CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, December 28, 2012

Masalah Packing Baju : Heading to Kelantan Tonite!

Assalamualaikum.


Semalam bawak balik laptop ofis. Suami dah sampai rumah dulu, bila Suami nampak aku jinjit beg laptop pastu sandarkan tepi dinding rumah Suami tanya dengan nada lembut 'kenapa bawak balik kerja ke rumah?'. Aku cuma senyum tawar dan bagitahu 'terpaksa'. Perasaan yang sangat tak best. But i have no choice. sobsobsob!

Malam tadi jugak mengemas lugage untuk masukkan segala baju, seluar, jeans, blouse aku. Satu masalah aku ialah 'aku tak boleh langsung mengemas beg untuk travel sebab aku tak suka buat pilihan baju mana nak kena bawak, baju mana yang sesuai sebab aku nak angkut semua. SEMUA'. Itu problem aku dari dulu sampai sekarang. Eventho aku travel ke Kedah selama 3 tahun, aku tetap berperang dengan perasaan baju apa yang nak kena bawak sebab aku nak bawak semua. Masalah sungguh. Huhu!

Oleh sebab masalah itu, aku terpaksa menulis (catat) sebelum aku packing baju. Tak lawak kan? So jangan gelak okay. Macam malam tadi aku dah serabut sejak dekat pejabat. Gila tak? Okay, aku takde kampung. Kampung aku paling jauh ialah Hulu Langat, Kajang. Jauh kan? So aku tak kisah kalau ada benda tertinggal, sebab 'ala, dalam Selangor je pun, takyah nak sedih sangat lah'. Yup, sedih kalau stokin tertinggal. Pastu feeling2 macam aku kejam gila sebab tertinggalkan stokin. Haha. Masalah sungguh aku ni.

Cakap pasal catat, aku akan tulis macam ni :

Sabtu
pagi - tshirt+sleluar
petang/tengahari - jeans+blouse 1 (kalau g jalan2)
malam - baju tidur

Ahad
pagi - tshirt+seluar
petang/tengahari - jeans+blouse 2 (kalau g jalan2)
malam - baju tidur

Isnin
pagi - tshirt+seluar
petang/tengahari - jeans+blouse 3 (kalau g jalan2)

Pastu baru aku pergi ambil baju yang aku dah decide base pada catatan aku. Ini adalah untuk mengelakkan aku dari membawa baju yang tak perlu. Nanti aku akan rasa macam ni 'baju ni kena bawa, takut-takut ......... kena bawak baju ni kot-kot ......... ' Ntah hape-hape kan perangai. Tapi bila ada catatan aku dah pasti baju untuk bila dan situasi apa. Selalunya dulu aku akan bawak baju berlebih pastu tak guna pastu berat pastu menyesal sebab semak. Kan!

So malam tadi first time Suami tengok perangai menggelabah aku serupa orang tak betul. Memula nak pilih baju tapi taktau nak bawak baju apa, pastu keluar g kat kabinet TV ambil buku tulis, meniarap kejap atas karpet menulis pulak. Pastu masuk bilik semula ambil baju. Suami ikut je mana aku pergi sebab dia seronok tengok aku kecoh sorang-sorang. Pastu dah ada depan almari, konflik pulak tshirt mana nak bawak. Padahal tshirt je punnnnn!

Puas Suami sengih-sengih, senyum-senyum, gelak-gelak kan aku, tau dia cakap apa..

Suami : first time ta nak pulang ke desa kan? (pastu dia gelak)
aku buat tak kisah sebab aku busy okeh nak pilih baju.

Suami : kelakar la tengok dia pilih baju. siap menari-nari lagi.. (dia gelak2 lagi)
hahaha! perlu ke aku menari-nari sebab stress nak pilih baju??

Suami : kesian dia, susah payah dia nak pilih baju..kelakar pun ada..

Tapi settle jugak aku pilih baju. Pastu aku susun elok-elok dalam lugage, Suami punya baju pun susun elok-elok, barang-barang lain semua pastu buckle, zip lugage, duduk tepi diam-diam. Malam ni tarik je bawak masuk kereta. Taknak fikir apa-apa sebab nanti aku mula la 'nak bawak baju ni jugak lah' pastu bukak lugage pastu sia-sia.

Kalau tak cukup sangat baju (tetiba tak cukup baju, motip?) beli jelaaaa. Haha. Eh, jap! Wakaf Che Yeh banjir ke? Rantau Panjang? Shopping? Macam mana???

Urggghh!

Bawak laptop balik Kelantan. Buat kerja ofis. T____T!


thanks korang!


Love,
Nursaila Norman!

17 comments:

Diyana said...

jgn risau bju xckup...
boleh shopping baju on the dot tanpa alasan...

melaenkan masuk hutan.... hahahaha

Rina Ellisa said...

selamat pulang ke kampung dengan selamat saila :)

LiNda said...

haha..sumpah lawak saila.Saila sgt detail kan. Kalo linda main amik je baju mane2.. Mesti syok kan long journey with husband :)

fatehamohamed said...

hahhahah..saila..lawak ahhhhh..teha paham betapa masalanye tang packing tu..kehkehkehkeh;p

cha said...

enjoy your trip in Kelantan. haha rasanya perempuan memang cam gitu kot kan susah nk pilih nk bwk baju apa

Amalina Ali said...

alahai. comel je saila ni. itu masalah konflik dalaman namanya. hihihi...

anariffin said...

hahaha..ok saila..anda sungguh cute..biase la tu kan..kecelaruan membuat pilihan..haha..paper pun..hope saila selamat perjalanan pegi dan balik..njoy ye..pantai timur hujan skrg ni..bcareful..

ayut said...

blik kg yer kak...best yer...peningla gini jawab ye..mmg sentiasa kna bt list gaya yer ni :D

Ann@zanyra said...

heheheh...lbh kurng la mslh kte..tkt bj xckp, bj lebih xpe..

neway..selamat cuti2 korang:)

Shizan Syafik said...

haha, sama!! even balik umah sdr pun kalut camtu.. hehe, wakaf che yeh tak banjir.. tapi rantau panjang yang banjir.. hihihi

NurSalihah Norman said...

serabut jelah kau nie hahahah...

Wak Gelas™ said...

wak pon baru balik wakaf che yeh tuu, blom banjir tapii..IIihiks

Lyaa Suriany said...

mmg masalah perempuan kot akk
lya pun same.
time bwk baju sikit kan
trs rase menyesal yg amat
so baik ler lya bwk lbh sikit
puas ht even berat sikit nk bawak
haha

Afasz said...

sy kalau p mana2 pon, akan catat macam saila buat tu. sama je. senang. n tkde la terbawak lebih baju ke apa ke. tp kekadang byk bj tak terpakai. sbb asyik nak bawa spare je :D

s h a said...

alahai x beshnye kalau kena bawak balik keje time cuti.x cuti namanye.tang buat list tu kte samela dear.tapikan.sha mesti akan bawak jgk baju spare.konon2 utk emergency.kadang2 je berguna.selalunya memang memberatkan beg.hehehe.

محمد رازيق said...

haha. sama. ajik pun problem kalu time nak packing tu. hehe. btw selamat tahun baru 2013 :)

Miz Sharmia said...

eh..eh saila.. cara u list down baju yg u nak bwk tu sama mcm i ler. hehe. i msti nak wat cmtu.kalo x, mmg bju i xckup je.xbest rasanyer kan kalo tkurang.. heheh