CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, July 3, 2012

DIY : Pearl handbouquet

Hai!


Assalamualaikum.



Akhirnya siap jugak pearl hb dalam masa 2 hari. Huhuhu! Lebih cepat dari fabric hb. Tapi simple jela kan.. Sepadan la dengan jumlah masa yang diambil untuk siapkan hb. Tapi takpe, asalkan dah ada 2 hb hasil tangan sendiri. Satu untuk nikah, satu untuk resepsi. Alhamdulillah!


Nak tunjuk full tak sesuai pulak, sebab collar dan holder dia belum siap. Insyaallah malam ni siap :) 








Okay, ini lah pearl hb sayaaaa!! Berat gila. Ada la dalam 230 tangkai. Hehehehe. Korang perasan tak dawai hijau dekat pearl tu? Nasihat aku, lebih baik guna dawai hijau tu berbanding dawai besi. Walaupun halus tapi tetap menyakitkan jari bila nak pintal. Huhuhu! Malam ahad tu aku buat dalam 40 tangkai je, dah sampai sakit2 jari, siap baring2 lagi depan tv. Macam teruk sangat je buat bunga. Hahaha.

Bila dah fed-up jari2 semua sakit, aku cari dawai hijau kepunyaan ibu aku. Jumpa! Dapat la dalam 30 tangkai lagi. Disebabkan tak sakit, laju je la dapat pintal banyak dawai :)




Sila guna dawai ini ya. Kalau dekat kedai bunga harga dia 80sen sahaja. Sila ambil saiz 24. Kalau nak lembut lagi ambil saiz 26 k.. Satu paket ada 40 dawai. Aku potong kepada 2 bahagian. Jadi dapat 80 dawai bersaiz pendek.







Kalau guna dawai besi tu, dia memang lembut. Serius lembut. Tapi bila dah pintal dalam 10 tangkai, terus jari rasa sakit2. Tak syok la kan.. Huhuhuhu! Dah la beli dawai besi tu dengan harga Rm4 satu gulung. Segulung ada 0.8 meter. Sikit gila kan? Sakit gila hati aku. Huhuhuhu! Okay abaikan.







Lepas masuk kan dawai macam ni, pintal bagi kemas. Part ni la paling tak best. Kesian jejari kan,kan,kan (O.o).







See!! Comel je kan? Yang ni malam tadi punya kerja. Tinggal manik bersaiz kecil je aku belum pintal. So sempat la snap lebih kurang. 







Tat taraaaaa!! Ini lah hasilnya.. Suka, suka, suka! Memang simple macam 'eh, macam ni je handbouquet dia?' tapi hb ni comel sangattttt. Bulat-bulat je. Hikhik! Ni belum siap sepenuhnya ya.. Bentuk pun tak berapa nak bulat. Tapi okay kan? Sempat letak atas baju resepsi.. Nasib baik in dengan baju resepsi tu. Alhamdulillah lagi sekali :)

Jimat!



thanks korang!



Love,
Tata!


13 comments:

LiNda said...

cantik la saila..comel je bulat2. Tak sabar nk tgok hasil sepnuhnye..:)

Saya Disini said...

wah.cntiknye..rjiny awak ni eh

BIE said...

waa.. comel2. menarik.! Kretip la saila ni :))

Dira said...

cantik! love the color :)

SarahSyafiq said...

nak tgk yang sepenuhnya!
sarah punya pending kat tangkai ngn collar jugak.hehe

Cik Saila said...

Linda : comel kan? bolat-bolat ;D

Saya Disini : terpaksa merajinkan diri.. hehe~

Bie : xde la kreatif mana..dpt idea pun dr b2b jgk.. hehu :))

Dira : thank you dira!!

Sarah : cpt2 bt collar dgn holder ekk :D

EIKA said...

shaaannnttteeekkk cgt ^_^

Afasz said...

wahh cantik nye !!!

Fainie said...

gorjes...(",)

missina said...

rajin betullah,,dah kreatif tu tkpelah,,klu cam kami ni sewa jelah,,huhu

P E T A K B U N G A said...

serius cantik kalau rajin..mahal tu kalau tempah..:0

ijA said...
This comment has been removed by the author.
Sharz said...

Saila,kite nak request tutorial detail lagi pasal pearl hb ni leh tak?? nak tau cane saila jadikan die bulat,pastu pemegang tu cane nak buat bile nak letak net.. thanks.. :)