CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, September 24, 2012

DIY : Fan Flower Versi Nursaila Norman. Wink!

Hai.


Assalamualaikum.

Sebelum memulakan entry yang ini, aku ada pengakuan nak buat.. Hahahaha.. Sebelum tu kita gelak dulu eh. Hahahahaha. Sebenarnya kann.. Entry yang kat bawah ni, yang pasal On The Way : My Centerpieces tu kann.. Entry tu sebenarnya tak habis ditaip tau. On the way balik hari Jumaat tu baru tersedar 'alamak!! tak habis taip la..nape aku publish?!'. Kebodohan terserlah disitu. Hahahaha! Tak senang duduk kot. Dah la tu, aku boleh lupa apa yang last aku taip eh? Damn. Banyak makan semut ke apa nie Saila?? 

So.. Pagi-pagi lagi sebelum pukul 8am aku dah login Blog. Menggelabah kot.. Ingat nak update.. Tapi korang-korang yang super excited telah pun meninggalkan komen. Haha.. Terus terbantut nak update bila baca komen korang yang comel-comel belako tu. Korang tak perasan ke entry tu entry tak siap? Hehehehe!!

Okay, takpe. Entry tu pun bukan penting sangat. Sebab benda belum siap, nanti-nanti bila dah siap baru kita update pasal Centerpieces Navy tu ek? Hiks!

Kali ni aku nak share pasal Fan Flower pulak eh. Akhirnya malam tadi dapat sempurnakan 20 helai Fan Flower. Baru 20 helai.. Aku nak kena buat 20 helai lagi. Hadoiii. Tapi kan, terima kasih tak terhingga la dekat En Gaban.. Sebab dia yang gigih lipat. Hehehe.. Macam wanita pulak dia. kehkehkeh!! Part melipat En Gaban, part sambungkan aku lahh :))

Lets start!




Langkah 1 : Lipat kertas bersaiz A4 macam dalam picha. Pastikan saiz lipatan adalah sama supaya kemas dan cantik :)




Langkah 2 : Lipatan akan menjadi macam ini. Saiz lipatan lebih kurang 1.6cm




Langkah 3 : Lipat kepada dua bahagian. Pastikan bentuk adalah seperti di atas




Langkah 4 : Ambil lagi sehelai kertas A4, ulang langkah 2 dan 3. Akan dapat sepasang kipas comel :)




Macam di atas ni.. Kawaiii~~




Langkah 5 : Cantumkan kedua-dua kipas comel tadi.




Langkah 6 : Siap cantum. Akan jadi seperti ini!




Langkah 7 : Tampal doily paper di tengah-tengah Fan Flower. Selain tujuan untuk nampak cantik, ia juga bertujuan untuk menutup kecacatan lipatan yang huduh. Haha.




Jangan tanya kenapa Fan Flower aku ada part-part. Kan? Aku pun tak tau kenapa nampak sangat kesan cantuman di situ. Cis!


Tips : Lebih baik cantumkan guna staple. Kalau guna gam cair nanti buruk, guna stick glue macam taknak lekat. Solution dia staple sudah. Doily paper tu aku gam guna gam cair. Susah jugak dia nak lekat, tapi lama-lama dia melekat sendiri. Heee~

So kena buat lagi 20 helai Fan Flower bagi merialisasikan pelamin simple pimple aku. Harap-harap la menjadi pelamin selamber badak aku nanti. Nanti aku akan rename pelamin aku sebagai 'Pelamin Versi Nursaila Norman : Ting Tong'. Betul.

Eh, jap. Lagi satu tips : Kalau boleh guna kertas nipis untuk buat Fan Flower ni eh.. Supaya senang nak lipat-lipat. Agak-agak kalau kita beli sehelai harga dia 10sen haa betul lah tu. Macam kertas yang aku guna ni dalam anggaran 15sen sehelai. Agak keras sikittt.. Macam tak syok la nak melipat. Huhuhu.

Apa-apa pun, lets try!! Kos jimat banyak :)





thanks korang!




Love,
Nursaila Norman!

13 comments:

nur anis said...

seronok buat fan flowers ni..:)

Diyana said...

ha'ah.. nak letak sesuatu dekat tgh2 tu mmg menyakitkan hati.. ritu try nak buh kertas jugak tp xnak lekat2...
menyampah dah saya.. hoho

Rina Ellisa said...

nice ! :D

ayut said...

kite tau npe tak siap type..hahaha..takde perkataan thanks korang! gan love,Nursaila Norman! hahaha..tp xpe..tak nampk pon mcm tak abis type XD
Gigihla En Gaban melipat..keras pon keras la yerk..janji ada fan yer :)

Amalina Ali said...

Alahai.... Rajinnye dak Saila ni. HIHI. Semangat ber-DIY. Jeles taw kitaaaa.....


Dear, Nana ada tg awak join GA. :)

Kesuma Angsana said...

sgt2 kreatif ler

nuha hayati said...

tp ok jgk guna kertas keras sket saila. senang nnt ms kite nk tepek kt pelamin tu. klu kertas nipis alahai..mcm x cukup vitamin je rupenye :)

cik mah said...

cntiknyer...kemas je.....suka2...

Nn said...

tahniah2 sbb berjaya buat 20. =)

Cik Saila said...

nur anis : seronok tp akak cpt bosan :(

Diyana : haha..kena tabah sikit sbb kertas dgn kertas kan..mcm degil sikit..hehe

Rina : tenkiu u!

ayut : hish kucing gemok ni..geram btl akak tgk..haha! pandai ayut teka..hikhik!!

Amalina : tamau la jeles..tamau2..hehe..

KA : alahai,sy pun tgk dkt google je kak..huhu :)

Nuha : kan? hehehe..thx nuha..kalau x dh lemah semangat dh sy nk melipat lg 20 helai..huhuhu!

cik mah : terima kasih byk2 :) kemas tp penat jgk nk bt nya..hehe

Nn : haha.. tenkiu,tenkiu..mlm ni sambung lg nmpk nya..huhu

Zila Zainal said...

ok dah bookmark page ni. nanti nak buat bule bukak balik buat tutorial hehehe.. kita nak guna kipas tu untuk hiasan bilik pengantin :D

miss zie said...

yg tgah2 kipas yg caler putih tu ape?ada jual kt mna ye?apa nma bnda tu?pls rply sis saila :-)

Nursaila Norman said...

miss zie : yg tu doily paper..boleh beli kat kedai bahan2 buat kek :) atau kedai bunga :)