CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, November 15, 2013

Bersyukur itu buat kita nampak cantik :)

Assalamualaikum.



Setiap hari aku mesti mengomel, merungut pasal kulit muka sendiri. Memang tak bersyukur sungguh. Huhuhuhu.. Naik satu jerawat aku dah merungut macam-macam. Kesian Suami, kena dengar aku merungut-rungut. Huhu.

Masa aku start pregnant haritu, aku stop minum Cocoa Collagen Power Plus sebab waktu pregnant memang tak boleh ambil minuman ni. Lepas keguguran tu aku terus lupa nak sambung minum semula. Jadinya kulit muka tak la seelok masa ambil CCPP kannnn. Nampak tak nampak tak.. Hakikatnya kulit muka tak santekkk pun. Sedih.

Baru-baru ni aku start minum CCPP semula plus dengan Soy Collagen Nurbeautyline. Hambek kau. Tak santek gak taktau la. Hahaha.

Tiap kali aku belek-belek muka kat cermin, adaaaaa je tak puas hati. Selalunya pasal parut jerawat lah, tapi lately bijik mata aku alert pulak dengan warna tak sekata, kulit tak cerah. Tengok, jahat tau mata ni. Nampak yang huduh-huduhhh je.. Yang comel-comel taknak nampak. Huhuhu.

Tiap kali aku merungut aku mestu cakap 'tak suka laaaa..bila nak cantik macam Nora Danish. muka teruk laa'. Jangan ikut perangai perempuan ni okay?! Tak bersyukur nih. Allah marah nanti tau la. sobs! Jahatnya aku. Tak bersyukur.

Tapi Suami mesti cakap, wajib cakap 'cuba cakap comel 44x' 'cantik la tu..paling cantik dah ni' 'takde la, B tengok cantikkkk je'.

Terharu kejap. Kejap je. Seminit. Lepas tu buat balik perangai tak bersyukur aku tu.

Setiap kali aku merungut, Suami akan puji. Kadang-kadang tu aku cakap 'takyah la perli..tak baik tauuu'. Kesian Suami, pening dia. Punya ikhlas dia puji, aku cakap dia perli pulak. Huhuhuhuhu. Tapi itu lah, setianya dia memuji. Sekarang ni tiap kali tengok cermin aku tak boleh merungut dah. Aku belajar untuk stop merungut. Aku cakap 'cantik tak? cantik tak?'. Suami akan jawab 'cantikkkk'. Kadang-kadang tu Suami akan tanya 'kenapa comel sangat niiii?'. Walaupun hakikatnya baru je aku menyumpah dalam hati apasal parut jerawat ni? bila nak blah!

Nampak tak kuasa pujian seorang Suami. Walaupun dia cuma cakap 'comel'. Sepatah kata. Tanpa ayat. Masa tu jugak aku rasa lebih cantik dari Nora Danish. Jangan marah ye Nora. hiks!

Banyaknya dosa, merungut tak bersyukur. Allah dah bagi muka sempurna, ada mata, ada hidung, ada mulut tapi masih komplen kerana sebiji jerawat. Teruknya perangai. Kulit kusam pun nak komplen. Kulit tak cerah pun komplen. Padahal Suami rajin puji. Tak suruh pun dia puji. Tengah busuk-busuk masam pun puji.

Kalau macam tu mana satu yang menjadi doa? Rungutan aku atau pujian Suami? Huhuhuhuhu.

Aku dah tau, tak bersyukur Allah tak suka, tapi masih anggap ciptaan Allah serba tak kena. Allah nak uji sebenarnya, nak tengok aku hamba Dia yang macam mana. Nasib baiklah ada Suami, kalau tak.. Makin jauh aku menidakkan kesempurnaan Allah dalam tak sedar.

CCPP, SoyCollagen.. Tolong jadikan aku cantik macam artis, please.
*mati*

bersyukur lah semua, asal cantik dimata suami :)





Love,
Nursaila Norman!


9 comments:

Nuriesya Nadia said...

Same habit. Tak reti bersyukur sampai segala mak bapak skin care nak try. Collagen tak collagen semua nak telan. Phewww. Tak reti reti bersyukur lagi. And sama lagi. Bila Wan puji , kembang kejap. Lepas tu sambung lagi tengok skin care lain. Kekekee!

S. Faezah said...

pnah baca kat artikel mana tah..dia tulis, kita akan nmpk lebih cantik if kita believe diri kita ni cantik..so org akan nmpk cantik..maybe sbb confident n ada aura kot..hihi

tp pompuan mostly sllu rasa rendah diri kan..rs diri kurang cantik..sy pon camtu..huhu

farhana effa said...

Yang penting suami sayang.. syukur itu penting untuk bahagia :)

cik hani said...

janji suami sayang!..hihik

Shizan Syafik said...

Ccpp tu kakak ipar consume.. Cntik kulit dis

Yna said...

kita pun minum gak cocoa collagen tu..tapi sejak consume shaklee, tak boleh dah la nak minum kafein..sedey..

tp cc tu memang sedap...=)

Nursaila Norman said...

Yna : kafein kan..sbb rasa dia mcm nescafe 3 in 1..sedappp..tp itu lah..x consume muka nmpk kusam2..malu kat suami..tetiba.

hikhik!

IMaH said...

Betul..yang penting suami sayang kan. Imah pulak masalah berat badan. rasa diri gemuk je skrg..nak kurus tapi xjugak kurus. last sekali positive kan diri. fikir ada hikmahnya xkurus ni. Allah nak bagi nikmat kurus lama dah....kena bersyukur. Takpe, lepas deliver baby ni, leh usaha lagi untuk kurus. hehe..takpe saila, slow2. mungkin hasil dia lambat sikit. take time jugak rasanya

ayut said...

Penat suami puji tau..haha.xpe kak.sekurang2x ye kita sempurna :) xmcm retiss tp mcm ustazah pon ok dh..hohoho.blh gitu???;)