CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, December 18, 2012

13 hari sebelum masuk tahun 2013

Assalamualaikum.


Beberapa hari je lagi nak masuk tahun 2013. Ya Allah, kejapnya masa berlalu. Kan? Rasa macam baru je masuk tahun 2012. Entry 12 hari sebelum masuk tahun 2012 pun masih segar lagi. Jap, komen dekat entry tu lawak sikit, sebab ada orang meroyan tiba-tiba (refer komen 1st). Abaikan. Sikit tak luak hidup aku dengan Suami.

Refresh sepanjang tahun 2012, perjalanan hidup aku banyak dihabiskan dengan merancang dan berusaha untuk merealisasikan hari penyatuan kami berdua. En Gaban masa tu banyak berusaha menambah pendapatan, sampaikan sekarang ni dia terjebak dengan dunia perniagaan. Bermula dengan percubaan, kecil-kecilan secara online, sekarang ni dia dah berani ambil barang-barang yang harga ratus-ratus sebab dia tahu akan ada pembeli. Dan aku seronok ikut dia ambil barang, jual barang. Keluar modal, dapat untung. Serius seronok. Rupanya seronok berniaga ni eh. Walaupun aktiviti jual beli tidak berlangsung setiap hari, tapi seronok bila kita bersusah payah ke sana sini dan hasilnya untuk kita sendiri. Duit keuntungan jualan, En Gaban akan beri pada aku untuk belanja kawen selain duit simpanan tiap-tiap bulan. Memang aku nekad taknak buat pinjaman bank untuk kawen. Nak juga sepenuhnya duit kami. Taknak sampai berjual harta. Nekad. Dan alhamdulillah. Kami kawen jugak!

Sepanjang tahun 2012 jugak kehidupan kami berdua jauhhhh lebih baik berbanding tahun 2010 dan 2011. Urghhh. Aku tak boleh ingat langsung tentang dugaan sepanjang tahun-tahun tersebut. Sangat annoying dan sangat tak best. Tapi memang betulkan, sesiapa yang teraniaya Allah akan tolong. Perlahan-lahan kami hidup aman damai. Lagi-lagi En Gaban, betul lah, orang teraniaya ni hidupnya lebih better. Sebab Allah Maha Mengetahui dan Maha Mendengar. En Gaban sangat, sangat, sangat better than before. Sebab tu aku 100% percaya setiap apa yang berlaku pasti ada hikmah. And now, kami sedang merasai hikmahnya. Alhamdulillah.

Dan akhirnya November menjadi penyatuan kami. Once kami decide tarikh, terus on. So takde masalah dengan tarikh dan everything just okay, just go with the flow. Sekarang kami leka melayan TV sambil manja-manja. Hiks! Family mertua pun baik sangat-sangat, siap borak dengan Mak dalam hp pastu ngaku siap-siap yang aku belum memasak lagi untuk anak bongsu dia. Dan Mak just cakap takpe, asalkan anak-anak berdua bahagia Mak dah senang hati dah. Laaa, macam tu je Mak utamakan. Baiknya Mak. Takpe Mak, walaupun saya tak masak tapi anak Mak tetap menggemuk setiap saat. Taktau la kenapa.

Mungkin cuti Tahun Baru ni Suami bawa aku pulang ke Pendang, Kedah jumpa tok, pakcik makcik, sepupu, sedara mara dia di sana. Pagi-pagi tadi Suami dah sms suruh aku apply cuti sehari sebab nak pulang kampung. Ohw! Debar tiba-tiba. Kiranya first time baru nak jejak kaki kat kampung Suami. Sebelum ni tak pernah pergi sebab tak manis pulak aku ke sana. So Tok Suami dah tak sabar-sabar (Suami yang cakap nih) nak borak panjang dengan aku siap nak interview banyak kes-kes yang dulu-dulu punya cerita, Tok nak tahu sangat. Oppsss!

Masuk je tahun baru tahun 2013 kehidupan kena lebih teratur dan serius. Tak boleh main-main macam ni lagi dah. Tak boleh nak malas-malas sampai manja sangat makan pun rumah Ibu hari-hari. Huhuhu!






2013, azam saya nak jadi yang paaaaaaaling baik untuk diri sendiri, Suami, Ibu, Ayah, dan adik-adik. Nak tingkatkan kerjaya, more, more and more. Nak usaha supaya kehidupan kami lebih baik, lebih bahagia, lebih indah, lebih gembira. Nak lebih banyak duit simpanan! Amin.


thanks korang!


Love,
Nursaila Norman!

11 comments:

Rina Ellisa said...

Alhamdullilah.. semua nye baik2 je kan sekarang.. Saila pon dah selamat di ijab kabul kan :)

fatehamohamed said...

alhamdullilah..happy jek baca cite sailaa..hope dipermudahkan masa depan..aminnn:)

Diyana said...

huhu Saila awal tahun depan...
saya ujung minggu ni kena mengadap ke kpg EH saya... debar betol.... huhu

Iera'ra Nordin said...

alhamdulillah saila ...
semoga dipermudahkan lagi dgn kehendaknye ..

Afasz said...

moga ter capai azam saila :D

Zana Adieyza said...

insyaAllah tahun 2013 akan membawa kehidupan yg lebih baik utk saila dan suami..

NurSalihah Norman said...

Amin... malam nie nak masak apa plak? hahahah...

cikCT said...

selamat tahun baru saila..
semoga kita semua menjadi lebih baik dr tahun sebelumnya :)

s h a said...

Amin.InsyaAllah saila boleh.Memang terase sangat cepatnye mase berlalu tahun 2012 ni.Tup2 esok dah nak nikah da sha.Huhuh.

LiNda said...

alhamdulillah, happy bace entry ni.dapt rase yg life saila memang sgt happy sekarnag. Btw, memang sgt sronok la wat bisness..linda rse cm nk resign je keje skang sebb nk wat bisness :)

ayut said...

semoga impianny aterlaksana...tu la kan..rasa mcm bru je msuk 2012...cpt msa berlalu...