CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, September 13, 2012

DIY : Riben versi Nursaila Norman

Hai!


Assalamualaikum.


Susulan dari entry Idea Oh Idea. Rajin Oh Rajin. Tolonglah Datang Kepadaku yang aku update ada hikmah rupanya aku update semalam. Terus tersedar dari khayalan.. Malam tu jugak ajak En Gaban bawak aku pergi beli bahan-bahan yang sepatutnya. Huhuhuhuhu. Dapat beli crepe paper/tissue paper dengan ribbon. Hiks!

Jom tengok..




Dari atas ke bawah :
Rm0.80 (0.5cm)
Rm1.80 (1cm)
Rm3.50 (1 inci)
Rm10.00 (1.5 inci)



Rm0.60 x 15 keping


Total cost Rm27.50 sahaja. Cukup untuk bahan-bahan buat centerpieces dan gubahan hantaran aku dgn En Gaban. Harap-harap cukup, insyaallah.

Semalam pergi Precint 15 Putrajaya masa lunch, thanks Ara! Shopping sakan beli kertas berwarna. Seronok gila-gila ambil kertas untuk buat dekorasi centerpieces, tagging, pelamin etc. Insyaallah. Harap-harap menjadi. Amin.



Dari atas ke bawah : 
Rm9.90 x 1 
Rm1.90 x 3
Rm3.50 x 8

Total cost untuk kertas berwarna Rm46.50 termasuk glue stick Rm2.90. Happy! Dengan harapan semua yang dirancang akan menjadi. Amin.

Okay, settle sharing pasal barang-barang untuk dekorasi. Sekarang ni nak share pulak diy : lipat riben versi Nursaila Norman. Hiks!


Step 1 : silang riben macam dalam picha di atas




Step 2 : rapatkan riben part belakang tu (taktau nak explain. hahahaha!)



Impit kejap guna koala comel sementara aku ambil riben lain. Hehe!



Step 3 : Potong riben lain yang lebih kecil (alternatif



Step 4 : Ikat riben yang besar tu dekat part tengah-tengah (harap-harap korang faham)



Setelah diikat akan jadi mcm ni :)



Potong lebihan riben tadi



Akan jadi macam dalam picha di atas



Tadaaaa! Riben versi Nursaila Norman!


Kenapa aku panggil riben ni versi Nursaila Norman? Sebab masa aku buat riben ni dekat pejabat semalam, tengah try-try nak lipat riben tu baru aku perasan, aku tak tahu nak ikat part tengah-tengah riben tu dengan apa. Sebab kalau tengok dekat google, blogger2 yang ada buat tutorial lipat riben ni, diorang ikat guna pangikat yang beli by paket2 tu kan. So aku pun guna la riben halus warna cream tu. Hehehe! 




Riben ni untuk hiasan hantaran nanti. Hiasan hantaran aku. Hikhikhik. Harap-harap menjadi macam yang dirancang.

Nak cuba Riben versi Nursaila Norman? Hehehehehe! Sila kan..





thanks korang!




Love,
Nursaila Norman!

17 comments:

ciknurul said...

super cute! heheee

nuha hayati said...

ok sgt comel riben tu :)

Diyana said...

seriously, klu lipat dgn 1 ribbon only, jd buruk ya amat...
terus xnak buat dah.. hoho
thanks for the idea, skrg ni boleh laa nak proceed ikat2 ribbon (^_^)

Fana | Aqim said...

ikat rebe pun ade skill kan..lau takde skill, memang jadi haru jadinye..huhu..thanks for sharing dear :)

anariffin said...

rajin nyer saila...
nak tanye..crepe paper skunk ni..mmg jenis yang nipis tariksketkoyaktu ea...
tensen je..coz plan nak wat bunge crepe besar tu..skali tarik hancur..huhu

Cik Saila said...

ciknurul : hoyehhh! hehehe

nuha : semua riben comel2 kan..geram!

Diyana : yup,agree! welcome dear..now,proceed cepat2..gambate!!

Fana | Aqim : u r welcome syg :))

anariffin : a'ah,mmg sensitif..xmcm dulu2..xtau la kenapa..xleh tarik kuat2 sgt..nnt koyak :( kena bt dgn penuh kasih syg,lg 1 jgn terkena air tau..nnt warna dia rosak (hilang)

LiNda said...

gune reben memng cute..linda aritu mse bertunang wat gak, tp linda gune benang ikat tengah2 tu, jahit sikit. sebab linda wat triple riben

Cik Rad said...

just nice.. seb baik cik koala tu ada kan.. hehe

ayut said...

ayut nape bli crepe paper rm1/pcs...grrrrr!
smlm pon google cara bt reben..tp smua men ikat..huhu :)

Cik Saila said...

Linda : nak tgk..linda tunjuk la nnt eh..saila bab riben ni fail sikit (bnyk) hehehe

Cik Rad : kan,kan,kan? koala sgt chumel..hehehehe!

Ayut : what happen dgn blog ayut? bila nk ok? huhu.. mahalnya ayut beli..meh akak belikan 60sen je.. hehehe..

nur anis said...

waaa...comel comel....:)

Anis_Apis said...

pandainya...saya dok google cara ikat reben haha...nk pinjam idea k :P

Cik Saila said...

Anis : yeahhh..chomel :D

Anis_Apis : sgt2 dialu-alukan syg..i am so happy kalau you all happy :))

Che Rosliza Che mat said...

kreatif jugak hihihi

bintanghati said...

rajinnye dia DIY

Cik Saila said...

Che Rosliza : kretif sikitttt je.. :D

bintanghati : takde la rajin sgt awk..sikit2 je :))

nun wauro said...

Tq. Nice sharing =) Kunjungi facebook Nur's Gubahan Kreatif