..at last, time pantang suruh husband g beli baju baby yg nb lg..mmg xcukup sbb baby berak n kencing kt xdpt nak bajet kadang2 terkena baju la,seluar la..mmg kelam kabut...huhu..sstu lg, hari tu terlupa lansung beli baju lubang2...dah la panas skarang ni..xmemasal baby dah kene ruam panas,.sian muka die..skrang waktu siang pakai baju n seluar lubang2 aje..haha

Nelly said...

1st baby mmg akan berbelanja lebih ckit sebab kita excited.. hehehe.. mmg akan bli serba lengkap sdgkn xtaw diguna atau x. Nelly dgn asben bli stroller dgn car seat bagai, end up pakai sekali dua je.. lg suka pangku anak dlm keta. Sofie pla x suka duk dlm stroller dan car seat. To me, baby cot WAJIB ada to sebab sgt membantu... esp yg movable.

Fha Hzh said...

Hai saila.. hehe. mesti xcited beli brg baby. kite tggu lagi tga bulan la kot baru beli.. tpi nnti mase anak kedua lagi jimat nye sbb banyak yg baby 1st punye brg bleh pakai lagi.. hehehe..

InaYusoff said...

saila..

rini sampai ahad ada hytex warehouse sale kat dewan mps taman gombak ..
japg nak pegi....


tapi mase last year pergi..tak besh pong..

InaYusoff said...

opis kat selayang saila..
dekat la kan..
kalau dari rumah memang la jauh sebab cheras..hihi..

rehat tengahari ni nak g lari jap... =)..

mintak2 tak macam tahun lepas.....

Nurul said...

Biasa kalau 1st baby, excited nak beli macam2 barang baby... tapi bila dah masuk 2nd and yg seterusnya, bolehlah jimat, sbb boleh pakai yang 1st punya... tapikan Saila, baju newborn x payah beli banyak sgt, nanti sekejap je pakai... :)
K nrl suka jgk shopping kat OBW tu...

InaYusoff said...

pegi mid je la saila..
tak yah g kat warehouse hytex ni..
same je macam tahun lepas..

kalau warehouse memang baju dan seluar jual asing2 ke saila..
ke saye yang tak tahu?...

tak banyak choice pon..
tak menarik..

tapi tak tahu la kalau orang lain pergi dia rase teruja.. huhuh..

ada banyak bajuuuu tapi seluar takde..kira bukan sepasang la.......

nak cari seluar..punyela susah...rsaenye dalam seratus baju tu adalah jumpe dalam 5 helai seluar kalau nak cari padanan..... -__-'

Mrs.Asam Pedas said...

saya pn xtau nak beli pe lg saila..baru stat beli baju bby je..pgnant dh 5bln lbh dh ni..dh bca entry saila byk gak saya kiv hihi..mcm byk yg xperlu lg kn..heheheh