CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, July 16, 2012

"Rumah Kita"

Hai!



Assalamualaikum.


Harini paha dua-dua belah sakit otot macam lari pecut 1km. Huhuhu! Bila fikir-fikir balik apa yang aku buat sampai sakit-sakit paha rupanya ni semua angkara mengecat rumah semalam. Cat rumah takde la sampai sakit otot kan.. Tapi sebab mengalihkan kabinet TV. Hampeh!

Barang second hand pun berat nak mati ke? Aiyoooo. Akhirnya "rumah kita" yang macam rumah Apek (walaupun dalam rumah tu memang apek yang tinggal - En Gaban) tu berubah wajah jugak. Menjadi rumah gadis seperti aku. kehkehkeh!

Ni lah rumah asal (malunya nak tunjuk sebab sangat huru hara)...








warna yang aku pilih ialah nombor 3 barisan paling atas.
nampak tak? nampak tak?



Sila abaikan lantai yang tidak berlapik ya. Target sebelum nikah "rumah kita" akan complete dengan beberapa perkara. Buat masa ni dapur yang dah banyak barang. Ruang tamu cuma ada kabinet TV, sofa kecil dan TV. Warna dan suasana sebenar memang tak sama macam dalam picha. Hakikatnya "rumah kita" tu dah berubah jadi lebih tenang (merah kot,serabut kepala haha). Nasib baik tuan rumah bagi kami cat kaler lain. Kalau dia tak bagi pun aku tetap nak cat lain. Nanti orang ingat ni rumah cina. Cis!

Memang niat nak warna cream. Taknak warna putih, nak nampak lain sikit nekad la nak warna cream. Tapi baru tau, masa nak pilih warna punya la stress. Hahaha! Stress sebab semua pun cantik. Lepas tu fikir, kenapa tak boleh buat macam dalam iklan yang ada bebola comel warna-warni yang pecah lepas tu keluar warna yang cantik-cantik? Nipon kan? Cakap dengan En Gaban 'kenapa takde bebola comel tu eh? yang warna-warni macam dalam iklan tu', En Gaban buat taktau je. Ceh.

Stress okay nak pilih warna. Last-last aku pejam mata je pilih Willow Cream. Dalam hati 'nasib la..' Suruh En Gaban pilih dia cakap dia serahkan dekat aku nak warna apa. Haruslah aku stress kannn.. Pilih cat pun gelabah. Hahaha.



Tapi kan, serius tau.. Apa  yang korang nampak dalam picha (abaikan lantai) memang berbeza dengan yang real. Lain sangat. Poyo tak nak alert kan betapa bestnya dapat warna yang aku pilih. kehkehkeh!

Yang bestnya aku dengan En Gaban cat berdua. Ya, berdua. Bangga di situ walaupun ramai je B2B yang cat rumah sendiri. Sobsobsob. Tapi nasib baik En Naim kawan baik En Gaban datang. Laju je dia cat. So, cepat la siap. Start cat pukul 12.40pm, siap pukul 5.00pm. Kebetulan ruang tamu pun tak besar. Selesa untuk kami berdua. Wink! Wink! Okay la kan, alhamdulillah. Suka.

Selepas beberapa jam warna dia jadi lebih cantik dan tebal. Oh my! Time ni berdouble-double la suka. Tak menyesal pilih Willow Cream. Nampak creamy sangat. Hikhik! Anyway, terima kasih banyak2 dekat Abg Azam sebab sponsor cat untuk kitorang. Niat asal nak cat sebelum raya, tapi sebab dah ada orang nak sponsor, semalam jugak siap mengecat. Hiks! Rezeki sangat murah bila nak kawen kan?


psst : Kabinet TV tu la yang second hand punya. Okay tak? Harga memang puas hati gila. Puas hati sampai tak terkata :)

psssst : picha aku mengecat (macam maid) En Gaban baru je upload dalam FB. Cis.


thanks korang!




Love,
Nursaila Norman!

15 comments:

Sweet Emotion said...

wah! sudah mula melengkapkan rumah ya.. cumel je.. hehe

Cik Tqah said...

beshnye..jeles.. kitaorg belum jumpe rumah lagi..doakan dipermudahkan k..aminn

LiNda said...

bestnye..bgus2, cat awl2, nnti xdelah kelam kabut. lepas ni hasilnye mesti lagi cntik n kemas umah tu kan..:)

Cik Saila said...

Sweet Emotion : alhamdulillah, otw :))

Cik Tqah : insyaallah akan jmp yg terbaik..amin :)

Linda : niat di hati nak nmpk lebih baik dr yg skrg ni.. :D

MAY said...

WAH..MERAH KAWW....

UMH CM ARI TU OWNER UPAH KAN ORG UTK CAT...WARNE KUNING KRIM..CANTIK JE DORANG CAT..MULE2 INCEK SUAMI OFFER DIRI NAK CAT MASA TUAN UMH TAK NAK CAT..TP LAJU JE SY TAK BG SBB DORG NAK CAT MASA KAMI CUTI KAWEN..NNT BALIK CUTI NAK KENE CAT PLAK?NO WAY OK...PENAT KOT..DAH LE KENDURI SUME REWANG BAGAI...MUJUR TUAN UMH UBH FIKIRAN..

Cik Saila said...

May : Merah gila kan? sakit mata..huuhuhu..nasib baik tuan rumah may nak cat jgk..kami memang gedik nak main cat.. hehehe!

Liza Razak said...

x sabar nak tengok rupa rumah lepas korang pindah nanti...mesti cantik !

ayut said...

smga smakin murah rezeki akak yer :) kmas umah sndrik lbh satisfied :)

Fainie said...

i dulu masa nk pilih cat, mmg keluar masuk kedai la sbb tak tau nk pilih color ape..pastu sorg nk color ni, sorg nk color tu..last2, i g kedai hardware, rembat katalog cat tu byk2, belek kt umah smpi seminggu..pastu baru g kedai blik beli..hahha..pilih cat memang memeningkan

LotsofloveMia said...

kunjungan balas :) follow u back :)
bestnye cik saila...semoga semua berjln lancar.. :)

nur anis said...

pilih cat memang memeningkan sangat...huhu

Mr and Ms bOZhiCkA said...

Hai Cik Saila..best best dah cat rmh, saya belum lagi, sedangkan 4 bulan gi nak kawen..banyaknya keja kan? o_O

Saya Disini said...

wah3

anaztasias nora aira said...

bagus lengkapkan rumah sebelum kawen . gud job dear . saya dah link awak.

salam kenal :)

nora aira
http://norapurplebridez.blogspot.com

zOeY zAu YaH said...

bgusnya..sbuk persiapan pun smpat lg hias rumah smua hihi..